Dodaj do ulubionych

Prośba o poradę

10.04.06, 12:47
Bardzo się cieszę, że znalazłam Wasze forum. Mam nadzieję, że mnie nie
przegonicie z moimi prymitywnymi pytaniami, ale pomożecie :)

Jesteśmy z mężem w kropce, więc zaczynamy się rozglądać za pracą w Irlandii.
Mam tylko zagwozdkę w postaci mojej córki :) Nie wyobrażam sobie, żeby
została po naszym przyjeździe od razu z opiekunką, chcę pobyć z nią trochę,
aż się obie zaaklimatyzujemy...

Czy Waszym zdaniem mąż zdoła utrzymać przez kilka miesięcy naszą 3-osobową
rodzinę z bardzo przeciętnej pensji? I na jakie warunki możemy liczyć?
Czy możecie nam coś poradzić?

Pozdrawiam serdecznie i czekam na Wasze rady!
Obserwuj wątek
    • olliesmum Re: Prośba o poradę 10.04.06, 15:34
      Duzo zalezy od tego, gdzie bedziecie mieszkac. Wiadomo, Dublin jest drozszy niz
      prowincja. Poza tym nie wiem, jaka to przecietna pensja? Moze lepiej, by maz
      twoj przyjechal tu najpierw sam i wszystko dla Was przygotowal. Rozumiem, ze maz
      Twoj przyjedzie tu od razu do pracy? Bo jesli nie, to tym bardziej bym radzila,
      by przyjechal najpierw sam, chyba, ze macie duze oszczednosci albo, kogos kto
      Wam tu na poczatek pomoze. Mysle, ze powininen zarabiac przynajmniej 2 tys. Euro
      netto miesiecznie, by wystarczylo skromniutko na rodzine, przy nastepujacych
      wydatkach:
      - mieszkanie/dom + oplaty - 1000-1300
      - jedzenie - 600-800 Euro
      - transport publiczny - 70 Euro na osobe dorosla (Nie wiem, ile kosztuje
      utrzymanie samochodu)
      - lekarz - 1 wizyta 40-50 Euro

Pozdrawiam.
      • petobicoke1 Re: Prośba o poradę 10.04.06, 18:28
        > netto miesiecznie, by wystarczylo skromniutko na rodzine, przy nastepujacych
        > wydatkach:
        > - mieszkanie/dom + oplaty - 1000-1300
        > - jedzenie - 600-800 Euro
        > - transport publiczny - 70 Euro na osobe dorosla (Nie wiem, ile kosztuje
        > utrzymanie samochodu)
        > - lekarz - 1 wizyta 40-50 Euro

o kurcze jaka u Was drozyzna - w zyciu bym nie pomyslal :/

> Pozdrawiam.
        • olliesmum Re: Prośba o poradę 11.04.06, 08:03
          Petobicoke,
          Nie podalam kosztow przedszkola (full-time, tzn. od 8am do 6pm), tu w Dublinie
          od 650 do 1100 Euro miesiecznie. Co ty na to? :(
    • zapytajnick Re: Prośba o poradę 10.04.06, 15:43
      witamy serdecznie na naszym forum,

Pewnie, ze Cie nie przegonimy. Nie wiem czy czytalas poprzednie watki, wiele
      juz jest informacji tutaj zgromadzonych np: na temat kosztow zycia, wynajecia
      mieszkania, opieki nad dzieckiem itd.

Bardzo ogolne pytania zadajesz. Powiem szczerze, ze chyba nikt nie jest wstanie
      Ci odpowiedziec na te pytania, bo za duzo niewiadomych.
      Po pierwsze co to znaczy przecietna pensja? Czy wiesz o wszystkich kosztach
      jakie bedziecie musieli poniesc jak tu przyjedzieci czy macie gdzie mieszkac,
      jakie to beda koszty, gdzie w irlandii bedziecie mieszkac, inne koszty w
      Dublinie a inne poza - koszty utrzymania, opiekunka (przecietnie 8-10euro/h)?
      Powiedzialas rozgladac sie za praca, wiec jeszcze jej nie macie, tak?

Ja bym nigdzie nie wyjezdzala gdyby chociaz jedno z nas nie mialo pracy. No ale
      to moja opinia. Jak maz znajdzie prace to moze na razie niech sam jedzie a Wy
      ewentualnie dojedziecie.

Powodzenia!
      • dzoaann Re: Prośba o poradę 10.04.06, 18:54
        Popieram,dziewczyny.Zwłaszcza,że z moją rodziną tak było.Najpierw przyjecchał
        mąż,znalazł pracę,zaadaptował się,zaoszczędził trochę kasy.Potem wynajął
        mieszkanie i my przyjechaliśmy.Ja w tej chwili nie pracuję,starcza na życie,ale
        bez ekscesów.Ale nie ma (w naszym przypadku)martwienia się czy starczy od
        pierwszego do pierwszego.pzdr
    • monika_irl Re: Prośba o poradę 10.04.06, 19:12
      Podpisuję się pod moimi poprzedniczkami. Musisz przede wszystkim podać więcej
      informacji, bo z tego co napisałaś nic nie wynika, nawet nie wiemy czy macie
      pracę, ale jeśli jeszcze nie to nie zapędzajcie się tutaj całą rodziną.
    • imszulc Re: Prośba o poradę 11.04.06, 10:59
      Witaj,
      tak jak moje poprzedniczki uważam, że najrozsądniej byłoby gdyby Twój mąż
      najpierw sam tu przyjechał. Pamiętajcie też, że od czerwca do wrześnie będzie
      bardzo trudno pracę znaleźć.
      Powodzenia życzę
      Iwona
      • mamaemilii Re: Prośba o poradę 11.04.06, 11:22
        Dzięki ogromne za odzew :) Oczywiście poczytałam sobie, ale czasem Wasze info
        jest dla mnie jak zaszyfrowane.
        Bardzo liczę na Wasz ogląd sprawy, dlatego wrzucam więcej informacji nt. naszej
        sytuacji:
        - Jeszcze nie mamy pracy w Irlandii, mąż się rozgląda i widzimy, że na początek
        może liczyć na jakieś 2000€ (przy czym nie jesteśmy jeszcze pewni, czy nie jest
        to pensja brutto - bo jaką podają w ogłoszeniach?)
        - Myślimy nie o Dublinie, bo na początku koszty życia w Dublinie by nas zjadły
        - Widzimy to tak, że mąż wyjedzie najpierw, a jak złapie pracę i znajdzie dla
        nas lokum, to ja przyjadę z dzieckiem, by po paru miesiącach też zacząć pracę.
        - Chciałabym przyjechać do męża już po miesiącu :)

A poza tym:
        - Mąż jest bankowcem, ma duże doświadczenie w Polsce, w sprzedaży usług i
        liczymy na to, że w niedalekiej przyszłości znajdzie pracę w swoim fachu.
        - Oczywiście idealnie byłoby, gdyby miał "nagraną" pracę wyjeżdżając, ale
        trochę czas nas nagli, więc
        - Zastanawiamy się nad opcją wyjazdu męża na miesiąc w celu poszukiwania pracy
        przez niego już na miejscu. Zabierze ze sobą kasę wystarczającą na przeżycie
        przez jeden miesiąc (liczymy min. 1500€),
        - A na samym początku mamy nadzieję, że zahaczy się u znajomych kątem.

No i teraz rodzą się moje pytania:
        - Jak realnie długo może szukać pracy, czy ten miesiąc to nie za mało? Czy
        faktycznie lepiej jest szukać z Polski, a do Irlandii jechać już na rozmowę?
        - I czy wobec powyższych realny jest mój i córki przyjazd do Irlandii tak
        szybko, np. już po miesiącu?

A teraz możecie sprowadzać mnie na ziemię :)
        Pozdrawiam serdecznie!
        • imszulc Re: Prośba o poradę 11.04.06, 11:35
          myślę, że plan jest dobry :-)
          jeśli mąż dobrze mówi po angielsku może znaleźć pracę nawet w kilka dni ale mam
          tu Dublin na myśli, nie wiem jak jest poza Dublinem
          znacie tą stronę? www.fas.ie - znajdziecie tam ogłoszenia z pracą
          a na tej: www.daft.ie - mieszkania można poszukać
          pozdrawiam serdecznie
        • maja92 Re: Prośba o poradę 11.04.06, 11:38
          MamoEmilii,

a jezeli maz jest bankowcem, dlaczego od razu nie chce szukac pracy w fachu?
          Tutaj finansistow brakuje i banki dobrze placa;-))
          Na znalezienie dobrej pracy miesiac moze byc za malo, bo czasami w bankach
          zajmuje im troche czasu na podjecie decyzji;-)))

Proponuje sprawdzic i zarejestrowac sie z tymi firmami rekrutacyjnymi:
          www.cpl.ie/
          www.careers-register.com/
          www.sigmarrecruitment.com/
          Przez ostatni rok widze, ze oni maja duzo ciekawych pozycji dla finansistow, a
          jezeli Twoj maz ma doswiadczenie, to zdecydowanie moze dostac wieksza pensje
          niz €2000 netto na miesiac.

Powodzenia!!
          • soap_bubble Re: Prośba o poradę 11.04.06, 15:02
            chyba sie przekwalifikuje ;)
    • mamaemilii Re: Prośba o poradę 26.04.06, 13:09
      Chciałabym Wam bardzo podziękować. To między innymi dzięki Waszemu optymizmowi
      zaczynam wierzyć, że może już niedługo do Was dołączę.
      Mąż leci już 15-go maja, ma gdzie mieszkać, więc jesteśmy dobrej myśli.
      Niestety, na pracę w banku nie ma co liczyć, bo pracował w obsłudze klienta, a
      agencje "czepiają się" braku bdb oceny na dyplomie i angielskiego na poziomie
      fluent, a nie excelent... może kiedyś, z czasem, uda mu się znaleźć coś w banku.

Mam nadzieję, że mogę liczyć na Waszą wirtualną pomoc, jakby co ;) Będę
      wdzięczna za trzymanie kciuków,
      Mamaemilii
      • imszulc Re: Prośba o poradę 26.04.06, 13:11
        trzymam, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka