Dodaj do ulubionych

Pracujesz w Irlandii? A czy pamietasz o NIP-3?

IP: 84.203.146.* 03.03.06, 14:41
Wiekszosc z nas zyje w blogim przekonaniu, ze skoro wyjechali z Polski,
pracuja w Irlandii i tutaj placa podatki, to polski urzad skarbowy - zgodnie
z zasada zabraniajaca podwojnego opodatkowania - nic do nich nie ma. Nic
bardziej blednego, moi drodzy.

Jezeli, dajmy na to, czesc roku przepracowalismy w Polsce, a czesc w
Irlandii, to jestesmy zobowiazani do wykazania tych "irlandzkich" dochodow w
Polsce, podczas skladania rocznego zeznania podatkowego. Co prawda, od
dochodow osiagnietych w Irlandii nie placicmy w Polsce dodatkowego podatku,
jednakze ten "irlandzki dochod" podwyzsza podstawe opodatkowania polskiego
dochodu. Czyli moze sie okazac, ze zamiast oczekiwanego zwrotu - bedziemy
musieli polskiemu fiskusowi sporo doplacic...

Zeby rozliczyc podatek w Polsce, oprocz wlasciwego polskiego PIT-u musimy
miec irlandzki druk P60 (ewentualnie payslipy), oraz... kursy wymiany walut
obowiazujace w dniach poszczegolnych wyplat Tak, dokladnie. W koncu wyplate
dostawalismy co tydzien, prawda? Musimy jej wartosc przeliczyc na zlotowki, a
poniewaz kurs euro nie stal w miejscu, wiec...

A co w przypadku jezeli caly rok przepracowalismy wylacznie w Irlandii? Tylko
wtedy mozemy nie zawracac sobie glowy polskim fiskusem, ale - uwaga - jezeli
wczesniej poinformowalismy go o wyjezdzie. Inaczej rzecz biorac: po wyjezdzie
z Polski mamy 30 dni na to, aby na formularzu NIP-3 zglosic polskiemu
urzedowi skarbowemu, ze mamy irlandzki adres, no i musimy podac uzyskany
tutaj PPSn (czyli odpowiednik naszego NIP-u).

Dzieki znajomosci naszego numeru PPS, polski urzad skarbowy bedzie mogl nas
latwo zlokalizowac, i w przypadku gdy zmieni sie interpretacja przepisow
podatkowych, sciagnac od nas podatkowy haracz, pdobnie jak to teraz robi
naszym kolezankom i kolegom pracujacym na terenie Irlandii Polnocnej.

A co w przypadku jezeli nie wyslalismy do polskiego urzedu skarbowego tego
nieszczesnego druku NIP-3 z naszym irlandzkim adresem i numerem PPS? Wtedy
polski fiskus, zgodnie z obowiazujacymi przepisami - nadal bedzie nas
traktowal jako platnikow podatku w Polsce, i w takiej sytuacji jestemy
zobowiazani do zlozenia w Polsce rozliczenia rocznego, nawet jezeli przez
caly rok nas w Polsce nie bylo i nie osiagnelismy w tym czasie zadnych
dochodow na terenie naszej Ojczyzny... Jezeli tego obowiazku nie dopelnimy,
stajemy sie - jak to juz sie rzeklo - przestepcami podatkowymi... A za to sa
grzywny, kary, konfiskaty...

I tak na zakonczenie: Prosze Panstwa! Prosze w zadnym wypadku nie traktowac
tego mojego powyzszego popisu grafomanii jako obowiazujacej wykladni
przepisow skarbowych! Ta notka miala tylko i wylacznie na celu zwrocenie
uwagi na pare faktow, z ktorych czesc z nas (a szczegolnie - mlodych ludzi)
sobie w ogole nie zdaje sprawy, a ktorych zaniedbanie moze byc bardzo
kosztowne, lacznie z konfiskata mienia. a w poszczegolnych przypadkach, kto
wie? Moze nawet utrata wolnosci?

Po wlasciwa interpretacje przepisow podatkowych prosze sie zwrocic na pismie
do wlasciwego dla Waszego miejsca zamieszkania urzedu skarbowego w Polsce.
Pamietajmy tez, ze co urzad - to inna interpretacja, a dla Was jest wiazaca
tylko i wylacznie ta interpretacja, ktorej udzieli wlasciwy dla Was urzad
skarbowy. Bo to on bedzie Was pozniej rozliczal, a kto wie - byc moze i
scigal...

Troch ewiecej na temat podatkow napisalem tutaj:
obywatel.blog.onet.pl/2,ID73806306,index.html
Pozdrawiam
Piotr Slotwinski
www.obywatel.blog.onet.pl <-
Obserwuj wątek
    • maja92 Re: Pracujesz w Irlandii? A czy pamietasz o NIP-3 03.03.06, 14:55
      Gość portalu: obywatel napisał(a):

> Po wlasciwa interpretacje przepisow podatkowych prosze sie zwrocic na pismie
      > do wlasciwego dla Waszego miejsca zamieszkania urzedu skarbowego w Polsce.
      > Pamietajmy tez, ze co urzad - to inna interpretacja, a dla Was jest wiazaca
      > tylko i wylacznie ta interpretacja, ktorej udzieli wlasciwy dla Was urzad
      > skarbowy. Bo to on bedzie Was pozniej rozliczal, a kto wie - byc moze i
      > scigal...

%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Jezeli mieszkam w Irlandii od ponad 7 lat to teoretycznie tez musze skladac
      zeznanie podatkowe w Polsce? Co w takim wypadu jest dla mnie wlasciwym miejscem
      zamieszkania z tej interpretacji przepisu?
      Do mlodziezy sie nie zaliczam, ale zeznan podatkowych nie zamierzam w Polsce
      skladac....

A o idiotycznych zmianach w polskim prawie i ich dzialaniu wstecz nie zamierzam
      sie wypowiadac;-)))

Pozdrowienia,
      • stary-wyjadacz Re: Pracujesz w Irlandii? A czy pamietasz o NIP-3 04.03.06, 17:08
        Zapomnij Maja od polskich podatkach. Mieszkasz na stale za granica i to juz 7
        lat Polska to jest historia dla ciebie.
        Pomysl czy 10 mln Polakow w USA tez ma sie rozliczac z podatkow w Polsce?
        Pewny jestem na 100% ze razem nie zaplacili nawet 1 centa i nie zaplaca nigdy.
        Tutaj chodzi o ten jeden specyficzny rok gdy ktos wyjechal w ciagu roku w ktorym
        mial dochod w Polsce. Ale kto wyjezdza z Polski? Najczesciej ci co pracy nie
        maja ci co maja dobre dochody to siedza w Polsce i zyja lepiej jak w Irlandii
        czy UK. Ci z kolei co zarabiali grosze to i grosze podatku zaplaca nawet jezeli
        cos tam zarobili gdzies.
        Po drugie nikt przy tym calym balaganie w urzedach nie tylko w Polsce nie wie o
        tym czy ty pracujesz czy nie.
        Najwazniejsze samemu nie podstwaiac sie bo potem juz haka maja na ciebie.
        Najlepszy sposob to wyjezdza sie z Polski i nikomu nic sie nie zglasza poprostu
        przepadl jak kamfora. Nie zyjemy za faszyzmu czy stalinizmu aby kazdemu
        urzednikowi sie spowiadac ze swoich prywatnych spraw.
    • randybvain Re: Pracujesz w Irlandii? A czy pamietasz o NIP-3 03.03.06, 15:02
      Urzad Skarbowy z wszystkimi pytaniami odsyla do Ministerstwa Finansow. Ja na
      swoja odpowiedz czekam juz drugi miesiac.
      • bladosso Re: Pracujesz w Irlandii? A czy pamietasz o NIP-3 03.03.06, 22:45
        randybvain napisał:
        > Urzad Skarbowy z wszystkimi pytaniami odsyla do Ministerstwa Finansow. Ja na
        > swoja odpowiedz czekam juz drugi miesiac.

Ordynacja podatkowa daje ministrowi finansow szesc miesięcy na odpowiedz - daj
        znac jak juz odpisze, ok?
    • Gość: yeti Re: Pracujesz w Irlandii? A czy pamietasz o NIP-3 IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 04.03.06, 16:53
      bylem bez pracy w Polsce 5 lat i nie mialem dochodow oprocz dobrych lewych. Tak
      wiec US moga mi napukac.
    • bambooko Re: Pracujesz w Irlandii? A czy pamietasz o NIP-3 05.03.06, 05:36
      bzdury. Nic sie nie podaje i jest spokoj
      • Gość: obywatel Re: Pracujesz w Irlandii? A czy pamietasz o NIP-3 IP: 84.203.146.* 06.03.06, 11:00
        bambooko napisał:

> bzdury. Nic sie nie podaje i jest spokoj

Byc moze tak. A byc moze jest spokoj - do czasu. Urzad ma co najmniej 5 lat na
        sprawdzenie tego i owego. Zagwarantujesz kazdemu czytajacemu to forum, ze akurat
        JEGO nikt nie sprawdzi? A jezeli ten ktos poslucha Ciebie, i akurat JEGO
        skarbowka skontroluje, to zobowiazujesz sie pokryc tego kogos koszty? Wiecej
        odpowiedzialnosci...

Napisalem to wszystko po to, zeby zasygnalizowac, ze nie musi byc tak rozowo.
        Zachecam do samodzielnego zasiegniecia informacji u kompetentnych osob (np. w
        biurach rachunkowych) i podzielenia sie nimi na forum.

Piotr Slotwinski
        • Gość: ghrom Re: Pracujesz w Irlandii? A czy pamietasz o NIP-3 IP: *.static.dsl.as9105.com 06.03.06, 11:53
          Niech se szukaja :P
          Glebiej ich w dupie juz nie mozemy miec :P

Porady dla emigrujacych do UK
          • Gość: obywatel Re: Pracujesz w Irlandii? A czy pamietasz o NIP-3 IP: 84.203.146.* 06.03.06, 13:17
            > Niech se szukaja :P
            > Glebiej ich w dupie juz nie mozemy miec :P

O.K., a co z tymi, ktorzy z roznych powodow, o ktorych dzisiaj nawet nie mysla,
            jednak beda musieli wrocic do Kraju, a uczynny sasiad zlozy donos? Trzeba wziac
            wszystko pod uwage...

Ale jeszcze raz: ja nie zachecam do tego, zeby sie samemu podkladac "skarbowce".
            Ja tylko sygnalizuje, ze to wcale nie jest tak, ze jezeli pracuje sie w
            Irlandii, to mozna polozyc laske na US w Polsce (jak to przekazywaly niektore
            media), bo mozna sie niezle przejechac.

Natomiast zachecam do tego, aby nie wierzyc nikomu (w tym i mnie, rzecz jasna
            :-), tylko samemu sie upewnic, jezeli nie w US, to w biurach rachunkowych, itp.

Piotr Slotwinski
            • Gość: pit Re: Pracujesz w Irlandii? A czy pamietasz o NIP-3 IP: *.in-addr.btopenworld.com 06.03.06, 13:39
              a nawet jak sasiad donos zlozy, to jak to udowodnia?
              • Gość: obywatel Re: Pracujesz w Irlandii? A czy pamietasz o NIP-3 IP: 84.203.146.* 06.03.06, 13:50
                > a nawet jak sasiad donos zlozy, to jak to udowodnia?

Np. wysylajac zapytanie do odpowiedniego urzedu w danym kraju?

Ba, teoretycznie przeciez mozna czlowieka scigac za posrednictwem urzedu za
                granica... W Polsce wielu mlodych ludzi z dobrym angielskim z roznych powodow
                nie moze wyjechac za granice, ale robi wszystko aby np. dostac sie do pracy w US
                czy ZUS, wiec jezyk to nie problem. Tym bardziej, ze ostatnio z tego co
                slyszalem, wyslano na koszt podatnikow wiekszosc urzednikow na kursy jezykowe
                (inna rzecz, ze wiekszosc z nich wybrala... rosyjski). Jednak wystarczy 1 osoba
                z angielskim na urzad.

A sprawdzania juz sie zaczely. Gdzies na necie czytalem (nie wiem nawet czy nie
                na portalu "Wyborczej" wlasnie) - ze na pierwszy ogien wzieto bezrobotnych,
                ktorzy nagle kupili sobie samochody czy wrecz mieszkania. Okazalo sie, ze
                znaczna czesc z nich wlasnie wrocila z zagranicy - na swoje nieszczescie...

Piotr Slotwinski
        • bambooko Re: Pracujesz w Irlandii? A czy pamietasz o NIP-3 06.03.06, 21:41
          Mieszkam 20 lat na zachodzie i nigdy nie placilem podatku w PL i nie zmieni sie
          to dla mnie juz nigdy. Chocby przepisy sie 100 razy w w PL zmienialy.
          Nikt nie wysle ZOMO za granice aby mnie zamknac. Jestem wolnym czlowiekiem place
          podatek gdzie mieszkam.
          Mam znajomego Holendra ktory ma 4 paszporty z roznych krajow. Domyslam sie ze
          wedlug twojej teorii gosc powinien byc goly i jeszcze doporzyczac w banku aby w
          4 krajach zaplcic podatek. Podobnych Polakow tez jest wielu. W kazdym
          cywilizowanym kraju jest prawo ktore kaze mu placic podatki za zarobki ktore w
          nim osignal a nie cignie haracz z miedzynarodowych niewolnikow.
          • Gość: obywatel Re: Pracujesz w Irlandii? A czy pamietasz o NIP-3 IP: 84.203.146.* 07.03.06, 16:23
            bambooko napisał:

> Mam znajomego Holendra ktory ma 4 paszporty z roznych krajow. Domyslam sie ze
            > wedlug twojej teorii gosc powinien byc goly i jeszcze doporzyczac w banku aby
            w
            > 4 krajach zaplcic podatek.

Kolego, po 1. zejdz ze mnie. Nie "wg mojej teorii" - ale wg wykladni
            stosowanych przez polskie urzedy skarbowe. Ja uznalem za swoj obowiazek
            uprzedzic moich Rodakow o tym, o czym sam sie dowiedzialem, coby sie pozniej
            nie obudzili z reka w g... jak ci sporod z nas, ktorzy wrocili z Wielkiej
            Brytanii i zglosili sie do fiskusa. Kiedy masz wiedze - masz wybor, mozesz sie
            zastanowic co jest lepsze i podjac odpowiednia decyzje. A przynajmniej jestes
            przygotowany na "niespodzianki" ze strony fiskusa - i mozesz sie bronic.

>W kazdym cywilizowanym kraju jest prawo ktore kaze mu placic podatki za
            zarobki ktore w
            > nim osignal a nie cignie haracz z miedzynarodowych niewolnikow.

A kto Ci powiedzial, ze Polska jest takim krajem?

Piotr Slotwinski
    • Gość: croix te obywatel IP: *.chello.pl 06.03.06, 14:23
      skarbowka placi ci za taka propagande czy co?bo tw texty brzmia jak artykul
      sponsorowany
      • Gość: pit Re: te obywatel IP: *.in-addr.btopenworld.com 06.03.06, 14:26
        dobra, dobra, nie przesadzaj, ostrzega tylko, i uswiadamia. i chwala mu za to,
        co kto zrobi, to jego wlasna brocha.
        • Gość: ghrom Re: te obywatel IP: *.static.dsl.as9105.com 06.03.06, 21:33
          Nie przesadza nic a nic, faktycznie kolega brzmi jak artykul sponsorowany.

Praca w Anglii
      • Gość: obywatel Re: te obywatel IP: 84.203.146.* 06.03.06, 14:42
        Gość portalu: croix napisał(a):

> skarbowka placi ci za taka propagande czy co?bo tw texty brzmia jak artykul
        > sponsorowany

Typowo polskie, prawda? No ale, siedz kolego w Polsce, a tym ktorzy wyjechali
        pozwol samemu podjac decyzje. Jeszcze raz:

LUDZIE! Nie namiawiam Was do tego, zebyscie lecieli do skarbowki z donosem na
        samych siebie, tylko zebyscie SPRAWDZILI jak jest faktycznie. Bo moze sie
        okazac, ze obudzicie sie z reka w nocniku...

Jezeli sie okaze, ze nic zglaszac nie trzeba - to super. Jezeli jednak okaze sie
        ze trzeba - to majac ta wiedze sami podejmiecie decyzje: ryzykowac, czy nie?

Prosze - sprawdzcie to - i dajcie znac TUTAJ na FORUM co ustaliliscie.

Na marginesie, to znalazlem na stronie jednego z urzedow:

"Zgłoszenie aktualizacyjne NIP-3,kiedy składać,przez kogo i w jakim terminie

Aktualizowanie danych objętych zgłoszeniem identyfikacyjnym jest obowiązkiem
        podatnika.

Aktualizacji wymaga każda zmiana danych zawartych w zgłoszeniu NIP, np.zmiana
        nazwiska, dowodu osobistego, adresu zameldowania lub zamieszkania. "

Prosze zauwazyc, ze na zgloszeniu NIP-3 (jest do pobrania w necie) jest wyraznie
        wyszczegolnione miejsce na wpisanie KRAJU.
        A co grozi za niezgloszenie?

"Ustawa z 10 września 1999 r. - Kodeks karny skarbowy

Art. 81. § 1. Podatnik lub płatnik, który wbrew obowiązkowi:

1) nie dokonuje w terminie zgłoszenia identyfikacyjnego albo aktualizacji
        objętych nim danych,

2) dokonuje zgłoszenia więcej niż jeden raz,

3) nie podaje numeru identyfikacji podatkowej lub podaje numer nieprawdziwy,

podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe."

Dodatkowo: nadal bedziemy traktowani jako platnicy podatku w Polsce.

Piotr Slotwinski
        • Gość: Dorka Re: te obywatel IP: *.chello.pl 06.03.06, 21:23
          Sam widzisz - cytujesz zapisy, w których chodzi o ludzi, którzy osiągają dochód
          w Polsce i tu rozliczają się z podatków.
          Sprawdzałam w Urzędzie już na początku roku. Prawda jest taka, ze z polskim US
          rozliczają się tylko ci, którzy w ubiegłym roku mieli tu przychód + trochę
          tamtejszego. W innym wypadku NIC TO ICH NIE OBCHODZI. Trochę inaczej jest w UK,
          ale to też jest ostatecznie do przejścia. Mam wykładnię z Ministerstwa
          Finansów - jak ktoś chce to wyślę na maila
          • robak.rawback Re: te obywatel - dorka 06.03.06, 21:49
            przeslesz na moj gazetowy email? dzieki
          • b467 Ciekawe czy obywatel sie rozliczyl 06.03.06, 22:25
            Daje taki kit tutaj pewno sam przypalil sobie nosa z US?
            • Gość: obywatel Re: Ciekawe czy obywatel sie rozliczyl IP: 84.203.146.* 07.03.06, 11:43
              Zaspokoje twoja ciekawosc: Obywatel sie rozliczyl.

A do was wszystkich niech dotrze, ze nawet jezeli nic nie zarobiliscie w Polsce,
              to i tak dla polskiej skarbowki jestescie "podatnikami" i "platnikami" - taka
              nomenklatura.

Pytanie: czy pytaliscie konkretnie o NIP-3? Czy tak ogolnie, o jakies pity - smity?

Ale o.k. Ja napisalem o tym, o czy sam sie dowiedzialem, ze zrodla wg mnie
              pewnego. Zobaczymy, jak to za jakis czas wyjdzie w praktyce.

Z tego co pamietam, wiekszosc z was na poczatku nie wierzyla, ze pracujac w
              Anglii wg odpowiednich przepisow powinni oddac haracz fiskusowi w Polsce. Troche
              ta wiara oslabla ostatnio, cio? Potem z kolei byly glosy, ze jak sie pracuje w
              Irlandii, to fiskusowi juz nic do tego, i dochodow "irlandzkich" nigdzie
              zglaszac nie trzeba. Tak - pod warunkiem ze w tym samym roku nie pracowalo sie w
              Polsce... Teraz jest kolejny haczyk.

Wkur... mnie cos takiego, kiedy ja - traca swoj czas pisze o tym, o czym sam sie
              dowiedzialem, zachecam do sprawdzenia tego, np. w biurach rachunkowych, a w
              zamian wyczytuje tego typu bzdury o tekstach sponsorowanych...

Nastepnym razem 3 razy sie zastanowie, czy podzielic sie jakas informacja, czy
              lepiej zachowac ja dla siebie.

Zegnam - i zycze milego dnia.

Piotr Slotwinski
              • Gość: homiee Re: Ciekawe czy obywatel sie rozliczyl IP: *.in-addr.btopenworld.com 07.03.06, 13:33
                obywatel, co sie idiotami przejmujesz. przynajmniej ty sie dowiedziales co i
                jak.
              • vogueee Re: Ciekawe czy obywatel sie rozliczyl 07.03.06, 17:47
                "Wkur... mnie cos takiego, kiedy ja - traca swoj czas pisze o tym"
                -BUAHAHHAHA NO NIE MNOGE:D,MOZE JESCZE FORUMOWICZE MAJA CI PLACIC ZA TW CENNY
                CZAS ZMARNOWANY NA FORUM:d?
                TWOJE"DOBRE SERCE"DLA NAS PO PROSTU MNIE ROZWALA!
                nikt ci nie kaze nic wiec nie zal sie i zawrcaj glowy bzdetami.
                • walesa4 Dlaczego do kogoś odnosisz się w ten sposób? Do 07.03.06, 18:35
                  osoby która chciała pomóc, kmiocie!
                  Obywatelu nie przejmuj się tym, młotkiem, mnie też zbluzgali za petycje...,
                  hehehe
                  • Gość: Kasia Re: Dlaczego do kogoś odnosisz się w ten sposób? IP: *.koszalin.pl 07.03.06, 21:42
                    jakie to wszystko polskie!!!
                    ręce i wszelkie członki mi opadły....ludzie, Obywatel jedynie informuje, i
                    chwała mu za to, że dzieli się informacją...nikt wam nie każe w te pędy lecieć
                    do US i sie rozliczać...czy w tym kraju naprawdę nie można juz wyrazić swojego
                    zdania bez zbluzgania przez bandę jełopów która przecież "i tak wie lepiej,bo
                    Zdzisiek/Heniek/Wacek tak zrobił i nic mu się nie stało"???
                    Jakies prawo w końcu nas obowiązuje, że chore i krzywdzace dla ludzi to już nie
                    wina Obywatela.
                    Dzięki Piotrze za info.
                    Nie przejmuj się hienami.
                    Polak polakowi wilkiem :(
          • Gość: obywatel Re: te obywatel IP: 84.203.146.* 07.03.06, 14:54
            Gość portalu: Dorka napisał(a):

> Sam widzisz - cytujesz zapisy, w których chodzi o ludzi, którzy osiągają dochód
            >
            > w Polsce i tu rozliczają się z podatków.
            > Sprawdzałam w Urzędzie już na początku roku. Prawda jest taka, ze z polskim US
            > rozliczają się tylko ci, którzy w ubiegłym roku mieli tu przychód + trochę
            > tamtejszego. W innym wypadku NIC TO ICH NIE OBCHODZI. Trochę inaczej jest w UK,
            >
            > ale to też jest ostatecznie do przejścia. Mam wykładnię z Ministerstwa
            > Finansów - jak ktoś chce to wyślę na maila

Dorka, dziekuje za przeslanie e-mailem tejze wykladni, ale - uwaga - zobacz
            sama, ze w tekscie ktory mi wyslalas jest wyraznie mowa o koniecznosci zlozenia
            NIP-3 (cytat ponizej):

"Czy masz miejsce zamieszkania w Polsce czy nie?

Wyjaśnia Tomasz Czuczos z firmy Eurotax:
            Prawna definicja miejsca zamieszkania znajduje się w kodeksie cywilnym. Zgodnie
            z nim "miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta
            przebywa z zamiarem stałego pobytu". Oznacza to, że masz w Polsce miejsce
            zamieszkania, jeżeli mieszkasz w Polsce i masz zamiar mieszkać tu na stałe.
            O miejscu zamieszkania w Polsce mogą (choć w zasadzie nie muszą) świadczyć również:
            - zameldowanie w Polsce;
            - podanie miejsca zamieszkania w Polsce w zgłoszeniu (NIP-3) do urzędu
            skarbowego; (...)

i dalej:

Rada dla Polaków pracujących w Wielkiej Brytanii

(...) Jak przekonać polski urząd skarbowy, że twoje miejsce zamieszkania jest
            obecnie w Wielkiej Brytanii? Należy przedłożyć w urzędzie skarbowym brytyjski
            certyfikat rezydencji podatkowej. Po uzyskaniu certyfikatu rezydencji podatkowej
            w Wielkiej Brytanii możesz w swoim dotychczasowym urzędzie skarbowym w Polsce
            złożyć zgłoszenie aktualizacyjne NIP-3. Irek może złożyć NIP-3 przy okazji
            składania deklaracji podatkowej za 2005 r., gdyż za ten rok musi się jeszcze
            rozliczyć w Polsce.

No i coz? Z tejze wykladni (choc nie wiem czy tak ja mozna nazwac) jasno wynika
            koniecznosc zlozenia NIP-3...

Pozdrawiam

Piotr Slotwinski
            • Gość: obywatel Re: te obywatel IP: 84.203.146.* 07.03.06, 15:14
              I kolejny cytat z tej wykladni:

"W praktyce oznacza to, że osoba, która sprzedała dom, zrezygnowała z pracy i
              wraz z rodziną wyjechała za granicę na stałe, nie będzie rozliczać się w polskim
              urzędzie skarbowym. Za jej miejsce zamieszkania zostanie uznane państwo, do
              którego wyjechała. Będzie jedynie musiała rozliczyć się przed wyjazdem z
              dotychczasowych dochodów. Jednak przed wyjazdem musi złożyć w polskim urzędzie
              skarbowym NIP-3 z informacją o nowym miejscu zamieszkania w obcym państwie.
              Natomiast, jeśli dana osoba wyjedzie na określony czas, a w Polsce zostanie jej
              rodzina czy dom, dla urzędu skarbowego będzie osobą zamieszkałą w Polsce. Wtedy
              trzeba się rozliczyć z zarobków zagranicznych w Polsce."

Powtorze:

"Jednak przed wyjazdem musi złożyć w polskim urzędzie skarbowym NIP-3 z
              informacją o nowym miejscu zamieszkania w obcym państwie. "

To juz chyba wiemy teraz wszystko w tym temacie...

Pozdrawiam

Piotr Slotwinski
          • Gość: Zbyszek Re: te obywatel IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.03.06, 04:10
            Prześlij interpretację MF na mój adres: zbyszek_22@wp.pl
            Dzięki
            • Gość: obywatel Re: te obywatel IP: 84.203.146.* 11.03.06, 13:39
              Gość portalu: Zbyszek napisał(a):

> Prześlij interpretację MF na mój adres: zbyszek_22@wp.pl
              > Dzięki

Nie wiem do kogo sie zwracasz? Jezeli do mnie, to ja juz jej nie mam
              (skasowalem). Zwroc sie bezposrednio do Dorki, ktora zadeklarowala gotowosc do
              przeslania tej wykladni forumowiczom.

Piotr Slotwinski
    • Gość: croix te ,obywatel cd2 IP: *.chello.pl 07.03.06, 13:38
      zanim naskoczysz pomysl troche.to ze teraz pisze z polskiego neta nie znaczy
      siedze tu caly rok.niektorzy walsnie maja urlop alfo i omego.

do zobaczenia 13 na wyspach.
      • Gość: obywatel Re: te ,obywatel cd2 IP: 84.203.146.* 08.03.06, 10:54
        Gość portalu: croix napisał(a):

> zanim naskoczysz pomysl troche.to ze teraz pisze z polskiego neta nie znaczy
        > siedze tu caly rok.niektorzy walsnie maja urlop alfo i omego.
        >
        > do zobaczenia 13 na wyspach.

Znamy sie? Jezeli nie, to daruj sobie to "te". Nie jestem - jak to sugerujesz
        alfa i omega, totez kiedy widze ze ktos stuka z polskiego adresu - tak jak ty w
        tym momencie - to zakladam ze przebywa w Polsce.

Piotr Slotwinski
        www.obywatel.blog.onet.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka