Dodaj do ulubionych

Dinozaury powstają w Górach Stołowych

10.04.07, 10:08
Nie ma jeszcze opinii.
Obserwuj wątek
    • Gość: rsts Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: 81.15.171.* 10.04.07, 10:10
      Super pomysł. Popieram gorąco pod warunkiem, że inwestor postawi tam jeszcze
      pomnik Naszego Papieża, Pana Prezydenta, Pana Premiera no i Ministrów. To
      będzie hit na całą Europę.
      • aro7 a gdzie 3 metrowy tradycyjny Krasnal? 10.04.07, 11:55
        ja się pytam? trzeba jakoś ściągnąć zagranicznych turystów!
        • junk92508 Smutny dowód na nieudolność naszych rządów ... 10.04.07, 20:53

Fakt jest faktem że wśród dzieci jest ogromny głód parków jurajskich
          i nowoczesnych muzeów przyrodniczo-naturalnych.

Bo nasze rządy bądź nic nie robią bądź budują Muzeum Powstania i Świątynie
          Opatrzności Bożej ...

W dziurę wchodzi prywanty inwestor z typowoą szmirą z Polski C ...
    • Gość: grzegorz T-Rex rulez IP: *.um.wroc.pl 10.04.07, 10:15
      witam. bylem ostatnio w karlowie i widzialem te inwestycje. to jakies
      kuriozum ze pod nosem parku powstaje takie zupelne bezguscie. rozumiem ze
      karlow zostal wylaczony z parku i mozna tam prowadzic wszelkie inwestycje (no
      prawie wszystkie) ale nie rozumiem dlaczego gmina nie uchwalila odpowiedniego
      planu miejscowego lub chociaz studium. przeciez w tych dokumentach
      planistycznych mozna zawrzec wszelkie obostrzenia dotyczace zagospodarowania
      terenów pod szczelincem i nie byloby potem takich kwiatków jak watpliwej
      urody park jurajski. owszem w baltowie powstal park jurajski ale na terenach
      gdzie rzeczywiscie znaleziono tropy dinozaurów a poza tym nie ukrywajmy ze
      baltow nie mial specjalnie wiele do zaoferowania przed powstaniem parku.
      tymczasem karlow ze szczelincem maja duzo wiecej do zaoferowania niz jakies
      plastikowe dinozaury. ta inwestycja burzy krajobraz kulturowy tych okolic.
      jak to zwykle bywa turysci beda zachwyceni i za pare lat bedziemy czytac jaki
      to fajny park jest w karlowie. a ze przy okazji tworzymy tandete w jednym z
      najpiekniejszych miejsc w sudetach ale to przeciez malo wazne. w karlowie
      brakuje infrastruktury turystycznej - porzadnych hoteli, restauracji czy
      chocby informacji turystycznej, ze nie wspomne o braku dojazdu publicznego
      poza sezonem a i w sezonie nie jest lepiej. swoja droga to ciekawa polityka i
      tzw. kompromis - wylaczamy teren wsi z terenu parku i pozwalamy na budowanie
      dowolnych rzeczy. przeciez park narodowy nie konczy sie na granicy lasu - to
      co dzieje sie na terenie wsi bezposrednio na przyrode parku oddziaływuje. a
      tymczasem wiekszosc zabudowy w karlowie ogrzewana jest weglem albo czym
      popadnie (bylem swiadkiem jak z komina jednego z osrodków wypoczynkowych
      wydobywal sie czarny gryzacy dym). nie mam nadziei ze ta inwestycja zostanie
      cofnieta bo jest juz prawie skonczona. chyba pozostaje mi wchodzenie na
      szczeliniec od strony pasterki zeby tego nie widziec no chyba ze pojawi sie
      jakis kolejny inwestor i wybuduje kolejna atrakcje na skale swiatowa takze i
      w tym miejscu.
      pozdrawiam z wroclawia
      PS. To troche przesada pisac ze Szczeliniec to taka ogramna atrakcja na skale
      swiatowa porownywalna tylko z cape town i kanada. tego typu formy rzezby
      wystepuja dosc powszechnie w europie a tym bardziej na swiecie. nawet tuz za
      granica u czechow sa one duzo bardziej spektakularne - chociazby masywy
      skalnych miast czy ostasa, ze nie wspomne o rejonie doliny łaby w tzw.
      czesko - saskiej szwajcarii. Amerykanie takiej formy jak szczeliniec by nawet
      nie zazuwazyli. oczywiscie nie zmienia to jego wartosci jako unikatowego w
      skali kraju przykladu rzezby piaskowcowej a na pewno nie uprawnia do
      upiekszania go parkiem dinozaurów.
    • poglodzio Re: Dinozaury powstają w Górach Stołowych 10.04.07, 10:23
      po prostu komercja
    • Gość: kliklak Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.04.07, 10:24
      a co to komu przeszkadza? dzieciaki beda mialy frajde, cos sie bedzie dzialo...
      najlepiej zeby bylo wszedzie szaro, brudno i ponuro - po polsku - wtedy nic nie
      zepsuje krajobrazu i charakteru miejsca...
      • Gość: olka Re: Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 13:38
        Mnie to przeszkadza.
      • Gość: Pajonk Re: Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 12:15
        Do Karłowa jeździłam rok w rok na wakacje i ferie, będąc dzieckiem. Miejsce jest
        przepiękne, niestety od paru lat pełne turystów, którzy śmiecą, depczą co
        popadnie i pchają się, gdzie nie trzeba. Byłam tam we wrześniu, po raz pierwszy
        od pięciu czy sześciu lat - jak zobaczyłam te tłumy walące na Szczeliniec, to
        zrezygnowałam. Karłów był cudowny, dopóki tam nikogo nie było, a na szlaku
        trafiało się na kogoś raz na godzinę. A teraz wszędzie puszki i podstarzali
        państwo uprawiający to idiotyczne nordic-walking z kijkiem od nart. Komercha.
    • Gość: szlus Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 10:26
      widziałem już to na żywo miesiąc temu, spóźniliście się...
    • Gość: wrocek a mi się podoba. IP: *.218.146.194.generacja.pl 10.04.07, 10:34
      Lepsze od zalumpionych barów z piwem i kiełbaskami.
    • Gość: Piotr Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.geofizyka.krakow.pl 10.04.07, 10:36
      Jesli dinozaury beda rzeczywioscie tak bardzo zle sie komponowaly z otoczeniem
      to nikt do tego kiczu nie przyjdzie i pomysl umrze smiercia naturalna

Rzeczywiscie Szczeliniec jest przepiekny i nalezy zachowac go w niezmienionej
      postaci ale w Karlowie przewaza brud i bylejakosc. Mysle,ze nalezy dac sznse
      parkowi dinozaurow. Pod warunkiem, ze nie bedzie to oblesny,posypany zwirem
      plac i wstawione na nim dinozaury a ciekawe alejki z pieknie przystrzyzoną
      trawa i laweczkami

Jestem przekonany, ze jesli turysci beda zainteresowani malą sala kinowa lub
      kinem na otwartej przestrzeni to zapewne inwestor sie o to postara. Dajcie mu
      szanse
      • Gość: rgkk Re: Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.probit.wroc.pl 10.04.07, 11:32
        Ja natomiast uwielbiam Sudety, a Gór Stolowych nie znoszę. Komercja, tłumy
        kiełbaskowych turystów, rozwrzeszczane wycieczki szkolne, rozbezstwione
        czworonogi, jednokierunkowe szlaki... Może i obiektywnie są ładne, ale cała
        otoczka odrzuca.
    • Gość: Zenek Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 11:00
      Ciekawe, że ani mieszkańcom, ani burmistrzowi gminy Radków nie przeszkadzają
      budy z wisiorkami, kamieniami "szlachetnymi", plastikowymi mieczami i tym
      podobną tandetą.

Ale przecież inwestor nie jest swój, to obcy, przyjezdny z Kielc. Jak zwykle -
      kiedy nie wiadomo o co chodzi - chodzi o pieniądze.
      • Gość: turysta Re: Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 11:37
        Te budy są przy drodze razem z innymi budynkami a wielkie plastikowe badziewia
        raczej nie wtapiają się w krajobraz, jeśli jeszcze dorzucić do tego parking dla
        gości, kolejne budy, tym razem z żarciem ale już prowadzone przez właściciela
        parku, tojki i stada śmiecących bachorów to jednak dojdziemy do wniosku, że
        jednak mieszkańcy i burmistrz mają rację. Byłem w Karłowie i
        naprawdę nie widzę tam miejsca na tego typu wesołe miasteczko.
        • Gość: grzegorz Re: Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.um.wroc.pl 10.04.07, 12:28
          Niestety park dinozaurow to kolejny element tej samej tandety jaka stanowia
          budy z pamiatkami. w rejonie szczelinca nie ma zadnej spojnej dla parku gminy i
          mieszkancow koncepcji rozwoju turystyki. sprzedaz goralskich ciupag pod
          szczelincem, kilka budek z fast foodami to jedyna aktywnosc prywatnych
          przedsiebiorcow. nie mam nic przeciwko rozwojowi turystyki w tym rejonie ale
          robmy to z glowa i ze stylem. mamy sciezki rowerowe i trasy biegowe a nie ma
          pozadnej mapy z ich przebiegiem czy miejsc gdzie mozna np. zaparkowac rower czy
          chociazby sie przebrac po nartach. ścieżki dydatktyczne w parku istnieja czesto
          tylko na papierze (np. sciezka skalnej rzezby). centrum edukacyjne parku jest w
          kudowie (ciekawe czy ktos tam dociera poza wycieczkami szkolnymi). punkty
          widokowe na skalkach pamietaja jeszcze czasy niemieckie i czesto az strach na
          nie wchodzic. nie wspomne juz o tym ze brak na nich podstwowej informacji o
          widokach czy budowie geologicznej. domyslam sie ze zycie w karlowie nie jest
          latwe zwlasazcza w zimie i kazdy probuje dorobic chocby sprzedajac chleb
          pieczony domowym sposobem czy grzyby z lasu. niestety turysci przyjezdzaja do
          karlowa wchodza na szczeliniec i jak najszybciej stamtad uciekaja. park
          dinozaurow tego nie zmieni.
      • Gość: Olka Re: Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 13:41
        A skąd wiesz,że im to nie przeszkadza?
        • Gość: webster Re: Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 18:33
          Ciekaw jestem czy jak by ten pomysl należał do jakiegos czlonka rodziny pana
          Burmistrza czy tez by byl tak nie wartosicowy i bez korzysci?? zapewne nie!!
          • Gość: olka Re: Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.chello.pl 11.04.07, 17:30
            "Gość portalu: webster napisał(a):

> Ciekaw jestem czy jak by ten pomysl należał do jakiegos czlonka rodziny pana
            > Burmistrza czy tez by byl tak nie wartosicowy i bez korzysci?? zapewne nie!!"

A może Ty jestes członkiem rodziny tego tandeciarza spod Kielc? Bo używane przez
            Ciebie argumenty nasuwają właśnie takie podejrzenie....
            • Gość: Jan Bednarczyk Re: Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 08:08
              Do ludzi tak piszących i myślących jak "webster" żywię tyle szacunku ile do
              styropianowych dinozaurów.
              Jan Bednarczyk - Burmistrz
              • Gość: Adam Re: Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 18:28
                Szanowny Panie Burmistrze. Jako osoba będąca przedstawicielem włądzy nie
                powinien Pan pisać takich słów. To że nie zgadza się Pan z czyjąś opinią nie
                uprawnia Pana do obrażania kogoś. To po piersze. Po drugie to nie rozumiem
                Pańskich argumentów...nie rozumiem dlaczego niedopuszca Pan, aby ktoś mógł w
                Pańskiej gminie założyć Park, który niewątpliwie przyniesie zysk i z całą
                pwenością zwiększy zainteresowanie turystów, chyba powinno to Pana
                ucieszyć...tym bardziej żezarobi na tym nie jeden inwestor, ale także
                mieszkańcy. Moim zdaniem powinien pan nawet pomóc w takich inicjatywach, które
                są szansą rozwoju dla miejscowości. Ciekwey jestem co Pan zrobił żeby misato
                rozreklamować i ziwększyć zainteresowanie. Co do Pana Redaktora, który pisał
                artykół to mam wielką prośbe. Zanim Pan poda informacje do publicznej
                wiadomośći to mioze warto by by było informację sprawdzic...pisze Pan, że
                figury zrobioną są z plastiku, a Pan Burmistrz twierdzi że nawet ze...syropianu
                (??). Miałem okazję obejrzeć je z bliska, nie są wykonane z plastiku, a faktura
                skóry i malowanie wykonywane było ręcznie. Czemu Państwo nie doceniacie ile to
                kogoś kosztowało pracy?? Naprawde jest to dla mnie sytuacja absurdala, że
                władzę gminy są przeciwne rozwojowi własnej gminy, to poprostu nielogicze.
                Pozdrawiam serdecznie. I szanowny Panie burmistrze..więcej szacunku do ludzi bo
                to oni Pana wybrali...ciekawe jak na tym wyjdą...
    • rojczer Jestem za dinozaurami... 10.04.07, 11:21
      Popieram pomysł ustawienia pod Szczelińcem dinozaurów, pod warunkiem zachowania pełnego realizmu. Plastikowe dinozaury powinny być wierną kopią ich protoplastów, tzn. obydwu Giertychów, Orzechowskiego i Wierzejskiego.
    • Gość: artur3620@op.pl Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 11:25
      bardzo trafiony pomysł
    • Gość: gzy ciemny lud to kupi IP: 87.204.153.* 10.04.07, 11:47
    • cover_wielki Re: Dinozaury powstają w Górach Stołowych 10.04.07, 12:02
      Przydałby się przewodnik, Szlakiem badziewia i tandetnej rozrywki.
      W dobie programów z Discovery i National Geographic oraz internetu takie
      plastikowe maszkarony na pewno będą atrakcją.
    • Gość: Paul Pomysl ciekawy - lipne wykonanie IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.04.07, 13:15
      Ci ktorzy twierdza ze atrakcja ta w jakis sposob zakloci krajobraz w swoim
      poblizu sa troche nienormani - szukaja dziury w calym, nie maja czego sie
      czepic. Zas ci ktorzy twierdza ze to bedzie lipna atrakcja, maja racje. Ktos w
      artykule zaproponowal by mogl powstac taki park, ale z prawdziwego zdarzenia -
      na olbrzymim terenie, z roznymi atrakcjami, mozliwoscia edukacji. Cos slawnego
      na cala Polske, a nawet dalej... A tak to co z tego bedzie? W malej "zagrodzie"
      poustawianych bedzie ni to w pizde, ni to w ch..a kilka "pomnikow", pewnie bez
      zachowanych proporcji, pomalowanych schodzaca po deszczu farba. Ot wielka
      atrakcja. Ktos zaraz powie, ze lepsze to niz nic. Otoz nic bardziej mylengo.
      Jak w Polsce czy we Wroclawiu bedzie sie robic takie tandety, to nadal bedziemy
      wstecz w stosunku do innych krajow "Unii" i zadne starania o Expo czy Euro nie
      pomoga. Bo czym sie bedziemy chwalic roznym komisjom? Takimi tandetami,
      bilboradmi i wizualizacjami przedstawiajacymi cos co chcemy zrobic, a juz dawno
      powinno byc!?
      • Gość: Zuza Re: Pomysl ciekawy - lipne wykonanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 18:16
        Nie znoszę ludzi, którzy wypowiadają się na tematy o których nie mają "bladego"
        pojęcia!!!!
        Przede wszystkim te rzeźby będą naturalnych rozmiarów!!! Są robione w
        rozmiarach podawanych w podręcznikach o prechistorycznych gadach (wcale nie dla
        dzieci!!!!) A co najważniejsze NIE SĄ Z PLASTIKU!!!! Nie wiem kto wypisuje te
        głupoty, ale niech najpierw zasięgnie opinii u źródeł, a później opisuje
        rzeczywistość. o farbę też radzę się nie martwić!! Nie zejdzie na pewno!
    • Gość: Dochnel Re: Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: 195.116.238.* 10.04.07, 15:08
      KRASIEJOW!!!
      tam przeciez mozna przeniesc te dziwolagi z plastiku.
      wybudowano pawilon naukowy, za 4mln zl bodajze, zwiedzajacych kilka tysiecy
      rocznie, zarobek prawie zerowy, moze te dinozaury moglyby pomoc?
    • Gość: esteta Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 15:11
      Mógłby jaszcze,Palant, parkę goryli wstawić
      • Gość: hejhej Re: Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: 84.209.38.* 10.04.07, 22:13
        fakt, Karlow moze nie jest przykladem zadbania i piekna, ale nie dajmy sie zwariowac!!! cokolwiek, byle by bylo???
        moze jegomosc zrobi zamiast tego Muzeum Psiej Plastikowej Kupy?
        bedzie mialo wiekszy zwiazek z wioska niz dinozaury a i jakies losie sie na to na pewno zlapia.
        jakby posprzatal dookola to moze nawet i prawdziwa 7 metrowa powstanie.
        choc w to mogliby troche energii wlozyc wlodarze i inni na panstwowych stolkach.
        Unia nie skapi pieniedzy, mozliwosci sa spore i nie trzeba czekac az jakis Scyzoryk sie tam wbije...
    • Gość: Rychub Re: Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.dsl.vic.optusnet.com.au 11.04.07, 13:38
      Chcialbym azeby kolo tego parku byl postawiony jeden z bylymi przywodzcami
      PZPR i SLD . Zatytulowany " Najgrozniejsze Dinozury ostatnich 50 lat na
      terenie Polski" .
    • Gość: jas Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.07, 20:44
      dlamnie jest w porzadku przynajmniej bedzie cos ciekawego w gorach stolowych ci
      ludzie co blokuja te inwestycje i robia z tego wielkie halo sa poprostu
      zadrosni tego a korat brakuje w karlowie.przez ta inwestycje moze powstan a
      normalne bary restouracje gzie mozna dobrze z jesc ale dobrze nie mrozonki
      ktore zazwyczaj kupuja tam ludzie i sprzedaja.Mojm zdaniem super inwestycja
      trzymajcie sie i badzcie cierpliwy
      • Gość: rychub Re: Dinozaury powstają w Górach Stołowych IP: *.dsl.vic.optusnet.com.au 15.04.07, 08:47
        Kupa "bykow" czy dinozaurow w tej gramatyce , ze ciezko sie polapac , chociaz
        wiadomo w koncu o co chodzi .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka