Dodaj do ulubionych

ZNALAZLEM!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.02, 11:33
www.architektura-murator.pl/9.htm
Obserwuj wątek
    • Gość: Janek Re: Ratusz Nr 2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.02, 16:39
      Dziękuję za adres. Oglądałem. 3-y piętrowy. Czy nie szkoda tak pięknego terenu
      na tak niski budynek. Chyba, że chodzi o to by nie zasłaniał Mostu
      Grunwaldzkiego. Pozdrawiam.
      • hen Re: Ratusz Nr 2 30.01.02, 17:41
        No pięknie, mam nadzieję, że będzie to jaskółka zman dot. placu Wróblewskiego Społecznego i
        okolic. Tylko kiedy to wszystko powstanie?
        • hen Re: Ratusz Nr 2 30.01.02, 17:42
          hen napisał(a):

> No pięknie, mam nadzieję, że będzie to jaskółka zman

zmian nie "zman"

PS: W końcu architekci zrozumieli, że trzeba budować niżej, nie wyżej.
      • Gość: geniusz Re: Ratusz Nr 2 IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.02, 20:39
        Mion zdnbaiem projekt jestcalkiem OK. Jak dla mnie to jest po prostu stnadard,
        jaki w europie jest wszedzie budowany. Ale w porownaniu do obrzydliwych
        projektow Jarzabka (2Prace!!!) i pana Lacha (TEZ 2 Prace!!!!!!!!!!!!!!! ), ten
        projekt jest rewelacja!!

I popatcz sie dokladnie. Budynek ma calkiem normalna wysokosc. 4 Pietra +
        wysoki Parter (wojewodztwo ma tylko 3 ale za to wyzsze). Z ta wysokoscia
        swietnei sie wpasowywuje w okolice.^I teraz najwazniejsze:

Ten projekt jest bardzo dobry urbanistycznie, bo nie przywiazuje wagi ( w
        odruznbieniu do wielu innych prac) do tego chorego skrzyzoweania autostrad,
        ktore ma itak byc wyburzone. Ten projekt szkicuje kierunek, ktory prowadzi od
        olawy w kierunek wiezy potcztowej. Czyli jest jakby naturalnym przedluzeniem
        Wita stwosza. Ten projekt nie proponuje jakiejs pretensjonalnej wierzy lub
        wierzowca bez jakiegokolwiek powiazania do otoczenia i histori.

To nie jest jakis fantastyczny projekt, ale urbanistycznie, i chyba nawet
        architektonicznie najlepszy.
        • Gość: Janek Re: Ratusz Nr 2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.02, 20:51
          A już nie jest plagiatem Instytutu chyba im. Joliot-Curie w Paryżu?
          • Gość: geniusz Re: Ratusz Nr 2 IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.02, 21:52
            to z tym plagiatem to jets moim zdaniem kompletn Bullshit ... a dlaczego, czy
            kiedys mowilem, ze to jest plagiat?
            • Gość: Janek Re: Ratusz Nr 2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.02, 22:45
              Oczywiście, że to nie Ty o plagiacie pisałeś. Nie pamiętam już kiedy to
              czytałem i widziałem zestawione zdjęcia. Projektu Ratusza nr2 i wspomnianego
              Instytutu. Dlatego zapytałem, czy może słyszałeś jak to się skończyło. Komisja
              konkursowa była międzynarodowa przecież. Pozdrawiam.
        • Gość: hen Re: Ratusz Nr 2 IP: 156.17.85.* 31.01.02, 12:16
          Gość portalu: geniusz napisał(a):

> Ten projekt jest bardzo dobry urbanistycznie, bo nie przywiazuje wagi ( w
          > odruznbieniu do wielu innych prac) do tego chorego skrzyzoweania autostrad,
          > ktore ma itak byc wyburzone.

Jest to zapisane w jakimś palnie zagosp. przestrz? Jak i kiedy Geniuszu?
          • Gość: geniusz Re: Ratusz Nr 2 IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.02, 13:08
            no przeciez caly czas zdrojewski i jeko koledzy mowial, ze jak zostanie
            zagospodarowany teren pod centrum poludniowe, to plac spoleczny musi byc
            uwolniony od tych slimakow (oczywiscie dopiero jak beda te dwie obwodnice) zeby
            tam zbudowac nastepne centrum drugiego stopnia.

Wiem ze to nie bedzie predko - ale wlasnie od tego sa urbanisci - zeby planowac
            na dluzsza mete. I tak uwarzam, ze konkurs powinien byc zrobiony w dwoch fazach.

Pierwsza faza urbanistyczna - na caly obszar - od placu dominikanskiego do
            terenow z ta wierza cisnien po drugiej stronie olawy
            druga faza architektoniczna - na projekt urzedu, ktory by juz sie dopasowywal
            do nowych wyznaczonych kierunkow preze pierwszy konkurs.

Przeiciez ten nowy ratusz bedzie stal tam bardzo dlugo. Jak mozna sie
            dopasowywac do ulic, ktore i tak maja zniknac?
            • Gość: hen Re: Ratusz Nr 2 IP: 156.17.85.* 04.02.02, 19:52
              Gość portalu: geniusz napisał(a):

> no przeciez caly czas zdrojewski i jeko koledzy mowial, ze jak zostanie
              > zagospodarowany teren pod centrum poludniowe, to plac spoleczny musi byc
              > uwolniony od tych slimakow (oczywiscie dopiero jak beda te dwie obwodnice) zeby
              >
              > tam zbudowac nastepne centrum drugiego stopnia.
              > Przeiciez ten nowy ratusz bedzie stal tam bardzo dlugo. Jak mozna sie
              > dopasowywac do ulic, ktore i tak maja zniknac?

Coś nie rozumiem, więc po co poszerza się Pułaskiego, tylko po to żeby był inny
              dojazd z zachodu na Trugutta (?), biedna Traugutta długo tego nie wytrzyma,
              trzeba będzie niedługo ją poszerzyć. Hie, hie. Acha, a kiedyż zostanie wykonana
              zachodnia część śródmiejskiej obwodnicy (?). Co na to mieszkańcy?
              • Gość: hen Re: Ratusz Nr 2 IP: 156.17.85.* 04.02.02, 19:52
                Gość portalu: hen napisał(a):

> trzeba będzie niedługo ją poszerzyć. Hie, hie. Acha, a kiedyż zostanie wykonana
                >
                > zachodnia część śródmiejskiej obwodnicy (?). Co na to mieszkańcy?

Sorry - wschodnia, nie zachodnia.
                • Gość: geniusz Re: Ratusz Nr 2 IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.02, 21:21
                  Pulaskiego sie poszerza, zeby byl przejazd na warsdzawe przez centrum miasta
                  (co jest bezsensownym planem z lat 70 bo przecierz poto sie buduje obwodnice,
                  zeby nie przesylac tranzytu przez miasto ... )
                  A drugi powod jest taki, ze ulice dubios, drobnera, sienkiewicza, wyszanskiego,
                  pulaskiego, dyrekcyjna, zaporska i dalej lacznik za swiebodzkim, byly zawsze
                  planowane jako mala obwodnica dookola starowki. ( to by z swobodnal wkoncu
                  umozliwiloby calkowite zamkniecie Trasy Wz, i zmniejszenie ruchu na podwalu.)
        • Gość: qwerty Re: Ratusz Nr 2 IP: *.*.*.* 01.02.02, 12:54
          slyszales kiedys o slowniku ortograficznym?
    • Gość: Zsypek TO PASKUDZTWO SIE WAM PODOBA?!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.02, 23:15
      Toz to wyglada jak rozdeptany krowi placek. Poza tym co to za ratusz bez wiezy?
      A biorac pod uwage sytuacje geopolityczna powinny byc DWIE WIEZE! I to
      baaaaardzo wysokie!!!!!

Ja bym chetnie zorganizowal akcje protestacyjna przeciwko temu plackowi, chyba,
      ze dostawia te wieze. I korzysc jaka, pomyslcie tylko! Ile byloby przestrzeni
      biurowej do wynajecia! Moze zorganizujemy jakas petycje protestacyjna w sprawie
      wiez? Napiszcie, ze jestescie ZA!
    • Gość: duzY KASZANA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.01.02, 13:33
      Mam nadzieje, że budżet miasta nie ma na realizacje kasy.
      • Gość: geniusz Re: KASZANA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.02, 18:44
        A ja mam nadziej, ze ma
        • #roberto65 Re: KASZANA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.01.02, 23:14
          ...a ja wolałbym aby ten Nowy RATUSZ powstał pomiędzy Nowym Targiem a Pl
          Dominikańskim i Krowią - znakomity teren na 4-5 piętrowy Ratusz, jako
          uzupełnienie tamtej zabudowy (np jeden budynek o wielu , imitujących rózne
          fasady, (starych kamieniczek i nowoczesnych budynków z elementami
          przeszklonymi)...
          • Gość: geniusz Re: KASZANA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.02, 01:53
            to by mi bylo za duzo zabawy. Ja wole prosty budynek. Szczegolnie jak potrafi
            urbanistycznie dobrze zdefiniowac taki zaniedbany teren, jak plac spoleczny.

Moim zdaniem powinno sie budowac najbardziej reprezentacyjne budynki w
            najgorszych dzielnicach. Ze w centrum miasta predzej czy pozniej cos relatywnie
            dobrego powstanie najczesciej juz jest dyktowane przez ceny gruntow. Z tego
            powodu miasto powinno inwesoeac w zaniedbane tereny, zeby je uporzadkowac i
            wzbogacic. I wlasnie ta taktyke przejeto w Paryzu, i ona do dzisiaj sie
            swietnie sprawuje (n.p. Opera la Bastille, to Muzeum Z Geoda, Nowy Stadion -
            wszystko powstalo w najgorszych dzeilnicach i teraz sa o wiele lepsze).

Metropolia definiuje sie miedzy innymi przez to, ze nie wszystko sie kumuluje w
            JEDNYM centrum, tylko ze ma wiele centr... N.p. Nowy Jork, Paryzt Berlin
            Londyn ...
            Z tego powodu uwarzam ze inwestycja przy placu spolecznym w przedmiesciu
            Olaskim jest wlasciwsza niz przy nbowym Targu.
            • Gość: duzY to może od razu IP: *.dtvk.tpnet.pl 01.02.02, 13:00
              na Psim Polu?
              A jakie jest uzsadnienie potrzeby nowego ratusza?
              • Gość: Janek Re: to może od razu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.02.02, 14:43
                Proste. Stare siedliska magistratu sprzedać trzeba. Czas zacząć pracować po
                nowemu.
    • Gość: genisusz Re: ZNALAZLEM!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.02, 21:34
      Wlasnie czytam w wydaniu internetowym slowa poslkiego:

I tam pisza to, co juz tez tutaj dykutowlismy (czyli najpierw konkurs
      urbanistyczny, a potem konkurs na urzad...)
      Ale co jest duzo smieszniejsze to to:
      "Architekci nieoficjalnie narzekają na to, że wygrała pracownia z Katowic. Nikt
      nie dyskredytuje wartości zwycięskiego projektu, ale dziwą się, że władze nie
      zadbały o to, by to wrocławianie mieli pracę.
      - Jest bezrobocie, a przy tym projekcie znalazłoby pracę przynajmniej
      kilkudziesięciu wrocławskich projektantów - twierdzi jeden z nich."

LUDZIE PO CO SIE ROBI KONLKURSY???? Po to, zeby wldza zadbala, zeby znajomy
      prezydenta dostal zlecenie, i zeby zatrudnil pracownikow, czy zeby najlepszy
      projekt zostal zrealizowany??? A tak wogle, jak by mieli zadbac oto; na
      domyslach, ktory projekt jest czyji, czy na juz wczesniejszym otwarciu kopert z
      nazwami biur projektowych?
      • Gość: hen Re: Roberto!!! IP: 156.17.85.* 11.02.02, 11:13
        szacunkowy termin rozpoczęcia inwestycji: wrzesień 2001r.;

Takie cuś można przeczytać na stonach urzędu miejskiego + mnóstwo ciekawych
        innych inwestycji, albom się zaopatrzył w zły kalendarz, albo cuś to jest nie
        tak, zresztą piszą o tym juz od lat 2, conajmniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka