Dodaj do ulubionych

Podwójne opodatkowanie

IP: *.sm-rozstaje.pl 25.08.05, 08:40
Ponieważ wybieram się do Angli, do pracy oczywiście, mam pytanie:
Jak to jest z tym podatkiem? Jedni mówią że nasz "wspaniały" kraj (Polska)
ściągnie z nas podatek, inni że nie... jak to jest?
Mój kolega wskoczył w trzeci próg (40%) i mówi że będzie musiał sprzedać
mieszkanie aby rozliczyć się z naszym US.
Obserwuj wątek
    • Gość: mak Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 09:15
      tylko jaka kwota wskoczyl w to 40% preciez 40 to on zaplaci zapewne od
      niewielkiej kwoty pieniedzy
      • Gość: binkaaa Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.sm-rozstaje.pl 25.08.05, 11:43
        Nie wiem, tak tylko się żalił biedaczek. Wiem tylko że jeździł wielkim
        samochodem (chyba vanem albo tirem), zarabiał 20p na godz, pracował w godz.
        nadliczbowych + dodatek za noce. No i w przeliczeniu na nasze zł wyszedł mu
        trzeci próg.
    • Gość: Grendel Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.e2b.ifl.net / 195.144.131.* 25.08.05, 11:02
      Wg ustawy placic podatki w Polsce za dochody osiagniete w Wielkiej Brytanii
      musi ten kto ma miejsce zamieszkania na terenie naszego wspanialego kraju. Tak
      wiec nalezy zmienic tylko miejsce zamieszkania i problem powinien byc z glowy.
      Powinien bo jak to bedzie to nigdy nic niewiadomo. Aby o tym sie przekonac
      warto pojsc do US i porozmawiac sobie z "kompetentnymi" osobami.
      • Gość: binkaaa Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.sm-rozstaje.pl 25.08.05, 11:44
        Właśnie tak się martwię i o siebie i o innych w tej kwestii. Tyle ludzi
        wyjeżdża na "łapu-capu" a po powrocie... nasz "wspaniałomyślny" rząd ogołoci
        ich ze wszystkiego przeliczając że skoro zarabiali 1000p to tak jaby 6000zł.

Może ktoś jeszcze coś napisze?
      • Gość: sabna Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.creativesupport.co.uk 25.08.05, 11:48
        Ktorej ustawy i ktory art? Wydaje mi sie ze jednak ustawy na oczy nie
        widziales. Nie miejsce zameldowania decyduje o rezydencji podatkowej.
        • Gość: Grendel Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.e2b.ifl.net / 195.144.131.* 30.08.05, 11:05
          A co decyduje o rezydencji poodatkowej. Skoro wytknales mi moja niekompetencje
          sam podaj ustawe i art na ktory sie powolujesz. Ja dokladnie nie znam artykulu
          bo nie chce mi sie juz tego szukac. Za duzo nerwow na tym zjadlem. Jak sie
          okazuje ludzie w US tez tych przepisow nie znaja wiec usprawiedliwiam Twoja
          niewiedze. A ustawa o ktora mi chodzi to ustawa o podatkach dochodowych od osob
          fizycznych :)Proste nie??? Art nie znam i nie zamierzam go teraz sprawdzac bo
          brzydze sie tymi wszystkimi przepisami i urzedowymi pie..mi. Pozdrawiam.
    • Gość: zona Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.malnet.pl 25.08.05, 12:47
      Moj maz pracuje w uk i tez placimy podatki w polsce .Tzn 22% w uk mu
      potracaja , ale w Polsce wskakuje w trzeci prog i musi doplacac. W tym roku za
      zaplacilismy za pol roku pracy w uk 30 tys. Dlatego ja z synem narazie jestem w
      Polsce. Jak zkoncza mi sie zobowiazania slozbowe to wszyscy wyjedziemy. Narazie
      maz zdobywa referencje i pewniejsza pozycje w uk, a zysku materialnego z tego
      nie ma , bo wszystko prawie zabiera fiskus. aby nie placic w Polsce podatku
      trzeba zmienic rezydencje podatkowa tzn pozbyc sie wszelkich zwiazkow
      zawodowych, nieruchomosci i nie miec zony czy dziecka w Polsce.
      Mi sie nie usmiecha sprzedaz mieszkania....:(
      • lukjach Re: Podwójne opodatkowanie 25.08.05, 12:54
        Czyli jak ja jestem studentem i pracuje w uk, a nic na siebie w kraju nie mam
        (auto, mieszkanie) to nie bede placic? Nigdy tez nie pracowalem na stale u nas.
      • Gość: XX Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 15:01
        Jeśli nie chcesz pozbywać się mieszkania w PL, to jest na to jedna prosta rada,
        odsprzedaj to mieszkanie komuś z rodziny,oczywiście tylko "fikcyjnie". ja tak
        robię, bo nie mam innego wyjścia, chce zachować mieszkanie (w razie czego) ale
        nie mam zamiaru oddawać moimch cieżko zarobionych pieniędzy polskiemu fiskusowi.
      • Gość: looooo Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.unknown.be.uu.net 25.08.05, 18:17
        o ja cie qrka pierdykam w zyciu!!!!!!!!!!!! bym nie zaplacil 30k
        q r w a nigdy nigdy wez ty kobieto sie nad soba zastanow bo maz za pi e r da la
        w uk a ty se piszesz no zaplacilismy 30k i wszytko wpozo na bank jest jakas
        mozliwosc zeby to obejsc a nie placic takie siano na nowe fury dla rzadu
        • Gość: driver Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.cable.ubr01.king.blueyonder.co.uk 01.09.05, 08:17
          Ja nie rozumiem,jak można płacić w Polsce podatek,jak nie ma się tam żadnych
          dochodów????Proszę mi odpowiedzieć na to pytanie.
          • Gość: Irlandczyk:) Re: IRLANDIA-podatek TYLKO jeden IP: *.crowley.pl 01.09.05, 12:40
            Przeczytałem całe forum i jedynym który konkretnie wypowiedział się na temat
            podatków jest "obywatel" a niektórzy nie mają pojęcia a się wypowiadają!!pozdro
      • flyssss Re: Podwójne opodatkowanie 17.10.05, 17:06
        nie mozna miec nic w pPolsce co Cie wiaze typu mieszkanie , ziemia , rodzina.
        Nalezy wystapic do inland revenue o rezydencje podatkowa w angli, nast zwrocic
        sie do Us predstawiajac komplet dokum: employment contract, decyzje IR , karte
        i pozwolenie home office , payslipy. Wtedy mozna o czyms rozmawiac, a najlepiej
        oddac to w rece dobrej kancelarii podatkowej, a nie placic wszystkie pieniadze
        dla j....ej osmiornicy.
    • Gość: S.P. Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.sm-rozstaje.pl 25.08.05, 17:02
      Tu macie link - jest duuuzó inf ale ja nadal NIC nie wiem :(
      • Gość: S.P. Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.sm-rozstaje.pl 25.08.05, 18:02
        link:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=24719311
    • Gość: twój_wybór Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.autocom.pl 25.08.05, 20:50
      Trzeba zmienić centrum intersów życiowych. Jedyne pewne rozwiązanie to: sprzedać
      nieruchomości, zlikwidować konta w bankach, wymeldowac się, podać w US adres w
      Europie, wyrejestrować się w ZUS, od lekarza rodzinnego, zgłosić zmianę w
      parafii i wypisac sie z listy uprowanionych do głosowania w wyborach
      jednocześnie wpisując na taką listę zagranicą (do wyborów europejskich i
      lokalnych). Dla pewności dałbym jeszcze płatne ogłoszenie do prasy: "niniejszym
      oświadczam, że ja taki i taki, nr dow. osobistego taki a taki, od dnia takiego i
      takiego zmieniłem swoje centrum interesów życiowych na UK. Bez odbioru".
      Zbierając w UK wszystkie rachunki i inne papiery to poświadczające na 100%
      wybronimy się potem w sądzie. A co do małżonka i dzieci można np. wysłać list do
      żony z treścią, że nic mnie już nie obchodzisz i nie chcę cię znać, zrobić kopię
      tego listu i dołączyć do innych papierów. Fikcyjna separacja to byłoby już
      naciąganie prawa i tego nie polecam.
      • Gość: mega Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 21:04
        a znasz adres najbliżeszego psychiatry?
    • Gość: fan Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 23:11
      Nie bardzo rozumiem dlaczego trzeba wysprzedawać swoje nieruchomości w Polsce i
      wywozić rodzinę z Polski ?
      Przecież powinno wystarczyć wymeldowanie się ze stałego miejsca zameldowania w
      Polsce.
      Jesteście pewni, że jest tak jak piszecie? Nie chce mi się wierzyć.
      Czy jest na forum ktoś bardziej zorientowany, jak jest faktycznie ?
      • Gość: gość2 Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.man.ats.pl 26.08.05, 07:46
        I jeszcze nie zapominajcie, że podatek Belki już obowiązuje tz. 19% od
        oprocentowania na koncie a prawie wszyscy w UK mają konta.
        Tak ,że żyć nie umierać i płacić , płacić ... tylko dla kogo i za co ?
      • Gość: zona Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.malnet.pl 26.08.05, 09:09
        Trzeba przekonac urzad skarbowy, ze wyjezdza sie na stale, a trudno uwierzyc ze
        ktos zostawia zone i mieszkanie. Nam w US powiedzieli, ze fakt ze maz pracuje w
        uk i nie jest w Polsce zameldowany nie ma znaczenia. Jego rezydencja podatkowa
        jest tam gdzie centrum interesow zyciowych czyli tam gdzie rodzina i dobra
        materialne.
        Oczywiscie niechetnie zaplacilismy 30 tys , ale fiskus ma 5 lat na sciagniecie
        podatkow. Jako przestepcy podatkowi o pracy w zawodzie w uk moglibysmy
        zapomniec, wiec nie bylo sensu ryzykowac. Rozpatrujac oferty pracy od razu
        odejmowalismy 39% podatku(bo taki w sumie trzeba zaplacic) i dopiero
        zastanawialismy sie czy warto. Dziwie sie tym wszystkim ktorzy wyjezdzaja
        pracowac za grosze, o podatku nie mysla. Jak urzad skarbowy sobie o nich
        przypomni to ma prawo zajac dobra egzekucja komornicza nie tylko ich wlasne,
        ale takze rodziny np. rodzicow, dzieci.
        My po prostu przeczekamy ten okres nie majac specjalnego zysku. Chociaz maz
        pracuje o polowe mniej niz pracowal w Polsce, a na zycie mi i synkowi daje tyle
        samo co kiedys ok 3 tys + to co na zycie dla niego w uk + oszczednosci ... na
        podatek. Jakby maz prace tam stracil lub zrezygnowal to zawsze ma nowe
        doswiadczenia zawodowe, bo akurat znacznie ambitniejsza ma prace i na wyzszym
        poziomie w uk niz w polskim szpitalu.
        • Gość: Zona Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.malnet.pl 26.08.05, 09:26
          Dodam ze jak wszystko pojdzie po naszej mysli to jak moje zobowiazania w Polsce
          sie skoncza (zawodowe) to wystapie z zapytaniem do urzedu czy mozemy przeniesc
          centrum interesow zyciowych do uk, a co za tym idzie rezydencje podatkowa,
          zostawiajac mieszkanie w Polsce dla np synka.Przeciez nie wiem gdzie maly
          bedzie chcial mieszkac. Mam nadzieje ze urzedy beda coraz sprawniej poruszaly
          sie w temacie podatkow od dochodow zagranicznych i dostane taka decyzje na
          pismie.
          • Gość: gość2 Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.man.ats.pl 26.08.05, 09:57
            Oj naiwna , naiwna ty żona i obywatelka, jak US ci odpowie to ty będxiesz
            wiedziała.
          • Gość: Gosia Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 20:02
            Droga żono,wydaje mi się iż US naciąga ludzi,niezorientowanych w sprawie.Ja dowiadywałam się osobiście w US i po długich i żmudnych pertraktacjach uzyskałam zadowalającą mnie odpowiedż.Polska zarówno z Wielką Brytanią jak i wieloma innymi państwami podpisała umowę unikającą podwójnego opodatkowania. Czyli podatak pani mąż powinien odprowadzić 1 raz w Angli.TU jest strona o innych państwach z którymi Polska podpisała również taką umowę.cf.geocities.com/fryderykchopin1929/Podwojne_opodatkowanie.htm
        • Gość: sabna Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.creativesupport.co.uk 26.08.05, 10:15
          Nie trzeba przeciez wyjechac na stale z Polski by nie miec zobowiazan
          podatkowych w Polsce. W waszym przypadku maz wysyla pieniadze do Polski i tutaj
          z nich zyjecie wiec rzeczywiscie uzasadnione jest ich opodatkowanie
          (przynajmniej ustawowo). Natomiast na rezydencje podatkowa nie powinno miec
          wplywu posiadanie przez was nieruchomosci w kraju.
          • Gość: Twój_wybór Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.autocom.pl 26.08.05, 10:37
            Mieszkanie przepisać na dziecko a babcię zrobić pełnomocnikiem. Kwestia czy
            mozna czy nie można mieć nieruchomości nie jest uregulowana. W ogóle po zmianie
            przepisów 2 lata temu nic nie jest jednoznaczne dlatego trzeba się zabezpieczyć
            na wszystkich frontach, bo decyzja będzie uznaniowa i bez sądów, może nawet w
            Strasburgu, się nie obejdzie. A po co sobie potem życie sądami zatruwać. A
            dowcipny kolega co mnie. lekarza :) wysyłał do psychiatry, niech liczy się z
            pomocą specjalistyczną jak mu komornik wejdzie na majątek, choćby ten majątek
            był i w UK. Za 4 lata, jeśli nie wczesniej, skończy się POPiS i przyjdzie
            Lepper, a wtedy to już wiadomo, bo ze zobowiązań międzynarodowych państwo
            będzie musiało się wypłacić, choćby łupiąc gastarbajterów - ma na to 5 lat.
    • Gość: noris Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 11:07
      Ludzie spokojnie. Przede wszystkim PO wygra wybory i wprowadzi 15% podatek dla
      wszystkich, bez tych kretyńskich progów. Po drugie nawet bez tego wytarczy się
      ożenić (żona w Polsce i mało zarabia) i rozliczać wspólnie, wtedy podstawa
      opodatkowania się zmniejsza (o połowę). A może spróbować założyć w Polsce
      jednoosobową działalność gospodarczą (teraz znacznie obniżyli ZUS)i pracować za
      granicą będąc w stałej delegacji. Wtedy koszty mieszkania, przejazdów i diety
      obniżą dodatkowo podstawę opodatkowania. A tak w ogóle to nie wiem ile ten mąż
      tam zarabia, że za pół roku musieliście dopłacić aż 30 tys.!
      • Gość: XX Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 11:35
        30tys podatku to nic nadzwyczajnego, jeśli się wchodzi w PL w najwyższy próg
        podatkowy. Oczywiście jeśli się w UK zarabia na co najmniej średnim poziomie.
        • Gość: noris Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 11:46
          Tak, ale przecież przekraczając progi płacisz procentowo więcej (np. 30%)tylko
          od kwoty przekroczenia, a nie od całości. Ponadto w UK też potrącają swój
          podatek. Z moich rachunków wynika, że żeby dopłacić dla US taką dużą kwotę i to
          przy wspólnym opodatkowaniu małżonków i tylko za pół roku, to mąż musi zarabiać
          tam krocie, nawet jak na UK.
        • Gość: mak Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 11:46
          podatku moze nie ale roznicy mieedzy placonym podatkiem w Anglii a w Polsce to
          juz calkiem sporo ;)
          • Gość: XX Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 12:05
            Dokładnie, jako podatek to nie aż tak astronomicznie, ale jeśli chodzi o samą
            dopłatę podatku w PL to dość sporo. Obliczyłam, że jakbym ja miała zapłacić
            dopłatę podatku w PL (za rok pracy w UK)byłoby to 14 tys, a moje dochody będą
            raczej ze średniej półki.
            A jeśli chodzi o nieruchomości to radzę sprzedać, bo US może wam zarzucić, że
            wasze centrum życiowe jest w PL, bo w PL macie mieszkanie i nie planujecie
            wyjazdu do UK na stałe, a tylko pod warunkiem wyjazdu na stałe do UK możecie
            mieć rezydencję podatkową w UK.
      • Gość: Twój_wybór Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.autocom.pl 26.08.05, 11:48
        Przede wszystkim, jeśli PO wprowadzi liniowy, to nie od razu, bo będą się
        licytować z PiSem a poza tym mogą nie mieć wymaganej większości. Ja stawiam, że
        nie wprowadzi. Z drugiej strony jak wprowadzi, to trzeba będzie więcej
        pieniędzy wysyłać bezrobotnej i studiującej rodzinie w Polsce bo jedzenie i
        leki podrożeją (VAT). Faktycznie, z niepracującą żoną warto się rozliczać, ale
        obawiam się że właśnie wspólne rozliczanie zostanie po wyborach zlikwidowane,
        bo i tak miało być, tylko sprawę odwleczono (no chyba żeby ideologia
        prorodzinna...). Najlepszym rozwiązaniem jest jak najszybsze uzyskanie
        obywatelstwa UK. Wtedy oczywiście możemy głosować na polskich kandydatów -
        emigrantów w UK, bo będzie już nas tam parę milionów :) A na wakacje będziemy
        przyjeżdżać do Polski podziwiać przyrodę, jeśli po prywatyzacji Lasów
        Państwowych cokolwiek pozostanie.
        • Gość: MWM Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 12:43
          Gość portalu: Twój_wybór napisał(a):
          > ....Z drugiej strony jak wprowadzi, to trzeba będzie więcej
          > pieniędzy wysyłać bezrobotnej i studiującej rodzinie w Polsce bo jedzenie i
          > leki podrożeją (VAT).

Piszesz jak w tej reklamie TV PiSu, że żywność i leki zdrożeją ( o 7%).
          Ale to tylko część prawdy. Trzeba pamiętać, że równocześnie czynsz, energia
          elektryczna, paliwo, woda, gaz i wszystko inne stanieje o 7 % z obecnych 22 do
          15% (tańsza odzież, materiały budowlane, tańsze mieszkania). Bilans i tak jest
          korzystniejszy praktycznie dla wszystkich rodzin niż to tendencyjnie i
          wybiórczo przedstawia wspomniana reklama wyborcza PiS. Reklama jest zwykłą
          manipulacją.
          Jeśli dodać, że leki nie wszyscy kupują co miesiąc, a jeśli nawet, to i tak
          wydatek ten jest zwykle mniejszy niż stałe opłaty za media i czynsz, które
          ponoszą wszyscy, to podatek 15% i tak byłby opłacalny dla wszystkich, nawet dla
          najuboższych.

Poza tym, niezależnie od tego ,czy 15% podatek liniowy wejdzie, czy nie, to
          zniesienie dodatkowego opodatkowania Polaków pracujących w Unii przez polskiego
          fiskusa jest wyłącznie w gestii ministra finansów i może on je znieść jednym
          swoim rozporządzeniem. Ten obecny SLDowski nie chciał tego zrobić. ;(
          • Gość: MWM Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 12:54
            Wniosek jest prosty. Głosować trzeba na PO, to nie będzie problemu z
            dodatkowymi podatkami w Polsce.

A ponieważ w GB są wyższe niż 15%, to nawet opłacałoby się wtedy płacić podatki
            wyłącznie w Polsce. ;)))

• Gość: mak Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 12:54
            akurat z tyn zyskiem najubozszych to nie do konca bo nie bedzie kwoty wolnej od
            podatku, takze najubozszi na tym najlepiej nie wyjda...
            • Gość: MWM Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 13:49
              Kwota wolna od podatku jest tak niska (530,08 zł), że ona nie rekompensuje 22%
              VATu płaconego dzisiaj od prawie wszystkiego z wyjątkiem podstawowych art.
              żywnościowych i leków (te najważniejsze są i tak kupowane ze zniżką).

Gdyby płacić od obecnie wolnej od podatków kwoty 530,08zł podatek 15 % to
              wyniósłby on zaledwie 79,50zł
              Te 79,50 szybko by się zwróciło przy opłatach czynszu i mediów oraz zakupach
              ogromnej większości artykułów od biletów autobusowych poprzez odzież na
              sprzęcie RTV i usługach kończąc, które by były o 7% tańsze.

Podobnie likwidacja wspólnego opodatkowania w przypadku podatku liniowego nie
              ma żadnego znaczenia, bo 15% podatku od wspólnych dochodów małżonków, a 15% od
              każdego z osobna to ta sama kwota podatku, niższa niż obecnie.
              • Gość: mak Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 15:19
                z teog co mi wiadomo to kwota wolna od podatku to 2790
                a nie 500 wiec to troche zmienia postac rzeczy
                • Gość: MWM Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:41
                  A według ciebie ta kwota wolna od podatku 2790zł to rocznie, czy miesięcznie ?

Gdyby rocznie, to byłoby to zaledwie 232,50 zł na miesiąc (a 15% tej kwoty to
                  tylko 34,90zł), a gdyby 2790zł miesięcznie to większość polaków nie musiałaby
                  płacić podatków. Wszyscy byśmy tak chcieli. ;)))

Najlepiej to sprawdź tutaj.

www.blinfo.pl/bank/index.gml?art=podatki
                  Wg. podanej w powyższym linku informacji kwota 560,08zł, to kwota wolna od
                  podatku w skali całego roku i strata wszystkich (w tym osób o najniższych
                  dochodach) z opodatkowania 15% podatkiem tej kwoty to raptem 79,50 na rok,
                  czyli 6,60zł miesięcznie.
                  Jak się ma ta strata tych 6,60 zł miesięcznie do zysku z niższego 15% VATu na
                  ogromną większość artykułów i usług ?
                  Już przy opłacie za czynsz + prąd + gaz powiedzmy ok.300-500zł (przy 15% VATu)
                  zyskujemy od 21,00-35zł miesięcznie. A ty twierdzisz, że to się komuś może nie
                  opłacić ???

To jeszcze bardziej ukazuje manipulację PiSu w znanej reklamie TV, która nie
                  uwzględniła obniżenia VATu na ogromną większość artykułów, a jedynie pokazuje
                  podwyżki VATu o 8% na żywność i leki. W przypadku leków to na większość
                  najważniejszych są zniżki 30-50%, a przy chorobach przewlekłych nawet są
                  bezpłatne.
                  • Gość: mak Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 20:55
                    kwota wolna od podatku to 2700 wiec nie manipuluj 500 o ktoyrch piszesz to
                    kwota kotra zostaje dzieki temu ludziom w kieszeni
                    i wez pod uwage ze ludzie biedni znacznaczesc kasy wydaja na drozejace
                    jedzdenie...
                    • Gość: MWM Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 23:04
                      OK twoja racja co do wysokości kwoty wolnej od podatku.
                      Ale 15% od tych 2700 to tylko 405 zł, a nie ok. 500zł.
                      To czyni zaledwie 33,75 zł miesięcznie.
                      Najbiedniejsze rodziny zazwyczaj i tak mają zasiłki z pomocy społecznej, które
                      nie ulegną likwidacji.

Nie zmienię zdania, że reklama telewizyjna PiSu była manipulacją wyborczą, a na
                      obniżeniu podatków zyskałaby ogromna większość obywateli, co nie jest przecież
                      bez znaczenia.
                      • Gość: mak Re: Podwójne opodatkowanie IP: w3cache.* / *.2-0.pl 26.08.05, 23:39
                        o reklamie pisu dyskutowac nie bede bo jej nawet nie widzialem

z tych 2700 19 procent to lekko ponad 500
                        a co do tego kto zyska to moze i wiekszosc zyska ale najbiedniejsi straca ...
                        • Gość: MWM Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.05, 02:36
                          Dlaczego liczysz 19% podatku?
                          Przecież byłby jednolity 15%, czyli 405zł od 2700.
                          Uparłeś się, że najbiedniejsi stracą. Tak jakby tylko jedzenie kupowali. ;)

Obecnie od nadwyżki ponad 225 zł jest podatek 19%, a tak byłby tylko 15% od
                          całości. Tym sposobem wszyscy, którzy mają miesięczne zarobki powyżej 1060 zł
                          (brutto) już zyskują mimo opodatkowania 15% podatkiem kwoty wolnej obecnie od
                          podatku. A jest to ogromna większość ludzi. Reszta tych najbiedniejszych i tak
                          dostaje zasiłki, więc i oni w rzeczywistości nie stracą.
                          • Gość: mak Re: Podwójne opodatkowanie IP: w3cache.* / *.2-0.pl 27.08.05, 10:42
                            faktycznie blad
                            wychodzi 400
                            tylko zauwaz ze 1000 PLN to juz sa przyzwoite zarobki

wiele ludzi pracuje za pare stowek mniej
                            a najbiedniejsi glownie wydaja na jedzenie
                            bo jesc trzeba ...
                          • Gość: zona Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.malnet.pl 27.08.05, 11:57
                            drodzy moi oswieccie mnie na kogo powinnam glosowac jesli jestem za podatkiem
                            liniowym 15%?I nie rzucajcie gromow za moja polityczna ignorancje:)
                            zReklama Pis jest manipulacyjna, ale z pewnoscia trafii do najubozszych
                            wyborcow i przyniesie glosy..
                            • Gość: MWM Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.05, 13:57
                              15% liniowy podatek dochodowy, oraz obniżenie do 15% innych podatków takich jak
                              VAT i CIT jest sztandarowym hasłem Platformy Obywatelskiej i jej kandydata na
                              prezydenta Donalda Tuska.
                              A co najważniejsze, przyniesie to wyższe dochody do budżetu, bo ludziom nie
                              będzie się opłacało ukrywać dochodów, skoro legalnie mogą zapłacić tylko 15%.
                              Już ubiegłoroczne obniżenie podatku CIT do 19% przyniosło większe wpływy do
                              budżetu, niż w latach ubiegłych gdy był on wyższy. Ku zaskoczeniu obecnego, SLD-
                              owskiego ministra finansów i wszystkich przeciwników obniżania podatków.
                              • Gość: zona Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.malnet.pl 27.08.05, 17:38
                                dzieki,przyslucham sie Tuskowi.
                            • Gość: mak Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 20:41
                              moja odwieczna propozycja to Janusz Korwin-Mikke

a o 15 % mowi Platforma ale to pewenie nie wypali niestety...
          • Gość: zonka Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.malnet.pl 26.08.05, 13:41
            Pol roku pracowal w uk , ale pol roku w kraju ledwo sie miescil w progu 19, a
            po zsumowaniu dochodow z obydwu krajow wskoczyl w 39 co nie jest trudne.
            Zrobilismy blad ze nie rozliczalismy sie obydwoje , ale maz mial etat,
            dzialalnosc, prace za granica i ksiegowa powiedziala nam ze razem nie mozna. W
            tym roku pojdziemy do doratcy podatkowego.Maz ma normalna jak na brytyjskie
            warunki pensje lekarska.
          • Gość: Twój_wybór Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.autocom.pl 26.08.05, 14:02
            TV nie oglądam od 2 lat (z wyj. BBC) i nie sugeruję się żadnymi reklamami.
            Zabranie kwoty wolnej zmniejszy dochód netto poprzez zwiększenie realnego
            opodatkowania ok. 40% pracowników najemnych, a podwyżka cen żywności dodtakowo
            zmniejszy dochód dyspozycyjny. Dla wielu emerytów i rencistów (naszych rodziców)
            może to oznaczać zubożenie o ok. 20%. Ale mi to wisi i m.in. dlatego wyjeżdżam,
            a na PO i tak będę głosował, ze względu na ten podatek, bo JA na tym
            skorzystam, choćby ze względu na mniejszy VAT na towary luksusowe w Polsce. Ale
            to w że wodociągi obniżą ceny wody nie wierzę, bo monopolista po prostu
            zwiększy zysk. Podobnie będzie z innymi monopolistami publicznymi i prywatnymi.
            A to że sprywatyzują i wytną lasy też mnie specjalnie nie martwi bo na wakację
            pojadę do Kanady. Mam tylko nadzieję, że z Polski wyjedzie jak najwięcej
            Polakó, żeby mozna było tworzyć tożsamość narodową w UK. Jest takie państwo
            WYspy Zielonego Przylądka, z którego 80% mieszkańców wyemigrowało do USA a
            pozostali nieźle żyją z turystyki. Oby tylko w Polsce przetrwała agroturystyka
            i jakieś resztki przyrody.
    • Gość: noris Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 13:57
      Jest jeszcze kwestia samozatrudnienia (self-employment)w UK. Przecież wtedy
      podatek UK zostaje zapłacony po odliczeniu kosztów uzuskania przychodu, np.
      przejazdów. Czy nasz US będzie wtedy również uwzględniał poniesione w UK
      koszty? No bo przecież rozliczając się w Polsce będzie traktowany jak firma
      • Gość: gość2 Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.man.ats.pl 26.08.05, 14:35
        po co to gdybać czy PO czy PiS, ja nie wierzę ,że które by ugrupowanie nie
        wygrało wybory i tak będzie trzeba płacić podwójne podatki, bo to czysty zysk
        dla rządu. Pracujesz tam , tu w Polsce z niczego nie korzystasz ( słuzba
        zdrowia, z dróg, itp,itp.) a rząd i tak ma z ciebie ciągnie kupe forsy, które
        ugrupowanie zrezygnuje z takiego "złotego" biznesu?.
      • Gość: Twój_wybór Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.autocom.pl 26.08.05, 14:53
        Zgoda. Ale jeśli celem jest emigracja na serio i uzyskanie obywatelstwa UK, to
        działalność w Polsce to uniemożliwia - trzeba udokumentować zatrudnienie w UK w
        ciągu 4 lat, no chyba że się będzie kłamać, że się nigdzie nie pracowało i żyło
        z oszczędności :) ale oszukiwać nie radzę, jeśli się chce być poddanym JKM. A
        zmiana obywatelstwa (najpier tzw. indefinite leave to remain) jest właściwie
        jedyną gwarancją stałego pobytu w UK, bo jak się Unia rozleci to nawet jeśli
        jakaś forma pracy będzie możliwa to zawsze jako obywatel II kat. bez prawa
        głosu. I jeszcze jedno, na uczelni czy w szpitalu raczej nie praktykuje się
        samozatrudnienia, to w Polsce obchodzi się kodeks pracy stosując takie
        sztuczki. Wyjeżdżam do UK m.in. dlatego że uważam że jest to państwo prawa,
        które daja szanse wykształconym, zdolnym i pracowitym bez konieczności
        krętactw. Ja chcę się wypisać z Polski nie po to żeby ominąć podatek (bo jak
        się to de facto ma centrum interesów życiowych to uważam że trzeba płacić), ale
        chcę się wypisać na serio i na zawsze i nie tylko z powodów różnicy w zarobkach.
        • Gość: XX Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 15:23
          Podzielam Twoje poglądy, ja również wybywam z tej Polski nie tylko ze względu
          na podatki, ale ze względu na to żeby to kraj paranoi i absurdu. Nie wierze w
          to że w UK jest raj, ale być może jest choć poszanowanie dla prawa, może
          politycy nie kierują się tylko swoją kieszenią, nie wiem jak tam jest ale wiem,
          że w takim maraźmie jakim jest polskość nie chce żyć.
      • Gość: bajbus Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.unknown.be.uu.net 26.08.05, 17:30
        nie wiem ale mysle ze zapis o "centrum interesow zyciowych" jest tak
        nieprecyzyjny ze mozna by wygrac sprawe w sadzie oczywiscie nie polskim na to
        bym nie liczyl ale w sadzie europejskim mysle ze tak bo jake ja moge miec
        centrum w polsce jesli jestem tam na swieta przez 5 dni i moze z raz w roku na
        3 a posiadanie nieruchomosci czy czegos takiego przeciez jesli mam dom we
        francji to nie znaczy ze mam tam placic podatek
        • Gość: XX Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:41
          Oczywiście, że to że posiadasz nieruchomość nie powinno rzutować na Twoje
          centum życiowe, ale polskiemu US trzeba wiele rzeczy udowadniać...bo to może
          być zinterpretowane w ten sposób, że nie zamierzasz wyjechać na stałe za
          granice, więc swoje centrum życiowe masz nadal w PL. Poza ty w ustawie
          zapobiegającej podwójnemu opodatkowaniu pieniędzy zarobionych za granicą jest
          również zapis o tym, że w sprawach spornych (jeśli pałtnik nie wie gdzie ma
          płącić podatki) decyduje obywatelstwo. Nie wiem jak przedstawiałą by się
          sytuacja obywatela polskiego pracującego w UK a majacego domy we Francji i w
          Polsce... podejrzewam że nasz pazerny rząd stwierdził by, że mimo wszystko
          musisz zapłacić podatek w PL, nie tylko od zarobku ale i od "wzbogacenia"...
          Takie zawiłe sprawy najlepiej jest rozwiązywać w samym urzędzie skarbowym. Ja
          idąc do urzeu nie miaąłm nadzieji na wyczerpująca odpowiedź urzędniczki, ale
          zaskoczyłą mnie i odpowiedziała na moje pytania :)
          • Gość: XYZ Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.toya.net.pl 26.08.05, 22:27
            "zaskoczyła mnie i odpowiedziała na moje pytania :)"

Ale co konkretnie? To: "wystarczy zmienić adres zamieszkania na "zagraniczny" i
            złożyć druk NIP-3 z aktualnym zagranicznym adresem zamieszkania"?

To wystarczy? :)
    • Gość: S.P. Re: IRLANDIA-podatek TYLKO jeden IP: *.sm-rozstaje.pl 26.08.05, 15:18
      A podobno PL ma podpisane coś tam z Irlandią i ci co tam pracują płacą TYLKO
      raz! Czy ktoś może to formalnie potwierdzić?
      • Gość: XX Re: IRLANDIA-podatek TYLKO jeden IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 16:52
        Zdaje się, że to "coś tam" to jest to samo co z Anglią, czyli zasady te
        same....chyba że się mylę, więc proszę o sprostowanie. Poza tym,podatek od
        zarobku w UK de facto też płaci się raz - czyli: jak ktoś ma centrum interesów
        zyciowych w PL to podatek zapłacony w UK "odlicza" się od wyliczonego podatku w
        PL i płaci się różnicę polskiemu fiskusowi. I to się łądnie nazywa, że płącisz
        tylko raz...Ale nam wszystkim się rozchodzi o to, żeby zapłacić tylko w UK, by
        nasi polscy politycy nie mogli okraść nas z ciężko zarobionych na obczyźnie
        pieniędzy - to jest nieco cięższe do zrealizowania ale realne. Tak na prawdę
        płacisz tylko raz gdy zdołasz udowodnić polskiemu fiskusowi, że Twoje centrum
        interesów życiowych jest za granicą, gdy Ci się to uda wtedy na prawdę płacisz
        tylko raz i tylko w tym państwie, w którym pracujesz.
        Mnie w katowickim US powiedziano, że wystarczy zmienić adres zamieszkania
        na "zagraniczny" i złożyć druk NIP-3 z aktualnym zagranicznym adresem
        zamieszkania. Ale pani urzędniczka zaznaczyła, że to w przypadku tych osób,
        które wyjeżdżają na stałe.
        • Gość: MWM Re: IRLANDIA-podatek TYLKO jeden IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:59
          Wprowadzenie w Polsce podatku 15% jest bardzo ważne dla nas wszystkich.

Nie będzie wówczas trzeba dopłacać różnicy w Polsce ( wynikającej z wyższego
          obecnie opodatkowania w Polsce niż w GB), bo wtedy właśnie to w Anglii będzie
          wyższy niż w Polsce.

Nawet ci co chcą się obecnie "wypisać z Polski na stałe", być może zechcą wtedy
          płacić podatki tylko w Polsce ??? ;)))
      • Gość: obywatel Re: IRLANDIA-podatek TYLKO jeden IP: 212.17.59.* 26.08.05, 22:21
        Gość portalu: S.P. napisał(a):

> A podobno PL ma podpisane coś tam z Irlandią i ci co tam pracują płacą TYLKO
        > raz! Czy ktoś może to formalnie potwierdzić?

Tak. Polska i Irlandia podpisaly umowe o zakazie podwojnego opodatkowania. Od
        dochodow osiagnietych w Irlandii sa placone podatki tylko raz - w Irlandii.
        Polecam forum np. www.tpi.poznan.pl/ipb/index.php?act=idx lub
        www.mojairlandia.pl/forumbb/ - tam mozna znalezc materialy na ten temat
        lub zapytac o szczegoly.

Swoja droga: ciekawi mnie, jak polski fiskus mialby sprawdzic, czy ktos pracowal
        i zarabial w UK? Wg mnie, tego typu kontrola jest niemozliwa. Placa zapewne
        tylko ci podatnicy, ktorzy sami zglosili sie do skarbowki. Mysle tak, bo
        podejrzewam ze 99% pracownikow polskiej skarbowki mialoby problem z napisaniem
        pisma (po angielsku) do brytyjskiego fiskusa z zapytaniem o tego czy innego
        Jasia Kowalskiego, a chyba brytyjski fiskus sam "z siebie" takich informacji do
        Polski nie wysyla, bo i jaki mialby w tym interes?

Piotr Slotwinski
        www.obywatel.blog.onet.pl <-
        • Gość: XX Re: IRLANDIA-podatek TYLKO jeden IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 23:56
          Gdy rejestrujesz się w UK w Home Office oni wysyłają pismo do polskiego US i
          stąd w PL wiedzą, że ktoś z PL tam pracuje. Chyba, że chcesz robić na czarno w
          UK - ale w dzisiejszych czasach to się nie opłaca.
          • Gość: anty Re: IRLANDIA-podatek TYLKO jeden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 12:15
            ale bajki i baśnie narodów związków radzieckiego koleś opowiadasz!!!, kolejny
            specjalista oszołom od UK, Home Office nie jest od podatków tumanie i tu nie ma
            nic do rzeczy
            • Gość: Gość Re: IRLANDIA-podatek TYLKO jeden IP: *.autocom.pl 28.08.05, 15:26
              Też myślę że to bajki i że HO się tym nie zajmuje. Tym niemniej ktoś się
              zajmuje. Czy w UK jest odpowiednik NIP? Czy w papierach skarbowych gdziekolwiek
              jest adnotacja że się jest z Polski? Bo adres jest już przecież brytyjski,
              zwłaszcza że w paszporcie nie ma adresu a dowód można oddac po wymeldowaniu się
              z powodu emigracji i nie mieć już adresu w Polsce. Myslę, że nikt tego nie
              ewidencjonuje, a jeśli tak i gdyby naprawdę zaczęli ściągać te pieniądze to
              byłaby rewolucja. Za taką kasę jak 30 tys. rocznie to można wynająć wszystkich
              chłopów w Polsce żeby zablokowali drogi :)
            • Gość: mak Re: IRLANDIA-podatek TYLKO jeden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 16:46
              nawetjesli ktos sie myli nie musisz chyba udawadniac ze jestes skonczonym
              chamem, prawda ??
              • Gość: anty Re: IRLANDIA-podatek TYLKO jeden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 17:24
                jestem chamem, albo raczej stałem się nim pod wpływem tzw. 95%
                większości "katolickiej" w Polsce, "chcesz żyć to musisz tu i ówdzie komuś
                przyłożyć bo inaczej cie zadepczą" - takie jest moje motto
                • Gość: mak Re: IRLANDIA-podatek TYLKO jeden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 20:00
                  o tym jaki jestes decydujesz Ty a nie ktos inny ...
            • Gość: XX Re: IRLANDIA-podatek TYLKO jeden IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 21:20
              No to chamie odpowiedz na zadane pytanie a nie tylko opie..j innych!!!!!
    • Gość: zdezorientowany Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.lns3-c10.dsl.pol.co.uk 26.08.05, 22:54
      A co bedzie jesli przeniose swoje centrum zyciowe do UK ale po np 3 latach mi
      sie odwidzi i bede chcial wrocic do Polski.Bede musial za ten okres zaplacic w
      polskim US podatek?
      Sadze ze w moim przydadku przeniesienie centrum zyciowego nie powinno byc
      trudne.Koncze studia, brak zony,dzieci.Nie posiadam zadnych nieruchomosci ani
      samochodu itp.Jedyne co mam wlasne to kilka par wytartych dzinsow.Ale chyba nasz
      US nie bedzie tego chcial:)
      • Gość: XX Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 23:57
        Tak Tobie nie będzie trudno przenieść swoje centrum interesów życiowych i
        udowodnić w US że Twoja rezydencja podatkowa jest za granicą. Ale nie wiem jak
        to będzie jak po 3 latach wrócisz...mnie też to zastanawia...
        • Gość: kraina absurdu Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.bulldogdsl.com 17.10.05, 15:21
          Czyli kiedy po pobycie w UK w celu oszczedzenia na mieszkanie (bo nasz kraj nie
          dal mi takiej szansy)wroce do Polski i oplace co sie nalezy, moge nie miec juz
          za co jego kupic?! Rece opadaja!
          Dlaczego nie podpisza takiej samej umowy jak z Irlandia? Moze trzeba pisac
          petycje?
          • Gość: iwka Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.manorhousemoretonhampstead.com 18.10.05, 17:57
            Bardzo chetnie bym taka petycje napisala.Tylko do kogo?Wymyslmy cos.Nie dajmy
            sie okradac.Bo jak to nazwac?
    • Gość: Pavs Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.08.05, 14:46
      Pobierz formularz o zmianie adresu, NIP3, i po robocie, tak mowi US i na tym
      sprawa powinna sie zakonczyc!! Info z US bo dzwonilem sam.
    • Gość: XYZ Re: Podwójne opodatkowanie IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 26.12.05, 22:35
      Domyslam sie, ze nikt nie ma jeszcze takich doswiadczen za soba, ale moze ktos
      ma chociaz jakies wiarygodne informacje: jezeli nawet zostawiam w Polsce
      spalone mosty, wszystkiego sie wyrzekam i przenosze cale swoje zycie do UK, ale
      CHCE wrocic do 5 latach - jako obywatel UK - lub wczesniej, dajmy na to, ze po
      3 - czy bede mogl sobie pozwolic na spokojny powrot, czy tez US polozy jednak
      lapki na moim dochodzie zagranicznym? Przyjezdzam, kupuje mieszkanie, albo
      dostaje od rodziny, zakladam wlasna firme... tylko co wtedy z okresem, w czasie
      ktorego przebywalem w UK i tam przenioslem centrum interesow zyciowych?

Drugie pytanie: czy prosic US o interpretacje jeszcze przed wyjazdem? I jesli
      tak, to w jaki - mniej wiecej - sposob powinno wygladac takie zapytanie? Chyba
      nie spytam wprost, czy moge zostawic w Polsce mieszkanie, czy musze je
      sprzedac? Czy ktos ma to juz za soba?

Z gory dziekuje...
      • Gość: e Re: Podwójne opodatkowanie IP: 212.203.137.* 27.12.05, 12:12
        i w dalszym ciagu nikt nie odpowiedzial na pytanie placic czy nie placic //
        • Gość: zosia Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 14:11
          Na to pytanie odpowie Ci urzad skarbowy. Wystarczy napisac prosbe o
          interpretacje przepisu i dostaniesz od nich odpowiedz na pismie. Oczywiscie moze
          im to zajac 2 mce, ale przynajmniej wiadomo na czym sie stoi.

Zosia
        • Gość: Gosia Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 20:24
          Odpowiedziałam już żonie .Polska podpisała z niektórymi państwami umowę o uniknięciu podwójnego opodatkowania.Płacimy więc 1 raz w kraju w którym pracujemy. cf.geocities.com/fryderykchopin1929/Podwojne_opodatkowanie.htm
          • Gość: d Re: Podwójne opodatkowanie IP: 62.69.102.* 12.01.06, 09:44
            i drugi raz w kraju w ktorym mieszkamy (ale mozemy odjac to co juz zaplacilismy)
        • Gość: s Re: Podwójne opodatkowanie IP: 62.69.102.* 12.01.06, 09:44
          nie placic!
    • Gość: tin -tin Re: Podwójne opodatkowanie IP: *.range86-140.btcentralplus.com 12.01.06, 04:14
      Ludzie, ludzie i raz jeszcze ludzie,
      czytajcie ustawy,ustawy,ustawy,pisma urzedowe,
      jak nie macie czasu na czytanie i zaglebianie sie w te sprawy,to wydajcie
      troche kasy na Doradce podatkowego .On wyjasni wszysto bo jest na topie z tymi
      sprawami.
      gitare zawracacie,zmuszacie ludzie do bzdur czytania,a komu to na co i po co.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka