Gość: Matternhorn IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 01.05.05, 01:41 Wszystkich młodych, których interesuje Wrocław, a raczej praca nad tym by Wrocław był coraz ładniejszy, zapraszam na stronę: www.wroclaw.blogdrive.com pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan.edward Re: Zaproszenie... 01.05.05, 10:42 zamiast zaczynania od poprawiania wyglądu Wrocławia, zacznij od poprawy kodowania polskich fontów na tej swojej stronie. a jeśli poprawa wyglądu Wrocławia ma się odbywać twoim zdaniem m.in. przez smarowanie jakichś bohomazów po ścianach, to będę pierwszy, który zgłosi ten fakt odpowiednim służbom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matternhorn Re: Zaproszenie... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 01.05.05, 12:37 Panie Edwardzie, mnie też smuci fakt, że kompletnie nie znam się na html, ale jakoś porozumiewać z narodem się trzeba. Jakby Pan nie zauważył to nie wszystkie grafitti to bohomazy, nie wszystkie też są nielegalne. Wiele, m.in. takie o których ja myślę, to takie, które byłyby w 100% legalne. Poza tym to jak pisałem to nie tylko o grafitti mi chodzi, bo nie tylko tak można upiększyć Wrocław. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Zaproszenie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 12:43 > Panie Edwardzie, mnie też smuci fakt, że kompletnie nie znam się na html, ale > jakoś porozumiewać z narodem się trzeba. Zamiast sie smucic, lepiej sie postarac html nauczyc:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matternhorn Re: Zaproszenie... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 01.05.05, 15:40 Jest wiele ciekawszych rzeczy do robienia niż nauka html... poza tym podstawy znam, ale nie wiem jak zmienić kodowanie znaków, nigdy mi to nie było potrzebne... Poza tym teraz mam ważniejsze sprawy na głowie - maturę :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Zaproszenie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 18:32 To powodzenia zycze, Maturzysto:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matternhorn Re: Zaproszenie... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 01.05.05, 19:08 W takim razie nie dziekuje :P może się przyłączysz? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Zaproszenie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 21:21 Do matury to sie raczej nie przylacze... bo mam ja juz z glowy:) Co do Twojego pomyslu, to tez brak mi entuzjazmu, gdyz to, co piszesz brzmi bardzo enigmatycznie. Wiecej konkretow - wtedy moze znajdziesz chetnych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-ekspert Re: Zaproszenie... IP: *.kom / *.kom-net.pl 01.05.05, 22:22 Na litość boską, podstawy to umiejętność sięgania do źródła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matternhorn Re: Zaproszenie... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 01.05.05, 22:40 E tam, czepiasz się :P podstawy tzn, umiem pogrubić, i takie tam :) Konkrety: chodzi o to, że duży (czyt. więcej osób) może więcej, dlatego łatwiej im coś zdziałac. Co chciałbym zdziałać: aby jedną ze ścian w centrum miasto poświęciło na papieskie grafitti, chciałbym sprawić by we Wrocławiu były czystsze chodniki i trawniki, chciałbym pomalować (na kolorowo) budki sygnalizacji świetlnej, i takie tam pierdoły ;P Generalnie wszystko co wiąże się z poprawą wyglądu miasta. Teraz czekam na falę krytyki, mam nadzieję, że konstruktywnej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ares Grafiti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 22:37 Osobiście jestem wielkim wielbicielem Wrocławia, nawet jestem w Towarzystwie Miłośników Wrocławia i dlatego wszedłem na podaną stronę www i się przeraziłem, grafiti? to syf! jak zobacze kogoś malującego grafiti to mu do dupy nakopie. Nazywasz się miłośnikiem Wrocławia? jak malujesz farbami po naszym mieście to powinni cie przywiązać do pręgieża na rynku i wychłostać! Graficiarze powinni siedzieć w więzieniach za swe czyny, chulinagaństow powinno być tępione we Wrocławiu a ty je szerzysz, z całym szacunkiem wyjeżdzaj na wioche bo nie dorosłeś jeszcze by godnie reprezentować nasze miasto. Niech żyje Wrocław, niech zdechną graficiarze! (oczywiście mam na myśli wszystkich tych graficiarzy którzy bazgrzą po nie swoich murach i nie po swoich rzeczach, a tacy są prawie wszyscy...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matternhorn Re: Grafiti IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 01.05.05, 22:50 Jak Wam wszystkim łatwo przychodzi ocenianie innych... aż szkoda gadać. Myślałem, że mój post będzie motywował do jakiejś dyskusji, a nie do wyzywania. Szkoda... Tak, chcę zrobić grafitti, tak, chcę to zrobić w centrum miasta, NIe, nie znam się na robieniu grafitti dlatego potrzebuję kogoś kto się zna, tak chcę to zrobić legalinie, Nie, nigdy jeszcze nie bazdgrałem po żadnym murze, Tak, grafitti uznaję za sztukę, Tak, wiem, że to co rysuje się we Wrocławiu na murach to są bazgroły, ale to nie ma nic wspólnego z grafitti, oprócz tego samego narzędzia "zbrodni". Możesz dać mi namiary na Towarzystwo MIłośników Wrocławia? CHętnie bym się przyłączył :) serio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matternhorn Re: Grafiti IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 01.05.05, 22:53 Poza tym, to grafitti to nie wszystko co chcę robić... ech... To tylko część, znikoma część.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceglar Re: Grafiti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 23:11 nie przejmuj sie kolego Matterhornie spienionymi oszolomami z tego forum;) juz dzisiaj wspominalem ze anonimowosc daje duze pole do popisu zakompleksionym dupkom. A ten jegomosc na pewno nie nalezy do TMW - a jesli jednak tak to hanbi wielce to stowarzyszenie swoim czlonkostwem. Nie przejmuj sie i rob swoje:) a na przyszlosc nie spodziewaj sie na tym forum glebszej dyskusji nad autorskimi projektami wychodzacymi poza skostniala szarzyzne... pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komar __Typowe :/ __ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.05.05, 23:13 to jest takie typowe dla naszych rodaków, nawet jak chcesz cos zrobic pozytywnego np. dla miasta, to odrazu większość sprowadzi Cię do parteru... a szkoda, tak własnie zniecheca się młodych ludzi do tworzenia jakichkolwiek inicjatyw... lepiej pewnie by bylo gdyby Matternhorn siedzia bezczynnie, wychodzil na dwor i siadal na swojej ławeczce przed blokiem... zgodze się z Agą że troche brakuje konkretów, ale za sam pomysł Matternhorn należy Ci się duży plus, właśnie tacy ludzie potrzebni są we Wrocławiu - ludzie aktywni, pozdro i powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ares Re: Grafiti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 23:28 Moim celem nie było wyzywanie nikogo prócz tych chuliganów-graficiarzy- pseudomalarzy. Ja w przeciwieństwie do Ciebie nie uznaje grafiti za sztuke, ewent. za kicz. A z miejscem na grafiti w centrum, a raczej z zezwoleniem będzie Ci trudno i to mnie bardzo cieszy bo na 99% wiem że miasto takiej decyzji nie wyda. Ja w przeciwieństwie do Ciebie nie nakazuje Ci oglądać moich "pięknych malowideł" a przechodząc koło Twego grafiti niestety będe musiał je widzieć, (a czym sobie na taką kare zasłużyłem). Chciałeś otworzyć dyskusje no to przecież ją masz, dyskusje której tematem jest "czy zrobić z Wrocławia kolorowy cyrk czy zostawić jego historyczny wygląd" no bo jakby powstało Twoje legalne grafiti w centrum to by z pewnością powstały następne (reakcja łańcuchowa). Nie wiem czy se zdajesz sprawe ale gdyby za te wszystkie pieniądze zarówno miejskie, spółdzielcze, prywatne czy choćby pieniądze naszej biednej PKP które idą na farbe by zamalować grafiti, te pieniądze wystarczyłyby na niejedną "humanitarną akcje", a tak graficiarze malują ich dzieła sztuki z których nic nie wynika, te są zamalowywane, a w domach dziecka nadal tynk ze ścian leci - niech idą do tych domów dziecka będzie przyemnie i pożytecznie. Naprawde są setki innych sposobów na upiększenie czy ulepszenie naszego miasta, a grafiti jak ktoś tak kocha to niech sobie walnie w pokoju lub w piwnicy a nie na murze mojej plomby lub w centrum mego miasta. Adres do Towarzystwa www.tmw.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceglar Re: Grafiti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 23:36 ...czlowieku - jak mozesz cokolwiek oceniac zanim to zobaczysz? moze ty nie rozumiesz po prostu slowa "grafiti"? i slowa "legalnie"... to by tlumaczylo twoje podejscie do tematu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matternhorn Re: Grafiti IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 01.05.05, 23:50 Własnie, żebyś miał jasność sytuacji, jak już pisałem miałoby to być graffitti papieskie, czyli czczące papieża. Chodzi mi mniej więcej o to co powstało w Lublińcu: handmade.losice.one.pl/zdjeciapapieza/1_.jpg Dalej uważasz to za kicz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ares Re: Grafiti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 01:08 Sorki wielkie, nie doczytałem... jak grafiti papieskie to jak najbardziej ok. Nawet pomoge je namalować, moge potrzymać spraje w trakcie malowania... Ale moim zdaniem mimo całego wielkiego szacunku jaki nasz kraj ma dla Papieża te grafiti długo się nie utrzyma, za dużo u nas w kraju popukanych ludzi. Podam Ci przykład na placu Bema koło sklepu 24h są budki tramwajowe i umieszczane w nich miejsca na reklamy z obu stron budki. Pojawiły się tam ze 3 tygodnie temu plakaty z wizerunkiem Naszego Papieża i jego cytatem (dokładnie już nie pamiętam jakim, ale na mieście sporo tych plakatów było) i ktoś później domalował coś na tych posterach i zrobił brzydkie dopiski, ponieważ nie szło tego zmazać ktoś inny przywiesił kartke "o Papieżu tylko dobrze". Podejrzewam że tak samo stanie się z Twoim grafiti, długo nie pożyje wizerunek. To niestety pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matternhorn Re: Grafiti IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 02.05.05, 11:03 Myślę, że mimo wszystko warto spróbować. Nawet jeśli ma przetrwać tylko kilka godzin, no bo jeżeli nie będziemy próbować, cały czas będziemy siedzieć w domu i nic nie będziemy robić z obawy, że wandale to zniszczą, to zamiast iść do przodu zaczniemy się cofać... Tylko jeszcze znaleźć sponsora, kogoś kto namaluje, no i załatwić zgodę. A z tym to będzie roboty, dlatego potrzebny mi ktoś do pomocy :| Odpowiedz Link Zgłoś