Dodaj do ulubionych

Świadectwo pracy z UK

IP: 85.28.155.* 15.06.11, 13:09
Witam,
Czy pracodawca po zakończeniu umowy ma obowiązek czy tylko prawo wystawić takowy dokument ?
Co powinien zawierać ? Możecie podrzucićjakiegoś linka ?
Dzięki z góry :)
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: Świadectwo pracy z UK IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 15.06.11, 14:06
      www.google.com
    • Gość: azkeel Re: Świadectwo pracy z UK IP: *.dslwan.opal-solutions.com 15.06.11, 17:35
      W UK nie istnieje nic takiego jak swiadectwo pracy. Jedyne co pracodawca musi Ci wystawic to P45 czyli podsumowanie zarobkow i zaplaconego podatku w biezacym roku podatkowym.
      • profes79 Re: Świadectwo pracy z UK 16.06.11, 12:58
        Dodam, że gdy musiałem udokumentować staż pracy w UK na potrzeby polskiego pracodawcy potrzebowałem dwóch dokumentów - WRS z datą podjęcia pracy i P45 z datą jej zakończenia. Wystarczyło.
        • Gość: Zibby Re: Świadectwo pracy z UK IP: *.29.3.37.threembb.co.uk 16.06.11, 18:48
          ale rozumiem że ten WRS służył tylko do uzyskania właściwego dokumentu, a nie jako sam dokument dla polskiego pracodawcy???
          • Gość: azkeel Re: Świadectwo pracy z UK IP: *.zone9.bethere.co.uk 16.06.11, 19:21
            > ale rozumiem że ten WRS służył tylko do uzyskania właściwego dokumentu

A co to jest "wlasciwy dokument"?
            • Gość: Zibby Re: Świadectwo pracy z UK IP: *.29.234.76.threembb.co.uk 16.06.11, 21:22
              taki który honoruje polski pracodawca, zdaje się jest jakaś europejska norma (E... coś tam)
              • Gość: azkeel Re: Świadectwo pracy z UK IP: *.dslwan.opal-solutions.com 17.06.11, 08:25
                Po raz kolejny, nie ma czegos takiego jak swiadectwo pracy ani zadnego bliskiego odpowiednika. P45, jedyny dokument jaki pracodawca ma obowiazek wydac, to podsumowanie zarobkow i zaplaconego podatku. Mozesz starac sie tez o list referencyjny z datami zatrudnienia ale pracodawca nie ma obowiazku wystawiania takiego dokumentu.
          • profes79 Re: Świadectwo pracy z UK 17.06.11, 12:27
            Nie - WRS i P45 (po tłumaczeniu u tłumacza przysięgłego który wykazał się dobra wolą i policzył grosze za tłumaczenie drugiego WRS i drugiego P45 - dokumenty były identyczne; różniły się datami, pracodawcą i adresem zamieszkania) dałem w kadrach i dla nich wystarczyło to jako podstawa do zaliczenia okresu przepracowanego w UK do stażu pracy zarówno na potrzeby wyliczania urlopu jak i dodatku stażowego.

Po prostu w WRS mam datę rozpoczęcia pracy u pracodawcy A; w P45 datę jej zakończenia i potem w drugim WRS datę rozpoczęcia pracy u pracodawcy B i w P45 datę jej zakończenia.
    • womanoman Re: Świadectwo pracy z UK 18.06.11, 09:20
      ja dostałam od ręki, przez długi czas tak było - teraz nie wiem jak tam sie pozmieniało
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka