Dodaj do ulubionych

samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 22:29
Gorąca prośba do osób ktore mogą mi pomóc.
Znajomy planuje powrót do PL samochodem zakupionym w GB.
Jakie dokumenty bedą potrzebne w podrózy? Zielona karta? Ile kosztuje?
Co jeszcze?
Ile kosztuje przeprawa promem/tunelem?
Bede wdzieczna za wszelkie informacje.
Kejt
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 10.12.05, 22:34
      Hej! Jechalismy do Polski autem kupionym w WB i bylo fajowo:-)
      Za prom zaplacilismy 50 funtow (w dwie strony) bo bilet zostal kupiony z
      dwumiesiecznym wyprzedzeniem i przeprawialsimy sie w nocy. Zadnej zielonej
      karty nie mielismy gdyz pelne ubezpieczenie pokrywa cala UE.
      Szerokiej podrozy :-)
      • Gość: kejt Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 22:51
        Dzieki. jesli moge to jeszcze jedno pytanie (z gatunku - od blondynek ;-) czy
        auto z GB mozna zaarejestrowac w PL?
        • Gość: gosc Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 10.12.05, 22:57
          sadze, ze skoro w WB mozna zarejestrowac auto polskie, niemieckie i inne to i
          odwrotnie. Aczkolwiek nie zdziwilabym sie gdyby byl na tym polu problem. Nasze
          urzedy sa pelne niespodzianek.
          • Gość: kejt Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 23:01
            dzieki, zadzwonie w pon do wydzialu komunikacji :) - fakt u nas wszystko mozliwe
        • Gość: Krzysiek Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan IP: *.ipt.aol.com 10.12.05, 23:08
          Jeżeli to autko ma kierownice z prawej strony, to niema możliwości
          zarejestrowania go w Polsce.
          • Gość: kejt Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 23:14
            No ma....
            tak tez własnie myslałam.
            • Gość: gosc Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 10.12.05, 23:33
              Rozmawialam ze znajomym, ktory to tez probowal zrobic i wynik byl negatywny.
              Powiedzial, ze auto nie zda przegladu i w zwiazku z tym nie dostanie polskiego
              dowodu rejestracyjnego. Dowiedz sie jednak, zadzwon sama i sie dowiedz.
          • tomek854 Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan 11.12.05, 06:31
            Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Jeżeli to autko ma kierownice z prawej strony, to niema możliwości
            > zarejestrowania go w Polsce.

Nieprawda. Facet mieszkający po drugiej stronie ulicy z powodzeniem buja się po mieście ślicznym vauxhallem vectra z kierownicą po stronie pasażera. Rejestrację ma jak najbardziej polską, choć przerejestrował dopiero po pół roku. Jak go spotkam, to mogę zapytać, jeżeli chcecie. Widziałem też w Glasgow golfa na wrocławskich blachach, jak najbardziej "lewego".

Ale fakt, nasze urzędy są porąbane. Kiedyś nie było z tym problemu, potem zakazali (jakoś na pocz. lat 90-tych, więc dziadek kolegi musiał zezłomować swojego wypieszczonego malucha - odrzut z eksportu) a teraz znowu można.
            • Gość: Krzysiek Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan IP: *.ipt.aol.com 11.12.05, 12:09
              Myliłem się pisząc , że nie można zarejestrować takiego autka w Polsce.
              Zapomniałem , że przecież Polak potrafi.
          • gosc_horrorum Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan 11.12.05, 10:44

Są takie możliwości:
            1) Jeżeli jest to samochód specjalny (np. do czyszczenia ulic) to wtedy można w Polsce zarejestrować taki samochód z kierownicą po prawej stronie (a nawet z dwoma kierownicami)
            2) Mozna zrobić "przekładkę" kierownicy (nawet w necie można znaleźć warsztaty co się tym zajmują). Przekładka ta jest oczywiście niezgodna z prawem,m ale wielu Polaków po cichu tak robi i jakoś to przechodzi. Nie wiem czy da się wykryć, że samochód jest po przekładce i jakie byłyby tego konsekwencje.

Nieprawda. Facet mieszkający po drugiej stronie ulicy z powodzeniem buja się po mieście ślicznym vauxhallem vectra z
            kierownicą po stronie pasażera. Rejestrację ma jak najbardziej polską, choć przerejestrował dopiero po pół roku. Jak go
            spotkam, to mogę zapytać, jeżeli chcecie. Widziałem też w Glasgow golfa na wrocławskich blachach, jak najbardziej
            "lewego".

A skąd wiesz czy przerejestrował? ;)
            W Holandii jeździ po drogach wiele holenderskich samochodów z przykręconymi polskimi blachami i dorobionymi dokumentami. Ubezpieczenia w UK do tanich nie należą + road tax, a więc myślę, że tu też podobnie jak w NL Polacy mogą kombinować.

Ale fakt, nasze urzędy są porąbane. Kiedyś nie było z tym problemu, potem zakazali (jakoś na pocz. lat 90-tych, więc
            dziadek kolegi musiał zezłomować swojego wypieszczonego malucha - odrzut z eksportu) a teraz znowu można.

Jak ja się dowiadywałem w Urzędzie Komunikacji to mi powiedziano, że ich nie obchodzi z której strony jest kierownica, ale jak będzie kierownica po prawej stronie to nie przejdzie badań, a jak nie przejdzie badań to go nie zarejestrują.
            • tomek854 Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan 11.12.05, 17:35
              > 2) Mozna zrobić "przekładkę" kierownicy (nawet w necie można znaleźć warsztaty
              > co się tym zajmują). Przekładka ta jest oczywiście niezgodna z prawem,m ale wi
              > elu Polaków po cichu tak robi i jakoś to przechodzi. Nie wiem czy da się wykryć
              > , że samochód jest po przekładce i jakie byłyby tego konsekwencje.

Przekładka nie jest nielegalna, o ile samochód jest przystosowany do takiej możliwości. A nawet duży fiat jest.

> A skąd wiesz czy przerejestrował? ;)

Czy tablice rejestracyjne, nalepka na szybie i to, ze wcześniej był na brytyjskich numerach a teraz jest na polskich nie jest wystarczającym dowodem? To akurat w PL jest, nie w UK.
              Po za tym po wrocławiu jeżdżą taksowki londyńskie i mini moriis jako reklamy szkoły językowej - wszystkie kierownice po prawej, zaden nie jest jako zabytek. I żaden nie jest czyściarką do ulic :-)

> Jak ja się dowiadywałem w Urzędzie Komunikacji to mi powiedziano, że ich nie ob
              > chodzi z której strony jest kierownica, ale jak będzie kierownica po prawej str
              > onie to nie przejdzie badań, a jak nie przejdzie badań to go nie zarejestrują.

A gdzie jest napisane po której stronie ma być kierownica?
              Na badaniach masz mieć światła, hamulce i tak dalej.

Poza tym skoro samochody są konstruklcyjnie przystosowywane do przekąłdania kierownicy (a są) to mogę go sobie zarejestrować kiedy ma po lewej i przełożyć i co wtedy?
              • Gość: Janek Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan IP: *.ipt.aol.com 11.12.05, 20:47
                tomek854 napisał:

> A gdzie jest napisane po której stronie ma być kierownica?
                > Na badaniach masz mieć światła, hamulce i tak dalej.

Wiesz dlaczego kierownica w angielskich autach jest z prawej strony, bo tam
                jest ruch lewostronny, a w Polsce dokładnie na odwrót. Miałem okazje jezdzic w
                Polsce autem z kierownicą po prawej stronie i nie jest to zbyt bezpieczne ,
                zwłaszcza na polskich dziurawych i wąskich drogach jak wyprzedzasz tira
                • Gość: Ralph Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan IP: *.server.ntli.net 11.12.05, 21:45
                  Zgadza się - byłem w Polsce samochodem angielskim i po Warszawie generalnie nie
                  miałem problemów z jazdą, ale trasa od granicy do Warszawy to po prostu masakra!
                  O wyprzedzaniu tirów można zapomnieć.

W odwrotną stronę jest dużo łatwiej, w Wielkiej Brytanii są dużo lepsze drogi
                  niż u nas, a poza tym tam praktycznie się nie wyprzedza, więc wcale się nie
                  dziwię jak widzę samochody z kierownicą po lewej stronie i angielskiej rejestracji.
                • Gość: KSM Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan IP: *.server.ntli.net 11.12.05, 23:02
                  > tomek854 napisał:
                  >
                  > > A gdzie jest napisane po której stronie ma być kierownica?

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ
                  z dnia 1 kwietnia 1999 r.
                  w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
                  (Dz. U. Nr 44, poz. 432)

Rozdział 2

Pojazd samochodowy i przyczepa przeznaczona do łączenia z tym pojazdem

1. Warunki ogólne
                  § 9.2. Kierownica w pojeździe samochodowym o liczbie kół większej niż trzy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości
                  przekraczającej 40 km/h, nie powinna być umieszczona po prawej stronie pojazdu; dotyczy to pojazdu zarejestrowanego po raz
                  pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r.
                  • tomek854 Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan 12.12.05, 00:04
                    Hehe, czyli tego małego, co go Jaś Fasola zawsze gnębi mogę zarejestrować bez problemu :-D
                    • Gość: KSM Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan IP: *.server.ntli.net 12.12.05, 01:30
                      tomek854 napisał:

> Hehe, czyli tego małego, co go Jaś Fasola zawsze gnębi mogę zarejestrować bez p
                      > roblemu :-D

A orientujesz się co to za marka jest i jaki ten trójkołowy wehikuł ma silnik? Chciałbym bliżej poznać to dziwadło, ale nie wiem jak to nawet szukać w wyszukiwarce.
                      • tomek854 Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan 12.12.05, 04:42
                        No niestety nie. Polowalem na to w Szkocji, ale zawsze jechalo w przeciwnym kierunku i nawet nie cyknalem z komorki. A nie bede przeciez gonil za tym - tymbardziej ze mialem troche wieksze autko niz mr. bean ;)
                        • Gość: ./. Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan IP: *.server.ntli.net 13.12.05, 20:40
                          Z pojazdów trójkołowych ten jest jeszcze lepszy niż ten z Fasoli:
                          media.skoopy.com/pics/pic_02252.jpg
                • tomek854 Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan 12.12.05, 04:55
                  > Wiesz dlaczego kierownica w angielskich autach jest z prawej strony, bo tam
                  > jest ruch lewostronny, a w Polsce dokładnie na odwrót. Miałem okazje jezdzic w

Ależ oczywiście że wiem. Ale dziękuję za dobre chęci, że mnie zechciałeś pouczyć. Tylko tak się składa, że wielu polaków mieszka np 8 miesięcy w roku w UK a 4 w Pl. I im by się przydała taka opcja mieć "lewy samochód na polskich blachach". Czesi mogą ,Włosi mogą, tylko u nas niedasieizm powszechny panuje.
                  >
                  > Polsce autem z kierownicą po prawej stronie i nie jest to zbyt bezpieczne ,
                  > zwłaszcza na polskich dziurawych i wąskich drogach jak wyprzedzasz tira

Ja też miałem okazję. Jestem w stanie poświęcić się i pojechac troche za takim tirem. Albo sobie CB kupic...
    • Gość: NHS Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan IP: *.lond-hex.dynamic.dial.as9105.com 11.12.05, 01:38
      Jeżeli chczesz dokładnie sprawdzić wszystkie opcje połączeń promowych z i do
      UK, to wejdź na stronę: www.aferry.to
      Nie wiem z jakiego miejsca w UK będziesz startował, ale mozesz na tej stronie
      posprawdzać wszystkie ceny i wykupić bilet, którzy odbierzesz na terminalu
      przed wjazdem na prom.
      Jeżeli startujesz z Londynu, to zapewne optymalna będzie przeprawa przez
      English Channel, ale jeżeli wyruszasz z jakiegoś miejsca bardziej na północy,
      to warto przeanalizować np. Kingston Upon Hull albo Newcastle, skąd promy
      dopływają do Holandii. Stamtąd masz już autostrady (bezpłatne) praktycznie do
      samej granicy Polski - mniej więcej 900 km, ale jedzie się szybko i wygodnie.
      Pozdr.
      • Gość: kejt Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 15:22
        Dzieki wszystkim.
        Możliwość zarejestrowania sprawdze jutro w urzędzie.
        Start jest z północy Anglii - oklice Leeds, wiec jest kawałek drogi...
        • Gość: rafał Re: samochodem z Anglii do Polski - kilka pytan IP: *.dsV.agh.edu.pl 14.12.05, 23:07
          Ja byłem w Sfeffield czyli ok 60km od Leeds. Podróż samochodem do Polski to wątpliwa przyjemność. Dlatego szukając alternatywy polecam Ci prom z Harwich do Cuxhaven w Niemczech. To niedaleko Hamburga. Z tamtąd już całkiem blisko do granicy PL. Prom wypływał o 16.00 z Anglii i w Niemczech byłem o 12.00 czasu polskiego. Bardzo przyjemna podróż, mieliśmy do dyspozycji fotele lotnicze uchylane a prom kosztował 115 funtów za dwie osoby z samochodem. Do Harwich jest z Leeds ok 450km na południowy wschód. Podróz promem szybko mija i jestes naprawde wypoczęty, a cenowo podliczając koszta benzyny wychodzi bardzo podobnie. Bilety można nabyć w biurach podrózy w większych miastach. Pozdrawiam i szerokiej drogi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka