iberka 19.02.22, 08:10 Czy bierzmowanie było Wam w życiu do czegokolwiek potrzebne? Czy Wasze dzieci przystępowały/ przystąpią do bierzmowania (dlaczego tak/nie?)? Mając wizję 2 lat przygotowań rozważam odpuszczenie tej przyjemności mojej 13 latce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuleyka.z.talgaru Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 08:15 U Dominikanów można to zalatwic w 30min jak zajdzie potrzeba i corka okaze sie jednak katoliczka. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 08:25 Byłam bietzmowana, do niczego mi się nie przydało, to przydaje się tylko jak ktoś chce wziąć ślub kościelny. W razie czego przed ślubem też się da uzupełnić, na pewno zaoszczędzicie czas, bo dwa lata przygotowań to strasznie długo, przed ślubem machnie się o wiele szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:34 Do slubu bierzmowanie nie jest niezbędne Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 22:52 Bierzmowanie nie jest potrzebne do ślubu, tylko do bycia chrzestnym. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 08:25 Córka nie przystępowała, bo nie chciała. Ja nie przystąpiłam jako 15-latka przez zmianę parafii i bez problemu przystąpiłam jako 18-latka z dorosłymi. Pogadaj z dzieckiem, co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta.bukiet123 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 08:27 Nie, nigdy się nie przydało. Wyszłam za mąż za cudzoziemca i nawet nie braliśmy pod uwagę ślubu kościelnego. Za to pamiętam konieczność chodzenia na przygotowania i zaliczania jakichś modlitw w ostatniej klasie gimnazjum, kiedy priorytetem powinien był być egzamin gimnazjalny, a nie ten z religii. Mój brat się zbuntował, nie poszedł, ku rozpaczy mamy ("co będzie, jak zechcesz wziąć ślub kościelny??"), a ostatecznie i tak ożenił się z dziewczyną, która również nie była bierzmowana i wzięli ślub cywilny. Jeśli komuś zależy, to nadrobienie katolickich sakramentów w dorosłym życiu zajmuje dużo mniej czasu, niż w odbębnienie tego w szkole, że już nie wspomnę o d.pogodzinach wysiedzianych na lekcjach religii. Bonusem braku bierzmowania jest też to, że żadna piąta woda po kisielu nie przypomina sobie o nas, gdy rodzi im się dziecko i nie ma chętnych na chrzestnych. Do mnie czasami wydzwaniają w tej sprawie dalsze kuzynki, a mój brat ma święty spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 08:37 Zapomniałam o tym fakcie chrztu za to do bierzmowania znowu potrzebny świadek i kolejne poszukiwania "chętnego" Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:09 Też zapomniałam o wątpliwej przyjemności zostania czyimś chrzestnym. Mnie i męża to szczęście ominęło kilka razy z racji małżeństwa niesakramentalnego. Brak bierzmowania też ratuje w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 12:13 a mnie nie ominelo mimo braku jedynego akceptowanego slubu katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 08:33 Niby do czego mogłoby się przydać? Nie jest to specjalnie użyteczna rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 08:35 Dodam, że bierzmowanie nie jest warunkiem do ślubu kościelnego (tak stanowi prawo kanoniczne). Ja ślubu nigdy nie brałam, ale ten argument słyszałam od matki, starszak przystąpił......jakiś z rozpędu, ale czasowo też 2 lata i zaliczenia/ wymagania - taką mamy parafię. Młoda na pierwsze spotkanie, na nim będzie, bo chcemy wiedzieć czego teraz oczekują. Na religię chodzi i to jedyna moja obawa, że ksiądz będzie się odgrywał. Tak, w ostateczności chodzić nie musi ale 1. nie marudzi, nie mówi, że nie chce; 2. rezygnacja, to wojna z jej dziadkami i ojcem. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 08:40 Ja nie mogę .To jeden z sakramentów .Co.za durne pytanie .Po chrzcie i pierwszej komunii .Umacnia nas w wierze z Bogiem .Bez bierzmowania nie było by álubu kościelnego .A moje imię z bierzmowania to Paweł .Co za fascynujący wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:27 taniarada napisał: ... Po chrzcie i pierwszej komunii .Umacnia nas w wierze z Bogiem ... No to mnie nie umocniło. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:35 Boś płytkiej wiary dzieweczko .🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:36 Już trzydzieści lat temu księża nazywali bierzmowanie sakramentem pożegnania z kościołem katolickim, więc chyba nie tylko Ciebie nie umocniło w wierze. Teraz to się trochę zmieniło, sakramentem pożegnania z kk jest komunia. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:47 Coś Ci tam pokićkalo .Jowitka Asia zrezygnowała bo jakiś Paulin z Jasnej Góry ją wkurzył 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:24 taniarada napisał: > Coś Ci tam pokićkalo .Jowitka Asia zrezygnowała bo jakiś Paulin z Jasnej Góry ją wkurzył 🤭 > Nie tylko paulini mnie wkurzyli. Wkurzyli mnie przede wszystkim tzw. dobrzy katolicy, co to godzinami w kościółku przesiadują, komunię za komunią łykają. Pokazali mi bardzo dosadnie i mnóstwo, mnóstwo razy, a właściwie cały czas pokazują, jak wygląda prawda i uczciwość po wyjściu z kościółka. No i jak wygląda, ta katolicka miłość do bliźniego. Bo katolicka miłość do bliźniego, to jest coś, co odróżnia katolicką wiarę od innych. Przeciętni katolicy, marni katolicy - to z tego co widzę, w większości normalni, przyzwoici ludzie. Ale ci tzw, dobrzy, to jak najdalej od nich. Przynajmniej od tych, których znam w realu. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:53 ja miałam taką babcię, "dobrą katoliczkę". Niewiele (nie wszystko?) pamiętam bo - raz, to macocha mojego "rozwiedzionego" ojca - dwa, miewałam z nią kontakt jakoś tak do 10 rż. Pomieszkałam u dziadków (owej babci) i doskonale pamiętam jej kołutuństwo. Np. sukienki "do kosciola", których nie wolno było mi załozyć w inne dni. Albo- obgadywanie sąsiadek po mszy, co ktora miała na sobie, itp. Babcia-katoliczka potrafiła też przyłozyć 'z liścia "za nieposłuszeństwo". Owa "babcia" skutecznie zniechęciła mnie do koscioła i wartości kościółkowych. Nawet jako dziecko dostrzegałam tę obłudę kościółkową. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 13:06 sukienki do kościoła nie były przejawem kołtuństwa, ale to trzeba mieć wiedzę i rozeznanie w czymś więcej niż tylko w isnatagramie. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Religijnie - bierzmowanie 20.02.22, 06:55 W którym sklepie jest dział pt sukienka do kościoła? Ślubnych nie liczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 08:41 Do niczego się nie przydało, bo nie brałam ślubu kościelnego. W ogóle muszę przyznać, że przystąpiłam tylko dlatego, żeby babci nie było smutno. Czyli w sumie klasyk. A co do samych przygotowań to nauczyłam się wszystkich modlitw, w tym jakichś 8 błogosławieństw i grzechów cudzych, zbierałam pierwsze piątki, uczestniczyłam w spotkaniach w kościele i innych gównach. A później się okazało, że wybierzmowali i tak wszystkich jak leci, a wszystkimi zebranymi pieczątkami można było się podetrzeć. Czułam się jak ostatnia frajerka 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 08:48 Urzekła mnie Twoja historia . Ale Ty tobyś samego Jezusa zgorszyła ,choć lubił kobiety 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 08:54 Jak tak lubił to czemu żony nie miał 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:00 A na cholerę mu żona .Ja też bym się zastanowił .Ale człowiek głupi ,młody . Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:08 Niektorzy twierdzą, że miał Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:39 Miał Marię Magdalenę ,ale nie żonę .Szczególnie te upadłe kobiety i zepsute . Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:06 Kobieta to nie pralka, nie może być zepsuta 😒 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:26 taniarada napisał: > Miał Marię Magdalenę ,ale nie żonę .Szczególnie te upadłe kobiety i zepsute . > Czyli cudzołożył, bo ślubu nie mieli. I jak to ma się tego, co głosi Kk w kwestii cudzołóstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:18 Może bierzmowania nie miał... Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:38 Mógł nie mieć, ochrzcił się późno, pierwszą komunię zdążył krótko przed śmiercią, na bierzmowanie brakło czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:50 Jasne Ale Duch Święty nas prowadzi .Bóg jedyny w Trójcy .Jakie to piękne .🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:05 Taa cudowne wręcz 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:14 Jaki bóg jedyny w Trójcy? Przecież trójca to równorzędna sprawa wiec niejedyny bo Jezus drugi i duch trzeci. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:29 disco-ball napisała: > Jaki bóg jedyny w Trójcy? Przecież trójca to równorzędna sprawa wiec niejedyny > bo Jezus drugi i duch trzeci. A tego katolickiego krętactwa, to ja nigdy pojąć nie mogłam i dalej nie kumam. Jeżeli Bóg Ojciec, Duch Święty, Syn Boży - to trójca i jedno. To kto jest ojcem Jezusa? Odpowiedz Link Zgłoś
onucejurija69 Re: Religijnie - bierzmowanie 20.02.22, 13:49 Józek do samego końca nie skumał kto jego ślubnej zmajstrował tego dzidziusia jak on był w robocie . Ona jemu ściemniała że jakiś listonosz , dostarczyciel pizzy ,gołąbek czy duch jakiś , nie kumam tej ściemy , rogaty Józek też chyba nie kumał Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 13:43 Sami tego nie pojęli i stąd różne podziały mniejsze i większe. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 22:44 borsuczyca.klusek napisała: > Jak tak lubił to czemu żony nie miał 🙄 Bo kobiety tylko lubił, ale jednak wolał uczniów. Kościół kultywuje tę tradycję. S. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 08:42 Religia w ogóle nie jest w życiu do niczego potrzebna. Ja kierując się światłami radami rodziców wzięłam bierzmowanie ("bo co jak będziesz chciała wziąć ślub kościelny"), po czym w dorosłym życiu zateizowalam się kompletnie, mam jedyny ważny ślub czyli cywilny, dziecko wychowujemy z dala od kościołow i w zasadzie wypadałoby załatwić apostazję bo wstyd - mąż i córka niechrzczeni a ja taki wyrodek Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 13:41 Koleżanka opowiadała mi o swojej ciotce, która w pogardzie mając ślub cywilny, ograniczyła się do kościelnego. Oboje z kościelnym mężem byli mocno zdziwieni gdy okazało się, że podłe świeckie prawo nie uznaje ich za małżeństwo, mimo, że przysięgali w kościele😄 Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 08:51 tak, było potrzebne żeby wziąć ślub w kościele. "Bierzmowałam" sie tuż przed ślubem. Wżeniłam się w mocno katolicką rodzinę i ślub w kościele był nieodzowny. Niestety...mnie wisiał dokładnie. Dziś zresztą w kościele nie bywa ani mój mąż, ani nawet moja teściowa. Kościół "zgnił" i nie ma nic wspólnego z kościołem, jaki znali. Dodam tylko, że wtedy bierzmowanie i przygotowanie do niego, nie trwało dłużej niż pół roku, a nawet zdecydowanie krócej, już nie pamiętam. Bierzmowania dorosłych odbywały sie tylko w jednym kosciele w mieście (Warszawie, a jakże...) i nie pamietam niczego z procedury, poza złożeniem dokumentów (np. że byłam chrzczona, u I komunii - te "uroczystości" akurat organizowała moja babcia a nie mama). W świetle tego uważam, że 2 lata przygotowań do bierzmowania jest bez sensu. Córka zorganizuje to sobie sama, jeśli bedzie miała taką potrzebę, jako osoba dorosła. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 08:57 Zostawiłam decyzję 13-latce. Nie zdecydowała się. Nie nalegałam. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:00 Zdaje się ze jeśli chce się być chrzestną to jest potrzebne. Mnie bynajmniej pytali. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:20 Skoro "bynajmniej", to chyba jednak nie jest potrzebne ... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:05 Przystąpiłam do bierzmowania, bo byłam wtedy osobą wierzącą w wierzącej rodzinie, nie dlatego, że było mi to do czegoś "potrzebne." Nie przydało mi się do niczego. Ślubu nie brałam i nie zamierzam. Do kościoła przestaliśmy chodzić, bo podobnie jak u przedmówczyni, w naszej ocenie kościół "zgnił." Bierzmowanie "dla slubu" jest bez sensu- kanon 1065 kodeksu prawa kanonicznego- można przyjąć ale można i bez bierzmowania jeśli "niedasie." Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:38 można podejść do ślubu koscielnego jako osoba niewierząca jeśli partner jest wierzący. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:44 Jak się jest ochrzczonym, to dużo trudniej. Nieochrzczony podejdzie bez problemu jako niewierzący. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:25 Da się. Wystarczy złożyć akt apostazji. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 12:54 jowita771 napisał: Jak się jest ochrzczonym, to dużo trudniej. Nieochrzczony podejdzie bez problemu jako niewierzący. To nie mówić, że się było ochrzczonym. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:20 Można podejść również bez bierzmowania, bo ono do ślubu nie jest konieczne. Jedynie zalecane. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:33 ichi51e napisała: > można podejść do ślubu koscielnego jako osoba niewierząca jeśli partner jest wi > erzący. > Wiem, ale tak jak piszą poniżej dziewczyny, łatwiej nieochrzczonemu lub apostacie. Ale wiem. Mąż mojej kuzynki tak brał z nią ślub kościelny Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:39 >można podejść do ślubu koscielnego jako osoba niewierząca jeśli partner jest wierzący. z tym że zdecydowanie prościej jest odbębnić bierzmowanie niż wożenie się z pozwoleniami. Naszym świadkiem na ślubie był przyjaciel męża, niewierzący i bez "odpowiednich dokumentów". Mężowi zależało więc załatwiał mu "pozwolenia". No...bardziej upierdliwa procedura niż "zorganizowanie" bierzmowania, w razie potrzeby. I nawiazujac do wcześniejszego postu - nie, jeśli "chce" sie być chrzestną to bierzmowanie nie jest potrzebne. Zostałam matką chrzestną, na prośbe kuzynki (a ponoc takiej prośbie nie odmawia się, wg. mojej matki) bez bierzmowania. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 11:42 Jakie pozwolenia załatwiał Twój mąż?do ślubu konkordatowych świadkom wystarczy dowod osobisty. I nie muszą być wierzący. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 12:06 nie wiem "jakie". Od proboszcza??? z parfii onego (świadka) czy tez udzielającego ślubu? Ślub brałam przed podpisaniem konkordatu. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 12:43 Jakich "odpowiednich dokumentów" potrzeba, żeby zostać świadkiem na ślubie? Bo mnie był potrzebny tylko dowód osobisty. Coś kręcisz. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 13:44 Te "dokumenty" to łapówka dla księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Religijnie - bierzmowanie 20.02.22, 07:01 Świadkiem na ślubie może być każdy pełnoletni człowiek, wyznanie lub brak nie ma żadnego znaczenia. Podpis potrzebny jest do zatwierdzenia ślubu w usc. Tylko przy chrzcie chrzestni muszą być wierzący itd Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:07 Moje dzieci nie były i nie będą bierzmowane. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:43 Ale u komunii były, nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:32 leosia-wspaniala napisał(a): > Ale u komunii były, nie ? Wiesz, ja też mam chrzest, komunię, bierzmowanie - a już nie praktykuję i nie zamierzam. Po prostu człowiek z wiekiem mądrzeje. Zaczyna myśleć, analizować, wyciągać wnioski z tego co widzi. Tylko ci co urodzą się w rodzinie ateistów, nie mają żadnych problemów i dylematów. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 11:30 No i? Mój syn teraz idzie do komunii. Idzie bo chce. Nie zabraniam. Czy pójdzie do bierzmowania? Również będzie miał wolną rękę. Nie wiem czemu ludzie mają z tym problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 11:52 >Mój syn teraz idzie do komunii. Idzie bo chce idzie bo "chce"? a 8-latek może czegokolwiek, w pełnej świadomosci, "chcieć"? Mój syn, ośmiolatek, był szczerze "zakochany" (pod wrażeniem) w siostrze przygotowującej jego klase do I komunii. Nawet sugerował jakis niebotyczny prezent dla niej, "w podziękowaniu". Na szczęście jakos wybilismy mu to z głowy. Obecnie tenże syn, dorosły już, kosciół omija bardzo z daleka. I też dlatego, że "chce". Różnica taka, że dorósł, co sugeruje asia. gdyby w szkole nie było "przymusowej" religii to wiele dzieci, ośmiolatków, pewnie nie poszłoby i do I komunii, ani nie chodziło do koscioła (bez rodzicow). Po prostu w szkolach, po wprowadzeniu religii do szkół, de facto przymusowej, odbywa sie regularna indoktrynacja dzieci. Małoletnich, ktore są za małe żeby się przed tym bronic. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 13:40 Ta indoktrynacja odbywa się za przyzwoleniem rodziców. Jak nie chcą, to dziecko indoktrynowane będzie w stopniu minimalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Religijnie - bierzmowanie 20.02.22, 08:06 Ma 9 lat (teraz komunia w III klasie). Większość decyzji z nim omawiamy i tą również. Masz rację z indoktrynacją. Moje dziecko oświadczyło, że "trochę wierzy" i ok. Nie wiem czy jest w tym inna motywacja, ale nie widzę powodów aby mu zabraniać. Z góry miał powiedziane z czym to się wiąże, przystał na warunki. Dodam, że komunii nie robimy "dla rodziny", bo jest nas mało i wszyscy świetnie obyliby się bez. Może jedynie rodzicom męża sprawi to jakąś radość. Ja żyję w innej rzeczywistości niż ematki. U moich dzieci w klasach wszyscy zgodnie pomykają na religię w szkole. U córki (14-latki) chyba już nie wszyscy przystąpią do bierzmowania, więc pewne rzeczy, jak słusznie zauważasz, przychodzą z wiekiem... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Religijnie - bierzmowanie 20.02.22, 12:50 Dlaczego w innej rzeczywistości? Moje dzieci przez całą podstawówkę ( a starszy również gimnazjum) były jedyne w klasie, które nie chodzą na religię. U starszego w liceum też chodzi zdecydowanie więcej niż u ematek (nie chodzi chyba z 5 czy 6 osób, klasa maturalna) Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 12:29 manala napisała: > Nie wiem czemu ludzie mają z tym problem. temu, że religia krzywi i krzywdzi ludzi. Dlatego właśnie wciska się ją dzieciom, które z powodu braku dostatecznie rozwiniętych funkcji poznawczych nie są w stanie ogarnąć skutków tego, co im się tam wciska do głowy. A potem, dla wielu, jest już za późno, a i odwracanie skutków tego religijnego przeprania mózgu jest procesem bolesnym, bo ta chora religia opiera się na wmówieniu ludziom poczucia winy za w zasadzie wszystko. Po co fundować taką krzywdę dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Religijnie - bierzmowanie 20.02.22, 08:21 To twoje jednostkowe spojrzenie. Niektórym ludziom religia jest potrzebna, znajdują w niej jakieś ukojenie, sens, spokój. Nie wszyscy od razu mają wyprane mózgi i stają się fanatykami religijnymi, zwolennikami pisu, itd. (choć oczywiście tacy też się zdarzają) Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Religijnie - bierzmowanie 20.02.22, 14:18 manala napisała: > To twoje jednostkowe spojrzenie. Niektórym ludziom religia jest potrzebna, znaj > dują w niej jakieś ukojenie, sens, spokój. Twierdzisz, że dzieciom religia jest potrzebna by znaleźć ukojenie sens i spokój?🤔 Nie wszyscy od razu mają wyprane móz > gi i stają się fanatykami religijnymi, zwolennikami pisu, itd. (choć oczywiście > tacy też się zdarzają) Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Religijnie - bierzmowanie 20.02.22, 16:02 Nie miałam na myśli dzieci, tylko ludzi ogólnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 14:00 Fascynujące że 8latek może iść do komunii "bo chce" ale nie może już zjeść cukierków na kolację bo mama nie pozwoli. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 14:06 Ciekawe, czy gdyby wyraził chęć zostania muzułmaninem, to też by nie było problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Religijnie - bierzmowanie 20.02.22, 08:08 Nie wiem co cię tak fascynuje. Cukierka na kolację też dostanie. Ba, bywało, że dostawał. Nie umarł. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Religijnie - bierzmowanie 20.02.22, 22:30 leosia-wspaniala napisał(a): > Ale u komunii były, nie ? Jak długo można odpowiadać na takie głupie pytania? Tak, były, ale czy w związku z tym powinnam konsekwentnie wychowywać je w wierze, pomimo tego, że wiarę mają w dupie a ja z biegiem lat zmieniłam podejście do KK? Mam nadal zasilać kręgi wiernych a może nawet i głosować za zakazem aborcji, bo w dzieciństwie jakiś klecha nałożył mi do głowy że aborcja to zło? Do tej decyzji musiałam dojrzeć, tak jak być może za kilka, czy kilkanaście lat dojrzeje na tyle dużo ludzi, że KK stanie się co najwyżej wspomnieniem, a aborcja będzie zalegalizowana. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:22 Ja nie mam bierzmowania i do niczego potrzebne mi nie było. Dzieci również nie mają - no głupio, żeby miały tylko ten sakrament 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:42 Głupio, niegłupio, jest wymóg kolejnych leveli, więc nie ma możliwości, żeby mieć tylko bierzmowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:08 Przecież wiem. Ale zdobywanie kolejnych leveli jakoś nas nie interesuje 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:22 Ani chrzest ani Komunia nie były mi nigdy do niczego potrzebne. Z bierzmowaniem rodzice się nie wygłupiali. Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:22 Moje nie przystąpi, w szóstej klasie przestał chodzić na religię. Koleżanki mąż nie miał bierzmowania, ona chciała kościelny, zrobił je przed ślubem bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:33 Nie. Nie. Jesteśmy niewierzący i ogólnie dalecy od katolickich szopek podyktowanych "tradycją". Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:37 bierzmowanie jest potrzebne jak ktoś chce podchodzić do sakramentów. W innym wypadku niepotrzebne. Ja podchodziłam jako dorosła osoba (chwilowo był taki trend żeby dorośli podchodzili) tam ksiądz tłumaczył ze bierzmowanie jest tak klamra spinająca - chrzest decydują rodzice a dopiero bierzmowanie czyni z ciebie pełnoprawnego członka kościoła - i dlatego powinni podchodzić tylko ci którzy chcą i rozumieją na co się piszą. Podejść można zawsze jak człowiek się nawróci - znam nawet przypadki ze chrzest pierwsza komunia i bierzmowanie na jednej mszy załatwione. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:41 Ja byłam na chrzcie i pierwszej komunii koleżanki, też na jednej mszy. Bierzmowanie już robiła ze swoją klasą z tydzień później. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:21 Do jakich niby sakramentów jest potrzebne bierzmowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:40 Chyba żartujesz. Niech czas przeznaczony na latanie do kościoła przeznaczy na przyjemności albo angielski, lepiej na tym wyjdzie. Nie wiem do czego bierzmowanie mogłoby być potrzebne. Nawet jak dziewczynka zechce wziąć ślub kościelny minie jakieś 15 lat - KK już raczej nie będzie stawiał warunków tak, jak teraz, a bierzmowanie załatwi się po 20-minutowym kursie. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:42 Za 15 lat to się ksiądz ucieszy, że ktoś młody w ogóle przyszedł do kościoła i o bierzmowania nie będzie pytał, żeby nie spłoszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:44 No to właśnie miałam na myśli Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 09:50 Bez bierzmowania nie można być chrzestnym/chrzestną czy świadkiem na ślubie kościelnym. Ślubu kościelnego też nie bardzo się da wziąć. Do zakonu też nie pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:28 no proszę, jak bardzo przydatny jest brak bierzmowania. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 11:46 irma223 napisała: > Bez bierzmowania nie można być chrzestnym/chrzestną czy świadkiem na ślubie koś > cielnym. > Na konkordatowym jak najbardziej mozna być świadkiem bez bierzmowania Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 20:18 Można być świadkiem, można być chrzestnym, można wziąć ślub. Co nie znaczy, ze którakolwiek z tych rzeczy jest w ogóle w życiu potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:01 Nie jestem ochrzczona, nie miałam komunii ani bierzmowania.ani ślubu kościelnego. Moje dzieci także (młodsza dwójka jeszcze przed bierzmowaniem ale nie będą mialy), ślub kościelny u dwójki starszych nie wchodzi w grę, najmłodszy jeszcze za młody żeby tak radykalnie się określać, póki co nawet przekupstwem na religię ani do kościoła się go nie zapędzi więc idzie we właściwym kierunku. Nigdy mi nie były do niczego potrzebne żadne sakramenty, moim dzieciom również. Mój mąż po chrzcie, komunii, bierzmowaniu - jemu również do niczego to nie było potrzebne. Z KK nie ma nic wspólnego od kilkunastu lat. I cieszę się, że nie mam dylematów czy posyłać dzieci do komunii/bierzmowania czy nie, wypada czy nie, co ludzie powiedzą itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
chebellacosa92 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 10:06 Moje dziecko nie jest nawet ochrzczone. Ja brałam trzy razy ślub, ani razu kościelnego. Także bierzmowanie, ba, jakiekolwiek kontakty z sektą KK uważam za całkowicie zbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 11:01 tak że... "także" a "tak że" nie jest tożsame Odpowiedz Link Zgłoś
chebellacosa92 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 11:30 mava1 napisał(a): > tak że... > "także" a "tak że" nie jest tożsame Tak, oczywiście, dziękuję za poprawienie, wiem o tym, tak jakoś mi się napisało. Odpowiedz Link Zgłoś
chebellacosa92 Re: Religijnie - bierzmowanie 19.02.22, 11:32 Ale miałam na myśli - "także bierzmowanie uważam za całkowicie zbędne" - tak samo jak ślub kościelny. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Religijnie - bierzmowanie 20.02.22, 07:08 W tym zdaniu prawidłowo powinno być "tak, że". Jedno zdanie wynika z drugiego logicznie. "Także" na początku zdania jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś