Dodaj do ulubionych

Śledzie pod pierzynką

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 02:24
znam inną i moim zdaniem bardziej pasującą do śledzia pierzynkę: z sera cebuli i jabłek z majonezem i kefirem. Smacznego.
Obserwuj wątek
    • Gość: zhocz Re: Śledzie pod pierzynką IP: *.tvgawex.pl 25.03.06, 09:14
      ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ ZH

      Składniki na średniej wielkości półmisek

      • ok. ½ kg matiasów solonych (można je zmieszać z matiasami solonymi w
      oleju) lub trzy duże śledzie solone, takie z beczki (lepiej przygotować więcej
      śledzi – nie zmarnują się); nie używać śledzi marynowanych octem !
      • ok. 4 - 5 średniej wielkości buraczków
      • nie więcej niż 1 kg surowych ziemniaków
      • 3 - 4 cytryny
      • majonez
      • 2 – 3 cebule
      • 2 jaja na twardo
      • szczypta pieprzu ziołowego i bazylii - według uznania - lub bez przypraw

      Przyrządzanie

      Ziemniaki i buraki ugotować w skórkach (mundurkach) – lepiej żeby po
      ugotowaniu były twardawe niż rozgotowane – i odstawić do ostygnięcia. Po
      ostygnięciu jedne i drugie, ale osobno, zetrzeć na drobnej tarce.
      Cebulę pokroić w drobną kostkę – zeszklić, sparzyć i schłodzić. Śledzie solone
      z beczki wymoczyć, dokładnie obrać. Matiasy nadają się do użycia bez moczenia i
      obierania, a te solone można na chwilę połączyć z tymi z oleju. Przed
      zastosowaniem położyć na sicie, aby olej odsączyć. Śledzie pokroić w kostkę – o
      boku ok. 1.5 cm (bez przesady z dokładnością). Cytrynę pokroić na plasterki, a
      te na trójkąciki.
      Cytrynę ułożyć na dnie półmiska. Na cytrynie położyć śledzie – mogą być dwie
      warstwy. Na śledzie - cebulę, a na nią- starte ziemniaki, które można, ale nie
      trzeba, posypać szczyptą przypraw. Na ziemniakach ułożyć warstwę startych
      buraczków. Buraczki pokryć dokładnie majonezem. Na majonez położyć starte na
      grubej tarce jaja. Pozostawić na 1 – 2 godziny w chłodnym miejscu.
      Smacznego.
      • Gość: artur Re: Śledzie pod pierzynką IP: 62.233.201.* 26.09.06, 12:36
        smaczne to jest
    • Gość: Aga Śledzie pod pierzynką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 21:25
      Moim zdaniem przepis jest super.Bardzo smaczne.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka