Dodaj do ulubionych

podanie o urlop w Anglii

IP: 82.45.77.* 25.01.10, 11:52
Witam. Czy ktoś się orientuje, lub wie gdzie znaleźć informację na poniższy temat:
Składam podanie o urlop. Jaki jest maksymalny czas oczekiwania na odpowiedź
lub jaki jest minimalny czas na oddanie podania przed rozpoczęciem tegoż urlopu?
Właśnie zostałem zawieszony po tym jak przez 4 miesiące pozostałem bez
odpowiedzi, a odpowiedź odmowną otrzymałem dzień przed rozpoczęciem urlopu
(urlop rozpoczynał się w środę, a formularz otrzymałem we wtorek na 2 godziny
przed zakończeniem pracy).
Dodam, że w firmie obowiązuje prawo korporacyjne.
Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: podanie o urlop w Anglii 25.01.10, 13:28
      Jaki urlop??? W UK wszyscy maja 27 dni urlopu, a niektore firmy maja i wiecej ( oil industry) i zazwyczaj nie wiaze sie to z jakas skomplikowana procedura. Podchodzi sie do szefa a on podpisuje Amen.

Czy tez mowisz o podaniu o urlop jakis inny???
      • Gość: kawalawa Re: podanie o urlop w Anglii IP: *.know.cable.virginmedia.com 26.01.10, 10:47
        W UK wszyscy maja 27 dni urlopu
        :))))))))))))))))))))))))))))))
        • princess_yo_yo Re: podanie o urlop w Anglii 26.01.10, 10:58
          to akurat jest prawie prawda - jest to 28 dni ale wlacznie z bank
          holidays, wiec 20 dni to pewnik a reszta zalezy od polityki
          urlopowej firmy.
          • princesswhitewolf Re: podanie o urlop w Anglii 26.01.10, 11:42
            prosze bardzo oto strona rzadowa na ten temat: www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/Timeoffandholidays/DG_10029788

Minimum 28 dni dla osoby pracujacej na pelnym etacie,ale pracodawca moze dac wiecej. Ponizej jest tez informacja na temat Public and bank holidays

A tak serio to gdzie wy pracujecie ze tego nie wiecie<wytrzeszcz>?
            • Gość: kawalawa Re: podanie o urlop w Anglii IP: *.know.cable.virginmedia.com 26.01.10, 16:24
              Od ...lat nie musze przegladac ogloszen o prace, ale nie spotkalam sie z
              wliczaniem bank holidays do urlopu, przy ogloszeniach, wytrzeszcz
            • garraretka Re: podanie o urlop w Anglii 27.01.10, 09:28
              Zgadza sie - ja mam 28 dni WLICZAJAC wszystkie bank holiday - co w
              praktyce daje mi 21 dni urlopu bo 'urlop' w czasie bank holiday jest
              obligatoryjny i nie moge go wziac kiedy indziej.
              • Gość: Basildon Re: podanie o urlop w Anglii IP: 82.45.77.* 27.01.10, 10:28
                Nie wiem, czy ktoś przeczytał mój post. Pewnie nie. Jeśli już, to nikt nie
                zrozumiał, więc nie liczę że otrzymam pomoc od kogoś, kto nie rozumie słowa
                pisanego.
                Gwoli wyjaśnienia, ja wiem ile mam dni urlopu. Wiem to doskonale. Nie wiem
                natomiast ile po złożeniu podania mój pracodawca ma OBOWIĄZEK dać mi odpowiedź o
                jego udzieleniu lub odrzuceniu. Moje ostatnie podanie zostało przetrzymane 4
                miesiące. W Polsce obowiązują 2 tygodnie bodajże. Ja szukam informacji o
                zasadach w Anglii.
                • Gość: mmm Re: podanie o urlop w Anglii IP: *.aster.pl 27.01.10, 10:44
                  >W Polsce obowiązują 2 tygodnie bodajże.

W polskim kodeksie pracy nie ma takiego zapisu. Obowiązują zasady ustalane w danym zakładzie pracy. Mam wrazenie, że w UK jest podobnie, ale nie chce mi sie wertowac mojego dawnego "staff book" czy brytyjskiego kodeksu pracy.
                • Gość: azkeel Re: podanie o urlop w Anglii IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.01.10, 10:52
                  Takie informacje sa zapisane w wiekszosci przypadkow w employee
                  handbook albo bezposrednio w kontrakcie. Swoja droga to dziwie Ci
                  sie, ze przez 4 miesiace nie starales sie uzyskac jasnej odpowiedzi.
                  Nie ma zadnego okreslonego prawnie okresu w ciagu ktorego pracodawca
                  musi odpowiedziec na Twoje podanie.
                  • Gość: Basildon Re: podanie o urlop w Anglii IP: *.basl.cable.virginmedia.com 28.01.10, 12:53
                    To nie tak, że przez 4 miesiące nie dowiadywałem się o mój urlop. Chodziłem i
                    upominałem się. Zasłaniali się zmianami w firmie, które powodują iż ustalenie
                    kto i kiedy może iść na urlop jest niemożliwe.
                    Tak mnie przetrzymali, ja w międzyczasie kupiłem bilety lotnicze, a oni w
                    ostatnim dniu przynieśli mi odmowną formę urlopową.
                    Nie wierzę, że nie ma w prawie tego zapisanego. W moim kontrakcie nie ma nic na
                    ten temat. Jestem umówiony z prawnikiem, bo chcę też otworzyć sprawę o
                    dyskryminację.
                    • Gość: A Re: podanie o urlop w Anglii IP: *.croy.cable.virginmedia.com 29.01.10, 15:16
                      Jesli nie miales zaklepanego urlopu w pracy na 100% to kupiles bilety na samolot
                      na wlasne ryzyko i straciles.

Oczywiscie mozesz drazyc kwestie tego, ze tak dlugo nie odpowiedzieli Ci i nie
                      mogles wziac urlopu, ale nie liczylabym na zwrot kosztow za bilety na samolot.
              • princesswhitewolf Re: podanie o urlop w Anglii 27.01.10, 10:37
                wliczanie bank holidays w urlop niczym sie nie rozni od wliczania swiat wielkanocnych i bozego narodzenia :))))

W zyciu nie pracowalam w takim miejscu. Niezle wykorzystuja widze niektorych tutaj...
                • princess_yo_yo Re: podanie o urlop w Anglii 27.01.10, 13:58
                  takie jest prawo, w wiekszosci firm urlop to 4 lub 5 tygodni i inne
                  wariacje pomiedzy. na to sie zwraca uwage na rozmowie o prace.
                • Gość: garraretka Re: podanie o urlop w Anglii IP: 193.133.92.* 27.01.10, 16:25
                  princesswhitewolf napisała:

> wliczanie bank holidays w urlop niczym sie nie rozni od wliczania
                  swiat wielkan
                  > ocnych i bozego narodzenia :))))

a directgov czytalas?
                  >
                  > W zyciu nie pracowalam w takim miejscu. Niezle wykorzystuja widze
                  niektorych tu
                  > taj...

a to skopiowane z wewnetrznej strony 'tego miejsca, ktore niezle
                  wykorzystuje niektorych tutaj':
                  Holiday Entitlement - standard working pattern

· Your annual holiday entitlement is based on your level and/or
                  length of continuous service (including any temporary service where
                  relevant)

· In addition to the days noted in the table below, you are eligible
                  for paid leave on Bank Holidays appropriate to your location

· Your holiday entitlement includes the statutory leave provided for
                  in the Working Time Regulations 1998 (this is currently 28 days
                  per annum inclusive of Bank Holidays – pro rated for part-time
                  hours)

· Individuals joining part-way through the year will receive 1/12th
                  of the annual holiday entitlement for each completed month of
                  service to the end of February. Holiday commitments made before
                  joining will be honoured provided we were advised before your start
                  date

Levels B5 to B7 (IT5 to IT1)

§ 30 days (210 hours)

Level B4 (IT6)

§ 27 days (189 hours)

Levels B1-B3 (IT7 and IT8)

20 years+ service
                  27 days (189 hours)

10 – 20 years service
                  26 days (182 hours)

5 – 10 years service
                  25 days (175 hours)

3 – 5 years service
                  23 days (161 hours)

Up to 3 years service
                  21 days (147 hours)

Podstawa prawna wytluszczona.

PS. to miejsce to Barclaycard.

• princesswhitewolf Re: podanie o urlop w Anglii 28.01.10, 10:57
                    garraretka

Mieszkam w UK od 1996r i nie spotkalam sie jeszcze z normalna firma., korporacja, instytucja panstwowa jaka wliczalaby bank holidays do tych 28 dni JESLI JEST KTOS NA PELNYM ETACIE.
                    Nie mowie o kontraktach bo to inna parafia i zupelnie inaczej sprawa wyglada
                    Ale zakladam oczywiscie ze sa tez male cwaniackie biznesiki jakie na max wykorzystuja ludzi i odrzucaja podanie o urlop jak Kolega zakladajacy watek wykazal. Co nie zmienia mojego tutaj nastawienia ze w swietle powszechnej praktyki Wliczanie swiat jest nieczeste i zdecydowanie "klei sie" cwaniactwem i wykorzystywaniem,

> PS. to miejsce to Barclaycard.

nie bardzo rozumiem o czym mowisz tutaj. Wyjasnij prosze. Barclaycard to nie miejsce tylko karta banku Barclays.
                    • Gość: azkeel Re: podanie o urlop w Anglii IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.01.10, 12:00
                      BUPA - help you balance your life with 25 days' holiday each year
                      (pro rata for part-time employees) and flexible working opportunities

Sustrans - Our standard holiday allowance is 25 days annual leave
                      per calendar year for full time staff, plus bank and public holidays

NHS - a standard working week of 37.5 hours harmonised holiday
                      entitlements of 27 days per year, plus eight general and public
                      holidays

BRE Group - Holiday An annual holiday entitlement of 22 days plus 3
                      company privilege days between Christmas and New Year

The Institution of Engineering and Technology - 20 or 25 days'
                      annual leave

The Cavendish London - Holiday entitlement, up to 20 days paid
                      holiday plus Bank holidays

Homeloan Management - 25 days' holiday entitlement in year 1, plus
                      bank holidays

Itd, itp...

Moglbym tak jeszcze dluzej. Pominalem tez tysiace malych i srednich
                      firm, ktore prawie nigdy nie daja wiecej niz 20 dni na poczatek.
                      Rozumiem, ze wszystkie te firmy sa nienormalne, tak?
                      • princesswhitewolf Re: podanie o urlop w Anglii 28.01.10, 17:20
                        oo moj ulubieniec azkeel...

20 dni to przegiecie i wykorzystywanie ludzi jesli sa na pelnym etacie.

Czy jestes pewien ze nie sa to stare dane odnosnie tychze instytucji/firm bo to BYLO 25 dni faktycznie, ale w zeszlym roku ( 1 kwietnia) nastapily rzadowe zmiany i wydluzyli do 27 dni. To moze sa stare dane jakie na ich stronach www itp nie zostaly updated

Jest cos takiego jak statutory leave entitlement i wynosi 28 dni dla full time pracownikow.
                        Ale faktycznie zalezy od firmy czy pozwala na bank holidays wliczone czy nie wliczone z tego co teraz dopiero widze.

oczywiscie part timers i contractors maja inna dlugosc annual leave. Moj asystent jest na kontrakcie i ma tylko 14 dni.

Moja kolezanka jest pielegniarka w NHS i ma normalnie 27 dni.

U mnie jest 27 dni + bank holidays + mozliwosc pracy "z domu" jeden dzien na 2 tyg dla wiekszosci pracownikow. W praktyce nikt nie pracuje tez miedzy swietami boz narodzenia a sylwestrem

> Rozumiem, ze wszystkie te firmy sa nienormalne, tak?
                        a normalnie da sie z toba rozmawiac bez prowokatorskich zwrotow? Mozna sie nie zgadzac i miec odmienna opinie to sa prawa kazdej rozmowy, ale tego typu teksty? Naucz sie kultury dyskusji
                        • Gość: azkeel Re: podanie o urlop w Anglii IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.01.10, 17:35
                          Dane sa z dzisiaj.
                        • princess_yo_yo Re: podanie o urlop w Anglii 29.01.10, 10:58
                          > U mnie jest 27 dni + bank holidays + mozliwosc pracy "z domu"
                          jeden dzien na 2
                          > tyg dla wiekszosci pracownikow. W praktyce nikt nie pracuje tez
                          miedzy swietami
                          > boz narodzenia a sylwestrem
                          >
                          natychmiast upomnij sie o 28 dzien!!! a to niecni wykorzystywacze :-
                          )
                    • Gość: garraretka Re: podanie o urlop w Anglii IP: 193.133.92.* 28.01.10, 13:12
                      princesswhitewolf napisała:

>
                      > > PS. to miejsce to Barclaycard.
                      >
                      > nie bardzo rozumiem o czym mowisz tutaj. Wyjasnij prosze.
                      Barclaycard to nie mi
                      > ejsce tylko karta banku Barclays.

Tak to karta kredytowa. Ale obsluga karty kredytowej tez
                      ma 'miejsce'. Dla zobrazowania, ze Barclaycard to tez zaklad pracy a
                      nie tylko plastik klik.

A co do wymiary urlopu - moze mi (i Tobie) sie to podobac albo i
                      nie - ale tak brytyjski ustawodawca to sobie uregulowal. Osobiscie
                      mnie to wkurza ale wiele z tym zrobic nie moge.
                      • princesswhitewolf Re: podanie o urlop w Anglii 28.01.10, 17:05
                        garraretka napisała:Ale obsluga karty kredytowej tez ma 'miejsce'.

no ale to miejsce chyba sie nazywa Barclays Bank? Nosicie tam osobna nazwe od macierzystego Banku? Pytam z ciekawosci?

• Gość: garraretka Re: podanie o urlop w Anglii IP: 193.133.92.* 29.01.10, 09:15
                          Barclaycard to 'dziecko' Barclays. Dziala niezaleznie od odzialow
                          bankow i oferuje inny rodzaj uslugi - wlasnie (i tylko) karty
                          kredytowe. Mozesz miec karte Barclaycard a wcale nie musisz miec
                          konta w Barclays.

W kazdym razie - cala obsluga kart kredytowych odbywa sie w 'back
                          office' - biura mieszcza sie w Northampton, Poole, Liverpool,
                          Kirkby, Bolton... i kilka pomniejszych. A tak w ogole to juz
                          niedlugo wiekszosc bedzie dzialac w Indiach - przenosza biznes tam,
                          gdzie taniej.
                      • princesswhitewolf Re: podanie o urlop w Anglii 28.01.10, 17:36
                        garraretka napisał(a): A co do wymiary urlopu - moze mi (i Tobie) sie to
                        podobac albo i nie - ale tak brytyjski ustawodawca to sobie uregulowal.
                        Osobiscie mnie to wkurza ale wiele z tym zrobic nie moge.

No to jest nieco irytujace jesli faktycznie sa miejsca gdzie wliczaja bank
                        holidays. Ale z drugiej strony... mieszkalam kiedys w USA i tam bylo tylko 10
                        dni urlopu...
                    • princess_yo_yo Re: podanie o urlop w Anglii 28.01.10, 15:45
                      a to ci dopiero interesujace :-) w 1996 roku o 28 dniowym wymiarze
                      urlopu to nikt tu jeszcze nie slyszal ani sobie czegos takiego nie
                      wyobrazal, minimalna pensja tez byla wielka nowoscia.
                      • princesswhitewolf Re: podanie o urlop w Anglii 28.01.10, 17:26
                        princess_yo_yo napisała:

> a to ci dopiero interesujace :-) w 1996 roku o 28 dniowym wymiarze

moze sie niezrecznie wyrazilam- tak to sie zmienia w zaleznosci od lat. Do zeszlego roku tez bylo 25 dni statutory i u nas wydluzyli do 28 tez. Nigdy w zyciu nie pracowalam w miejscach jakie by lamaly to, a mieszkam od 1996 w UK i mysle ze to nie jest cos niewiarygodnego czy niebywalego.

National Minimal Wage natomiast dopiero jest od 1999 i nie napisalam ze zawsze takowa istniala

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka