Dodaj do ulubionych

Praca w Anglii a podatek w PL

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.13, 11:30
Witam,

Pracowałam w Anglii przez okres miesiąca i zarobiłam kwotę wolną od podatku (700 funtów), jednak po przeliczeniu tej kwoty na złotówki, jest ona na tyle duża, że podlega opodatkowaniu w Polsce. Co więcej, do końca tego roku podatkowego najprawdopodobniej podejmę pracę w Polsce. I tu pojawia się pytanie, czy muszę uwzględnić moją wakacyjną pracę w zeznaniu podatkowym i odprowadzić od tej kwoty podatek?

Z góry dziękuję za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • Gość: wincenty Re: Praca w Anglii a podatek w PL IP: *.17-2.cable.virginmedia.com 08.09.13, 15:55
      Placisz podatki w pl według polskich stawek.
      • Gość: gosc002 Re: Praca w Anglii a podatek w PL IP: *.range86-152.btcentralplus.com 08.09.13, 16:03
        Nieprawda, za brytyjskie dochody nie placisz podatku w Polsce ale brytyjski dochód doliczasz do polskiego dla ustalenia progu podatkowego w Polsce.

Nie znalazłam nic swiezszego ale co do zasady nic się nie zmieniło
        prawo.rp.pl/artykul/642693.html
        • Gość: wincenty Re: Praca w Anglii a podatek w PL IP: *.17-2.cable.virginmedia.com 08.09.13, 18:50
          Jeżeli w UK płacisz podatek, to w Polsce już nie. W tym wypadku podatek nie został zapłacony, a więc gdzieś ten dochód należy rozliczyć.
          • Gość: gosc002 Re: Praca w Anglii a podatek w PL IP: *.range86-152.btcentralplus.com 08.09.13, 19:25
            Bzdura. Podatek nie został zaplacony w UK bo nie jest tu należny, to nie sprawia ze ten dochód automagicznie podlega opodatkowaniu w innych krajach...

Z zamieszczonego linka
            "W umowie między Polską a Wielką Brytanią przewidziano korzystną dla polskich podatników metodę unikania podwójnego opodatkowania: wyłączenia z progresją. Oznacza to, że dochód z Anglii jest w Polsce zwolniony z opodatkowania, ale ma wpływ na wysokość stawki podatkowej stosowanej do dochodu w Polsce."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka