Gość: piocer IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 19:21 Bardzo dobre!(można użyć zwykłego smalcu) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alex Re: Żydowski kawior IP: *.dsl.crchtx.swbell.net 06.11.05, 17:53 przy takiej ilosci tluszczu zawal serca gwarantowany....moze amiast smalcu olej z oliwek!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pezet Re: Żydowski kawior IP: 213.199.218.* 15.12.05, 11:31 Jest to świetne danie. Nabiera jeszcze wykwintniejszego smaku po dodaniu do smażonej wątroby 2 łyżeczek brandy lub dobrego koniaku. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jędrucha Re: Żydowski kawior IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 17:03 nie może być w żadnym wieprzowy smalec .To po po prostu świętokradztwo jakby np.ktoś twierdził że seks z kochanką jest tak samo miły Panu Bogu jak z żoną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulciap Re: Żydowski kawior IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.02.06, 15:25 Znakomite. W żadnym wypadku nie można używać smalcu wieprzowego.Przecież to potrawa żydowska. Od biedy można użyć masła. A jak sie to wszystko zmiksuje to wyjdzie doskonała pasta do chlebka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naima Re: Żydowski kawior IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.06, 11:16 Hmmm z tego co wiem to nie jest koszerne danie, poniewaz watroba jest wnetrznoscia! Odpowiedz Link Zgłoś
h.i.m Re: Żydowski kawior 26.08.06, 12:46 Organ nie ma znaczenia, danie jest koszerne o ile nie uzyje sie smalcu wieprzowego. Oczywiscie uzycie wieprzowego smalcu nie ma wiekszego znaczenia dla smaku dania. Tylko bron Boze zadna oliwa, jak ktos tutaj sugerowal. Odpowiedz Link Zgłoś
h.i.m Re: Żydowski kawior 26.08.06, 12:49 Przy okazji mam jeszcze pytanie: Orientuje sie ktos, skad pochodzi polska nazwa tego dania? Zaden ze znanych mi Zydow nie kojarzyl "zydowskiego kawioru" z gehakte leber (nazwa oryginalna). Skad wiec ten "kawior"? Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: Żydowski kawior 26.08.06, 16:43 Mialam kiedys ksiazke kuchnia zydowska z przepisami z lat przedwojennych. To byly przepisy z czasow kiedy ludzie nie posiadali lodowki. Sporo bylo niezrozumialych. Niektore daly sie przerobic na dzisiejsze czasy. Wiekszosc to byla kuchnia dosc biedna. Z tego sie najwiecej dalo korzystac bo byly to proste przepisy. Gesi smalec to oczywiscie religijne zastepstwo wieprzowego smalcu z tamtych czasow. Duzo potraw z ryb, octowych marynat warzyw a polskie dania mialy dodatki cynamonu i gozdzikow. Tak mi sie cos kojarzy, ze pojecia typu kawior czyli jedzenie dla bogaczy byly tam uzywane w polskich nazwach. Odpowiedz Link Zgłoś