Gość: katka IP: 85.28.155.* 15.06.11, 13:09 Witam, Czy pracodawca po zakończeniu umowy ma obowiązek czy tylko prawo wystawić takowy dokument ? Co powinien zawierać ? Możecie podrzucićjakiegoś linka ? Dzięki z góry :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: g Re: Świadectwo pracy z UK IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 15.06.11, 14:06 www.google.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azkeel Re: Świadectwo pracy z UK IP: *.dslwan.opal-solutions.com 15.06.11, 17:35 W UK nie istnieje nic takiego jak swiadectwo pracy. Jedyne co pracodawca musi Ci wystawic to P45 czyli podsumowanie zarobkow i zaplaconego podatku w biezacym roku podatkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Świadectwo pracy z UK 16.06.11, 12:58 Dodam, że gdy musiałem udokumentować staż pracy w UK na potrzeby polskiego pracodawcy potrzebowałem dwóch dokumentów - WRS z datą podjęcia pracy i P45 z datą jej zakończenia. Wystarczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibby Re: Świadectwo pracy z UK IP: *.29.3.37.threembb.co.uk 16.06.11, 18:48 ale rozumiem że ten WRS służył tylko do uzyskania właściwego dokumentu, a nie jako sam dokument dla polskiego pracodawcy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azkeel Re: Świadectwo pracy z UK IP: *.zone9.bethere.co.uk 16.06.11, 19:21 > ale rozumiem że ten WRS służył tylko do uzyskania właściwego dokumentu A co to jest "wlasciwy dokument"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibby Re: Świadectwo pracy z UK IP: *.29.234.76.threembb.co.uk 16.06.11, 21:22 taki który honoruje polski pracodawca, zdaje się jest jakaś europejska norma (E... coś tam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azkeel Re: Świadectwo pracy z UK IP: *.dslwan.opal-solutions.com 17.06.11, 08:25 Po raz kolejny, nie ma czegos takiego jak swiadectwo pracy ani zadnego bliskiego odpowiednika. P45, jedyny dokument jaki pracodawca ma obowiazek wydac, to podsumowanie zarobkow i zaplaconego podatku. Mozesz starac sie tez o list referencyjny z datami zatrudnienia ale pracodawca nie ma obowiazku wystawiania takiego dokumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Świadectwo pracy z UK 17.06.11, 12:27 Nie - WRS i P45 (po tłumaczeniu u tłumacza przysięgłego który wykazał się dobra wolą i policzył grosze za tłumaczenie drugiego WRS i drugiego P45 - dokumenty były identyczne; różniły się datami, pracodawcą i adresem zamieszkania) dałem w kadrach i dla nich wystarczyło to jako podstawa do zaliczenia okresu przepracowanego w UK do stażu pracy zarówno na potrzeby wyliczania urlopu jak i dodatku stażowego. Po prostu w WRS mam datę rozpoczęcia pracy u pracodawcy A; w P45 datę jej zakończenia i potem w drugim WRS datę rozpoczęcia pracy u pracodawcy B i w P45 datę jej zakończenia. Odpowiedz Link Zgłoś
womanoman Re: Świadectwo pracy z UK 18.06.11, 09:20 ja dostałam od ręki, przez długi czas tak było - teraz nie wiem jak tam sie pozmieniało Odpowiedz Link Zgłoś