Dodaj do ulubionych

Żydowski kawior

IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 19:21
Bardzo dobre!(można użyć zwykłego smalcu)
Obserwuj wątek
    • Gość: alex Re: Żydowski kawior IP: *.dsl.crchtx.swbell.net 06.11.05, 17:53
      przy takiej ilosci tluszczu zawal serca gwarantowany....moze amiast smalcu olej
      z oliwek!!!!!
    • Gość: pezet Re: Żydowski kawior IP: 213.199.218.* 15.12.05, 11:31
      Jest to świetne danie. Nabiera jeszcze wykwintniejszego smaku po dodaniu do
      smażonej wątroby 2 łyżeczek brandy lub dobrego koniaku. Polecam.
    • Gość: jędrucha Re: Żydowski kawior IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 17:03
      nie może być w żadnym wieprzowy smalec .To po po prostu świętokradztwo jakby
      np.ktoś twierdził że seks z kochanką jest tak samo miły Panu Bogu jak z żoną.
    • Gość: Ulciap Re: Żydowski kawior IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.02.06, 15:25
      Znakomite. W żadnym wypadku nie można używać smalcu wieprzowego.Przecież to
      potrawa żydowska. Od biedy można użyć masła. A jak sie to wszystko zmiksuje to
      wyjdzie doskonała pasta do chlebka.
    • Gość: Naima Re: Żydowski kawior IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.06, 11:16
      Hmmm z tego co wiem to nie jest koszerne danie, poniewaz watroba jest
      wnetrznoscia!
      • h.i.m Re: Żydowski kawior 26.08.06, 12:46
        Organ nie ma znaczenia, danie jest koszerne o ile nie uzyje sie smalcu wieprzowego.
        Oczywiscie uzycie wieprzowego smalcu nie ma wiekszego znaczenia dla smaku dania.
        Tylko bron Boze zadna oliwa, jak ktos tutaj sugerowal.
        • h.i.m Re: Żydowski kawior 26.08.06, 12:49
          Przy okazji mam jeszcze pytanie:
          Orientuje sie ktos, skad pochodzi polska nazwa tego dania?
          Zaden ze znanych mi Zydow nie kojarzyl "zydowskiego kawioru" z gehakte leber
          (nazwa oryginalna). Skad wiec ten "kawior"?
          • karmin-cynober Re: Żydowski kawior 26.08.06, 16:43
            Mialam kiedys ksiazke kuchnia zydowska z przepisami z lat przedwojennych. To
            byly przepisy z czasow kiedy ludzie nie posiadali lodowki. Sporo bylo
            niezrozumialych. Niektore daly sie przerobic na dzisiejsze czasy. Wiekszosc to
            byla kuchnia dosc biedna. Z tego sie najwiecej dalo korzystac bo byly to proste
            przepisy. Gesi smalec to oczywiscie religijne zastepstwo wieprzowego smalcu z
            tamtych czasow. Duzo potraw z ryb, octowych marynat warzyw a polskie dania mialy
            dodatki cynamonu i gozdzikow. Tak mi sie cos kojarzy, ze pojecia typu kawior
            czyli jedzenie dla bogaczy byly tam uzywane w polskich nazwach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka