Dodaj do ulubionych

Zobacz mury Bastionu Ceglarskiego od środka [ZD...

05.01.12, 08:50
Lepiej późno niż wcale. To dobra wiadomość, że roboty w końcu ruszyły pełną parą. To oczywiście pierwszy etap zagospodarowywania bastionu (nie wyobrażam sobie tego inaczej). Ale już teraz warto zapytać, czy skwer będzie oświetlony po zmroku (latarnie miejskie) i czy podświetlony będzie sam bastion. Żeby nie okazało się, że zrewitalizowana sporym wysiłkiem przestrzeń szybko na powrót stanie się publiczną toaletą i ścianką do sprayowania.
Obserwuj wątek
    • r0b0l fajnie 05.01.12, 10:23
      po raz pierwszy zwiedziłem na dziko w 1980, obok schodów przy obecnej piwiarni ( kiedyś była to bardacha i centrum pedalskie ) deszcz wypłukał dziurę. i dało się wejść.
      W tym czasie działała tam pieczarkarnia, był jakiś magazyn, walało sie sporo skorup i żelastwa wojennego.
      Po 1990 była knajpa a potem długie lata ogrodzona płotem menelnia.
      . Ciesze sie bo od 20 lat marze żeby obejrzeć całość, bez obawy że sie coś na głowę zawali
      • Gość: pi Re: fajnie IP: *.e-wro.net.pl 05.01.12, 10:46
        Dopiero dziś dowiedziałam się, że to "Wzgórze Polskie", a nie "górka pedałów". Skąd taka fama? :) co to znaczy, że było tam "centrum pedalskie"?
        • Gość: ony Re: fajnie IP: 188.188.94.* 05.01.12, 12:53
          po prostu, jest to jedno z miejsc spotkań gejów we Wrocławiu
          • Gość: adam Jakich "gejów"? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 07.01.12, 11:08
            W Polsce to są homoseksualiści.
            • Gość: Doombringer Re: Jakich "gejów"? IP: *.actus-info.pl 11.01.12, 12:06
              Jak ich zwał tak ich zwał. Niestety prze nich musiałem zrezygnować z samotnego zwiedzania. raz byłęm ze znajomym ale bez latarki. drugi raz miałem latarkę ale pytanie o seks zadane przez dziadka normalnie zrawie zwaliło mnie z nóg. od tego czasu nie zbiżałem się do tego miejsca. takze czekam na dzień kiedy zwiedzę to czego nie byłem w stanie 16 lat temu
        • Gość: zx spectrum rules kiedys kupowalo sie tam zioło IP: *.wroclaw.vectranet.pl 05.01.12, 12:54
          Kiedys kupowalo sie tam zioło. Obok przejscia podziemnego (Brama Oławska) gdzie czasami mozna bylo dostac kwasy i wzgorza partyzantow na wzgorzu polskim mozna bylo kupic najlepszą Marię we Wroc ;) przynajmniej ja tak uważałem. Dobry holenderski skun sprzedawany w lufkach po 5 zł...

to były czasy.... legalize it!
          • Gość: ilo Re: kiedys kupowalo sie tam zioło IP: *.internetia.net.pl 15.06.12, 18:32
            a gdzie teraz się kupuje??
        • Gość: KotekMiau Re: fajnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.12, 17:20
          Jest do dzisiaj !
          W parku Słowackiego, po drugiej stronie ulicy Purkyniego ;)
          Idź wieczorkiem na spacer, spotkają Cię niezapomniane wrażenia...

• krasnaladamu Zobacz mury Bastionu Ceglarskiego od środka [ZD... 05.01.12, 10:37
      Szkoda, że zakratują wejścia. Przyjemnie się tam łaziło.
      A co do podziemnych tuneli, to pakowałem się tam parę lat temu od strony Odry, ale dotarłem do legowiska bezdomnego i zawróciłem.
    • camparis Re: Zobacz mury Bastionu Ceglarskiego od środka [ 05.01.12, 10:42
      Dopóki prace nie ruszą - dopóty nie uwierzę! Kiedy byłam tam w 2008 roku (miastowroclaw.blox.pl/2008/03/ruiny-bastionu.html) też było głośno o tym, że najwyższy czas zagospodarować to miejsce!
      • zlt Re: Zobacz mury Bastionu Ceglarskiego od środka [ 05.01.12, 11:07
        W 2008 ( fotowroclaw.blox.pl/2008/03/Bastion-Ceglarski.html ) nie powstrzymał płot, w 2012 nie powstrzymają kraty :-P
        • camparis Re: Zobacz mury Bastionu Ceglarskiego od środka [ 05.01.12, 11:24
          Jakoś nie widzę Ciebie przeskakującego przez płoty. Ale może jak wąsa zapuścisz?
          • zlt Re: Zobacz mury Bastionu Ceglarskiego od środka [ 05.01.12, 14:37
            camparis napisała:

> Jakoś nie widzę Ciebie przeskakującego przez płoty. Ale może jak wąsa zapuścisz
            > ?
            >

Nie dam się podpuścić :P
            Ale przez płot przejdę i foty uczynię. Howgh!
        • Gość: skrzypce1 Zabytek? IP: *.hsd1.fl.comcast.net 05.01.12, 11:34
          Zastanawiam sie po co chronic prawem te mury? Przeciez to ani ladne, ani nie reprezentuje jakis szczegolny kunszt architektoniczny... Po co? Przychodzi mi na mysl Rzym, w ktorym mieszkalem przez jakis okres swojego zycia. Co ulica to tysiacletnie ruiny. Centrum Rzymu zapchane samochodami ale ulic poszerzyc nie mozna bo stoja 2000-letnie mury. Ludzie sa "skompresowani" jak sardynki ale chronia bezwartosciowe budowle. Ba, na zabezpieczenie i renowacje np Koloseum nie ma pieniedzy. A juz nie mowie o innych mniej znanych "swietych" dla cywilizacji obiektach muzealniczych. A tutaj we Wrocku bastion odkopuja. I co z nim zrobicie? Armaty na murach ustawicie zeby chronic wnetrza przed inwazja bezdomnych lub znuzonych dzieci z kolonii letnich, ktore wlasnie zwiedzily patriotyczna Panorame Raclawicka. Podekscytowane dzieciaki po wygranej bitwie nad wojskami rosyjskimi beda chcialy sie uzewnetrznic i pojda olac bastion. Kopcie, kopcie moze sie do jakis zloz ropy dokopiecie. A to juz ma sens.
          • Gość: thor nie blaznij sie osiolku IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.01.12, 12:40
            lepiej milczec i stwarzac pozory, ze sie idota nie jest niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci. Samochody upchane na ulicach Rzymu, ludzie scisnieci jak sardynki (biedactwa), bezwartosciowe ruiny.... zaraz puszcze pawia. Ciekawe, czy gdyby to wyburzono i postawiono malowniczy hipermarket albo kolejne multikino bylbys kontent. Agent Smith mial racje- czlowiek to wirus zarazajacy i eliminujacy wszystko, co stanie mu na drodze. Dodatkowo przekonany o wlasnej nieomylnosci. Zalosne.
            • Gość: zx Re: nie blaznij sie osiolku IP: *.wroclaw.vectranet.pl 05.01.12, 12:56
              kiedys i biedronka bedzie antycznym zabytkiem... pojawia sie obroncy "minimalizmu kapitalistycznego" w architekturze.
          • Gość: dyrygent Re: Zabytek? IP: 194.146.120.* 05.01.12, 13:09
            "Nikt tu nikogo pod pistoletem nie trzyma - ja tu siedzę z prawdziwą przyjemnością."

Innymi słowy: nie podobają Ci się miasta z historią, to się wyprowadź. Pustej przestrzeni jest całkiem sporo.
          • krasnaladamu Re: Zabytek? 05.01.12, 13:21
            > Przychodzi mi na mysl Rzym (...)
            > Ludzie sa "skompresowani" jak sardynki ale chronia
            > bezwartosciowe budowle.

Bezwartościowe? Czyli Rzym nie zarabia na turystach?
            • Gość: xtrmntr Wiesz że coś może być bezwartosciowe nawet za mln? IP: *.clt.clearwire-wmx.net 06.01.12, 17:27
              Chodzi o wartość niematerialną. A turyści to akurat się tak znają jak kot na gwiazdach.
    • r0b0l gejów??? 05.01.12, 13:05
      trudno nazwać gejami gości stojących w cuchnącym szalecie w kółku i bijących sobie konie.
      Raz zachciało mi sie lać , wszedłem i wypadłem, od razu mi sie odechciało
    • mirrandel Zobacz mury Bastionu Ceglarskiego od środka [ZD... 05.01.12, 13:29
      Jedno słowo: NARESZCIE!
    • sosiu-1 To największy WSTYD nieudaczników z magistratu!!! 05.01.12, 22:17
      ..."W najbliższym czasie nie będzie można wejść do podziemi. Magistrat nie ma pieniędzy na zabezpieczenie i renowację całego bastionu"... Pieniądzę są tylko na te cele gdzie Guru może się chwalić jaki jest wspaniały i wielki!!! Naszczęście zapowiada się na rychły UPADEK WODZA DYNAMIZMU!!!
    • tomesto Zobacz mury Bastionu Ceglarskiego od środka [ZD... 07.01.12, 00:48
      zimą ubiegłego roku byłem w podziemiach i miałem przyje,mność poznać owczesnych lokatorow tego miejsca :) o efektach zapachowych i wizulanych tam panujacych nie bede sie rozwijal :) brzyby papierzaki :) rozly co kawalek i trzeba bylo uwaznie stawiac kroki a maska przeciwgazowa tez by sie wtedy przydala :) pamietam jak ten odór wydostawał się tunelami wentylacyjnymi i byl mozliwy do posmakowania :) na gorze podczas zachwycania sie widokiem Wroclawia lub Odry :)
      • Gość: Wrocławianka Re: Zobacz mury Bastionu Ceglarskiego od środka [ IP: *.static.korbank.pl 07.01.12, 16:12
        Witam - w latach 70 tych była to piękna, ostra górka do saneczkowania <mniaaaaam> Najlepsza na starym Mieście. Trochę żal, że jej już nie ma, ale co odkopane i odrestaurowane jest naprawdę piękne. Dziękuję wszystkim, którzy doprowadzili "moją" górkę do tak pięknego stanu. Teraz z wnukami będę tu przychodzić nie na sanki, a na paintball :P:):P:):P:)... pozdrawiam w ukłonie.
    • Gość: Doombringer Re: Zobacz mury Bastionu Ceglarskiego od środka [ IP: *.actus-info.pl 11.01.12, 12:02
      Zaczne od tego, ze w 1995 lub 6 roku miałem okazję zwiedzic ruiny. Niestety drugie podejście skończyło sie natknieciem na podejrzane osoby kręcące się po tereni i zrezygnowałem z samodzielnego zapuszczania sie w głąb. Nie wiem gdzie prowadzi najdłuzszy i najniżej położony tunel bo był ciemny a wtedy nie miałem latarki.
      Mam nadzieje, ze doczekam czasów kiedy i wnętrze ruin bedzie dostępne bo chciałbym dokończyć zwiedzanie tak dawno temu rozpoczęte...
    • toom123 Zobacz mury Bastionu Ceglarskiego od środka [ZD... 03.06.13, 22:57
      bastion to nie bunkier szanowny panie autorze.
      Różnica? Jakieś kilkaset lat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka