Dodaj do ulubionych

Internet w Laptopie

24.03.06, 17:11
Czy ktos wie jak to wyglada z kartami PCMCIA do laptopa w Anglii. Wyjezdzam za
miesiac i potrzebuje internet na jakies 5 miesiecy. Czy ktos wie u ktorego
operatora jest najtaniej i w ogole jest mozliwosc wziecia na tak krotki czas
takiej karty. Za wszelkie rady dzieki..

W Polsce tylko na dwa lata mozna wziac.
Obserwuj wątek
    • martin_sutton Re: Internet w Laptopie 24.03.06, 17:22
      Karta PCMCIA nie da ci dostepu do internetu. Dostep do internetu musisz wykupic
      u dostawcy a potem jak podlaczysz do tego komputer to juz twoja sprawa
      (wireless dzieki karcie PCIMCIA czy cable network). Nie da sie odpowiedziec na
      pytanie o najlepszego/najtanszego dostawce internetu bo to wszystko zalezy od
      miejsca zamieszkania. Proponuje udac sie na www.uswitch.com, jak podasz post
      code i numer telefonu do miejsca gdzie bedziesz to sie dowiesz co tam jest
      dostepne.

Dla orientacji powiem ze potrzebujesz linie telefoniczna - ok 10 funtow na
      miesiac i broadband - ok 15 funtow na miesiac. Masz za to 2-8Mb zazwyczaj z
      limitem na 1-2Gb transfer, po przekroczeniu limitu zaplacisz dodatkowych pare
      funtow za kolejne 2-5Gb.

Jak bedziesz mial bardzo duzo szczescia to mozeci sie udac podpiac nielegalnie
      do czyjejs niezabezpieczonej sieci, ale szanse sa 1/nie wiem ile ale duzo :P.
      • salos1 Re: Internet w Laptopie 24.03.06, 17:30
        dobra moze zle to ujalem, potrzebuje modem w postaci tej karty, bo nie mam szans
        by podpiac sie do telefonu. Bede szukac oczywiscie tam na miejscu rozwiazania,
        moze znajomego angola wysle w tej sprawie jesli nei bede mogl wziac jakiegos
        abonamentu na siebie.

Wczesniej szukalem na stronach internetowch, ale tam jakos tak wszystko
        nieczytelnie jest naspisane...i tez nie wiem jak bedzie to wspolpracowalo
        chociazby z polskim windowsem xp, niby nie powinno bys problemow ale zawsze.

dzieki martin_sutton - moze jakas linie poszukam :) w razie czego
        • martin_sutton Re: Internet w Laptopie 24.03.06, 17:35
          Jezeli nie masz szans podpiac sie do telefonu to modem ci nic nie da.

Widzialem chyba oferte od Bulldoga 8MB z limitem 2Gb na 6 miesiecy, telefon
          9.50+interek 12 czy jakos tak. Bulldog jest chyba wszedzie tam gdzie BT wiec
          prawdopodobnie bedzie tam gdzie sie wybierasz. Potrzebujesz do tego konto bo
          oplaty ida Direct Debit.

Nie wiem czy to bedzie wspolpracowalo z polskim windowsem, przez 20 lat
          uzywania komputerow niegdy nie mialem polskiego systemu komputerowego :).
          • mdj.mdj Re: Internet w polskim Windowskie 25.03.06, 10:25
            > Nie wiem czy to bedzie wspolpracowalo z polskim windowsem, przez 20 lat
            > uzywania komputerow niegdy nie mialem polskiego systemu komputerowego :).

Działa bez problemu. Dodatkowo jeszcze jest wtedy mozliwość żeby poćwiczyć
            tłumaczenie "w locie" jak dzwonisz na pomoc techniczną :) Oczywiście nie ma
            zmiłuj się i nie można im powiedzieć w czym problem, bo ich wiedza techniczna
            nie siedzi w głowie tylko w liście pytań przed oczami... Tk więc duuużo
            tłumaczenia w każdym przypadku :)
      • kerryman chyba chodzilo o cos innego 24.03.06, 17:34
        wydaje mi sie ze kolega pytal o innego rodzaju karte PCMCIA.
        tutaj jest przyklad:

online.vodafone.co.uk/dispatch/Portal/appmanager/vodafone/wrp?_nfpb=true&_pageLabel=Page_BOS_BusinessStore2A&pageID=BS_0525&sku=057161
        dzialaja zamiast telefonu z GPRS i np bluetooth. calkiem dobry pomysl.
        • martin_sutton Re: chyba chodzilo o cos innego 24.03.06, 17:39
          Ciekawe, nie bawilem sie jeszcze w takie, rzeczywiscie brzmi interesujaco ale
          to mi cuchnie placeniem za Kb transferu?
          • kerryman Re: chyba chodzilo o cos innego 24.03.06, 17:45
            no moze nie za kB hehehe. raczej od MB. to jest 3G z GPRS wiec pasmo powinno byc
            w miare szerokie (oczywiscie w zaleznosci od miejsca) tego sie swietnie uzywa do
            GG, emaili i WWW. do sciagania filmow jedynie cable, DSL, ewewntualnie
            szerokopasmowy wireless. ale to zalezy czy bedziesz czesciej w domu czy poza domem.

jesli chcesz uzywac neta tylko w domu, wez jakis broadband, zatroszcz sie zeby
            router/modem jaki dostaniesz mial odpowiedni port. jak masz laptopa z sieciowka
            to nie powinno byc problemu, wiekszosc urzadzen jest podlaczanych do karty
            sieciowe. niektore tylko do USB.
            broadband wyjdzie ci drozej jesli chcesz tylko uzywac WWW, GG i maila. jesli
            chcesz raczej sciagac, tansze i lepsze rozwiazanie - broadband.
            • salos1 Re: chyba chodzilo o cos innego 24.03.06, 17:54
              wlasnie chodzi mi o taka karte, tylko ze w polsce nie placi sie za transfer, ale
              tylko abonament jest. A tutaj i za transfer, jak tak to na pewno tego nie wezme
              bo sie nie bedzie oplacalo.

A jesli bede mogl podciagnac sie do kabla to tak zrobie, zobaczymy gdzie w tym
              roku wyladuje..
    • dejmona Re: Internet w Laptopie 25.03.06, 00:43
      Ja mam karte sieciową bezprzewodową i głupio przyznac ale przez pierwszy
      miesiąc...kradłam neta od sąsiada....Włączyłam swojego lapa, chyba z
      przyzwyczajenia kliknęłam na neta i sam mi pokazał jego sieć.... I korzystalam
      tak niewinnie aż, do momentu kiedy dostałam swojego neta. Chyba nie będę miała
      kłopotów...Da się to sprawdzić jakoś???Od miesiąca jestem czysta!!!Korzystam już
      tylko ze swojego:D
      • kerryman Re: Internet w Laptopie 25.03.06, 14:07
        domyslnie wireless - w wiekszosci routerow ktore sie dostaje do broadband - jest
        wlaczony i niezabezpieczony. zasiegu duzego nie ma, ale przez sciane czy dwie to
        zaden problem. sprawdzic sie da, bo kiedy wireless jest aktywny, na routerze
        miga dioda. jesli sasiad nie ma niczego co tego wirelessa w jego przekonaniu
        mogloby uzywac i pod warunkiem ze jest co nieco z tym obyty - moze zaczac
        podejrzewac, ze ktos mu sie podpial. oczywiscie wszystko zapisywane jest w
        logach, ale prawdopodobienstwo ze ktos by w ogole chcial szukac jest znikome.

a jesli masz swoj, to najlepiej skonfiguruj sobie siec odpowiednio, zeby tobie
        teraz inny sasiad sie nie podczepil hehehe.

pozdrawiam.
        • Gość: Lucjan Re: Internet w Laptopie IP: *.ipt.aol.com 25.03.06, 16:46
          No więc tgak, żeby sprawdzić Logi, to trzeba wogóle zaglądać do routera, a
          wydaje mnie się że ten nasz sąsiad wcale tam nie zagląda, podejrzewam że nawet
          nie wie co i z czy się je ;P, heh, ja mam włączone filtrowanie mac adresów więc
          sąsiad się już żaden nie dołączy. No a jeśli chodzi o angoli, to nie są zbyt
          błyskotliwi w dziedzinie komputerów, więc nie obawiam się że znajdzie jakieś
          logi z okresu kiedy "pożyczałem" od niego neta ;P.....

Pozdro.....
        • Gość: zlodziej sygnalu Re: Internet w Laptopie IP: *.stb.ubr03.dals.blueyonder.co.uk 25.03.06, 16:50
          > domyslnie wireless - w wiekszosci routerow ktore sie dostaje do broadband - jest
          > wlaczony i niezabezpieczony. zasiegu duzego nie ma, ale przez sciane czy dwie to

A moj sasiad ma router niezabezpieczony, z domyslnym haslem, wiec gdybym chcial,
          moglbym zablokowac mu dostep do sieci ;-)
          Z jego "uprzejmosci" korzysta srednio 5 osob - wiem to z logow ;-)
          Ale ma dobre, szybke lacze, bez limitu transferu wiec mu to pewnie ryba.
          • kerryman Re: Internet w Laptopie 25.03.06, 17:19
            cos mi sie wydaje ze "pozyczanie neta" od sasiada jest duzo bardziej powszechnym
            zjawiskiem :)

na wsi nie jest tak latwo - domki mamy oddalone od siebie dosc mocno, wiec nie
            ma mowy o "pozyczaniu".
          • robak.rawback a co to ten router 25.03.06, 18:51
            bo ja niezorientowana jestem ?
            • martin_sutton Re: a co to ten router 25.03.06, 18:55
              W skrocie, pozwala dzielic jedno polaczenie internetowe miedzy wieloma komputerami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka