Dodaj do ulubionych

rozmowa w sprawie NIN

27.05.06, 15:31
witam
wlasnie umowilem sie na taka rozmowe. czy moze mi ktos powiedziec jak ona
wyglada. o co tam sie pytaja, na co trzeba zwrocic uwage, czy sa jakies moze
pytania-haczyki? czy jest wogole mozliowsc nie otrzymania tego numeru? czy za
tlumacza sie placi?
jakie korzysci,poza tym ze placi sie mniejsze podatki, uzyskuje sie
otrzymujac taki numer? czy jest mozliwosc nie placenia wysokiego podatku
przed uzyskaniem tego numeru?

nie wiem na ile, ale wydaje mi sie ze z tym tematem wiaze sie tez sprawa
formularza p45, p46. czy moglby mi ktos powiedziec wiecej cos o tym
formularzu.

za wszelka pomoc z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • ja_alexander Re: rozmowa w sprawie NIN 27.05.06, 16:39
      NIN ma nie wiele wspolnego z wysokoscia podatku. Nizaleznie czy masz pelen NIN
      czy tymczasowy podatek bedzie wyliczany tak samo. Jest to poprostu pełen numer
      ubezpieczenia społecznego. Rozmowa trwa ok 30min i odpowiadasz na pytania o
      sobie (praca, mieszkanie itp), skąłdasz kilka podpisow i praktycznie to wszystko.
      P45 dostajesz kiedy np. kończysz/ zmieniasz prace i jest to informacja dla
      nowego pracodawcy jak rozliczasz sie z podatkami, twoj kod podatkowy itp. Aby
      otrzymać P45 nie potrzebujesz pełnego NIN. Zanim dostarczysz P45 nowemu
      pracodawcy masz tzw. emergency tax code (nie zawsze podatek jest wyzszy, czasem
      jest mniejszy).
    • pati.zop78 Re: rozmowa w sprawie NIN 27.05.06, 23:25
      musisz podac wszystkie adresy pod ktorymi mieszkalas w UK w ciagu ostatnich 3
      (chyba) lat, dane pracodawcy. powinnas miec tez potwierdzenie od niego ile
      godzin pracujesz i za jaka stawke i/lub payslipy za ostatnie 2-3 mies. powinnas
      znac date ostatniego wjazdu do UK. czesto pytaja o daty wszystkich wyjazdow z UK
      od czasu kiedy sie tu przenioslas. maga tez zapytac o dane poprzedniego pracodawcy.
      • lol21ndm Re: rozmowa w sprawie NIN 27.05.06, 23:38
        Bylam z rok temu na takiej rozmowie jako tlumaczka dla znajomych. Trwalo to
        dosc dlugo (z godzine), bo pytali ich m.in. o ich adresy w PL, etc. (znajomi
        byli w UK wowczas od niecalego miesiaca, wiec niewiele mieli
        angielskiej "historii" osobistej...
        • ga4 Re: rozmowa w sprawie NIN 30.05.06, 18:39
          dzieki za odpowiedzi. czy placi sie za tlumacza ktorego oni zapewniaja?
          • korkix78 Re: rozmowa w sprawie NIN 30.05.06, 20:43
            nie:)
          • md007 Re: rozmowa w sprawie NIN 06.06.06, 10:55
            Taka rozmowa to czysta formalność.Miałem ją na początku kwietnia.NIN jest
            potrzebny za każdym razem gdy zmieniasz pracę, idziesz do lekarza (możnaby go
            porównać do naszego peselu), dodatkowo jest to nr konta na który spływają
            wszelkie składki ubezpieczeniowe itd.Za jego wydanie nic się nie płaci, a do
            samej rozmowy trzeba zebrać trochę dokumentów.
        • ga4 Re: rozmowa w sprawie NIN 01.06.06, 17:14
          slyszalem ze mozna placic mniejszy podatek przed otrzymaniem NIN-u. czy to
          prawda i jak to mozna zrobic?
          • lol21ndm Re: rozmowa w sprawie NIN 01.06.06, 21:11
            Nie jestem pewna, ale moze chodzi o formularz P46?
            • ja_alexander Re: rozmowa w sprawie NIN 02.06.06, 09:43
              P46 jest zamiennikiem P45 np. w wypadku jego zgubienia (nie mozna dosta kopii
              P45 wg. tego co mi w HR powiedzieli).
              NI z taxem ma nie wiele wspolnego. Poprostu placisz podatek a potem IR cie
              rozlicza i go zwraca. Moze to byc po miesiacu, dwoch lub na koniec FY. Kiedy
              pracujesz na kontrakcie np. rocznym gdzie od razu wiadomo ile zarobisz podatek
              odciagany jest w 'poprawnej wysokosci' od poczatku (nie mz zwrotu ani
              nadplaty).
              • athandavan do ja_alexander 02.06.06, 12:47
                w jakich przypadkach IR zwraca podatek?
                • pati.zop78 Re: do ja_alexander 02.06.06, 16:24
                  athandavan napisała:

> w jakich przypadkach IR zwraca podatek?

zwrot podatku dostajesz gdy masz nadplate czyli w ciagu roku odciagneli ci z
                  wyplaty wiecej niz powinienes zaplacic.
                  na ogol jesli przez caly rok zarabiasz co tydzien/miesiac te sama kwote, to nie
                  masz nadplaty, bo podatek naliczany jest proporcjonalnie do zarobkow.
                  tutaj sobie mozesz wyliczyc ile powinnas byla zaplacic:
                  www.listentotaxman.com/
    • pkurpios Re: rozmowa w sprawie NIN 02.06.06, 14:26
      nie ma żadnych haczyków na rozmowie
      NI jest ci potrzebny do rozliczenia podatku, jak zachorujesz to idąc do lekarza
      musisz mieć nr NI, który potwierdza, że jeseś ubezpieczony
      Wysoki - niski podatek
      zależy od tego jaki kod podatkowy masz - BR-to wysoki (jest to tymczasowy kod)
      inne np 489L to już jest niższy podatek.
      Ja od początku płaciłem niski podatek, nie wiem czemu, ale już odrazu miałem kod
      podatkowy. Dodam tylko, że pracę w Anglii miałem zapewnioną już przed wyjazdem.
      Z pracodawcą miałem spotkanie w Polsce. Wyjeżdżałem z umową o pracę w ręce
      • ja_alexander Re: rozmowa w sprawie NIN 02.06.06, 17:36
        BR jest to tzw. 'basic rate' = 22%. Nie masz wtedy odliczonej sumy wolnej od
        podatku ( basic personal allowance = 5030F). Kod L jest tym który do tego cię
        uprawnia.
        Kod wysokiego podatku to D0 = 40%.
        • ga4 Re: rozmowa w sprawie NIN 05.06.06, 16:49
          przed przyjazdem do anglii slyszalem ze NIN to bardzo wazna rzecz i ze nalezy
          go jak najszybciej sobie wyrobic. ale z tego co tu czytam to wcale tak nie jest.
          ktos powiedzial ze NIN jest potrzebny przy wizycie u lekarza. tylko do tego? a
          jesli nie mam go jeszcze i chce isc do lekarza, to bede musial za wizyte
          zaplacic?
          moze ktos kto naprawde sie dobrze w tym orientuje powiedziec co daje NIN, jakie
          z tego plyna profity, co traci sie kiedy sie go nie ma.
          czy otrzymuje sie go na cale zycie?
          • lilla.polski Re: rozmowa w sprawie NIN 05.06.06, 18:56
            NIN jest Ci takze potrzebny przy szukaniu pracy, wielu pracodawcow zwraca na to
            uwage, a takze przy staraniu sie o mieszkanie z hausingu. Poza tym prywatna
            opieka medyczna jest tu bardzo droga, wiec lepiej miec mozliwosc pojscia do
            publicznego osrodka w razie czego.
            Rozmowa wyglada roznie w zaleznosci od tego, na kogo trafisz po drugiej
            stronie - moze to byc przyjemne 10 minut jak w moim przypadku wiec uszy do gory!
            NIN otrzymujesz na cale zycie, na teren Anglii, Szkocji i Irlandii Polnocnej.
          • effata Re: rozmowa w sprawie NIN 05.06.06, 19:12
            NIN, to prawie tak jak NIP w Polsce - praktycznie wszędzie jest potrzebny!
            Potrzebny jest głównie przy rozliczeniach podatkowych (bo większość pracodawców
            odprowadza za ciebie podatek i składkę na ubezpieczenie). Jeżeli chodzi o
            przychodnię, to właściwie NIN-u nie potrzebujesz. Tzn. w teorii, jeśli jesteś
            członkiem EEA i mieszkasz w Anglii to przysługuje ci bezpłatna służba zdrowia
            (tak w skrócie, bo są różne przepisy np. dot. szpitala) i nie musisz mieć NIN.
            Ale żeby pójść do lekarza (GP - czyli do tego, bez którego nie masz szansy
            dostać się dalej, czyli do jakiegokolwiek specjalisty), to najpierw musisz się
            zarejestrować w przychodni. A tu już mogą być problemy, choć wcale nie związne
            z NIN, tylko np. z brakiem miejsc, z udowodnieniem, że mieszkam tutaj, a nie
            jestem tylko turystką chcącą naciągać tutejszy system opieki zdrowotnej (ja
            przez to przeszłam i NIN mi się przydał), z ... językiem (np. mojej koleżanki
            GP nie chciał zarejestrować, bo powiedział, że się z nią nie może dogadać, a
            nie może przecież liczyć, że za każdym razem będzie przychodziła ze mną w roli
            tłumacza) itp. itd. Jak nie jesteś zarejestrowany w przychodni to zawsze możesz
            iść na A&E (Accident and Emergency) do pobliskiego szpitala.
            Profity? - Jesteś w systemie :)

--
            Don't guess.
            • pati.zop78 Re: rozmowa w sprawie NIN 05.06.06, 22:25
              i przepracowane lata licza sie do emerytury

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka