Gość: wrocławianin IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.12.04, 16:09 Jaka firma według Was zwycięży w przetargu na nowe tramwaje, który ogłosiło MPK?? Mój typ to Alstom - niestety Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bystrzak2000 Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 03.12.04, 17:30 Gość portalu: wrocławianin napisał(a): > Jaka firma według Was zwycięży w przetargu na nowe tramwaje, który ogłosiło > MPK?? > Mój typ to Alstom - niestety Ja stawiam na Bombardiera:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L@czek Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 21:32 Tylko nie Alstom te tramwaje są obleśne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 12:26 Gość portalu: L@czek napisał(a): > Tylko nie Alstom te tramwaje są obleśne Pokaż mi choć jeden ładniejszy jeżdżący po Wrocławiu... Odpowiedz Link Zgłoś
sstes Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 03.12.04, 23:48 Male pytanko: ABB to Bombardier? Nie jestem pewien, a takim ABB przemieszczalem sie po Strasbourgu. Bylo super! Zwlaszcza wyglad zewn. jest cool. Za to wnetrze wola o pomste i interwencje specow od ergonomii i architektury wnetrz, bo choc jest bardzo foremne i calkowicie niskopodlogowe, to kiepsko zagospodarowane. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 04.12.04, 23:23 sstes napisał: > Za to wnetrze wola o pomste i interwencje specow od ergonomii i architektury > wnetrz, bo choc jest bardzo foremne i calkowicie niskopodlogowe, to kiepsko > zagospodarowane. A może to jest efekt podróżowania nieznanym wcześniej pojazdem komunikacji zbiorowej? Ja zauważyłem na sobie następującą rzecz. Gdy tylko korzystam z KZ za granicą, to zawsze na początku przez parę dni nie potrafię się w nich ustawić tak aby nie stać w przejściu, trzymać tak aby nie rzucało mną na zakrętach czy pod wpływem przyspieszeń, i poruszać się wewnątrz wagonu czy autobusu tak aby nie deptać ludziom po butach. Odpowiedz Link Zgłoś
sstes Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 04.12.04, 23:52 Drogi piascie9, racz porownac sobie siedzenia (konstrukcje, nie tapicerke) w wozie 8046, potem cos pomiedzy 8047-8090, a nastepnie 8091-8115, a na koniec usiadz na samym koncu 7000 wzwyz i/lub 8116 wzwyz, a bedziesz wiedzial, o co mi dokladnie chodzi z tym rozplanowaniem wnetrza. Uwazam, ze w kolejnych Volvo 7000/7000A/7700 fotele sa coraz lepsze, ciensze, bardziej uniwersalne (jak masz usiasc kolo jakiegos grubaska). W tych tramach w Strasbourgu siedzenia byly jak w 8046, czyli niedopracowane (fikusnie wyprofilowane i zabierajace cenna dla mnie przestrzen na nogi). Uwazam tez, ze w tych ABB nad Ilzą bylo za duzo rurek w miejscach, gdzie nikt ich nie potrzebuje (miedzy rzedami siedzen), a za malo tam gdzie ludzie stojacy sie koncentruja (podobnie jak w naszych elektrycznych pociagach podmiejskich). Ale diabel zwykle tkwi w szczegulach... Nie zebym nie dostrzegl dobrych pomyslow, jak bardzo funkjonalny uchwyt czworokatny tuz przy wejsciach. Ale z tym brakiem przyzwyczajenia tez masz pewnie racje... Ale z drugiej strony "na swiezo" sie najwiecej zalet i wad roznych pomyslow widzi... Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 04.12.04, 22:49 Gość portalu: wrocławianin napisał(a): > Jaka firma według Was zwycięży w przetargu na nowe tramwaje, który ogłosiło Żeby typować musielibyśmy jeszcze wiedzieć co kto wystawił. Bo prawie każdy z producentów ma kilka modeli w ofercie... Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 06.12.04, 09:26 Jak na razie pierwszymi całkowicie nowymi wrocławskimi tramwajami będą 4 105- ki, które Protram właśnie zaczyna składać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 06.12.04, 21:57 smi napisał: > ki, które Protram właśnie zaczyna składać :-) To jak oni niby się mają z pierwszym składem w tym roku wyrobić??? Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 07.12.04, 07:42 Svarte, zaczyna składać - nie oznacza, że zrobią to w przeciągu 3 tygodni :P Ciekawe, czy będą to skąłdy 2564-65 i 2566-67? Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 07.12.04, 11:20 smi napisał: > zaczyna składać - nie oznacza, że zrobią to w przeciągu 3 tygodni :P No właśnie. A przecież planowo pierwszy skład miał być w tym roku Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 07.12.04, 12:00 Svarte, lepiej późno, niż wcale :P W końcu to będzie pierwszy, od 1991 roku, nowy tramwja we Wrocławiu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mezopot Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? IP: *.hutmen.pl 07.12.04, 12:16 Może w końcu Wrocław przestanie być skansenem tramwajowym i w odniesieniu do taboru i planowania rozwoju sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: NOWE TRAMWAJE, CO OBSTAWIACIE????? 07.12.04, 12:19 Mezopot, 20 nowych składów 105-tek i 17 niskopodłogowych wozów niestety nie poprawi w znaczący sposób trakcji tramwajowej. Ale na początek to już coś :-) Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Czy to będzie 105N2k 2000? 07.12.04, 16:16 Czy to będą te nowe stopiątki? www.mlyniec.gda.pl/~mach/105N2k%202000.htm Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Czy to będzie 105N2k 2000? 07.12.04, 21:08 martouf napisał: > Czy to będą te nowe stopiątki? <a Nie. To będą sprawdzone już w wrocławskich warunkach 105NWr :^) A tej stronydo której link podałeś _nie polecam_. Stężenie poważnych błędów na niej jest zabójcze... Odpowiedz Link Zgłoś
sstes Co to znaczy calkowicie nowy tramwaj tutaj? 07.12.04, 22:09 Czy to znaczy, ze te 2 nowe sklady powstana na calkowicie nowych podwoziach (szkieletach)? Czym sie beda roznic od przebudowanych z uzyciem starych podwozi (wroclawskich, krakowskich itp.)? (Poza oficjalnym rokiem produkcji:) ) Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Co to znaczy calkowicie nowy tramwaj tutaj? 08.12.04, 07:29 Svarte, tak, owszem, to będa nasze 105Wr, ale ze zmienionym lekko pudłem. Pudło, oprócz ściany przedniej i tylnej, będzie bardzo podobne do bydgoskiej pesy - klejone okna, zakryte wózki, inne drzwi ... Sstes, tak, to będa całkowicie nowe konstrukcje - czyli praktycznie nowe tramwaje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Co to znaczy calkowicie nowy tramwaj tutaj? 08.12.04, 21:13 sstes napisał: > Czy to znaczy, ze te 2 nowe sklady powstana na calkowicie nowych podwoziach (szkieletach)? Szkieletach. Wózki to się i podczas napraw głównych często wymienia. Po prostu wszystko będzie nowe, podczas gdy w 105NWr robionych w ramach NG szkielet pudła zostaje stary i niektóre części są nie wymieniane na nowe tylko regenerowane. Odpowiedz Link Zgłoś