Dodaj do ulubionych

OPERA ZA TRZY GROSZE

IP: *.skane.se 10.08.02, 03:57
Wczoraj we wroclawskiej operetce zaczely sie proby do "Opery za trzy grosze".
Premierowe przedstawienie Wojciech Koscielniak zamierza pokazac 26
pazdziernika.
W roli Jenny wystapi Katarzyna Groniec.W spektaklu wystapi 50 mlodych artystow
z teatrow z Gdyni , Chorzowa , Warszawy i Wroclawia.
Nowemu dyrektorowi Teatry Muzycznego udalo sie zdobyc na ten cel dofinansowa-
nie ze sreony Urzedu Miejskiego w wysokosci 300 tys. zl.
Obserwuj wątek
    • kinga!!! Re: OPERA ZA TRZY GROSZE 10.08.02, 10:37
      Michał miło ze czytasz GW, ale wiekszość juz o tym wie.
      teraz poprostu nalezy czekać na premiere...
      • Gość: MICHAL Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.skane.se 10.08.02, 20:58
        kinga!!! napisała:

> Michał miło ze czytasz GW, ale wiekszość juz o tym wie.
        > teraz poprostu nalezy czekać na premiere...

Kto zagra Mackiego czy Konrad Imiela?

• kinga!!! Re: OPERA ZA TRZY GROSZE 10.08.02, 21:03
          Gość portalu: MICHAL napisał(a):

> kinga!!! napisała:
          >
          > > Michał miło ze czytasz GW, ale wiekszość juz o tym wie.
          > > teraz poprostu nalezy czekać na premiere...
          >
          > Kto zagra Mackiego czy Konrad Imiela?

podziału na role 50 artystów nie znam. ale tez mnie ciekawi co i jak :)
          Michał co Ty tak o Konrada wypytujesz? ;)
          >
          • Gość: MICHAL Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.skane.se 10.08.02, 22:36
            Nie wypytuje o Konrada tylko wydaje mi sie jedynym kandydatem do roli
            Mackiego na tym bezrybiu aktorow musicalowych w Polsce.
            Te same twarze przewijaja sie we wszystkich produkcjach.
            • Gość: anielka Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.02, 20:36
              HA! a Konrad Imiela to niby nowa twarz??? Ja mu baardzo dobrze życzę, ale
              jedyny dobry aktor muzyczny to chyba przesada. Śpiewa ładnie, ma niezłą barwę i
              to "coś" w głosie. Ale rusza się średnio :( W Polsce, także we Wrocławiu, jest
              wielu wszechstronnych aktorów, mam nadzieję, że Kościelniak ich znajdzie i da
              im szansę.
              • Gość: Dorian_Y Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.08.02, 22:44
                Gość portalu: anielka napisał(a):

> HA! a Konrad Imiela to niby nowa twarz??? Ja mu baardzo dobrze życzę, ale
                > jedyny dobry aktor muzyczny to chyba przesada. Śpiewa ładnie, ma niezłą
                barwę i
                >
                > to "coś" w głosie. Ale rusza się średnio :( W Polsce, także we Wrocławiu,
                jest
                > wielu wszechstronnych aktorów, mam nadzieję, że Kościelniak ich znajdzie i
                da
                > im szansę.

Konrad najlepiej sprawdza sie w TESCO!
        • Gość: clin K.Dracz byłby świetnym Micki'em Majchrem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.02, 21:38
          Kilka razy słyszałem jak śpiewa.Na pewno sie nadaje.Poza tym to
          perfekcjonista.Był by w tej roli super!!!
          • Gość: kolo K.Imiela IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 05:14
            Czy ciepły koleżka jest dobrym kandydatem na rolę bandyty.
            • Gość: MICHAL Re: K.Imiela IP: *.skane.se 12.08.02, 05:46
              Gość portalu: kolo napisał(a):

> Czy ciepły koleżka jest dobrym kandydatem na rolę bandyty.

Nie rozumiem tej aluzji.
          • Gość: anielka Re: K.Dracz byłby świetnym Micki'em Majchrem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 08:53
            o! o! o! Dracz byłby rzeczywiście swietny tej roli. Charakterny gość. Imiela
            jest za ładny i za miękki.
            • Gość: kolo Re: K.Dracz byłby świetnym Micki'em Majchrem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 08:57
              Masz odpowiedź Michał.
        • gustlik102 Re: OPERA ZA TRZY GROSZE 18.08.02, 01:54

> kinga!!! napisała:
          >
          > > Michał miło ze czytasz GW, ale wiekszość juz o tym wie.
          > > teraz poprostu nalezy czekać na premiere...
          >
          > Kto zagra Mackiego czy Konrad Imiela?
          >
    • Gość: Jarosz Re: OPERA ZA TRZY GROSZE - artykuł ze "Słowa" IP: *.vogel.pl 12.08.02, 12:27
      Pozwolę sobie wkleić link do tekstu konkurencji. Jest długaśny, więc musicie
      uważnie go wklejać do przeglądarki ;-)))

www.slowopolskie.pl/apps/pbcs.dll/artikkel?SearchID=73107444118375&Avis=SP&Dato=20020601&Kategori=KULTURA&Lopenr=205310010&
      Ref=AR

Komu się nie chce, oto cały tekst:

Do trzech groszy sztuka

Katarzyna Groniec, Cezary Studniak, Bogna Woźniak i Jakub Szydłowski zagrają
      prawdopodobnie główne role w "Operze za trzy grosze" Bertolta Brechta,
      najnowszej premierze wrocławskiego Teatru Muzycznego. Reżyseruje Wojciech
      Kościelniak, pełniący obecnie funkcję dyrektora operetki. Premiera spektaklu
      planowana jest na przełom października i listopada. Nie wiadomo jednak, czy
      przedstawienie dojdzie do skutku. Wrocławska operetka ma gigantyczne długi.
      Reżyser nie dostał dofinansowania od władz miasta i wciąż szuka sponsorów.

Kogo zobaczymy (jeśli zobaczymy) w "Operze..."? Gangstera Mackie Majchra zagra
      Jakub Szydłowki, aktor Teatru Muzycznego w Gdyni. Niedawno mogliśmy podziwiać
      jego talent w musicalu "Hair", gdzie zagrał Bukowskiego. Wystąpił też
      w "Kombinacie" Kościelniaka. Peachuma, szefa firmy "Przyjaciel żebraka", zagra
      jego teatralny kolega Cezary Studniak. Na ostatnim PPA brawurowo
      zaśpiewał "Jesienną deprechę" zespołu "Kury", wystąpił też
      w "Kombinacie", "Hair" i trans-operze "Sen nocy letniej". Jego córkę Polly,
      która wbrew woli ojca poślubi Majchra, zagra prawdopodobnie Bogna Woźniak.
      Wrocławska artystka jest laureatką konkursu na najlepszą interpretację piosenki
      tegorocznej edycji PPA. Z dużym powodzeniem zastąpiła też Justynę Steczkowską
      w "Śnie nocy letniej" Teatru Muzycznego w Gdyni. Jej rywalką o względy Mackiego
      będzie Jenny – Katarzyna Groniec. W "Operze..." zobaczymy też Konrada Imielę,
      Sambora Dudzińskiego, Mariusza Kiljana oraz solistów operetki – Ewę Klaniecką,
      Andrzeja Gałłę i Tomasza Sztonyka.

(msz)

31 maja 2002 22:14

Pozdrawiam :-)))
      • isis! Re: OPERA ZA TRZY GROSZE - artykuł ze 'Słowa' 12.08.02, 23:58
        > W "Operze..." zobaczymy też Konrada Imielę,
        > Sambora Dudzińskiego, Mariusza Kiljana oraz solistów operetki –
        > Ewę Klaniecką, Andrzeja Gałłę i Tomasza Sztonyka.

A nie wiecie, kogo zagra Sambor???
    • Gość: MICHAL Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.swipnet.se 12.08.02, 21:05
      Teatr otrzymal jednak dofinansowanie z kasy miejskiej w wysokosci
      300 ooo tys zlotych.Premiera dojdzie wiec do skutku.
      Jakub Szydlowdki w roli Mackiego,Studniak jako Peachum,czarno
      to widze.
      • Gość: clin Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 21:27
        No własnie !!!Wojtek,przemyśl obsadę jeszcze raz!Po jakiego diabła ściągasz
        ludzi aż z wybrzeża? Masz na miejscu świetnych artystów.K.DRACZ NA M.MAJCHRA!!!
        • konrad.imiela Re: OPERA ZA TRZY GROSZE 12.08.02, 22:14
          ha!....
          Czy ktoś pamięta Krzyśka Dracza jako Peachuma w Teatrze Polskim?! Od tamtej
          pory zawsze ta rola z nim mi się kojarzy. Ale kiedy wyobrażę sobie małżeństwo
          Peachumów z obsady obecnej, myslę że sprawa jest trafiona idealnie... Czarek
          Studniak jako Peachum i Elżbieta Okupska/Ewa Klaniecka jako Pani Peachum.
          Niezły zestaw... I obiecuję, że to jest ostatni mój post na tym wątku przed
          premierą. Niechaj inni pianę tu ubijają - ja zajmę się próbami.
          A, no i znów pojawimy się z Mariuszem Kiljanem w jednym songu w duecie. Cieszę
          się. Tymczasem biorę się do nauki tekstu. "...czy widzisz księżyc nad Soho?..."

Do zobaczenia na premierze!

ki
          • Gość: Jaś Gupi Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.02, 00:00
            I jak zwykle trzeba było podać adres swojej stony.
            • Gość: MICHAL Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.swipnet.se 13.08.02, 02:09
              Elzbieta Okupska jako Pani Peachum super.Oby i Studniak przy niej
              wykazal sie talentem komediowym.
              W koncu nie wiem w jakiej roli wystapi Konrad Imiela?W jakiej Kiljan.
              Poinformujcie ciekawskiego.
          • Gość: Jarosz Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.vogel.pl 13.08.02, 12:51
            konrad.imiela napisał:

> ha!....
            > Czy ktoś pamięta Krzyśka Dracza jako Peachuma w Teatrze Polskim?! Od tamtej
            > pory zawsze ta rola z nim mi się kojarzy.

Ja, niestety, pamiętam. I choć bardzo cenię aktorstwo Krzysztofa Dracza, tak
            uważam, że jego Peachum to była aktorska porażka.

Cały spektakl Macieja Englerta był zresztą do niczego - kiczowatą, potwornie
            brzmiącą karykaturą. Dobrze, że był krótko grany. Po TAKIEJ "Operze" każda
            następna, jakakolwiek by nie była, musi być lepsza.
          • Gość: Jarosz Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.vogel.pl 13.08.02, 12:51
            konrad.imiela napisał:

> ha!....
            > Czy ktoś pamięta Krzyśka Dracza jako Peachuma w Teatrze Polskim?! Od tamtej
            > pory zawsze ta rola z nim mi się kojarzy.

Ja, niestety, pamiętam. I choć bardzo cenię aktorstwo Krzysztofa Dracza, tak
            uważam, że jego Peachum to była aktorska porażka.

Cały spektakl Macieja Englerta był zresztą do niczego - kiczowatą, potwornie
            brzmiącą karykaturą. Dobrze, że był krótko grany. Po TAKIEJ "Operze" każda
            następna, jakakolwiek by nie była, musi być lepsza.
            • Gość: Clin Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.02, 14:55
              Ja niestety nie miałem okazji zobaczyć spektaklu z T.Polskiego:(W związku z
              tym nie mogę się wypowiedziec na temat roli K.Dracza.Oglądając obecne spektakle
              z jego udziałem mogę bez przesady powiedzieć ,że to świetny aktor.
              P.S.K.Dracz na Mack'iego Majchra!!!
          • kinga!!! Re: OPERA ZA TRZY GROSZE 13.08.02, 17:12
            konrad.imiela napisał:
            ja zajmę się próbami.
            > A, no i znów pojawimy się z Mariuszem Kiljanem w jednym songu w duecie.
            Cieszę
            > się. Tymczasem biorę się do nauki tekstu. "...czy widzisz księżyc nad
            Soho?..."
            >
            > Do zobaczenia na premierze!

;)))
            wiedze ze 'nieustanne tango' powróci choc na krótki czas , eh jak fajnie ;)

see you!
            k.
            • isis! Re: OPERA ZA TRZY GROSZE 13.08.02, 23:10
              Ponawiam pytanie, czy ktoś sie orientuje kogo zagra Sambor?
          • Gość: buba Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.08.02, 12:43
            śledzę ostatnio różne wypowiedzi związane z kulturą i z tej lektury wylania mi
            się dosyć ciekawy obraz konrada imieli. facet to albo bufon albo ma jakiś
            poteżny kompleks. rozumiem,że można mieć tak wyśrubowane zdanie o sobie aby
            pojawiać sie na forum pod własnym nazwiskiem ale tak nachalna promocja swojej
            własnej osoby to już przesada. troche skromności chłopie!
            ps.i niech nie wmawia że pokazywanie sie na forum pod własnym nazwiskiem to
            odwaga bo raczej trudno mi w to uwierzyć.
            • Gość: BRUM Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.02, 16:35
              Buba,wyluzuj troszkę!!! Jeżeli Imielek podpisuje się własnym nazwiskiem ,to
              jest to wyłącznie jego prywatna sprawa.To jest sieć i każdy może sobie pisac co
              chce .Na tej samej zasadzie ,każdy może czytać co mu się podoba.Z drugiej
              strony ,dlaczego na forum nie można się promować? Ja się nazywam Jan
              Sowizdrzalski i od dzisiaj będę robił swojej osobie reklamę.I co mi zrobisz
              kotku;) Twój szczerze oddany J.Sowizdrzalski

P.S.Buba ,a moze jesteś jakimś niedocenionym artystą i bolą Cię sukcesy Imielka?
              • Gość: magician Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.02, 17:43
                Gość portalu: BRUM napisał(a):

> Buba,wyluzuj troszkę!!! Jeżeli Imielek podpisuje się własnym nazwiskiem ,to
                > jest to wyłącznie jego prywatna sprawa.To jest sieć i każdy może sobie pisac
                co
                >
                > chce .> ?

Jezus Maria już to przerabialismy na forum. Litości!!
                m.
                • Gość: BRUM Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.02, 21:56
                  Gość portalu: magician napisał(a):

> Gość portalu: BRUM napisał(a):
                  >
                  > > Buba,wyluzuj troszkę!!! Jeżeli Imielek podpisuje się własnym nazwiskiem ,
                  > to
                  > > jest to wyłącznie jego prywatna sprawa.To jest sieć i każdy może sobie pis
                  > ac
                  > co
                  > >
                  > > chce .> ?
                  >
                  > Jezus Maria już to przerabialismy na forum. Litości!!

> m.

Jaki tam ze mnie Jezus Magican?A tym bardziej Maria.Brum ,po prostu Brum ,i
                  już!!!
    • Gość: MICHAL Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.skane.se 15.08.02, 04:52
      Brum tez chcialbys zostac artysta.Jest w Operze rola w sam raz dla
      ciebie.Ofiara zoldackiej swawoli -Brum.
      Nie to z "Matki Courage ".Pomylilem sie.
      • Gość: brum Re: OPERA ZA TRZY GROSZE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.02, 11:11
        Bredzisz jak pomywaczka.A raczej marzysz.Pamiętasz ten song?
    • johann3 wyjdzie z tego operetka za trzy grosze 15.08.02, 07:38

> Wczoraj we wroclawskiej operetce zaczely sie proby do "Opery za trzy grosze".
      > Premierowe przedstawienie Wojciech Koscielniak zamierza pokazac 26
      > pazdziernika.
      > W roli Jenny wystapi Katarzyna Groniec.W spektaklu wystapi 50 mlodych artystow
      > z teatrow z Gdyni , Chorzowa , Warszawy i Wroclawia.
      > Nowemu dyrektorowi Teatry Muzycznego udalo sie zdobyc na ten cel dofinansowa-
      > nie ze sreony Urzedu Miejskiego w wysokosci 300 tys. zl.
      • Gość: Lol Re: wyjdzie z tego operetka za trzy grosze IP: *.magma.com.pl / 192.168.1.* 15.08.02, 12:25
        Hmmm... zważywszy na to, że casting wyglądał jak wyglądał, a niektórzy pokazali
        się tam tylko po to, żeby się pokazać. Bo role już mieli zapewnione. Oj
        nieładnie, nieładnie, panie reżyserze!
        • Gość: LO Re: wyjdzie z tego operetka za trzy grosze IP: *.skane.se 15.08.02, 21:26
          Gość portalu: Lol napisał(a):

> Hmmm... zważywszy na to, że casting wyglądał jak wyglądał, a niektórzy
          pokazali
          >
          > się tam tylko po to, żeby się pokazać. Bo role już mieli zapewnione. Oj
          > nieładnie, nieładnie, panie reżyserze!
          • Gość: anielka Re: wyjdzie z tego operetka za trzy grosze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.02, 11:24
            uwielbiam jak ktoś ocenia przedstawienie którego jeszcze nie widział!!!!! widze
            LO, że ci castng nie poszedł :))))))))). spróbuj u Józefowicza, tam zawsze nowe
            twarze i zaskakujące obsady.
            • Gość: Lol Re: wyjdzie z tego operetka za trzy grosze IP: *.magma.com.pl / 192.168.1.* 18.08.02, 00:39
              Nikt nie ocenia przedstawienia, anielko. Nie zachowuj się jak bohaterka Prusa -
              ona też nie znała tajemnicy poliszynela...
              • Gość: MICHAL Re: wyjdzie z tego operetka za trzy grosze IP: *.swipnet.se 20.08.02, 07:29
                Gość portalu: Lol napisał(a):

> Nikt nie ocenia przedstawienia, anielko. Nie zachowuj się jak bohaterka
                Prusa -
                >
                > ona też nie znała tajemnicy poliszynela...

Premiera sie zbliza.Opereta zaciera rece....i zyczy sukcesu.
                • Gość: widzu Re: wyjdzie z tego operetka za trzy grosze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.02, 19:06
                  a kto wie kiedy premiera? po Kombinacie i Hair nie moge się doczekac kolejnej
                  produkcji Kościelniaka we wrocku!!!
                  • Gość: Ann Re: wyjdzie z tego operetka za trzy grosze IP: *.provider.pl / *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 22.08.02, 21:26
                    Premiera 26 października
                    • kozak5 Re: wyjdzie z tego operetka za trzy grosze 22.08.02, 23:07
                      Mackie - jednak K.Imiela i Jakub Szydłowski z Gdyni
                      Peachum - C.Studniak
                      Polly - Bogna Woźniak na zmianę z kimś z Gdyni
                      Jenny - K.Groniec na zmianę z kimś z Operetki
                      Tygrys Brown - Mariusz Kiljan
                      narrator - Sambor Dudziński i Janusz Radek
                      więcej nie wiem - może ktoś wie?

A! Choreografia - oczywiście J.Staniek
                      Kierownik muzyczny - Piotr Dziubek

może być nieźle.
    • Gość: MIchal Janusz Radek IP: *.skane.se 26.08.02, 22:19
      Czy to ten , ktory gral w Jesus Christ...w Chorzowie,
      Judasza ?
      • kozak5 Re: Janusz Radek 28.08.02, 00:28
        ten sam.

i Puka w ŚNIE NOCY LETNIEJ w Gdyni
        • szpiro Re: Janusz Radek 28.08.02, 02:10
          kozak5 napisał:

> ten sam.
          >
          > i Puka w ŚNIE NOCY LETNIEJ w Gdyni

a mozesz pamietasz odtworce roli Jezusa w Jesus Christ
          w Chorzowie?
          • Gość: Jarosz Re: Janusz Radek IP: *.vogel.pl 28.08.02, 11:45
            szpiro napisał:

> a mozesz pamietasz odtworce roli Jezusa w Jesus Christ
            > w Chorzowie?

Nic prostszego - Maciej Balcar z zespołu Dżem.

www.teatr-rozrywki.pl/na_afiszu/jesus/jesus.html
            Pozdrawiam :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka