Dodaj do ulubionych

dentyści z Ukrainy

27.04.14, 18:55
Witam serdecznie. Mam parę znajomych, oboje to stomatolodzy 5 lat po studiach. Chcieliby wyjechać, może do Anglii. Czy pokierowalibyście mnie na odpowiednie strony, do ludzi w podobnej sytuacji, może grono Ukraińców w UK, by zdobyć info, jakie obowiązują zasady (nostryfikacja, warunki wszelkie) , u nich ambasada nie odbiera telefonów, mają utrudniony dostęp do informacji, obiecałam, że zrobię, co mogę, by się czegoś dowiedzieć. Wiem i oni wiedza, że nie jest to łatwe, są przygotowani na trudy, ale zdeterminowani. Uczą się pilnie angielskiego... Rozważają tez Kanadę, ale to chyba by było jeszcze trudniejsze. Chłopak ma paszport bułgarski i ukrainski, dziewczyna ukraiński, sa bezdzietni. Bede wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: byłem widziałem Re: dentyści z Ukrainy IP: *.bb.sky.com 27.04.14, 19:56
      www.cic.gc.ca/english/ Do Kanady łatwiej i perspektywy lepsze ale dużo dalej od rodziny i przyjaciół. Byle język znali to dostaną wizy emigracyjne bez problemu. Nie mam pojęcia jak sprawy stoją z ambasadą kanadyjską na Ukrainie, czy pracuje czy nie pracuje. Najlepiej pytać u źródła.
      • emu4 Re: dentyści z Ukrainy 28.04.14, 22:26
        Bardzo dziękuję, poczytam i jeszcze czekam na więcej info. A dlaczego w Anglii trudniej?
        • Gość: jeszcze raz ja Re: dentyści z Ukrainy IP: *.bb.sky.com 28.04.14, 23:14
          Poniewaz Wielka Brytania (w przeciwieństwie do Kanady) nie ma zorganizowanego programu imigracyjnego. Dla osób spoza EU, bez konkretnej ofert pracy pozostaje nielegalny pobyt i praca na czarno. A w Kanadzie dentyści napewno załapią sie na skilled migrant program. Federalny albo któregoś ze stanów. A język trzeba znać. Tego nie przeskoczysz.
    • Gość: bebebe Re: dentyści z Ukrainy IP: *.as13285.net 29.04.14, 14:59
      Chlopak ma paszport bulgarski, wiec wolny dostep do rynku pracy. Moze przyleciec chocby jutro. Jesli dziewczyna jest zona, to dla niej aplikuje o karte pobytu. Przysluguja one dla zon I mezow osob z UE. Jesli nie jest, to nie wiem, na jakiej wizie mialaby przyleciec. Czy chlopak w ogole jest gotowy do podjecia pracy dentysty I porozumiewania sie w jezyku angielskim? Niecg tez biora pod uwage Szkocje. Tanie koszty zycia, mniejsze przeludnienie. O warunki pracy I rejestracji moga sami zapytac w organizacji rejestrujacej dentystow w UK. Chyba ze nie maja dostepu do telefony ani emaila.
      • Gość: bebebe Re: dentyści z Ukrainy IP: *.as13285.net 29.04.14, 15:21
        General Dental Council
        Www.gdc-uk.org

Chlopak moze zaczac prace jako dental nurse albo technician. O warunki, nostryfikacje dyplomu trzeba pytac w organizacji, do ktorej podalam linka. Mieszkam kolo Glasgow, wiec mogw udzielic info nt. Zycia tutaj.
        • Gość: bebebe Re: dentyści z Ukrainy IP: *.as13285.net 29.04.14, 15:32
          www.gdc-uk.org/DentalProfessionals/Applyforregistration/Pages/Overseas-registration.aspx
          Prosze, google nie boli. Chlopak dyplom ma z Ukrainy? Czy studiowal w Bulgarii?
          • Gość: emu Re: dentyści z Ukrainy IP: *.play-internet.pl 03.05.14, 19:53
            Dziękuję za tyle info, bebebebe. Chłopak studiował w Kijowie. Czy piszesz cały czas o UK? Ona może aplikowac o wizę jako żona, to świetna wiadomość. Pogrzebię w Twoich linkach. Czy pracujesz w tej branży? Czy ewentualnie mogłabym nakierowac ich na Twojego maila? Dziekuje raz jeszcze, wiem, gdzie zaczynać szukać. Mają oczywiście dostęp do internetu, tylko chyba z angielskim jeszcze kiepsko.
            • Gość: bebebe Re: dentyści z Ukrainy IP: *.as13285.net 04.05.14, 16:53
              Jesli on sa zdecydowani na emigracje, to ok. Info w sieci jest tona i jeszcze wiecej o zyciu na emigracji. Dobra wiadomosc to taka, ze on ma paszport bulgarski, wiec moze przyleciec od razu.
              Jak bedzie z rejestracja jako dentysta w General Dental Council, to nie wiem, bo on ma dyplom z panstawa, ktore nie jest czlonkiem UE. Moglby jednak powolac sie na prawo do wolnego ruchu emigracyjnego, bo jest obywatelem UE i na tej podstawie wnioskowac o zarejestrowanie bez koniecznosci zdawania egzaminu ORE. Tutaj masz info:
              Under the Dentists Act 1984 (as amended), certain routes to registration with the GDC (either as a dentist or as a dental care professional) are only available to applicants who can demonstrate that they are an exempt person under the Act. To qualify as an exempt person in relation to the professions of dentistry or in relation to a profession complementary to dentistry you must be either be:-

a national of an EEA state (other than the United Kingdom) or Switzerland;
              a national of the United Kingdom who is seeking access to, or is pursuing, the profession by virtue of an enforceable community right; or
              a person who is not a national of an EEA state or Switzerland but who is, by virtue of an enforceable Community right, entitled to be treated, for the purposes of access to and pursuit of the profession, no less favourably than a national of a relevant European state
              Directive 2004/38/EC governs the rights of citizens of the EU and their family members to move and reside freely within the territory of the member states. It applies to all EU citizens who move to, or reside in a member state other than that of which they are a national, and to their family members.

The Immigration (European Economic Area) Regulations 2006 implement Directive 2004/38/EC in the UK and extend it to citizens of the EEA and Switzerland.

The EEA member states are:

Austria
              Greece
              Norway
              Belgium
              Hungary
              Poland
              Bulgaria
              Iceland
              Portugal
              Croatia
              Ireland
              Romania
              Cyprus
              Italy
              Slovakia
              Czech Republic
              Latvia
              Slovenia
              Denmark
              Lichtenstein
              Spain
              Estonia
              Lithuania
              Sweden
              Finland
              Luxembourg
              United Kingdom
              France
              Malta

Germany
              The Netherlands

Applicants to the GDC may seek to rely on the Directive in order to demonstrate that they are seeking access to, or pursuing, the profession of dentistry or a profession complementary to dentistry by virtue of an enforceable Community right.

This guidance explains the circumstances under which an applicant to the GDC is entitled to be treated as an exempt person. It also contains suggestions for the documents required by the GDC, this is not an exhaustive list and the responsibility lies with you to provide sufficient evidence to the GDC to prove this entitlement.

Please note that this guidance does not constitute legal advice. This is a complex and developing area of law and if you have any questions about your rights under European law, you are advised to consult an appropriately qualified lawyer. We cannot provide legal advice.

Zona chlopaka ma prawo z nim przyjechac.
              Tutaj masz info nt zony:
              All Union citizens have the right to enter another Member State by virtue of having an identity card or valid passport. Under no circumstances can an entry or exit visa be required.
              Family members who do not have the nationality of a Member State enjoy the same rights as the citizen who they have accompanied. They may be subject to a short-stay visa requirement under Regulation (EC) No 539/2001. Residence permits will be deemed equivalent to short-stay visas.

Tutaj info o residence card dla zony:
              www.gov.uk/apply-for-a-uk-residence-card/overview
              Jesli nie znaja angielskiego, to bedzie kiepsko ze znalezieniem pracy. Na zasilki tez nie moga liczyc.
              Nie, nie pracuje w branzy. Umiem googlowac i tyle. Jesli chcesz, to podaj maila, ale naprawde nie wiem, w czym jeszcze moglabym im pomoc. Wszyskie info o rejestracji jest tutaj:
              www.gdc-uk.org/Pages/default.aspx
              Pisalam tez, zeby brali pod uwage Szkocje, a nie tylko Anglie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka