poborowy102 15.12.11, 19:56 w normalnych państwach nie ma izb wytrzeźwień. "ratowanie życia"? Ok - proste to - można odwozić pijanych do domu - proste? Pijąc zapłacili akcyze, czyli taksówkę sobie sfinansowali. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ezzop Izby Wytrzeźwień są potrzebne 15.12.11, 20:29 Co za bełkot. Śmiać mi się chce, jak czytam opinie, że Izba Wytrzeźwień to relikt przeszłości i nie powinna istnieć. Autor chyba nie do końca zna temat. Otóż oświadczam, że Izba Wytrzeźwień w polskich realiach powinna istnieć w każdym mieście powyżej 100 tys. mieszkańców. Jestem pracownikiem jednego z dolnośląskich Oddziałów Ratunkowych i nie ma tam dnia , ani nocy ,żeby Pogotowie nie przywoziło pijaków-wulgarnych,agresywnych w stosunku do personelu oraz innych pacjentów, pozostawiających po sobie w przypadkowych miejscach mocz,kał,wymiociny.Zamiast zająć się prawdziwymi pacjentami,większośc naszego wysiłku idzie na uspokojenie,umycie itd pacjenta po alkoholu, któremu tak naprawdę oprócz promili nic nie dolega. Pomijam juz koszt hospitalizacji takiego pacjenta w SOR, który jest kilkukrotnie wyższy niż w Izbie Wytrzeźwień ( tutaj tkwi odpowiedź na pytanie dlaczego Oddziały Ratunkowe są permanentnie zadłużane ). Nie chcę też rozpisywać się jak często wygląda Oddział po takim dyżurze-połamane i urywane z zawiasów drzwi,zarzygane ściany i podłogi- w miejscu gdzie trafiają ludzie z otwartymi ranami, poważnymi obrażeniami (wysokie ryzyko groźnej dla życia infekcji murowane). Nie twierdzę, że Izby Wytrzeźwień to wybawienie,ale dopóki kultura picia w społeczeństwie jest bardzo niska,dopóty taka instytucja ma racje bytu. Na końcu niech każdy sobie sam odpowie na pytanie czy będzie się czuł bezpiecznie i komfortowo w szpitalu w pokoju z agresywnym ,pijanym osobnikiem rzucającym w jego stronę wyzwiskami-pamiętajcie,że przeważnie w szpitalach na dyżurach pracują drobne pielęgniarki i ratowniczki, które w razie niebezpieczeństwa nie dadzą rady was obronić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Izby Wytrzeźwień są potrzebne IP: *.internetia.net.pl 15.12.11, 22:03 > Jestem pracownikiem jednego z dolnośląskich Oddziałów Ratunkowych i nie ma tam > dnia , ani nocy ,żeby Pogotowie nie przywoziło pijaków-wulgarnych,agresywnych w nawet jeśli to za to ci płacą, żebyś obsługiwał i takich. chcesz mieć święty spokój to zostań zakonnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ezzop Re: Izby Wytrzeźwień są potrzebne 16.12.11, 17:00 No właśnie od obsługiwania nie trzeźwych powinny być ich rodziny, Izby Wytrzeźwień i Poradnie Uzależnień.Dlaczego wszyscy mamy płacić na pijanych bezrobotnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: Izby Wytrzeźwień są potrzebne IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.11, 23:29 Cała twoja argumentacja bierze w łeb, gdy na SOR przywiozą chorego pijanego. Bo takiego do izby nie wolno odesłać. Będziecie musieli się nim zająć, położyć na oddziale itp. I izba wytrzeźwień do niczego się wam nie przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
na100procent ezzop 15.12.11, 23:39 ezzop, ty za karę pracujesz, w porzednim życiu byłeś mordercą Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Re: ezzop 16.12.11, 00:05 no właśnie, praca nie jest przymusowa, niech się koleś zwolni z roboty i po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
ezzop Re: ezzop 16.12.11, 16:57 Dlaczego mam się zwalniać ,skoro praca mi się podoba.Jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem to nie zabieraj głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Re: ezzop 16.12.11, 17:10 to ty czytaj ze zrozxumieniem i przede wszystkim MYŚL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fthiio Re: ezzop IP: 149.156.14.* 16.12.11, 17:33 Ezzop nie potrafi myśleć, to grzyb! Odpowiedz Link Zgłoś
ezzop Re: ezzop 16.12.11, 18:35 Uuuu,ale mi dokopałeś.Jak nie potrafisz napisać nic konstruktywnego na temat ,tylko obrażać,to nie zabieraj głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
ezzop Re: ezzop 16.12.11, 18:37 Tak jest,dzięki za radę, ale napisz coś w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
ezzop Re: ezzop 16.12.11, 16:56 Bardzo lubię swoją pracę.Za karę to pracują ludzie w bankach i różnych firmach,spędzając dzień przez komputerem ,przy biurku. Odpowiedz Link Zgłoś
ezzop Re: Izby Wytrzeźwień są potrzebne 16.12.11, 16:54 Gdyby przywozili pijanego chorego to ok, ale jeśli policja łapie każdego zataczającego się ,albo wyciągają pijanych z klatek schodowych i przywożą do szpitala ,to coś tu nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: W telewizji pokazali - izby w krzywym zwierci IP: *.static.korbank.pl 15.12.11, 20:30 Oni najczęściej piją denaturat za 4 zł, to taxi za taką kwotę nie znajdą! A z drugiej strony, w Polsce nie ma normalnych pijanych, więc podwózka do domu najczęściej kończy się awanturą domową i prośbą żony o zabraniu delikwenta na izbę i tu się kółko zamyka! Po pijaku wydaje ci się wszystko! Jak się nie awanturujesz to nic złego cię nie spotka! A wnioski o złe traktowanie i kradzieże to przejaw małego ego, bo jak już wytrzeźwiejesz a masz jeszcze dobrą papuge to wtedy jesteś wielki i możesz oskarżać o wszystko! A najczęściej jest tak, że w stanie upojenia nie pamietasz gdzie straciłeś pieniądze albo kto ci je ukradł jak tarzałeś się na glebie jeszcze przed przyjazdem policji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: W telewizji pokazali - izby w krzywym zwierci IP: *.centertel.pl 15.12.11, 21:20 To sa tylko twoje wyobrażenia na ten temat. Z prawdą mają niewiele wspólnego. Ludzie tylko pijani w takim miejscu to ułamek procenta. Prawdę napisano w poprzednim poście o SOR. Ludzie którzy lądują w izbie wytrzeźwień to nie aniołki. I nikt się tam z nimi nie cacka. Co mają zrobić z agresywnym, rzucającym się pijakiem, skaczącym z łapami do każdego. Pogłaskać po główce? Obsługa izby to nie zapaśnicy, czy bokserzy. Często jedynym sposobem na takiego jest solidny kopniak. Jak widzi, że to nie przelewki to się trochę uspokaja. Można oczywiście zastosować jakieś środki farmakologiczne, ale nigdy nie wiadomo jak organizm takiego pijaka zareaguje. To nie są okazy zdrowia, a niczego się od takiego nie dowiesz, nawet czym się tak spił. Można go jedynie unieszkodliwić fizycznie i poczekać aż troche te promile wyparują. Znam trochę temat, bo moi sąsiedzi często tam lądują. Bywa, że trzeba wzywać drugi radiowóz, bo dwóch policjantów nie jest w stanie sobie poradzić z takim pijanym debilem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: W telewizji pokazali - izby w krzywym zwierci IP: *.internetia.net.pl 15.12.11, 22:06 ie znasz dnia ani godziny, może i tobie sie kiedyś 'przechyli" za dużo? A moze twojej matce? i co wtedy Solidny kopniak. Odpowiedz Link Zgłoś
na100procent jolka 15.12.11, 23:41 jolka to uwielbia, może kopać bez opamiętania, i jeszcze ukraść telefon Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: W telewizji pokazali - izby w krzywym zwierci 15.12.11, 20:41 > w normalnych państwach nie ma izb wytrzeźwień. "ratowanie życia"? Ok - proste t > o - można odwozić pijanych do domu - proste? Pijąc zapłacili akcyze, czyli taks > ówkę sobie sfinansowali. To ja też poproszę taksówkę do domu za każdym razem gdy idę na miasto "na alkohol". W końcu też zapłaciłem akcyzę od tego alkoholu... doliczając VAT często państwo zabiera mi więcej, niż pijaczkowi co się urżnął dwoma jabolami za 3,99... Więc czemu ich odwozić, a mnie nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: W telewizji pokazali - izby w krzywym zwierci IP: *.internetia.net.pl 15.12.11, 22:07 w UK tak to wygląda - znajdą nawalonego to go odwożą do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: W telewizji pokazali - izby w krzywym zwierci IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.11, 23:38 Bo są kraje w których służby mające za zadanie dbanie o ludzi dbają o nich. Odpowiedz Link Zgłoś
na100procent zetkaf 15.12.11, 23:43 zetkaf dopiero zszedł z drzewa, zrozumcie go Odpowiedz Link Zgłoś