Gość: itg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 11:06 Przygotowuję tę potrawę zawsze, gdy odwiedza mnie rodzina z daleka po raz pierwszy.Gdy przybywają ponownie, wspominają pyszne danie (znane z dzieciństwa) i proszą o jeszcze.Pyszności. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: elektricista Re: Bliny z kawiorem IP: *.metronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 21:56 KAWIOR I RYBY NIE SĄ WEGETARIAŃSKIE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Bliny z kawiorem IP: *.gprs.plus.pl 12.11.08, 20:01 W Rosji bliny to po prostu nasze naleśniki i nikt nie robi ich z kaszy gryczanej jak uparcie powtarza się w naszych książkach kucharskich. Nie wiem dlaczego . Może tak robiono na naszych kresach wschodnich . Ale one nic nie maja wspólnego z Rosja . Nie mylmy więc pojęć zwłaszcza "ruski" , a "rosyjski" bo są rożne pojęcia. Województwem ruskim było nazywane woj. lwowskie - z tego powodu mamy pierogi ruskie . Rusią biała część Wielkiego Księstwa Litewskiego - obecnie Białoruś. A co do blinów z kawiorem - bardzo smaczne jako zakąska do wódki. Próbowałem wiele razy w rożnych rosyjskich restauracjach choć początkowo miałem opory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Bliny z kawiorem IP: *.aster.pl 12.11.08, 21:53 Mam przetłumaczoną rosyjską książkę kucharską, w której wyraźnie jest napisane, że do sporządzenia blinów wykorzystuje się różne rodzaje mąki [nie tylko pszenną]. W przepisach są bliny z mąki pszennej, z mąki gryczanej, mąki mieszanej [pół na pół pszenna z gryczaną], czy też z tartych ziemniaków z drożdżami. Osobiście robię dość często bliny z mąki mieszanej i do tego łosoś wędzony. Na wierzchu polane sosem z kwaśnej śmietany z dużą ilością posiekanego świeżego koperku. Odpowiedz Link Zgłoś