Gość: Mara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 18:45 Witam, czy ktoś może mi powiedzieć gdzie we Wrocławiu można się wybierzmować szybko i bez kłopotów? chodzi mi o bierzmowanie dla dorosłych... dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: XXX Re: Bierzmowanie!!! IP: *.chello.pl 27.12.06, 00:01 RAZ W MIESIACU W KATEDRZE MALY SPRAWDZIAN Z PACIERZA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Bierzmowanie!!! IP: *.dialog.net.pl 02.03.07, 21:12 najpierw się zastanów po co chcesz sie bierzmowac jeśli piszesz że chcesz szybko i sprawnie. Szybko i sprawnie to znaczy prawie zawsze byle jak. Bierzmowanie to nie papierek lecz SAKRAMENT, w którym otzymujesz DARY DUCHA ŚWIĘTEGO. I to nie są jakieś bajki. Jak potrzebujesz do ślubu to zastanów się po co z takim podejściem bierzesz ślub kościelny. Dla Białej sukni panny młodej, bo co powiedzą rodzice, sąsiedzi....Bylejakich chrześcijan Kościołowi nie potrzeba. Trzeba być zimnym albo gorącym. A jak mniemam jesteś osobą dorosłą więc podejdz do sprawy POWAŻNIE jak dorosły człowiek. W kościele jest coś takiego jak Neokatehumenat, można się nawet przygotować w każdej parafii tylko trzeba to ROBIĆ ŚWIADOMIE, NIE DLA PAPIERKA. jeżeli chodzi o mnie to mam 23 lata, męża (tzn. nie jestem księdzem ani dewotką),ale denerwuje mnie kiedy mówi się że Polska to taki katolicki kraj gdy w rzeczywistości naprawdę wierzy i żyje po chrzścijańsku może z 20% Polaków, a reszta chodzi do kościoła z przyzwyczajenia lub bo co ludzie powiedzą. pzdr. życze owocnych skutków bierzmowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Bierzmowanie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 11:39 nikt nie broni Tobie Twojej postawy, ale nie każdy musi żyć tak jak Ty. Ja wierzę w Boga, ale nie jest mi do tego potrzebny ani ksiądz ani kościół. Modlić mogę się wszędzie i na wszystkie sposoby. Spowiedź też mi jest niepotrzebna, bo moje grzechy znam i ja i Bóg - ksiądz nie musi. A co do wyżej wspomnianego bierzmowania może to jest ateistka, która na śmierć się zakochała w katoliku, który chce pięknego kościelnego ślubu hmm? A potem będą sobie żyć tak jak się umówią. Masz męża, nie zrobiłabyś dla niego wszystkiego, hmm? Nie oceniaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Bierzmowanie!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.07, 22:06 Przecież katolik może poślubić ateistę w kościele nikt tego nie zabrania. Tyko wtedy przysięga ta jedna strona więc bierzmowanie nie potrzebne.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Bierzmowanie!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.07, 19:55 No właśnie Należy skończyć z obłudą. Jeżeli ktoś zakłada że nie będzie zył/ zyła zgodnie z nauką kościoła to niech ma te odwagę i nie udaje katolika biorąc ślub kościelny. Moja koleżanka poślubiła niekatolika (Szkota) i składała przysięgę jednostronną. I przynajmniej było to szczere. To że się bierze ślub tylko po to aby drugiej stronie nie było przykro zakrawa na hipokryzję. Albo po to aby nie mieć problemów z ochrzczeniem dzieci... To też jest często spotykane, że rodzice którzy żyją w konkubinacie nagle chcą chrzcić dziecko, zapominając że zobowiązują się na chrzcie wychować dziecko po katolicku ( sami nie żyjąc jak katolicy) I ile wtedy słychać głosów oburzenia, gdy ksiądz nie zgadza się na chrzest, albo stawia warunek, że najpierw rodzice mają wziąść ślub! Sakramenty to nie towar, który się kupuje w sklepie pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
doda123451 Re: Bierzmowanie!!! 15.04.07, 09:14 Mówicie że papierek jest nie wazny?????????To sie nie zgodze ja byłam bierzmowana a Ksiadz tego nie odnotował????i wygląda na to ze bierzmowana nie byłam teraz ico drugi raz mam sie bierzmowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Bierzmowanie!!! IP: 194.187.183.* 02.05.07, 12:52 "wybierzmowac" - dobre :-D ----------------------- Ja osobiscie bardzo sie wystraszylem Kosciola. Jak chodzilem na bierzmowanie to byl istny 'Mortal Kombat' z Ksiedzem. Poza tym wulgaryzmy, rzucanie sie roznymi przedmiotami ... Slowem chamstwo i obled. Zdaje sobie sprawe, ze to wina patologicznej mlodziezy, ale jak to mozliwe ze nie zgloszono tego na Policje, albo gdzies. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Bierzmowanie!!! IP: 194.187.183.* 02.05.07, 13:20 ... i to wszystko w domu Bozym. Odpowiedz Link Zgłoś