Dodaj do ulubionych

Wrocławski stadion będzie droższy niż planowało...

• net-widz Wrocławski stadion będzie droższy niż planowało... 14.11.11, 10:17
      Przypominam: w ostatnich wyborach samorządowyh na Dudkiewicza głosowało ca 70 % wrocławskich lemingów - to niech teraz nie płaczą, że ich wydudkał. On już wie, że to ostatnia kadencja bo potem miasto zabnkrutuje i po co mu takie miasto (tak jak Berlukoniemu - po co mu bankrutujące Włochy - swoje już ugrał). Ja też uważam, że stadion n maślicach jest nam na .... j - ale lemingi górą. Takie fajne miasto a tak je partolą !
    • obinobi No i co z tego że droższy niż planowano 14.11.11, 10:31
      Trochę szumu w gazetach a potem zapadnie cisza. Lemingi mają to w d..ie. Ważne, że miasto da im możliwość pooglądania meczyku, ciężarówek itp.
      Druga sprawa to tzw. wymiar sprawiedliwości, który jak widać jest bezsilny bądź niezainteresowany tematem.
    • Gość: Dutki_ele_mele DEJAVU IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.11.11, 10:58
      Sytuacja coś mi przypomina... Parę lat temu miastowi chcieli zwalić winę za własną nieudolność na niemieckich budowniczych akwaparku. Wywalili ich z budowy, gdy inwestycja była już zakończona i wystarczyło płac budowy tylko pozamiatać, ale nie umieli uruchomić obiektu przez kolejne pól roku. Próbowali utwierdzać nas - wrocławian - w przekonaniu, że to Niemce opóźnień są winne i nawet pozwali Niemców o odszkodowania z tego tytułu. A tu nagle klops: sądy wszystkich instancji uznały, że Niemcy niewinni i że odszkodowanie się ratuszowym nie należy. Za to niemiaszki mają na odszkodowanie spore szanse bo za bezpodstawne wypowiedzenie współpracy wytoczyli miastowym procesik na bagatelną sumę ponad 120 baniek. Do tego zapewne dojdą odsetki. Kolejna odsłona tego dramatu już 7 grudnia we wrocławskim sądzie okręgowym.

Czy w przypadku stadionu nie było przypadkiem tak, że opóźnienia wynikają z tego, że miastowi co chwilę próbowali podtykać Maxowi Boglowi jakiś swoich kumpli, konsultantów, ekspertów i podwykonawców, a procedury decyzyjne ze strony inwestora (czyli miejskiej spółeczki) przeciągały się w nieskończoność aż do akceptacji dla takich sugestii nie do odrzucenia?

Jeśli tak, tzn. że magistraccy niczego od czasów zadymy basenowej się nie naumieli i zachęceni ówczesną bezkarnością znaleźli sobie w projekcie stadionowym kolejną, o rozmiar większą, dojną krowę. Mam przeczucie, że tym razem ten numer jednak nie przejdzie.
      • Gość: ważniak Re: DEJAVU IP: *.e-wro.net.pl 14.11.11, 11:07

GDYBY NIE PAN PREZYDENT DUTKIEWICZ, TO BYŚMY CHODZILI W DZIURAWYCH BUTACH PO NIEUBITEJ ZIEMI!!! TAK BY WYGLĄDAŁO CENTRUM WROCŁAWIA!
    • mkibic Wrocławski stadion będzie droższy niż planowało... 14.11.11, 11:22
      Super są nasze władze z geniuszem polityki i zarządzania Rafałem D.Prawda jest taka,ze po Euro Wrocław za pomysły naszych niby polityków będzie musiał spłacać kredyty.Dlatego nie dziwmy się,ze juz teraz oszczędza na ograniczaniu kursów komunikacji miejskiej/jeszcze trochę to ludzie będą jeździć tak jak w Indiach na dachu pojazdu/,nie kupi się nowego taboru autobusowego i można jeszcze dużo wymieniać.Najważniejsze,że miasto ma stadion,tramwaj minus i jeszcze wybuduje mieszkańcom muzeum Solidarności/żłobki i przedszkola są mniej potrzebne/.
      • pawel_zet Re: Wrocławski stadion będzie droższy niż planowa 14.11.11, 11:28
        W Indiach nikt obecnie na dachach nie jeździ.
        Inna sprawa np. z Pakistanem.
      • Gość: ?! Re: Wrocławski stadion będzie droższy niż planowa IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.11.11, 11:59
        przeciez to sie nadaje do proakuratury !!! Dutkiewicz do wiezienia !!! jak to do cholery jest, wykonawca ma z tego co wynika prawie roczna obsuwe (czerwiec 2011-bedzie wiosna 2012) a miasto nie dosc, ze daje im 25 mln ekstra za to, zeby szybko skonczyli to jeszcze teraz nie bedzie naliczalo kar umownych za opoznienia, wola wziac kredyt na miejska spoleczke !!!! k**wa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!szlag mnie trafia, cala ta banda do pierdla i po 10 milionow kary, co tu sie dzieje? jeszcze sobie przypomne 600 milionow niepotrzebnie wydane niedawno na tramwaj plus i kolaczace sie w glowie pytanie: gdzie jest nik, gdzie jest prokauratura, gdzie sa radni z innych partii?
    • qwerfvcxzasd Wrocławski stadion będzie droższy niż planowało... 14.11.11, 11:55
      Jest tak jak pisałem od lat.

800+ mln w gotówce i 500 mln odsetek + coroczne kiladziesiat mln na utrzymanie molocha.

jedyna szansa to wysadzenie stadionu po EURO - odpadna koszty utrzymania i sprzedanie terenu deweloperom - co pozwoli splacic odsetki.

swoja droga ciekawe jest tez to, ze stadion wyglada naczej niz na wizualizacjach. znacznie uproszczono (wyprostowano) kształt membrany - ciekawe co na to projektanci?

stadion jest po prostu brzydki.
      • Gość: DUDI & company Re: Wrocławski stadion będzie droższy niż planowa IP: *.e-wro.net.pl 14.11.11, 12:08

BĘDZIEMY SIĘ REKLAMOWAĆ W BBC! I W TELEWIZJI FOX!
        ZROZUMCIE SZARAKI, ŻE WROCŁAW MUSI BYĆ ODPOWIEDNIO PROMOWANY I MY WIEMY JAK TO ZROBIĆ!!!

• dfgfdg Czekam na wypowiedz trolla 1410_tenrok 14.11.11, 12:41
      Czekam na wypowiedz trolla 1410_tenrok. Ciekawe czy dostali juz w UM wytyczne jak cala sytuacje wyjasnic.
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: Czekam na wypowiedz trolla 1410_tenrok IP: *.ip.netia.com.pl 14.11.11, 13:13
        Ponieważ wezwany milczy, to wygłosze Dynamiczne Zaklęcie stupidroka: " ten stadion powstanie, czy wam się POdoba, czy nie, kapiszi?" :))))
        • 1410_tenrok gorzej bimbo, dużo gorzej!!! 14.11.11, 14:59
          ten stadion już powstał, a tobie pozostało popełnić sepuku!!!

na co teraz będziesz narzekał, mój ty baranku pokrzywowy???
          • Gość: Łoś_bimbacz Re: gorzej bimbo, dużo gorzej!!! IP: *.ip.netia.com.pl 14.11.11, 16:31
            > ten stadion już powstał

powstał? czyżby, ten arkuł to jest przedruk z przeszłości z czasów mostostalu?

>a tobie pozostało popełnić sepuku!!!

a tobie pozostało spłacać zadłużenia za Mauzoleum Sternika

> na co teraz będziesz narzekał, mój ty baranku pokrzywowy???

Jakiś temat do drwin zawsze się znajdzie, teraz POmnikowy czyli unieruchomiony majestatycznie tramwaj minus daje POżywkę dla baranków "pokrzywowych":)))
            • 1410_tenrok tu masz rację......... plus to przykład zipseryzmu 14.11.11, 16:57
              czyli przejaw debilizmu!
            • Gość: z Z ciebie jest nie tyle łoś, co osioł ;P n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.11, 17:04
      • 1410_tenrok no i jestem, a co? 14.11.11, 14:57
        po primo: tłumaczyłem już palantowi poniżej sie wpisującemu, że w ratuszu nie pracowałem, nie pracuję i nie zamierzam nigdy pracować. Jestem obywatelem tego miasta i w odróżnie od narzedaeł.kretynów, cieszę się z tego, że miasto po dziesięcioleciach degrengolady, pięknieje z każdym dnieem. Rozumiem, że dfgdfg jest z tego samego powodu wściekły. Może meliskę????
        po secundo: no i co, koszty wzrosły............, czego można się było spodziewać Pytanie, że skarbnik to zaakceptuje.
        po tertio: stadion jest wybudowany i stoi, podobnie jak wiele innych rzeczy, a wy mżeciesobie bulgotać.
        po quarto: czy musisz w takich sytuacjach korzystać z mojego "trolllowania", aby zawyć do księżyca, mój ty Steppenwolf?
        • dfgfdg Re: no i jestem, a co? 14.11.11, 15:16
          1410_tenrok napisał:

> po primo: tłumaczyłem już palantowi poniżej sie wpisującemu, że w ratuszu nie p
          > racowałem, nie pracuję i nie zamierzam nigdy pracować. Jestem obywatelem tego m
          > iasta i w odróżnie od narzedaeł.kretynów, cieszę się z tego, że miasto po dzies
          > ięcioleciach degrengolady, pięknieje z każdym dnieem. Rozumiem, że dfgdfg jest
          > z tego samego powodu wściekły. Może meliskę????

Cieszę się że miasto pięknieje. Ale dlaczego takim kosztem? Dlaczego budując stadion musimy zrezygnować np. z punktualnej, czystej i nowoczesnej komunikacji? Czy na pewno musimy fundować sobie igrzyska? Naprawdę podoba ci się zadłużenie miasta na długie długie lata??

> po secundo: no i co, koszty wzrosły............, czego można się było spodziewa
          > ć Pytanie, że skarbnik to zaakceptuje.

Spodziewać? A niby dlaczego??

> po tertio: stadion jest wybudowany i stoi, podobnie jak wiele innych rzeczy, a
          > wy mżeciesobie bulgotać.

Oczywiście. Ciekawe jednak jak będziesz bulgotał ty jak za parę lat okaże się że nie stać nas nawet na bieżące remonty ulic czy też odśnieżanie bo wszystko zżerają odsetki od kredytu. Serio myślisz że jest aż tak różowo że nie trzeba się tym martwić??

> po quarto: czy musisz w takich sytuacjach korzystać z mojego "trolllowania", ab
          > y zawyć do księżyca, mój ty Steppenwolf?

Trollujesz bo w żadnym poście nie podajesz merytorycznych argumentów. Piszesz tylko że jest super a ci co narzekają to nieudacznicy itd. itp. ble ble ple ple
          • 1410_tenrok ple, ple, ple 14.11.11, 17:04
            każde miasto na świecie sie zadłuża! Wiesz o tym? To standard, aby budować z kredytu.
            Jesteś w stanie to pojąć???? W przypadku Wrocławia, miasta w którym całe dziesięciolecia nic nie robiono i które wszędzie się waliło, nie ma innej możliwości!!!!

zapewne nie.......... Jesteś jak głupia syska - pitolić, krytykować i nic w zamian. To jest twoje merytoryka.

PS.
            Jak przeczytasz moj post do bimba, to pojmiesz, że stać mnie na racjonalne podejście do życia. Krytyka to nie krytykanctwo w stylu mapa!
            • sverir Re: ple, ple, ple 14.11.11, 18:01
              > każde miasto na świecie sie zadłuża! Wiesz o tym? To standard, aby budować z kredytu.

Tylko czy standardem jest budować z kredytu stadion, podczas gdy inne inwestycje leżą z powodu braku pieniędzy?
            • obinobi Re: ple, ple, ple 14.11.11, 18:18
              1410_tenrok napisał:

> każde miasto na świecie sie zadłuża! Wiesz o tym? To standard, aby budować z kr
              > edytu.

Zadłużanie się na kredyt to jedno. Druga sprawa na co i jak mocno. Można jak Grecja (tak na marginesie Dudi byłby świetnym kandydatem na premiera dla Greków z hasłem "grzechem jest się nie zadłużać), a można z głową. A stadion to raczej nie jest przykład zdroworozsądkowego wyboru inwestycji na którą bierze się kredyt i to całkiem nie mały. Cóż miasto już szuka oszczędności i skraca trasy komunikacji miejskiej lub zmniejsza ilość kursów. Poczekamy jaka będzie zima...
              Jakoś w kraju nad Wisła nikt nie zadał sobie na poważnie pytanie czemu podobne obiekty na tzw. Zachodzie potrafią kosztować mniej? Zresztą jak sam piszesz to miasto potrzebuje naprawdę wielkich zmian po latach komuny. I raczej nie brak stadionów,fontann jest tu najbardziej palący. Przynajmniej dla mnie. Bo jak widać w społeczeństwie jest sporo takich co gó..o w ładnym papierku traktują jak smakołyk (nie jest to żaden przytyk do Ciebie).
              A wracając do sprawy to naiwnością występującą nie tylko w skali Wrocławia jak i kraju nad Wisłą jest płacenie za coś czego się nie dostało - terminowego zakończenia prac. Mostostal był be Max Boegl jest cacy? Cóż jak to mawiają w pewnej reklamie "za wszystko inne zapłacisz pieniędzmi" naiwnych podatników :).
            • dfgfdg Re: ple, ple, ple 15.11.11, 11:08
              1410_tenrok napisał:

> każde miasto na świecie sie zadłuża! Wiesz o tym? To standard, aby budować z kr
              > edytu.

Powiedz to Grekom. Poza tym podaj jakieś przykłady miast które zadłużają się pod korek żeby zasponsorować igrzyska dla ludu.

> Jak przeczytasz moj post do bimba, to pojmiesz, że stać mnie na racjonalne pode
              > jście do życia. Krytyka to nie krytykanctwo w stylu mapa!

Tzn który post?
    • map4 Re: Wrocławski stadion będzie droższy niż planowa 14.11.11, 12:42
      pleple.pl napisał:

> Czy ktoś jest zdziwiony?

Tak. Ja.

Prawie dwa lata temu w tym samym czasie też wykonawca pragnął przesunięcia terminu i w ramach prezentu noworocznego od gminy wyleciał z budowy.

Kiedy Dutkiewicz pogoni z budowy Maksia, tak jak pogonił Mostostal ?
      Z maksiem jest jeszcze gorzej, niż z Mostostalem: Mostostal zdaniem magistrackich nie byłby w stanie dotrzymać terminu (czyli mamy tu do czynienia z przypuszczeniem wyartykułowanym przez magistrackich) a w przypadku Maksia termin oddania obiektu już minął.

Maksio precz z budowy, niech mauzoleum dokończą podwykonawcy pilnowani bezpośrednio przez Wojtasa i jego małą armię świetnie opłacanych fachowców.
      • sb75 Re: Wrocławski stadion będzie droższy niż planowa 14.11.11, 12:55
        Jasne... Map4... przypilnują tak jak pilnowali akfaparku: wygonili niemieckiego partnera z gotowego obiektu... i przez pól roku nie umieli uruchomić basenu. Trzeba przyznać centrum basenowe imponujące, ale widać że się chłopcy bardziej na kręceniu dniu lodów znają, niż na zarządzaniu takim obiektem.

Ale w jednym z powyższych postów wyczytałem, że na początku grudnia kolejne posiedzenie w sprawie odszkodowania, jakie miasto miałoby wybecalować wydymanym Niemcom. Myślę, że potem to już prosta droga do powierzenia władzy komisarzowi...
      • 1410_tenrok map, 14.11.11, 15:03
        ten stadion już stoi!!!

A jak wygląda mostostal wafa i jego roboty? Wystarczy obejrzeć burdel na ich placu budowy, dokumentowany na stronie "nfm.skyscrapercity". Podobne polnische wirtschaft było na Maslicach.
        Stadion stoi, nie wali sie (moje kondolencje dla Ciebie z tego okazji).
        • miejski_glupek Re: map, 14.11.11, 15:12
          1410_tenrok napisał:

> Stadion stoi, nie wali sie (moje kondolencje dla Ciebie z tego okazji).

Kondolencje da Ciebię prześlę, kiedy miasto sprzeda tor wyścigów konnych na Partynicach, aby móc spłacać raty za stadion.
        • map4 Re: map, 16.11.11, 15:21
          1410_tenrok napisał:

> ten stadion już stoi!!!

nie, to ciągle jeszcze jest budowa, zresztą tylko częściowo oddana do użytku.
    • wari Wrocławski stadion będzie droższy niż planowało... 14.11.11, 13:49
      Miasto rozdaje publiczne pieniądze. Gdzie prokurator?
    • embriao Wrocławski stadion będzie droższy niż planowało... 14.11.11, 14:28
      A miało być tak pięknie:
      www.wroclaw2011.pl/2011/11/blablabla.html
      :-)))
      Podniesiemy standard miasta... blablabla....
    • donal-dina Wrocławski boisko będzie droższe kpiny. 14.11.11, 15:47
      Kpiny z wrocławian , żenująca postawa władz miejskich. Nasuwa się pytanie ile w " łapę wzięli umoczeni z UM" , że zmienili wykonawcę a nowemu dali premię za to że mają już pół roku opóźnienia. Stadion do tej pory nie jest gotowy a imprezy odbywają się na odpowiedzialność Dudkiewicza. Pora aby prokuratura rozpędziła wreszcie tą sitwę.
      • sverir Re: Wrocławski boisko będzie droższe kpiny. 14.11.11, 18:00
        > Nasuwa się pytanie ile w " łapę wzięli umoczeni z UM"

Podejrzewam, że ci z UM nie wzięli ani grosza. Decyzja zapadła poza urzędem miejskim.
    • Gość: z Zapomnieli dodać, że bociany wcześniej odleciały.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.11, 16:43
      Niewątpliwie miało do znaczący wpływ na opóźnienie prac, bo trzeba było przeliczyć przelatujące sztuki ;P
      MB zachowuje się jak dziecko, które wyciąga rączkę po nagrodę gdy na nią zasłużyło, ale tupie nóżkami i płacze, gdy trzeba ponieść karę za przewinienia.
    • mag-leon Wrocławski stadion będzie droższy niż planowało... 14.11.11, 19:06
      No cóż, od początku były same problemy...
    • sosiu-1 Dutkiewiczowi już dziękujemy!!! 14.11.11, 20:47
      Za jego kandydatury Wrocław spadł w rankingu wiarygodności!!! Dutkiewicz ze swoją świtą już dawno powinien ustąpić, biorąc przykład z premiera Włoch czy Grecji!!! Wszak Wrocław jest w jeszcze gorszej sytuacji finansowej niż te państwa!!! Spadek "PKB" we Wrocławiu jest najwyższy ze wszytskich miast Europejskich i wynosi -15% a wydatków na inwestycje prawie - 50%!!! Nie ma takiego drugiego miasta w kraju!!! Dlaczego media kryją tego nieudacznika??? Gdzie są ekonomości, którzy widzą na jakiej drodze jest Wrocław??? Czy Dutkiewicz już wszystko obstawił swoimi ludźmi???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka