Dodaj do ulubionych

IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 17:24
moze ktos poradzi

oferuja mi 35k GBP brutto na umowe stala na stanowisko senior software
developer (.NET) oraz prywatne ubezpieczenie zdrowotne (po 6 miesiacach jakis
metny program "incetive" do ktorego moge dolaczyc ktory ma zwiekszyc pensje
do 38,5k, nie wiem o co chodzi z tym jeszcze)

centrum londynu

oferta nie od posrednika

warto jechac czy szukac dalej (mam 8 lat dosw. w tym czesc jako architekt ale
tylko w PL + oczywiscie wszystkie certyfikacje i studia) ? (ile mi mniej
wiecej przy srednim poziomie zycia zostanie jesli wogle)

moze pojechac i z miejsca tam szukac wiecej (powiem szczerze ze liczylem na
min 50k ale moze za wysoko mierze)?

pzdr

ps. nie mam "cisnienia" w pl mam ponad 10k /m
Obserwuj wątek
    • elaweybridge Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? 14.02.06, 17:33
      kolejny post z kategori durnych.

moze od razu 70k, sluzbowy samochod, komora, dozywotnie ubezpieczenia i jeszcze
      mieszkanie sluzbowe...
      :o
      • Gość: MisUszatek Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 17:43
        Dlaczego durnych?

pytam tylko grzecznie

ta pensja to jest wedlug moich mizernych obliczen okolo 12,5k PLN netto
        miesiecznie

jesli tutaj mam ~7k PLN to zastanawiam sie czy nie bede w londynie zyl jak
        nedzarz (dochodzi mieszkanie)

a jesli jechac to tylko po doswiadczenie i pieniadze bo mieszkanie w pochmurnym
        UK to zadna atrakcja, to nie miami ani nawet hiszpania (londyn to taka sama
        albo gorsza zwykla proza zycia niz warszawa)

dodam jeszcze ze firma ktora mi to oferuje jest ok tzn okolo 500 osob, biura ma
        3 (uk, us i jeszcze gdzies) ale jakas prestizowa to nie jest a dla mnie to tez
        sie troche liczy, jakby to bym MorganStanley albo IBM to bym pojechal od razu
        chyba anwet za te pieniadze

w zasadzie to glowne moje pytanie to jest czy bedac na miejscu znacznie latwiej
        przeniesc sie do lepszej pracy i czy warto wykonac manewr taki zeby tu sie
        zaczepic i od pierwszego dnia pobytu tam rozsylac dalej oferty? (odnosze
        wrazenie ze 90% firm rezygnuje po pierwszej rozmowie tel ze mna jak sie pytaja
        gdzie jestem i sie dowiaduja ze w polsce a nie w uk)
        • Gość: no Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 18:38
          Oni tam chca cie wykorzystac i porzucic ! Nie jedz !
          Nie badz glupi, jesli masz w Polsce 7 tys. miesiecznie!
      • Gość: mikee Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: 87.192.236.* 05.06.06, 22:13
        A wg mnie durny nie jest...

Majac 8 lat doswiadczenia czlowiek sie ceni i uwazan, ze to bardzo dobrze!
        Durne jest branie pierwszej lepszej oferty cieszac sie,ze Angol chce nas miec,
        a moze wyeksplowatowac ;)

Uwazam, ze 35k to niezla cena i bym to wzial, jak na Londyn to niezle. Dodac
        mozna 2 lata doswiadczenia w UK i bedzie super, wtedy mozna zrobic 50-60k na
        rok :) a to juz brzmi niezle.
        • pak76 Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? 05.06.06, 22:24
          2 lata?! Nie przesadzajmy. Kumpel z 5 letnim doswiadczeniem w Java po 6
          miesiacach w UK zmienil prace na 55K. Niestety patrza na doswiadczenie i
          przynajmniej "cos" angielskiego sie przyda...

• kierunek_zachod Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? 05.06.06, 22:16
        Ela, a czemu Ty sie tak wkurzasz ?
        To ze sama nie masz takiej pracy to jeszcze nie znaczy, ze inni nie moga takiej
        dostac. NA DZIEN DOBRY oczywiscie
        • pak76 Do kieruneki_zachod 05.06.06, 22:25
          A kolezanka jeszcze po tej stronie oceanu, czy juz trzeba lajba plynac aby sie
          spotkac ;-)
          • kierunek_zachod Odpisze na @ :-) n/txt 05.06.06, 23:32

• xiv Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? 14.02.06, 17:49

pisalem juz wiele razy, ale sie powtorze - w UK wazny jest sektor w jakim mas
      doswiadczenie; IMHO dla osoby bez doswiadczenia w UK, 35K brzmi niezle...

Jesli chcesz (i potrafisz) na wiecej:
      forum.polishplanet.net/Programista-C-C-Java-SQL-albo-BA-t2154.html
      • Gość: kokosz Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.unknown.be.uu.net 14.02.06, 18:29
        te uszatek jak to z toba jest w pierwszym poscie masz 10k a w drugim juz tylko
        7 k
        pozatym porownywanie londka do warszawy 'ta sama proza zycia' no tu to juz
        przesadziles
        • Gość: Ralph Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.server.ntli.net 14.02.06, 20:24
          Kokosz, czytać nie umiesz, te 10000zł to brutto.

A jeżeli chodzi o Misia Uszatka - gdybym w Polsce miał 7 tysięcy na rękę to bym
          się nigdzie nie ruszał, ewentualnie szukał czegoś jeszcze lepszego w Polsce. A
          jeżeli koniecznie chcesz wyjechać, to myślę że te 35k + bonusy na sam początek
          to nie jest zła propozycja, przez pierwszy rok sobie doszlifujesz język i
          zorientujesz się dobrze w rynku, będziesz miał w papierach londyński adres i
          roczne doświadczenie w UK (to jest BARDZO ważne), a potem spokojnie bez stresów
          poszukasz pracy za naprawdę dużą kasę.
          • mrlondoner Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? 14.02.06, 20:42
            Moim zdaniem ten post nie jest durny, ale nieco zabawny. Jezeli ktos jest wart
            35k to zna tez swoja wartosc. Innymi slowy nie musi sie o rade prosic forumowej
            gawiedzi.

Nie wiem z pewnoscia, ale podpowiada mi intuicja, iz autor tego postu chcialby
            bardzo, gdzies tam w czelusciach swojego niespelnienia i frustracji ma
            marzenia, zeby takie wlasnie propozycje mu skladano.

Jezeli wiesz co potrafisz, wiesz ile jestes warty to nie zadawalbys tego
            pytania tylko wiedzial co zrobic. Jesli jestes drobnym frustracina marzacym o
            wielkich pieniadzach, ktory wypisuje zza twierdzy swojego domowego pc'eta temu
            podobne posty to...zostan w domu, opowiedz kilku gimnazjalistkom na jakims
            forum czy czacie, ze masz propozycje pracy w centrum Londynu. Zrobisz na nich
            piorunujace wrazenie, na mnie zrobiles raczej nieslodko-kwasne.

Zycze powodzenia w zyciu "bez cisnienia" i pamietaj, wszystkie zyciowe decyzje
            konsultuj z nami ;)
            • Gość: MisUszatek Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 21:34
              dziekuje za doglebna analize

pytam sie bo nie wiem ile moze dostac ktos z duzym doswiadczeniem ale siedzacy
              w PL czyli taki ktorego tam sciagaja dopiero

dlaczego mam nie spytac tutaj? nie znam tego forum ale jak widac sa tu ludzie z
              londynu
            • Gość: Soup Nazi Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.tor.primus.ca 15.02.06, 06:37
              mrlondoner napisał:

> Moim zdaniem ten post nie jest durny, ale nieco zabawny. Jezeli ktos jest wart
              > 35k to zna tez swoja wartosc. Innymi slowy nie musi sie o rade prosic forumowej
              >
              > gawiedzi.
              >
              > Nie wiem z pewnoscia, ale podpowiada mi intuicja, iz autor tego postu chcialby
              > bardzo, gdzies tam w czelusciach swojego niespelnienia i frustracji ma
              > marzenia, zeby takie wlasnie propozycje mu skladano.
              >
              > Jezeli wiesz co potrafisz, wiesz ile jestes warty to nie zadawalbys tego
              > pytania tylko wiedzial co zrobic. Jesli jestes drobnym frustracina marzacym o
              > wielkich pieniadzach, ktory wypisuje zza twierdzy swojego domowego pc'eta temu
              > podobne posty to...zostan w domu, opowiedz kilku gimnazjalistkom na jakims
              > forum czy czacie, ze masz propozycje pracy w centrum Londynu. Zrobisz na nich
              > piorunujace wrazenie, na mnie zrobiles raczej nieslodko-kwasne.

Psychologia! Albo gosciu wali glupa albo goscia wala rowno w rogi aczkolwiek
              wydaje mi sie, ze to pierwsze.

Gosciu z tego rodzaju kwalifikacjami i experience w US (w Kanadzie
              porownywalnie) dostanie najmarniej 70K i to w takim np. Phoenix gdzie zycie jest
              tanie. W takim NYC raczej wiecej. I nie ma nic do rzeczy, ze experience
              zagraniczny (akurat w programowaniu ma to najmniejsze znaczenie jesli w ogole -
              chyba, ze w Polsce uzywaja .NET w wersji polskiej, hehehe) - Hindole dostawali
              takie stawki. OK, odejmijmy 10K za taniego pracownika z kraju 3 swiata. To
              jeszcze i tak najmarniej 60K. OK, odejmijmy jeszcze 10K za skapstwo firmy. To i
              tak jeszcze 50K. A tu firma "w centrum Londynu", gdzie raczej tworcy shareware
              nie operuja, bo troche drogawo, oferuje 35K! Tiaaa, gimnazjalistki pewnie sikaja
              po nogach, hehehe.

> Zycze powodzenia w zyciu "bez cisnienia" i pamietaj, wszystkie zyciowe decyzje
              > konsultuj z nami ;)

I pamietaj: najwazniejsze to miec "drimy", hehehe
              • Gość: ghrom Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.static.dsl.as9105.com 15.02.06, 11:17
                Soup, juz kiedys o tym pisalem: nikt tu w UK nie daje Polakom takich pieniedzy
                tylko dlatego, ze znaja .NET. Pojedyncze przypadki ludzi, ktorzy dostaja oferty
                rzedu 35k to sa wyjatki potwierdzajace regule, i to nie sa ludzie tylko z 8mio
                letnim doswiadczeniem w programowaniu, ale potrafiacy udokumentowac dodatkowe
                umiejetnosci, np. PL/SQL, SAP albo doswiadczenie w duzej instytucji finansowej.
                Bajki o wyjazdach przecietnych polskich programistow za 50k to sa tylko i
                wylacznie bajki. Kiedy slysze wywody cwaniaczkow, ktorzy podobno ciagna 22k ale
                chca nagle dostac 50k, to mi sie ino smiac chce.

Porady dla emigrujacych do UK - nowy wygląd.
                • Gość: MisUszatek Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 21:47
                  To moze powinienem sie nie zastanawiac tylko brac?

Powiem szczerze ze juz dzisiaj sie sklanialem ku temu aby poszukac dalej.
                  Fakty sa takie ze znalezienie tej oferty zajelo mi okolo 2 miesiace. Myslalem
                  ze to norma a moze mam nieslychane szczescie?
                  Co do pozostalych umiejetnosci to mam ich sporo jako ze pozycja senior
                  developer w tej chwili to jest dla mnie krok w tyl.

W polsce jezeli bym zmienial to tylko na PM szczegolnie ze juz jestem
                  certyfikowany i mam sporo w tym doswiadczenia.

Druga sprawa to tak jak pisalem firma to okolo 500 osob i marka nie
                  rozpoznawalna na swiecie a ja mam w obencym CV od 5 lat dwie firmy z Fortune
                  500 i troche sie zastanawiam czy przechodzic do firmy znacznie mniejszej, mniej
                  prestizowej i malo znanej (w takich pracowalem 8 lat temu w Polsce)

Pozdrawiam
                  ps. Chodz z drugiej strony jak jczytam posty typu "na pewno nie masz w PL ponad
                  10 tys PLN" (mam) to mi sie zaczyna wydawac po jednym dniu i jednym zapytaniu
                  na tym forum ze siedza tu straszni zawistnicy i niedowiarki albo tacy ktorzy
                  rzeczywiscie zawsze maja w zyciu wiatr w oczy.
                  • Gość: k Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 16.02.06, 00:04
                    To proste, Ci co zarabiaja duzo nie maja tu czego szukac. A jak sie powie ile
                    sie zarabialo w PL to i tak zaraz sa docinki wiec nie warto sie wypowiadac. W
                    wiekszosci przypadkow dziala zalozenie, ze wyjechali tylko Ci, ktorym zle sie
                    wiodlo w PL.

Na Twoim miejscu nie zmienialabym firmy na mala, nierozpoznawalna marke, bo nie
                    warto psuc sobie CV. Jezeli Ci sie nie spieszyc to poczekaj, w kwietniu jest
                    dosc goracy okres na rynku pracy i mozesz znalezc cos lepszego.

No i zastanow sie czy na pewno chcesz tu przyjechac.
                    • Gość: pit Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 16.02.06, 00:51
                      <<<To proste, Ci co zarabiaja duzo nie maja tu czego szukac. A jak sie powie ile
                      > sie zarabialo w PL to i tak zaraz sa docinki wiec nie warto sie wypowiadac. W
                      > wiekszosci przypadkow dziala zalozenie, ze wyjechali tylko Ci, ktorym zle sie
                      > wiodlo w PL.
                      >
                      >>>

No jasne. Niektorzy nie potrafiaprzyjac do wiadomosci, ze w Polsce rowniez
                      mozna zarabiac fajne pieniadze i zyc przyjemnie. Nie na darmo panuje
                      przekonanie, ze 80% (90%) Polakow w UK to nieudacznicy. Ja sie z tym zgadzam.
                      Albo moze inacze, ludzie ktorzy nie maja nic do sprzedania i zaoferowania.
                      • Gość: k Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 16.02.06, 20:05
                        Uff, dobrze, ze zostawiles te 10% dla tych szukajacych wyzwan i lubiacych
                        pokrecic sie troche po swiecie.

Dobra kasa to nie wszystko, jak praca nudna i nierozwojowa, a szansa na inna za
                        te sama kase i jeszcze na dodatek ciekawa mala.

• Gość: ghrom Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.static.dsl.as9105.com 16.02.06, 14:26
                    Roznych bajarzy juz tutaj mielismy, wiec gdy wyskakuje jakis misiu z ambicjami
                    na 50k platajac sie przy tym w zeznaniach na temat swoich poborow, to zapala nam
                    sie czerwone swiatelko.

Mozesz opowiedziec w jaki sposob dostales swoja propozycje pracy? Ile emaili
                    wymieniles z pracodawca, ile razy rozmawiales przez tel, o co pytali, o jakie
                    dokumenty prosili?

Porady dla emigrujacych do UK
                    • Gość: pit Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.in-addr.btopenworld.com 16.02.06, 14:32
                      <<<Gość portalu: ghrom napisał(a):

> Roznych bajarzy juz tutaj mielismy, wiec gdy wyskakuje jakis misiu z ambicjami
                      > na 50k platajac sie przy tym w zeznaniach na temat swoich poborow, to zapala
                      na
                      > m
                      > sie czerwone swiatelko.
                      >
                      > Mozesz opowiedziec w jaki sposob dostales swoja propozycje pracy? Ile emaili
                      > wymieniles z pracodawca, ile razy rozmawiales przez tel, o co pytali, o jakie
                      > dokumenty prosili?
                      >>>

buhahah, przeciez nie musi ci sie tlumaczyc. A ty co, gestapo?
                      • Gość: ghrom Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.static.dsl.as9105.com 16.02.06, 17:09
                        A ja sie nie musze dzielic moja wiedza z anonimowym misiem. Zreszta nie tylko po
                        to pytalem, zeby go sprawdzic ale by sie dowiedziec czegos byc moze
                        interesujacego. Niestety nie dotarlo do ciebie :P

• Gość: pit Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.in-addr.btopenworld.com 16.02.06, 17:12
                          dotarlo, dotarlo. i to co trzeba.
                    • Gość: MisUszatek Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 20:18
                      >platajac sie przy tym w zeznaniach na temat swoich poborow

nie musze ci sie z niczego tlumaczyc hehe

nigdzie sie nie placze napisalem "ponad 10k" - nie masz refleksu

> Mozesz opowiedziec w jaki sposob dostales swoja propozycje pracy? Ile emaili
                      > wymieniles z pracodawca, ile razy rozmawiales przez tel, o co pytali, o jakie
                      > dokumenty prosili?

schodzisz z tematu i zaczynasz mnie bawic ale skoro tak ladnie prosisz

przez 2 miechy jjakies 3000 zgloszen
                      ze 150 telefonow powrotnych
                      i 3 zaproszenia

z ta firma 2 spotkania w londynie kazde okolo 2h (rozmowa, rozmowa techniczna,
                      test techniczny) i jeszcze assigment na laptopie (pierwszy lot placilem ja,
                      drugi sie postawilem i mi kupili bilet)

w tej chwili wczoraj zadzwonilem i powiedzialem ze chce 41k

jutro decyzja, oni maja powiedziec co moga dodac i ja mam juz powiedziec tak/nie

chcialem sie wyplatac z kodowania od jakiegos czasu (kodowanie dobre dla
                      mlodych) i wskoczyc do PM wiec mam mieszane uczucia
                      • Gość: ghrom Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.static.dsl.as9105.com 16.02.06, 20:30
                        > >platajac sie przy tym w zeznaniach na temat swoich poborow
                        >
                        > nie musze ci sie z niczego tlumaczyc hehe

Wiec sie nie tlumacz.

> schodzisz z tematu i zaczynasz mnie bawic

Miales swoje 5 minut, ale juz mnie bawic przestales.

• natalia.brzeska Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? 16.02.06, 23:19
                        Gość portalu: MisUszatek napisał(a):
                        >
                        > w tej chwili wczoraj zadzwonilem i powiedzialem ze chce 41k
                        >

I dobrze, trzeba sie targować - oni nawet tego oczekują.
                        Poproś też o "relocation allowance", chyba że to u nich standard.
            • corregidor Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? 15.02.06, 11:03
              Ja mam tez podobne pytanie i rozumiem tego kto rozpoczal dyskusje.

W zeszlym roku bylem w londynie i tak na oko ceny tam sa 5-6 razy wyzsze niz z
              Polsce (wawie) i to pod kazdym wzgledem. Oczywiscie w prostym przeliczeniu po
              kursie, zarobki w UK sa nieporownywalne do polskich, ale diabel tkwi w
              wsczegolach.

Jesli wiec z polsce ma sie zarobki rzedu 7-8 kPLN na reke w wawie, to czy warto
              zmieniac ta sytuacje na 3-3,5 k GBP brutto w londynie. Czy nie jest troche tak
              ze sila nabywcza 3 tys GPR w londynie nie jest taka jak sila nabywcza 3-4 tys
              PLN w wawie. Bo jesli tak jest, to przed zmiana nalezy sie po prostu
              zastanowic.

Chcialbym dowiedziec sie w duzym przyblizeniu jaki jest w przyblizeniu koszt
              wynajecia w londynie 2 pokojowego mieszkania ?

• Gość: k Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 15.02.06, 21:13
                Tu sie w przyblizeniu dowiesz www.findaproperty.com/
                Wszystko zalezy od okolicy i standardu.

• Gość: MisUszatek Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 21:39
            sprawdzalem przed chwila mieszkania

wychodzi na to ze mieszkanie w miare rozsadnego standardu w londynie to 800-
            1000 GBP miesiecznie

not o juz z tych 12,5 tys PLN netto niewiele sie robi

moje zasadnicze pytanie ale tylko do praktykow - czy ktos z 8 letnim
            doswiadczeniem (branza glownie systemy finansowe ale nie bank inwestycujny),
            studiami i certami kto w polsce ma ponad 10 brutto ma szanse dostac na pierwszy
            raz w londynie 50k?

jesli jest na to duza szanas to jeszcze sobie powysylam i poczekam bo za 35k to
            jak odlicze mieszkanie i zycie to wyjdzie ze moge 2000 pln miesiecznie odlozyc
            co nie jest wystarczajaca zaplata za meczenie sie w uk
            • natalia.brzeska Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? 14.02.06, 21:58
              Gość portalu: MisUszatek napisał(a):

> sprawdzalem przed chwila mieszkania
              >
              > wychodzi na to ze mieszkanie w miare rozsadnego standardu w londynie to 800-
              > 1000 GBP miesiecznie
              >
              > not o juz z tych 12,5 tys PLN netto niewiele sie robi

Jeśli masz zamiar cały czas na złotówki przeliczać, to siedź lepiej w Polsce...
            • Gość: k Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 15.02.06, 01:04
              Tu sie nie przelicza na zlotowki. Za 1000 funtow miesiecznie to jakis 1 bedroom
              flat wynajmiesz. Nie wiem czy to odpowiada Twoim standardom. Moze powinienes tu
              przyjechac tak na tydzien i przyjrzec sie jak co tu wyglada.

Albo chcesz przyjechac zarobic i odlozyc albo zyc na takim samym poziomie jak w
              PL. Obie opcje sa malo prawdopodobne na poczatku.

A tak w ogole to po co sie tak meczyc. Jesli jestes taki dobry to moze wyjedz do
              USA, moze znajdzie sie ktos kto Cie przyjmie tam z otwartymi rekami i zalatwi
              wize z pozwoleniem na prace.
          • Gość: ghrom Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.static.dsl.as9105.com 15.02.06, 09:12
            10k brutto nijak nie daje 7k netto, to niecale 6.3k. Dokladne 7k wyjdzie bez odliczenia ZUS. Do
            fantazjowania na temat swoich zarobkow umiejetnosc obliczania podatkow tez sie jak widac przydaje.

Dla porownania podatkow w PL i UK: z takich pieniedzy (to okolo 22k funtow rocznie) w UK zostaje netto
            7.6k PLN miesiecznie. O mniejszym ZUSie placonym przez pracodawce nie wspominajac.

• Gość: MisUszatek Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 21:56
          > pozatym porownywanie londka do warszawy 'ta sama proza zycia' no tu to juz
          > przesadziles

zupelnie odchodze od meritum ale...

ja w londynie czesto bywalem sluzbowo kilka lat temu niestety na max 1-3 dni i
          zawsze wszystko placone przez firmy wiec nie mam rozeznania w cenach itd

ale nie zauwazylem w tym londynie nic szczegolnego w porownaniu z warszawa, a
          nawet wiele rzeczy gorszych, paskudne jedzenie (nawet w drogich restauracjach),
          waziutkie zatloczone uliczki, slabe hotele (znacznie gorsze niz w warszawie) i
          to nie jakies slumsy za 30 gbp za dobe typu travel inn tylko niby lepsze
          (pierwsze z brzegu porownanie: jaki jest standard w warszawskim novotelu a jaki
          w londynskim, niebo a ziemia to samo w radisson sas i wiele innych)

paskudne slumsy, gorsze niz w polsce standard mieszkania wysokosc 2,2m,
          wysokosc okna 80 cm, cuchnace wykladziny, swiatlo zapalane sznurkiem zwisajacym
          z sufitu itd.

jacys dziwni ludzie noszacy papierosy za uszami (? pierwszy raz widzialem w
          zyciu) i no brak ladnych kobiet (ta pogoda chyba + jedzenie modyfikowane
          genetycznie)

jesli jade to po pieniadze i doswiadczenie i to wszystko (wiec chce dostac jak
          najwiecej pieniedzy)

pozdrawiam i dobranoc
          • Gość: sa Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.ipt.aol.com 14.02.06, 22:02
            zostan w polsce po co masz sie meczyc

• Gość: dell Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.range86-132.btcentralplus.com 14.02.06, 22:17
            to zależy tak naprawde poco chcesz wyjechać? Czy dla kasy na parę lat i wrócić?
            czy zostać na zawsze i zostawić kaczolandie?
            Jesli zostawić Kaczolandie to oferta jest kusząca i bierz ją a potem
            odpracujesz 6 mies. i znajdziesz lepsza conajmniej raz tyle wartą ale jeśli
            chcesz na pare lat 2-3 lata wyjechać to nie warto zostan w Polsce.
            Tu na tym forum ludzie są zazdrośni i jak tylko napiszesz że ci lepiej lub masz
            więcej odrazu cie zbluzgaja i na ciebie napadaną itp itd.
            • mrlondoner Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? 14.02.06, 22:33
              Czlowiek z klasa co ma lepiej to sie po forach z tym nie obnosi. Bo wie, ze ma
              lepiej i poklasku mu nie trzeba.
              • Gość: flawia Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.server.ntli.net 14.02.06, 22:49
                A ja autora wątku dobrze rozumiem, niedawno miałam podobny problem, tylko
                pieniądze w Polsce mniejsze. To jest tak, że można sprawdzić ceny nominalne
                wszystkich dóbr, stworzyć jakiś koszyk do porównania, ale będąc w Polsce trudno
                jest o ogólną refleksję i dlatego rady osób już mieszkających w UK są takie
                cenne.
                Mnie wszyscy napisali, że standart życia w UK w pierwszym okresie ulegnie
                obniżeniu i tak jest. Wynajęcie dużego domu (bo standard mieszkania jest dla
                mnie b.ważny), wyposażenie go (mój dom był umeblowany, ale poza gołymi meblami
                nie było nic), opiekunka/żłobek dziecka, trasport do pracy (na razie boję się
                jeździć po lewej stronie nie wspominając o tym, że parking koło biura kosztuje
                14F za dzień) już dają niezłą kwotę i na razie nie ma mowy o przyjemnościach,
                do których byliśmy przyzwyczajeni w Polsce, typu narty na lodowcach 3x w roku.
                Godzę się z tym wszystkim, bo mam bardzo ciekawą pracę, wiem że mnóstwo się
                nauczę i mieszkam w dużo lepszych warunkach niż w Polsce (tam mieszkanie, tu
                duży dom i duży ogród). Doświadczenie zawodowe i życiowe jest dla mnie tak
                cenne, że jeśli tylko nie będę do tego dokładać to będę zadowolona. Poza tym
                spełniam swoje marzenia- zawsze chciałam pomieszkać kilka lat w UK :)

I do autora wątku- jeśli interesują Cię wyłącznie korzyści finansowe to Twój
                wyjazd nie ma sensu.
            • Gość: MisUszatek Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 22:54
              rane kiedy wy spicie :)

> to zależy tak naprawde poco chcesz wyjechać? Czy dla kasy na parę lat i
              wrócić?

plan prosty - wyjazd na 2-4 lata (na pewno nie na stalo no chyba ze wyladuje w
              Boca Raton na florydzie, ale jesli w londynie to max 4 lata wiecej nie
              wytrzymam)

cel: zdobycie doswiadczenia glownie + zarobienie troche pieniedzy (liczylem na
              odlozenie min 100k PLN rocznie)

jest jeszcze cel dodatkowy ale dosyc istotny ktory rowniez pomniejsza
              mozliwosci zaoszczedzenia - chce bedac tam skonczyc studia MBA na tamtejszej
              uczelni

aha to wcale nie musi byc uk, tylko "anglojezyczna zagranica"

wrocic majac kilkuletnie doswiadczenie zagraniczne, kontakty za granica i
              dyplom MBA zachodniej uczelni

licze ze wtedy dostalbym w polsce ze 20-30k na stanowisku middle management
              jakims i mogl sie wiecej nie motac
              • Gość: pit Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 15.02.06, 01:10
                misiu, nie wiem czy ktos to poruszyl wczesniej, ale w rachunku zyskow i strat
                powinienies jeszcze uwzglednic takie rzeczy jak rodzine, jej zzapatrywanie sie
                na to, sytuacje osobista, o ktorej ty sam wiesz najlepiej ;) i rozwizanie tego
                problemu - bo wiesz, niektorych rzeczy to sie nawet za 35 kola GBP nie kupi :)
                i wtedy, nie myslac o pieniadzach i rozwoju zaw.zapytac siebie - czy warto?

pozdrawiam.
                • Gość: sad Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.ipt.aol.com 15.02.06, 08:34
                  a ja tam wole budowac wlasny biznes a nie robic dla kogos
                  nigdy nie mialem szefa i nie zamierzam miec ;)
                  • Gość: Ralph Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.server.ntli.net 15.02.06, 19:43
                    Dobre podejście, sad! Ja też w Polsce nie miałem szefa, stwierdziłem że poniżej
                    10 000zł netto na etat nie pójdę :) Własna firma to wolność, życie (oczywiście
                    jeżeli życie jest priorytetem, a nie zasuwanie po 16 godzin na dobę żeby jeszcze
                    więcej zarobić).
                    Na razie w Anglii zasuwam na etat, ale ta praca mnie zabija, muszę jak
                    najszybciej rozkręcić coś swojego zanim się wykończę.
              • Gość: spamkiller Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: *.orange.pl 15.02.06, 08:39
                Chlopie, tym MBA to sie tak nie podniecaj. Sam papierek nic prawie nie daje.

Mam znajomych, ktorzy to pokonczyli i NIE w Polsce i nie mogli pracy znalezc.
                Pracy i za granica i w Polsce. Pracuja, ale raczej MBA nie wykorzystuja hehe :)

Dla samej kasy chyba nie warto wyjezdzac. Jestes singlem/rozwodnikiem ?
                Sytuacja zalezy jeszcze od rodziny. Zona/dziewczyna/chłopak moze w Polsce 1500
                zl zarabiac, tam zarobi znacznie wiecej i to tez trzeba uwzglednic.

Moj znajomy pracowal na znacznie lepszym stanowisku (dyrektor dzialu), zarabial
                ponad 7 na reke a mimo to pojechal do WLoch i nie zaluje ! Ma czas sie wys...
    • Gość: K Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? IP: 205.228.73.* 06.06.06, 23:33
      W IBankingu w IT tyle dostaje sie zaraz po studiach. Inna rzecz, ze pewnie nie
      az tak latwo sie dostac.

Przypuszczalbym, ze z 6letnim doswiadczeniem mozna by spodziewac sie wiekszych
      zarobkow. Ale to na pewno zalezy od firmy i od tego na ile twoje dotychczasowe
      dosw. przyda sie w nowej pracy.

W porownaniu z 10k w PL, to £35k w Lon moze wydawac sie troche mizerne. Ale w
      sumie starczy na zycie i mozna jeszcze troche odlozyc.

Londyn na pewno jest ciekawszym miastem niz Wawa, ale szybko sie nudzi. Gdyby
      moja branza byla lepiej rozwinieta w Pl, powaznie bym sie zastanowil, czy nie
      wrocic:)

Anyways - good luck!
      • pak76 Re: IT - Londyn 35k GBP, programista .NET Warto? 07.06.06, 08:53
        Gość portalu: K napisał(a):

> Przypuszczalbym, ze z 6letnim doswiadczeniem mozna by spodziewac sie
        wiekszych
        > zarobkow. Ale to na pewno zalezy od firmy i od tego na ile twoje
        dotychczasowe
        > dosw. przyda sie w nowej pracy.

Dlatego sugerujemy przyjac prace, zdobyc troche angielskiego doswiadczenia i
        uderzyc do innej firmy. Latwiej szuka sie lepiej platnej pracy bedac na miejscu
        (no chyba, ze przenosisz sie w ramach firmy) i z tutejszym doswiadczeniem.
        Wlasnie szukam nowej pracy i dzis bede mial trzecia ture interviews - ciezko
        byloby to zrobic na odleglosc.

> Londyn na pewno jest ciekawszym miastem niz Wawa, ale szybko sie nudzi. Gdyby
        > moja branza byla lepiej rozwinieta w Pl, powaznie bym sie zastanowil, czy nie
        > wrocic:)

Az sie boje zapytac czy jest miasto, ktore Ci sie nie nudzi. Moim skromnym
        zdaniem jezeli ktos sie nudzi w Londynie to tylko na wlasne zyczenie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka