Dodaj do ulubionych

Dlaczego PO przegrało wybory:

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 18:30
1. Elektorat PO czym się chlubi to przede wszystkim ludzie młodzi którzy myślą raczej perspektywicznie > ale to też najwięksi leserzy ilu waszych znajomych poszło głosować? W ogóle nie interesują się polityką.
2. Samo PO dało dup-y, gdy Kaczor zabierał nam żarcie z lodówki Rokita tylko patrzył na to ze stoickim spokojem o Leperze już nie mówię.
3. Kampania PO była nudna jak flaki z olejem, nie dla Polaków, my potrzebujemy gry na emocjach, coś w stylu: zagłosuj na PiS a z twojego porfela znikną banknoty o nominałach powyżej 20zł.

W Polsce tylko socjalistyczne pomysły mają poparcie, a PO nie potrafiło zatrzymać PiSu w swoim pościgu, czuję się oszukany przez Rokitę jak LSD przez Cimioszkę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafis Rokita IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 26.09.05, 19:06
      przerżnął wybory dla PO. Prowadził ugodowa politykę względem swego kolegi
      Kaczora. No i nasz premier z Krakowa skonczył nim byc zanim zaczął. Był tak
      pewny wygranej ze az musiał przegrac.
      Juz po nim, wiecej nie bedzie miał takiej szansy, teraz stracił pozycje w PO-
      widac ze negocjacje z PIS prowadzi juz Tusk.
      Niestety Tusk zostanie premierem i mam nadzieje ze PO nie bedzie zdane na
      Rokitę.
    • gelu Re: Dlaczego PO przegrało wybory: 27.09.05, 09:15
      A co Waszym zdaniem PO miało zrobić? Pójść drogą PiS-u? Obiecać, że dadzą
      ludziom kiełbasę? Czy wtedy rozsądni ludzie chcieliby głosować na taką partię?

Takie mamy wyniki wyborów, jakie społeczeństwo. Społeczeństwo nie chce
      rozsądku, nie chce rzeczywistości. Chce obietnic i mrzonek. Chce wierzyć, że
      ktoś im coś da, że coś się społeczeństwu należy od rządzących za samo bycie
      społeczeństwem. Nasze społeczeństwo nie chce słyszeć, że trzeba pracować na
      swoje, że nikt nam nic za darmo nie da.

Ja osobiście cieszę się, że PO nie zniżyło się do poziomu PiSuaru. A to, że w
      ten sposób jeszcze nie da się u nas wygrać wyborów, to już zupełnie inna sprawa.
      • hummer Storzyć biznes plan 27.09.05, 09:44
        gelu napisał:

> A co Waszym zdaniem PO miało zrobić? Pójść drogą PiS-u? Obiecać, że dadzą
        > ludziom kiełbasę? Czy wtedy rozsądni ludzie chcieliby głosować na taką partię?

Storzyć biznes plan. To co proponowało PO jest nie do przyjęcia gdyż dawało fory garstce bogatych kosztem tłumów biednych. A w demokracji nikt się nie pyta ile masz na koncie. Głos biednego jest tak samo warty jak głos bogatego.

Dlatego moim zdaniem nowy rząd powinien ustalić jakie branże są kluczowe dla Polski. Według mnie, elektronika, przemysł maszynowy, AGD, samochodowy, biotechnologiczny, chemiczny, informatyczny, farmaceutyczny i spożywczy (przetworzone wyroby).
        W tych dziedzinach, powinny pojawić się zachęty inwestycyjne. Inwestujesz masz zniżkę w podatku (od tej inwestycji). Wtedy również te inwestycje będą obciążeniem dla społeczeństwa ale coś za coś. Nie ma tak, że tylko kasa, którą np. można zainwestować w papiery wartościowe Chin. Inwestycje mają być w dobra trwałe. Czyli jasne zasady kiedy możesz liczyć na ulgi (np. nie płacenie podatku dochodowego, przez jakiś czas), pojawiają się inwestycje, pojawia się praca, rusza budownictwo, zaczyna się kręcić.
        • gelu Re: Storzyć biznes plan 27.09.05, 11:12
          Po kolei:

1) PO dawało fory bogatym kosztem biednych? Masz na myśli podatek liniowy? Coś
          Ci się pokręciło! Obecny system jest niesprawiedliwy - jednym zabiera dużo
          więcej niż innym. Podatek liniowy jest jedynym sprawiedliwym podatkiem (i tak
          bogatsi płacą więcej niż biedni). A przejście z systemu niesprawiedliwego
          (podatek progresywny) do systemu sprawiedliwego (liniowy) z definicji musi być
          bardziej korzystne dla tych, którzy są teraz krzywdzeni. Ta korzyść to po
          prostu efekt usunięcia krzywd, które tych lepiej zarabiających obecnie dotykają.

2) Plan gospodarczy PO miało i to lepiej przygotowany niż PiS. Jasno określone,
          co w jakim podatku. A PiS? Jakieś konkrety? (poza kiełbasą wyborczą i graniem
          na emocjach typu: damy biednym, zabierzemy bogatym)

3) O pomocy publicznej nawet nie pisz, bo widać, że nie masz na ten temat
          zielonego pojęcia. Po pierwsze zachęty inwestycyjne w Polsce już są (np. SSE),
          po drugie wszelkie nowe zachęty muszą być uzgadniane z Komisją Europejską i
          wymagają notyfikacji, po trzecie co do zasady takie programy są w UE
          niedozwolone, za wyjątkiem tych, które zostały wynegocjowane w momencie wejścia
          do UE oraz za wyjątkiem unijnych funduszy strukturalnych, których zasady są
          wspólnie określane dla całej UE. O szczegółach nie będę pisał, bo nie chcę
          przynudzać.

4) Inwestycje w papiery wartościowe Chin? Rozwiń ten temat, bo za nic nie wiem,
          co mogłeś mieć na myśli...

5) A inwestycje to nie jest złoty środek na bezrobocie, bo z definicji
          inwestycje poprawiają wydajność, czyli globalnie pozwalają na wypracowanie tego
          samego efektu przy mniejszym zatrudnieniu. I m.in. dlatego bezrobocie w Polsce
          nie spada pomimo, że inwestycji (zagranicznych) jest u nas bardzo dużo. I
          właśnie dlatego trzeba zaktywizować społeczeństwo, zachęcić do aktywności
          zawodowej, np. poprzez obniżenie progresji podatkowej (żeby opłacało się więcej
          pracować i więcej zarabiać - teraz powyżej pewnego poziomu dodatkowy wysiłek
          jest karany coraz wyższym podatkiem).

Poza tym, wysokie podatki zachęcają do uciekania do szarej strefy, która w
          Polsce jest rozrośnięta już do granic absurdu.
          • hummer 3x15 27.09.05, 11:24
            gelu napisał:

> Po kolei:
            >
            > 1)
            > Ci się pokręciło! Obecny system jest niesprawiedliwy - jednym zabiera dużo
            > więcej niż innym.

Tu zgoda. Ale Ci, którzy stracili by na nowym rozwiązaniu stanowią większość w głosowanie zależy od większości. Nikt się nie zastanawiał jaki odbiór w społeczeństwie będzie miało 3x15%. Tym starszym kojarzy się z 3 razy TAK, tym młodszym jak nic wychodzi 45%.

> Podatek liniowy jest jedynym sprawiedliwym podatkiem (i tak
            > bogatsi płacą więcej niż biedni). A przejście z systemu niesprawiedliwego
            > (podatek progresywny) do systemu sprawiedliwego (liniowy) z definicji musi być
            > bardziej korzystne dla tych, którzy są teraz krzywdzeni. Ta korzyść to po
            > prostu efekt usunięcia krzywd, które tych lepiej zarabiających obecnie dotykają
            > .

Tylko, że oni stanowią mniejszość. Taka jest demokracja.

No i reszta punków padła bo decyduje o wyniku większość, a nie mniejszość.
            Natomiast jeśli PO domagałoby się ulg inwestycyjnych to mogę się założyć, że mieli by ponad 50% głosów. No ale jak ktoś chce być wybranym w wyborach więszościowych mając za zaplecze mniejszość to chyba coś nie tak z Tuskiem i Rokitą. Wtedy i wilk byłby syty i owca cała. "Chytry dwa razy traci".
            • gelu Re: 3x15 27.09.05, 11:34
              I to jest właśnie specyfika polskiej demokracji. Tu nikt nie myśli, co jest
              dobre dla kraju w perspektywie kilku lat, tylko co jest dobre dla mnie, albo co
              jest gorsze dla mojego sąsiada. Jeździ sąsiad furą lepszą niż ja? A dowalić mu
              podatkiem!

Większość partii cynicznie to wykorzystuje (w tym również PiS) i na tym
              wygrywa. Ale to nie znaczy, że to jest słuszna droga, nawet jeśli jest
              skuteczna.

PS. A czy zastanawiałeś się dlaczego 3/5 społeczeństwa w ogóle nie głosowało?
              Być może Ci ludzie mają właśnie dosyć takiego uprawiania polityki, obietnic bez
              pokrycia. Bo nie oszukujmy się, PiS nie dotrzyma obietnic wyborczych (i byli
              tego świadomi w momencie składania tych obietnic). Oni po prostu świadomie
              oszukali tych ludzi, którzy na PiS głosowali.

Tak naprawdę wierzę, że w Polsce jest miejsce dla rozsądnych polityków, którzy
              będą mówili prawdę (przekonuje mnie o tym właśnie frekwencja w wyborach - tam
              należy szukać elektoratu). Tylko Ci politycy muszą znaleźć sposób, żeby
              przekonać społeczeństwo, że oni nie kłamią (bo ich słowa zawsze będą dużo mniej
              piękne niż słowa populistów).
              • hummer Re: 3x15 27.09.05, 11:39
                gelu napisał:

> I to jest właśnie specyfika polskiej demokracji. Tu nikt nie myśli, co jest
                > dobre dla kraju w perspektywie kilku lat, tylko co jest dobre dla mnie, albo co
                >
                > jest gorsze dla mojego sąsiada. Jeździ sąsiad furą lepszą niż ja? A dowalić mu
                > podatkiem!

To jest zasada wysztkich demokracji, że większość decyduje. Chyba, że żyje się w demokracji totalitarnej. Np. taki Łukaszenko ma wizję i ją realizuje.
                Nie mam nic przeciwko liberałom. Pytanie tylko co z tego ja będe miał. Czy się dziwisz, że takie pytanie to podstawa. Dodam, że na tym podatku ja osobiście bym zyskał ale np. moi rodzice by stracili. Wielu ludzi zadało sobie to pytanie i stwierdzili, że zyski są niepewne natomiast strata jest pewna. Bo nik nie zapeni, że mając więcej kasy będziesz inwestował, a nie np. wydawał ją na wczasach na ciepłych wyspach. Gdyby był plan, że kasa będzie inwestowana byłoby inaczej. To był tylko plan, jak dać więcej kasy bogatszym, kosztem biedniejszych, bez planu co potem.
                • gelu Re: 3x15 27.09.05, 12:22
                  Przydługa trochę ta dyskusja, więc już powoli będę zmierzał do końca: dlaczego
                  uważasz, że wydawanie pieniędzy jest złe? Jak już napisałem, to tylko mit, że
                  inwestycje zwalczą bezrobocie. A wydatki konsumpcyjne kreują popyt wewnętrzny
                  (o który, nie wiedzieć czemu, u nas się zwyczajowo nie dba, tylko wszyscy
                  wskazują na wspieranie eksportu). W ten sposób wydatki konsumpcyjne powodują
                  wzrost przychodów firm działających w Polsce (producentów, hurtownie,
                  sprzedawców detalicznych, usługi), umożliwiając tym firmom rozwój.

Poza tym: co bogaci mają robić z pieniędzmi? Albo je wydadzą, albo zainwestują.
                  Jeżeli wydadzą, to w większości w Polsce (nawet jeśli wykupują wycieczki
                  zagraniczne). Jeżeli inwestują, to już różnie (mogą inwestować również za
                  granicą, nawet jeśli nie bezpośrednio, to chociażby poprzez udział w
                  funduszach, które inwestują za granicą). Wiec może nawet lepiej by było, gdyby
                  kasę po prostu wydawali?
                  • hummer Re: 3x15 27.09.05, 12:42
                    Wydatki inwestycyjne są wydawaniem pieniędzy. Chyba, że uważasz inaczej. Czy to jest złe?

> A wydatki konsumpcyjne kreują popyt wewnętrzny
                    > (o który, nie wiedzieć czemu, u nas się zwyczajowo nie dba, tylko wszyscy
                    > wskazują na wspieranie eksportu).

Problem jest taki, że PO nie dostrzega, że Polska jest krajem biednym. To jest plan na bogate społeczeństwo, niskie podatki, praktycznie nikt na tym nie traci. Jak chcesz uzyskać wzrost konsumpcji, gdy biedni staną się jeszcze biedniejsi? To czego nam potrzeba to wzrostu inwestycji i to jak najszybszego. Ulgi inwestycyjne spowodują jeszcze dodatkowy napływ kapitału z zagranicy.

> W ten sposób wydatki konsumpcyjne powodują
                    > wzrost przychodów firm działających w Polsce (producentów, hurtownie,
                    > sprzedawców detalicznych, usługi), umożliwiając tym firmom rozwój.

Na to trzeba mieć kapitał. Tego kapitału nie ma, a bez inwestycji jego ilość się nie zwiększy tylko ulegnie redystrybucji. W przypadku propozycji PO do bogatszych.

> Poza tym: co bogaci mają robić z pieniędzmi? Albo je wydadzą, albo zainwestują.

Tylko, że Polsce na gwałt potrzeba inwestycji. A nie albo, albo. Pieniądze wydane, bogatsi wydadzą nie na to co się u nas produkuje, bo skonsumować podstawowych dóbr nie są w stanie więcej, zaś dobra, nazwijmy je luksusowe, produkowane są gdzie indziej. Czy będzie to odpływ kapitału, a nie przypływ, jeśli te dobra nie będą dobrami potrzebnymi do inwestycji.

> Jeżeli wydadzą, to w większości w Polsce (nawet jeśli wykupują wycieczki
                    > zagraniczne).

Na marchewki czy ziemniaki? A czego im teraz brakuje? Wydadzą je poza krajem. Czyli kapitał Państwa jako całości straci.

> Jeżeli inwestują, to już różnie (mogą inwestować również za
                    > granicą, nawet jeśli nie bezpośrednio, to chociażby poprzez udział w
                    > funduszach, które inwestują za granicą). Wiec może nawet lepiej by było, gdyby
                    > kasę po prostu wydawali?

Rząd RP nie jest po to by wpierać wydatki za granicą, lecz po to by tu było jak najlepiej, by to tu napływał kapitał.
                    Dlatego jedyne rozwiązanie na początek widzę w ulgach inwestycyjnych w dobra trwałe.

Biedni ludzie nie ożywią gospodarki bo brakuje im tzw. energii aktywacji czyli kapitału. Ten kapitał posiadają bogatsi. (Nota bene czy PO ma informacje ile potrzeba kapitału by zacząć własny interes z sukcesem dajmy na to 90%?). Przymierzając się do rządzenia takie wyliczenia powinni posiadać.
                    • Gość: 3x15=45 Re: 3x15 IP: *.ykes.ylc.edu.tw / *.ykes.ylc.edu.tw 27.09.05, 19:01
                      > Biedni ludzie nie ożywią gospodarki bo brakuje im tzw. energii aktywacji czyli
                      > kapitału. Ten kapitał posiadają bogatsi. (Nota bene czy PO ma informacje ile po
                      > trzeba kapitału by zacząć własny interes z sukcesem dajmy na to 90%?). Przymier
                      > zając się do rządzenia takie wyliczenia powinni posiadać.

To jak to jest? PO ma coś więcej prócz hasła 3x15=45? Jakieś symulacje zachowań rynku, badania socjologiczne?
              • hummer Re: 3x15 27.09.05, 11:44
                gelu napisał:

> PS. A czy zastanawiałeś się dlaczego 3/5 społeczeństwa w ogóle nie głosowało?

Nad tymi co nie gosują nie zastanawiam się wogóle. Masz prawo do strajku (oddając głos nieważny) ale strajkujesz w pracy (przu urnie), a nie w domu. Tacy ludzie po prostu nie istnieją za swoją przyczyną wyłączyli się ze społeczeństwa.
                • gelu Re: 3x15 27.09.05, 12:25
                  Do niedzieli włącznie też tak myślałem. Zawsze byłem najgorętrszym orędownikiem
                  głosowania, wyrażania swojego zdania.

A teraz sam się zastanawiam, czy to ma sens? Wciąż wygrywają tylko populiści
                  grający na najniższych instynktach...

Poza tym, głosując na daną partię oświadczam, że odpowiada mi jej program, że
                  ten program popieram. A co z tymi, którym nie odpowiada program żadnej partii?
                  (jednym nie ufają, z innymi się nie zgadzają) Na kogo mają zagłosować? Oddawać
                  nieważny głos - można, ale czym w praktyce to się różni od niepójścia na wybory?
                  • hummer Re: 3x15 27.09.05, 12:44
                    gelu napisał:

> Poza tym, głosując na daną partię oświadczam, że odpowiada mi jej program, że
                    > ten program popieram. A co z tymi, którym nie odpowiada program żadnej partii?

Możesz skreślić wszyskich. Ja tak zrobiłem przy wyborach do Senatu. Uważam, że Senat nie jest nam potrzebny.
        • Gość: ktostam Re: Storzyć biznes plan IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 27.09.05, 11:15
          PO mialo zamiar dawac dotacje bogatym?? Jakos tego nie doczytalem w ich programie...
    • Gość: proboszcz ... bo nie chodziło na nieszpory /nt IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 27.09.05, 09:19
    • Gość: morales PO sama sobie winna!!!!! IP: *.localnet / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 09:34
      PO przegrało bo miało: idiotyczne propozycje podatkowe, gorszą kampanię i
      gorszy program, a i doły partyjne nieciekawe. Więc co tu płakać? Poza tym co
      czepiliście się że PIS jest partią socjalityczną - ten argument jest tak
      absurdalny jak mówienie o Solidarnośi z 80 roku prowokatorzy.
      Podsumowując tak naprawdę PIS ma pomysł na Polskę a PO propozycje podatkowe
      rodem z trzeciego świata.
    • magic.j Bo Tusk namawiał aby na niego głosować a nie było 27.09.05, 09:41
      Bo Tusk namawiał aby na niego głosować a nie było go na liście. Sam osobiście
      szukałem i nie znalazłem. Teraz mu nie ufam bo coś kręci.
      • sanitariuszkaeulaliagruszka Re: Bo Tusk namawiał aby na niego głosować a nie 27.09.05, 11:13
        trzebabylo w gdansku szukac...
        • magic.j Re: Bo Tusk namawiał aby na niego głosować a nie 27.09.05, 11:15
          To po co reklamował się na bilbordach we Wrocławiu!? Tylko czas straciłem na
          szukanie go po listach!
    • Gość: morales Re: Dlaczego PO przegrało wybory: IP: *.localnet / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 09:59
      Z tym biznesplanem to rozumiem, że to przenośnia ale ziarno racji jest w
      słowach Hummera ale niestety duża część uczepiła się rzekomego programu PO i
      twierdzi że jest super (niestety brak argumentów). Dlatego PO niech się nie
      napina tylko weźmie się za rzetelną rozmowę o programie.
      • Gość: Polo Re: Dlaczego PO przegrało wybory: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 10:58
        PO przegrało wybory przez:
        - źle prowadzoną kampanię do parlamentu, kampania prezydencka Tuska była dużym
        sukcesem (wcześniej nikt mu nie dawał żadnych szans).
        - niepotrzebne włączenie się Rokity w kampanię, powinien był siedzieć do
        wyborów w USA zamiast udzielać wywiadów jako premier z Krakowa (także
        funkcjonowanie Nelly w kobiecych pismach jako premierowej było fatalne i
        drażniło ludzi)
        -poparcie Rydzyka i Solidarności udzielone PiSowi
        -populistyczna kampania negatywna Pisu (znikające zabawki)na którą Pó nie
        potrafiła odpowiedziec kampanią skierowaną do mniej wykształconych wyborców
        wyborców
        • hummer Re: Dlaczego PO przegrało wybory: 27.09.05, 11:09
          Gość portalu: Polo napisał(a):

To wszystko to nic. Zabrakło dobrego planu co potem. Jak to robić. Jednak wynik wyszedł dobry. PO ma na tyle mocną pozycję by blokować nieprzemyślane decyzje PiS i vice versa. Razem mogą stworzyć dobry rząd. Czego im i Polsce życzę.
          • Gość: ktostam Re: Dlaczego PO przegrało wybory: IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 27.09.05, 11:22
            Boje sie ze PiS moze znalezc sojusznika w opozycji dla nieprzemyslanych decyzji :(
            • Gość: Rafis PIS juz wycofuje sie z obietnic IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 27.09.05, 19:11
              a mineły dwa dni od wyborów :)
              pan Marcinkiewicz juz zapowiedział ze dodatki na 2 i kolejne dziecko będa o
              połowe niższe.
              Gruszki zaczynaja spadac z wierzb :)
              • Gość: bombelek Re: PIS juz wycofuje sie z obietnic IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.05, 19:14
                a że niby PO tak obietnic dotrzymuje :)
                • Gość: Rafis Re: PIS juz wycofuje sie z obietnic IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 27.09.05, 19:17
                  Gość portalu: bombelek napisał(a):

> a że niby PO tak obietnic dotrzymuje :)

PO przegrało, teraz PIS bedzie realizował swój wielostronicowy program :)
                  • Gość: Polo Re: PIS juz wycofuje sie z obietnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 01:57
                    He, he. Dobre!
                  • hummer Re: PIS juz wycofuje sie z obietnic 28.09.05, 08:56
                    Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Gość portalu: bombelek napisał(a):
                    >
                    > > a że niby PO tak obietnic dotrzymuje :)

PO przegrało bo obietnic zamierzało dotrzymać.

> PO przegrało, teraz PIS bedzie realizował swój wielostronicowy program :)

Po stronie na tydzień.
                    • Gość: Emeryt Re:Po co wysilać się na darmo! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.05, 11:55
                      Koalicja powinna skorzystać z planu byłego premiera pana Hausnera, który mógłby
                      służyć doradztwem. Sukces murowany.
    • Gość: waldek Re: Dlaczego PO przegrało wybory: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.05, 12:18
      Najwieksi leserzy to wlasnie glosowali na PIS, bo im obiecal ze po wyborach
      bedzie rozdawal kase na lewo i prawo??? Tylko ciekawe komu ukradnie zeby rozdac
      tym pseudo biednym.
      • 1normalnyczlowiek Re: Dlaczego PO przegrało wybory: 28.09.05, 12:25
        Gość portalu: waldek napisał(a):

> Najwieksi leserzy to wlasnie glosowali na PIS, bo im obiecal ze po wyborach
        > bedzie rozdawal kase na lewo i prawo??? Tylko ciekawe komu ukradnie zeby rozdac
        >
        > tym pseudo biednym.

Ukradnie pseudopolitykom, pseudoprzedsiębiorcom, pseudosyndykom,
        pseudoprokuratorom i innym złodziejom i bandytom, którzy myślą, że jak ukradli,
        to już ich ("święte prawo własności" powiedział Jaskiernia).
    • Gość: a teraz wygrało! Re: Dlaczego PO przegrało wybory: IP: *.am.wroc.pl 11.10.05, 15:52

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka