Dodaj do ulubionych

Kilka pytan o CIMA

03.03.06, 15:22
Mam kilka pytan dotyczacych certyfikatu finansowego CIMA.

1. Czy rzeczywscie latwo "przepisuja" poziom Certificate in Business Accounting na podstawie polskiego wyksztalcenia (moja polska uczelnia jest na liscie "exemptions")?
2. Czy mozna zapisac sie na przedmioty z CIMA bez tytulu magistra ale na podstawie transkryptu ocen? (wszystkie przedmioty z polskiej uczelni zaliczylem ale mi jeszcze magisterka do napisania zostala)
3. Czy jesli mi uznaja poziom Certificate in Business Accounting za "przepisany" to oznacza ze jestem "part-qualified"?
4. Jak dlugo robi sie The CIMA Professional Qualification in Management Accounting? (zakladajac best effort basis;))) i rownoegla prace na pelen etat?
5. Ile wynosi koszt poziomu Professional Qualification i czy standardem jest ze pracodawca pokrywa koszty?
6. Na jaka startowa pensje moze liczyc absolwent finansow w Polsce, "goly" (bez doswiadczenia zawodowego) i czy lepiej szukac pracy w Londynie, czy gdzies na prowincji (biorac pod uwage wyznaczniki: pensja/standard zycia i szybkosc znalezienia pracy)?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
No i pozdrawiam wszystkich Bean Counter'ow;))
Obserwuj wątek
    • Gość: Magda Re: Kilka pytan o CIMA IP: 81.144.232.* 03.03.06, 15:27
      Moj chlopak robi ten kurs, firma oplaca koszty, wlasnie ma za soba dwa egzaminy.
      Pracuje w dziale finansow, nie mial zadnego doswiadczenia przed zatrudnieniem.
      Skonczyl podyplomowe studia (1 rok) w Londynie (finanse, w Polsce mark. i
      zarz.).
      • Gość: Magda Re: Kilka pytan o CIMA IP: 81.144.232.* 03.03.06, 15:29
        Sorry, oczywiscie "pokrywa koszty".
        • robson1302 Re: Kilka pytan o CIMA 03.03.06, 16:29
          Witam,
          nie zdawalem ale chcialem
          nawet jak Ci przepisza to placis 150 funtow i to tylko pods. bloki, to gdzies
          jest na ich str. tej oplaty nie ominiesz.

Sorry that I am replying in English. If you send me a brief description of your
          course at the Politechic I can give you some preliminary indication of
          exemptions from examinations but the official granting of exemptions is decided
          at CIMA in London.

To find out more information about exams and other information about CIMA, the
          website is www.cimaglobal.com.

The current examination fees are 55 GBP for the managerial papers and 60 GBP for
          the final level strategic exams. The TOPCIMA case study paper costs 80 GBP.

Please let me know if you require any more help or information.

Yours sincerely

Mam do tego czlowieka namiary ale dostalem prywatnie, tak ze nie wrzuce na forum,
          jest lepiej niz z CIM, bo nie musisz chodzic na zajecia, tylko ksiazki kup i sie
          ucz :-)

egzaminy sa chyba 2 razy do roku na PW

Powodzenia
          • bigbadelectriccow Re: Kilka pytan o CIMA 03.03.06, 17:03
            Dzieki za odpowiedz. Widze ze kolega po fachu;))
            • maja92 Re: Kilka pytan o CIMA 03.03.06, 17:20
              Tutaj tez bylo troche - moze Cie zainteresuje:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=35216048&wv.x=2&a=35216048
              Ja musialam tlumaczyc polskie materialy, by dostac zwolnienie z
              egzaminow.....ale to bylo pare lat temu....

Pozdrowienia,
              • bigbadelectriccow Re: Kilka pytan o CIMA 04.03.06, 14:54
                up
    • monikaj Re: Kilka pytan o CIMA 05.03.06, 19:12
      1. Ja przerabialam to niecaly rok temu. Z Polski mam mgr z Finansow i
      Bankowosci. Moja uczelnia jest na liscie exemptions. Skladalam dyplom oraz
      liste wszystkich przedmiotow z ocenami (transcript) wraz z ich angielskim
      tlumaczeniem. Otrzymalam zwolnienie z 4 z 5 egzaminow z poziomu podstawowego.
      Egzamin ktory mam zdac aby orzymac Certificate in Business Accounting to prawo.
      Na studiach zdawalam zarowno podstawy prawa jak i prawo w biznesie. Jednakze z
      Busness Law Cie nie zwolnia bo oczekuja ze bedziesz znal prawo angielskie.
      Takze Twoje szanse na automatyczne uzyskanie Certificate in Business Accounting
      przez przepisanie przedmiotow jest malo prawdopodobne, prawo bedziesz musial
      zdac. Ah nawet jesli zostaniesz zwolniony to i tak obowiazuje oplata za te
      przedmioty - taka sama jakbys do egzaminu podchodzil.
      2. Zdaje mi sie ze mozna
      3. Nie jestem pewna ale wydaje mi sie ze tak
      4. Wszystko zalezy od Ciebie
      Przy zalozeniu ze zalicza Ci 4 przedmioty z podstawowego poziomu, egzamin z
      prawa mozesz zdac w kazdym momencie bo to egzamin komputerowy dostepny w wielu
      szkolach. Nastepne 2 poziomy to 10 egzaminow + egzamin koncowy. Sesje
      egzaminacyjne sa 2 razy w roku i tylko wtedy mozna zdawac egzaminy. Ponadto aby
      uzyskac pelne kwalifikacje musisz sie wykazac odpowiednim 3 letnim
      doswiadczeniem. Teoretycznie mozesz to zrobic w 3 lata. Praktycznie zakres
      wymaganego doswiadczenia jest dosc roznorodny tak wiec mozesz potrzebowac
      troche wiecej czasu. Kalkulacje wykonaj sam :)
      5. Nie jest standardem ze pracodawca pokrywa koszty. Musisz znalezc
      odpowiedniego pracodawce. Koszty egzaminow dostepne sa na stronie CIMA.
      Dodatkowo musisz uwzglednic koszty ksiazek (30-50 za przedmiot) albo kursow.
      Ceny kursow podaja szkoly, ktore je prowadza, na swoich stronach internetowych.
      Latwo wyszukac.
      6. To zalezy od Ciebie. Przejrzyj sobie strony internetowe z ofertami pracy to
      da Ci rozeznanie w stawkach. Nie chce Cie dolowac ale konkurencja w finansach w
      tym kraju jest silna wiec musisz miec sporo determinacji. Studia mgr w
      dziedzinie finansow w Londynie to jedne z najdrozszych. Uczelnie moga sobie na
      to pozwolic po chetnych nie brakuju.
      Mam nadzieje ze troche pomoglam. Pozdrawiam i zycze powodzenia
      • bigbadelectriccow Re: Kilka pytan o CIMA 05.03.06, 20:37
        Pomoglas i to bardzo. Milo wiedziec ze szlaki juz przetarte;)
        Dzieki
        • Gość: dark Re: Kilka pytan o CIMA IP: *.bg.am.poznan.pl 06.03.06, 10:52
          Witam. W czerwcu koncze studia na AE Poznan. Wiem, ze jest ona na liscie
          exemptions. Chciałbym wyjechać do UK i tam po jakimś czasie powalczyć o CIMA.
          Mam kilka pytań (najlepiej do ludzi którzy kończyli AE poznań).
          1. Z których przedmiotów na AE można być zwolnionym.
          2. Jak wygląda procedura, jakie dokumenty potrzebuję?
          3. Czy muszę się o nie starać teraz czy mogę w dowolnym czasie?

Dziękuję,

darek
          • bigbadelectriccow Re: Kilka pytan o CIMA 06.03.06, 12:17
            Widze ze kolega w takiej samej sytuacji jak ja, tylko miasto troche inne;) Czyzby rocznik 82'?
            Napisz mi mejla na priva (adres jak nick na gazeta.pl )to przesle ci informacje ktore dostalem z Cima Contact i wzor dokumentu potrzebnego do zwolnienia. Na moj pierwszy rzut oka dokument wymaga potwierdzenia przez tlumacza przysieglego i podpisu dziekana wiec lepiej zalatwic sobie to wczesniej.
            pzdr
    • kulka_76 Re: Kilka pytan o CIMA 09.03.06, 12:56
      Ja robie CIMA (w polsce).
      Tak. Mi przepisali bez problemu caly poziom certificate poza prawem - robilam
      brytyjskie (wtedy fundamental) z SGH Finanse bankowosc (zaoczne).
      2. Z tego co wiem to nie.
      3. To kwestia umowana, byla juz na ten temat dyskusja na forum CIMA. Wg mnie -
      nie. Dopiero jak jestes w trakcie Managerial
      4. Ja robilam tak: Prawo brytyjskie - od razu po rejestracji,
      Intermediate/Managerial level - w 2 sesje,
      Strategic robie teraz - pierwsza sesja oczywiscie trzeba wziac 3 przedmioty na
      raz, troche ciezko zdac wszystko za 1 podejsciem. TopCIma zdaje sie co 3 m-ce.
      5. okolo 6 tys GBP (w polsce) mi placi wszystko pracowadca ale w polsce to nie
      jest standard.
      6. Ciezko mi odpowiedziec, bo ja mam za soba dobre pare lat praktyki w
      Managerial Acc.

pozdrawiam kolegow i kolezanki "po fachu":))
      Kasia
      • kulka_76 Re: Kilka pytan o CIMA 09.03.06, 12:58
        Doprecyzowujac:
        od tego roku po sgh przepisuja CALY poziom certificate (nie jest prawda, ze
        oczekuja prawa brytyjskiego, w polsce mozna zdawac wariant polski, ale tylko w
        sesji, nie moze to byc CBA).
        • kulka_76 Re: Kilka pytan o CIMA 09.03.06, 14:07
          I dalej: jesli jest sie z uczelni ktora jest akredytowana przez CIMA nie trzeba
          wysylac wyciagu z indeksu i syllabusow (sama nie wysylalam, bo nie mialam
          wyciagu z indeksu - zaliczyli mi na podstawie jedynie dyplomu - moze byc
          licencjat albo mgr).
          Jesli jednakze dostanie sie exemptions z wszystkich 5 egzaminow z certificate
          level NIE dostaje sie Certificate! Dostanie sie go tylko wtedy, jesli zaliczalo
          sie chociazby jeden paper.

Jak mi sie jeszcze cos przypomni to dopisze;).
          pzdr, kasia
          • monikaj Re: Kilka pytan o CIMA 10.03.06, 22:49
            Wyglada na to ze w Polsce CIMA ma troche inne wymagania niz w UK....
            • kulka_76 Re: Kilka pytan o CIMA 13.03.06, 10:20
              Ma identyczne, to jedna instytucja. Ich nie obchodzi Twoj adres zamieszkania.

Przypuszczalnie zmieniaja sukcesywnie wymagania - osoby po sgh ktore
              rejestrowaly sie np w 2004 roku musialy zdawac prawo, moi koledzy ktorzy
              rejestrowali sie rok pozniej - juz nie bo przepisali im calosc poziomu
              fundamental/certificate. To akurat po interwencji BPP.

Jesli chodzi o exepmtions - to wszystko jest na ich stronie. AE Krakow i SGH
              zalicza teraz calosc certificate level.
              • monikaj Re: Kilka pytan o CIMA 13.03.06, 23:21
                To moze doprecyzuje konczylam dziennie Finanse i Bankowosc na SGH. Do CIMA w
                Londynie papiery wyslalam na poczatku 2005 i jakos nie zaliczyli mi prawa... Z
                calym szacunkiem ale Twoja teoria nie sprawdza sie w praktyce.
                No wlasnie wszystko jest na ich stronie. Takze ten punkt:
                "Exemptions are a concession and are only awarded at the discretion of CIMA;
                there is no automatic entitlement to exemptions"
                Jak wysylalam papiery tez bylo 5 przedmiotow uwzglednionych na liscie
                exemptions na stronie CIMA i co z tego...
                • Gość: agata Re: Kilka pytan o CIMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 19:54
                  monika, teoria kulki sie jednak sprawdza, 5 przedmiotow cima zalicza od czerwca
                  2005 roku (SGH i AE). W lipcu 2005 mialam przepisane 5 przedmiotow. Tez nie
                  wysylalam indeksu (dzienne) tylko sam dyplom.
                  Powinnas sie odwolac i mialabys to z glowy, pozdr. Agata
                  • monikaj Re: Kilka pytan o CIMA 19.03.06, 21:02
                    Dzieki Agata za info. Konczylam troche mniej niz 10 lat temu ale odwolywac sie
                    nie chce. Po pierwsze prawo angielskie mi sie przyda jesli sie go naucze a
                    egzamin mnie przynajmniej zmotywuje. Po drugie ktos wspomnial powyzej i to jest
                    prawda jesli zalicza 5 przedmiotow to nie dostaje sie certyfikatu a ten zawsze
                    ladniej wyglada na CV. Pozd
              • Gość: agata Re: Kilka pytan o CIMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 20:02
                to moze jeszcze ja doprecyzuje: nie przepisuja przedmiotow jesli ukonczylo sie
                studia wczesniej niz 10 lat temu.
    • Gość: Andrzej Re: Kilka pytan o CIMA (IT) IP: .2P2D* / 167.127.107.* 20.03.06, 11:36
      Witam

Chcialbym sie dowiedziec czy zdanie egzaminu CIMA pomaga specjaliscie IT w
      dostaniu sie do pracy w LOndynie do bankow inwestycyjnych ?

Pozdrawiam

Andrzej
      • monikaj Re: Kilka pytan o CIMA (IT) 20.03.06, 21:58
        Sorry Andrzej ale sadzac po Twoim pytaniu wyglada mi ze nie orientujesz sie
        zupelnie co to jest CIMA. CIMA to nie egzamin to 15 egzaminow i 3 lata praktyki
        zawodowej obejmujacej dosc szeroki zakres zagadnien. Czyli przy dobrych
        wiatrach i wytrwalosci min 3 lata ciezkiej pracy.
        Przyznam ze nie orientuje sie w tym za dobrze ale chyba sa szybsze i
        skuteczniejsze sposoby na dostanie sie do bankowosci inwestycyjnej. Moze np
        studia Master w kierunku finansow, ktore przewaznie trwaja 1 rok...
        Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka