Dodaj do ulubionych

Key lime pie - ciasto cytrynowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 01:04
pyszneeeee.
i niestety bardzo kaloryczne :]
Obserwuj wątek
    • Gość: magdziah Re: Key lime pie - ciasto cytrynowe IP: *.com.pl 23.06.05, 16:03
      bardzo smaczne i bardzo kaloryczne... nie polecam jednak osobom, ktore nie
      przepadaja za slodkimi ciastami bo to do takich nalezy
      • Gość: marghe_72 Re: Key lime pie - ciasto cytrynowe IP: *.acn.waw.pl 22.07.05, 23:12
        cukru jest nieco za duzo
        1 łyzka wystarcza
        b.smaczne
    • Gość: rozowy_mis Pychotka IP: *.chello.pl 23.09.05, 09:15
      podbijesz nim nawet serce tesciowej:D kolejna impreza i znow zamowienie na
      Pychotke (taka nazwa sie u mnie przyjela)
    • little_miss Re: Key lime pie - ciasto cytrynowe 23.09.05, 13:10
      Brzmi przepysznie, ale czy mleko skondensowane mozna zastapic czyms innym??
      Albo zrobic je samemu?? Bo, niestety, dunczycy tego rarytasu nie znaja :(
      • krystekb3 Re: Key lime pie - ciasto cytrynowe 22.01.06, 11:43
        pomocy robiłam ten spód i wyszła paćka :((( dodam ze użyłam herbatników
        maślanych pokruszyłam je dodałam ciepłe masło i cukier zmiksowałam no i dzis
        przu konsumpcji kupy sie nie trzyma a moze za krótko piekłam??(10 min) a moze
        przesiąkła tym mlekiem ?? niech ktoś powie gdzie popełniłam bło bo chetnie
        zrobię jeszcze raz POMOCYYY!!! A co wyjdzie bez cytryny próbowaliście ??
    • Gość: sulia Re: Key lime pie - ciasto cytrynowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 13:16
      poznalam to ciasto gdy bylam na wyprawie w ameryce poludniowej i tam sie je
      jada w wersji troche mniej kalorycznej: zamiast bitej smietany umieszczaja na
      wierzchu merengue czyli po prostu ubite z cukrem bialka i tak to razem
      zapiekaja. nie jadlam wersji z bita smietana,ale tamtejszy pie de limón bardzo
      mi smakowal (chociaz jest niewyobrazenie slodki) =D
      • krystekb3 pomocy nie wyszło-Key lime pie - ciasto cytrynowe 22.01.06, 11:52
        pomocy robiłam ten spód i wyszła paćka :((( dodam ze użyłam herbatników
        maślanych pokruszyłam je dodałam ciepłe masło i cukier zmiksowałam no i dzis
        przu konsumpcji kupy sie nie trzyma a moze za krótko piekłam??(10 min) a moze
        przesiąkła tym mlekiem ?? niech ktoś powie gdzie popełniłam bło bo chetnie
        zrobię jeszcze raz POMOCYYY!!! A co wyjdzie bez cytryny próbowaliście ??
    • krystekb3 Re: Key lime pie - ciasto cytrynowe 23.01.06, 12:54
      mi nie wyszło ciasto zapowieadało sie dobrze po upieczeniu ale potem po wyjeciu
      z lodówki całości nie dało sie nałożyc taka papka wyszła moze dlatego ze
      herbatniki były maslane , zmiksowałam je z cukrem i ciepłym masłem ; Czy kyos
      wie gdzie popełniłam błąd??
      :}
      • zonaola Re: Key lime pie - ciasto cytrynowe 30.01.06, 10:11
        Witam,
        ja też zrobiłam ciasto i wyszło doskonale! Jeśli chodzi o Twój błąd to wydaje
        mi się, że nie potrzebnie ubijałas( mniemam, że mikserem) masę z herbatników -
        i pwenie z tego powodu się "rozpaćkało". Osobiście wymiszałam tylko przy pomocy
        łyżki masę z herbatników, cukru i masła. I może własnie tu tkwił Twój błąd.
        Powodzenia!
        • Gość: kwaterka Re: Key lime pie - ciasto cytrynowe IP: *.chello.pl 15.04.07, 20:53
          Hmm ja troszkę chyba zepsułam ciasto. nie mialam foremki do tarty, upiekłam je
          w metalowej niskiej kwadratowej foremce, teraz się studzi, dodałam troszkę
          mniej masy niz w przepisie. zobaczymy moze się uda, ale cyz to normalne ze
          ciepłe ciasto jest miękkie to znaczy kruszy się? znaczy ta masa z herbatników?
    • Gość: B Key lime pie - ciasto cytrynowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 17:51
      Przepisy na to ciasto na internecie to kompletna BZDURA!!!!!
      Jadlam to cisto ponad 200 razy i jego receptura jest daleka od tego
      co tu piszecie. Powiem tylko, ze jadlam prawdziwe Key Lime Pie w
      miejscu, z ktorego ono pochodzi na Florida Keys. Nie chcialabym
      nawet kesa tego ciasta, ktore nazywaja ciastem cytrynowym, natomiast
      napewno nie jest to Key Lime Pie
    • Gość: smakoszka Key lime pie - ciasto cytrynowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.08, 20:09
      Moim zdaniem ciasto jest dobre choc soku z limetek luc cytryny powinno byc
      wiecej (1 szklanka) bo prawie nie było czuć... a co do cukru w cieście to tutaj
      go nie potrzeba bo jest strasznie słodkie to mleczko :0 ale po za tym bardzo dobre
    • Gość: glimmer Key lime pie - ciasto cytrynowe IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.08, 11:17
      ciasto przepyszne- od jakiegoś już czasu zachwyca moją Rodzinę- cudowne połączenie smaków!
    • Gość: jadzianka Key lime pie - ciasto cytrynowe IP: *.acn.airbites.pl 21.01.09, 08:56
      Ciasto przepyszne, ale ja wolę bez śmietanki :)
    • mjwypych Key lime pie - ciasto cytrynowe 16.11.09, 22:20
      Co do ciasta, to herbatniki powinny byc ubite a nie zmiksowane, chcemy
      uyzskac srednie grodki ktore puzniej mieszamy z maslem i cokrem, w ten sposob
      ciasto wychodzi kruche i bardzo ladnie sie trzyma, zdecydowanie odradzam
      dodwanie mleka. Do masy nie dodajemy cukru, cala koncepcja ciasta polega na
      uzyskaniu bardzo kruchego spodu z masa ktora jest wyjatkowo kwasna (czym
      kwasniejszy sok tym lepiej) i dla kontrastu mamy bita smietane ktora pieknie
      komponuje sie z kwasnym smakiem. Powodzenia..ciasto jest wyjatkowo pyszne
      jesli wykonane w prawidlowy sposob.

Pozdrawiam
      MJW
      • mjwypych Re: Key lime pie - ciasto cytrynowe 16.11.09, 22:27
        Zapomnialem dodac, ze do masy rowniez warto dodac starta skorke z limonek
        lub cytryny, skorka ma wiecej olejkow aromatycznych niz sam sok, wiec
        uzyskujemy w ten sposob wieksza glebie smaku
    • Gość: Anusia Key lime pie - ciasto cytrynowe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.01.10, 15:42
      A wiecie skąd nazwa? Powiedziała nam to pani kucharko- kelnerka w knajpce nad
      Zatoką Meksykańską na Florydzie:) Key od Key West na Florydzie:) Jedliśmy
      sobie muletę, czyli skacząca rybę, a ona namawiała nas gorąco, żebyśmy zostali
      na key lime pie, które właśnie robiła:):):) Przemiło to wspominamy:)
      • Gość: ruda Re: Key lime pie - ciasto cytrynowe-nie tknęłabym IP: *.3s.pl 09.01.10, 16:48
        tego nigdy więcej brrr.Nie wierzę,że to Wam tak smakuje>)
      • Gość: aalchena Re: Key lime pie - ciasto cytrynowe IP: *.ksi-system.net 27.03.12, 17:29
        Key lime pie - nazwa nie pochodzi bezpośrednio od Key West tylko od owoców key lime - odmiany limonek, z których robi się prawdziwe Key lime pie (smakują inaczej), a nazwa owych owoców pochodzi nie tyle od Key West tylko od całych Florida Keys.

btw na wierzchu key lime pie nie ma bitej śmietany tylko masa z białek, a najpyszniejsza jest wersja z głębokiego oleju ;-)
    • Gość: lev Key lime pie - ciasto cytrynowe IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 22:48
      key lime pie to nie jest ciasto z kremem cytrynowym tylko tarta limonkowa (z limonki odmiany key)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka