Dodaj do ulubionych

NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE?????

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.12.04, 16:09
Jaka firma według Was zwycięży w przetargu na nowe tramwaje, który ogłosiło
MPK??
Mój typ to Alstom - niestety
Obserwuj wątek
    • bystrzak2000 Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 03.12.04, 17:30
      Gość portalu: wrocławianin napisał(a):

> Jaka firma według Was zwycięży w przetargu na nowe tramwaje, który ogłosiło
      > MPK??
      > Mój typ to Alstom - niestety

Ja stawiam na Bombardiera:-)
      • Gość: L@czek Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 21:32
        Tylko nie Alstom te tramwaje są obleśne
        • Gość: zet Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 12:26
          Gość portalu: L@czek napisał(a):

> Tylko nie Alstom te tramwaje są obleśne

Pokaż mi choć jeden ładniejszy jeżdżący po Wrocławiu...
    • sstes Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 03.12.04, 23:48
      Male pytanko: ABB to Bombardier? Nie jestem pewien, a takim ABB przemieszczalem sie po Strasbourgu. Bylo super! Zwlaszcza wyglad zewn. jest cool. Za to wnetrze wola o pomste i interwencje specow od ergonomii i architektury wnetrz, bo choc jest bardzo foremne i calkowicie niskopodlogowe, to kiepsko zagospodarowane.
      • piast9 Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 04.12.04, 23:23
        sstes napisał:

> Za to wnetrze wola o pomste i interwencje specow od ergonomii i architektury
        > wnetrz, bo choc jest bardzo foremne i calkowicie niskopodlogowe, to kiepsko
        > zagospodarowane.
        A może to jest efekt podróżowania nieznanym wcześniej pojazdem komunikacji
        zbiorowej?

Ja zauważyłem na sobie następującą rzecz. Gdy tylko korzystam z KZ za granicą,
        to zawsze na początku przez parę dni nie potrafię się w nich ustawić tak aby nie
        stać w przejściu, trzymać tak aby nie rzucało mną na zakrętach czy pod wpływem
        przyspieszeń, i poruszać się wewnątrz wagonu czy autobusu tak aby nie deptać
        ludziom po butach.
        • sstes Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 04.12.04, 23:52
          Drogi piascie9, racz porownac sobie siedzenia (konstrukcje, nie tapicerke) w wozie 8046, potem cos pomiedzy 8047-8090, a nastepnie 8091-8115, a na koniec usiadz na samym koncu 7000 wzwyz i/lub 8116 wzwyz, a bedziesz wiedzial, o co mi dokladnie chodzi z tym rozplanowaniem wnetrza. Uwazam, ze w kolejnych Volvo 7000/7000A/7700 fotele sa coraz lepsze, ciensze, bardziej uniwersalne (jak masz usiasc kolo jakiegos grubaska).
          W tych tramach w Strasbourgu siedzenia byly jak w 8046, czyli niedopracowane (fikusnie wyprofilowane i zabierajace cenna dla mnie przestrzen na nogi).
          Uwazam tez, ze w tych ABB nad Ilzą bylo za duzo rurek w miejscach, gdzie nikt ich nie potrzebuje (miedzy rzedami siedzen), a za malo tam gdzie ludzie stojacy sie koncentruja (podobnie jak w naszych elektrycznych pociagach podmiejskich).
          Ale diabel zwykle tkwi w szczegulach...
          Nie zebym nie dostrzegl dobrych pomyslow, jak bardzo funkjonalny uchwyt czworokatny tuz przy wejsciach.

Ale z tym brakiem przyzwyczajenia tez masz pewnie racje... Ale z drugiej strony "na swiezo" sie najwiecej zalet i wad roznych pomyslow widzi...
    • svarte_sjel Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 04.12.04, 22:49
      Gość portalu: wrocławianin napisał(a):
      > Jaka firma według Was zwycięży w przetargu na nowe tramwaje, który ogłosiło

Żeby typować musielibyśmy jeszcze wiedzieć co kto wystawił. Bo prawie każdy z
      producentów ma kilka modeli w ofercie...
      • smi Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 06.12.04, 09:26
        Jak na razie pierwszymi całkowicie nowymi wrocławskimi tramwajami będą 4 105-
        ki, które Protram właśnie zaczyna składać :-)
        • svarte_sjel Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 06.12.04, 21:57
          smi napisał:
          > ki, które Protram właśnie zaczyna składać :-)

To jak oni niby się mają z pierwszym składem w tym roku wyrobić???
          • smi Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 07.12.04, 07:42
            Svarte,

zaczyna składać - nie oznacza, że zrobią to w przeciągu 3 tygodni :P
            Ciekawe, czy będą to skąłdy 2564-65 i 2566-67?
            • svarte_sjel Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 07.12.04, 11:20
              smi napisał:
              > zaczyna składać - nie oznacza, że zrobią to w przeciągu 3 tygodni :P

No właśnie. A przecież planowo pierwszy skład miał być w tym roku
              • smi Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 07.12.04, 12:00
                Svarte,

lepiej późno, niż wcale :P
                W końcu to będzie pierwszy, od 1991 roku, nowy tramwja we Wrocławiu :-)
                • Gość: Mezopot Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? IP: *.hutmen.pl 07.12.04, 12:16
                  Może w końcu Wrocław przestanie być skansenem tramwajowym i w odniesieniu do
                  taboru i planowania rozwoju sieci.
                  • smi Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 07.12.04, 12:19
                    Mezopot,

20 nowych składów 105-tek i 17 niskopodłogowych wozów niestety nie poprawi w
                    znaczący sposób trakcji tramwajowej. Ale na początek to już coś :-)
                    • martouf Czy to będzie 105N2k 2000? 07.12.04, 16:16
                      Czy to będą te nowe stopiątki? www.mlyniec.gda.pl/~mach/105N2k%202000.htm
                      • svarte_sjel Re: Czy to będzie 105N2k 2000? 07.12.04, 21:08
                        martouf napisał:
                        > Czy to będą te nowe stopiątki? <a

Nie. To będą sprawdzone już w wrocławskich warunkach 105NWr :^)

A tej stronydo której link podałeś _nie polecam_. Stężenie poważnych błędów na
                        niej jest zabójcze...
                        • sstes Co to znaczy calkowicie nowy tramwaj tutaj? 07.12.04, 22:09
                          Czy to znaczy, ze te 2 nowe sklady powstana na calkowicie nowych podwoziach (szkieletach)?
                          Czym sie beda roznic od przebudowanych z uzyciem starych podwozi (wroclawskich, krakowskich itp.)? (Poza oficjalnym rokiem produkcji:) )
                          • smi Re: Co to znaczy calkowicie nowy tramwaj tutaj? 08.12.04, 07:29
                            Svarte,

tak, owszem, to będa nasze 105Wr, ale ze zmienionym lekko pudłem. Pudło, oprócz
                            ściany przedniej i tylnej, będzie bardzo podobne do bydgoskiej pesy - klejone
                            okna, zakryte wózki, inne drzwi ...
                            Sstes, tak, to będa całkowicie nowe konstrukcje - czyli praktycznie nowe
                            tramwaje :-)
                          • svarte_sjel Re: Co to znaczy calkowicie nowy tramwaj tutaj? 08.12.04, 21:13
                            sstes napisał:
                            > Czy to znaczy, ze te 2 nowe sklady powstana na calkowicie nowych podwoziach
                            (szkieletach)?

Szkieletach. Wózki to się i podczas napraw głównych często wymienia.
                            Po prostu wszystko będzie nowe, podczas gdy w 105NWr robionych w ramach NG
                            szkielet pudła zostaje stary i niektóre części są nie wymieniane na nowe tylko
                            regenerowane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka