Dodaj do ulubionych

odprawa paszportowa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 11:47
Witam wszystkich!!!Mam pytanko czy lecąc do Angli trzeba mic paszport czy
wystarczy nowy dowód , moze to dziwne pytanie ale przeciez jest odprawa
paszportowa...czy to tylko pozostała nazwa???dzieki za odpowiedz pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kerryman Re: odprawa paszportowa 09.01.06, 11:53
      paszportu miec nie musisz, zeby przejsc granice. nazwa zostala, bo przeciez
      nadal przyjezdni spoza unii musza go miec.

ale jesli chcesz cokolwiek zalatwic, jakiekolwiek papiery, najlepiej miec jedno
      i drugie. paszport i dowod. jest kilka spraw do ktorych nalezy miec 2 dokumenty,
      jest tez kilka, do ktorych potrzebny jest konkretnie paszport.

pozdrawiam, kerryman
      • Gość: Verona81 Re: odprawa paszportowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 11:57
        dzieki bardzo za odpowiedz, a mozesz przyblizyc mi do czego dokładnie będzie mi
        potrzebny paszport poniewaz planuje przeprowadzkę na stałe do Luton czyli ja mąz
        i dziecko 6 lat (ono ma swój paszport) my z męzem nie mamy, ale z Twojej
        wypowiedzi wnioskuje ze i tak bedzie nam niezbedny
        pozdrawiam
        • kerryman Re: odprawa paszportowa 09.01.06, 12:14
          mieszkam od 2 lat w irlandii, wiec o UK mam pojecie tylko z tego co znajomi
          mowia, lub sam przeczytam na forum. ale wiekszosc spraw bedzie wygladala tak
          samo na obu wyspach.

1) National Insurance Number (ichni NIP) - w irlandii nazywa sie to PPSN. wiele
          osob odsylaja z kwitkiem bo maja tylko dowod albo tylko paszport. a trzeba miec
          jedno i drugie - paszport i drugi dowod tozszamosci. (probowano z dowodem i
          prawem jazdy, ale bez skutku)

2) zeby skorzystac z darmowej opieki lekarskiej potrzebny jest paszport. (nie
          wiem jak w UK, ale zaloze sie ze tak samo)
          tutaj daje sie paszport, wypelnia sie formularz, podajac adres polski i adres
          obecny - za wizyte placi wtedy unia.

3) child benefit - zeby dostac dofinansowanie z racji dziecka, znowu - paszport.

w banku powinni uznac dowod albo prawo jazdy, przynajmniej do zalozenia konta.
          nie wiem, nie przychodzi mi do glowy nic wiecej. ale nieprzewidzianych sytuacji
          zdaza sie tak duzo, ze lepiej zalatwic. najwyzej sie nie przyda.
          ja tak zwlekalem z prawem jazdy i teraz sobie zyly podcinam przy zalatwianiu
          irlandzkiego.
          • verona81 Re: odprawa paszportowa 09.01.06, 12:43
            slicznie dziekuje wiec ide starac sie o paszport i za jakis miesąc wyruszam w
            podróż ;-)))Pozdrawiam Ania
            • Gość: Cameron Re: odprawa paszportowa IP: *.lond-th.dynamic.dial.as9105.com 09.01.06, 19:33
              Jestem w UK i potwierdzam wczesniejsze wypowiedzi kerrymana. Doradzam dodatkowo zabranie ze sobą wyciągu z aktu urodzenia dla dziecka (nie trzeba go przetłumaczyć - wystarcza polski oryginał) jeżeli mielibyście tutaj zadeklarować pobyt na stałe i chcielibyście starać się o child benefit.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka