Dodaj do ulubionych

Lands End czy Stonehenge? Cardiff?

16.06.06, 15:54
A moze cos innego? Za kilka dni przyjezdza do mnie ktos wazny (dla mnie) i
chcialbym ciekawie spedzic czas. Jako ze mieszkam w Somerset, te wlasnie
miejsca biore pod uwage, uprzednio w nich nie bedac. Nudzi mnie pokazywanie
po raz kolejny Bristolu, Exeteru, Yeovil - zreszta tyle tam uroku co w
insynuacjach Kurskiego. Jesli ktos byl i spodobalo sie/rozczarowal sie, niech
napisze.
Obserwuj wątek
    • Gość: ??? Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? IP: 194.203.201.* 16.06.06, 15:59
      Stonehenge jest nudne!!!!!!!!!!!!!!!!!! W srodku miedzy dwoma drogami. No
      chyba, ze potem Durdle Door.

Lands End jest troche lepsze, ale jak chcesz to sobie poprzypominam gdzie
      bylismy w Kornwalii. Sa ladniejsze miejsca.
      • kicior99 Poprzypominaj sobie... 16.06.06, 16:01
        jest to nader wskazane. Truro? (zwane przez niektorych ty ruro!)
        • Gość: ??? Re: Poprzypominaj sobie... IP: 194.203.201.* 16.06.06, 16:03
          > jest to nader wskazane. Truro? (zwane przez niektorych ty ruro!)

Podobno jest extra, ale nie zwiedzilem, bo zaczelo padac, a my musielismy
          wracac do mrocznego Nottingham ;-)

Jest tam ten zamek, co w czasie odplywu jest wyspa, ale oczywiscie nazwy nie
          pamietam ;-)

Poza tym co wolisz wedrowki czy zwiedzanie?
          • kicior99 Re: Poprzypominaj sobie... 16.06.06, 16:06
            wlasnie o ten zamek chodzi, choc chcialbym uniknac zbednej ruderologii.
            widzisz, ja wole wedrowki, gosc - zwiedzanie (chyba w zwiazku z tusza ;) Ergo -
            krotkie trasy urozmaicone krajoznawczo. Dysponujemy autem, wiec mozna sie
            przemieszczac. Oczywiscie obloze sie przewodnikami ale moze ktos ma pomysl ad
            hoc - co innego podoba sie Anglikom, co innego Polakom.
            • Gość: ??? Re: Poprzypominaj sobie... IP: 194.203.201.* 16.06.06, 16:16
              To nie jest ruderologia, calkiem niezle sie trzyma ;-)

Jest tam jeszcze eden project, ktorego nie widzialem, ale znajomi polecali.
          • anna-dark Zamek St.Michael... 17.06.06, 09:30
            Zamek St.Michael... tak się nazywa.

Gość portalu: ??? napisał(a):

> > jest to nader wskazane. Truro? (zwane przez niektorych ty ruro!)
            >
            > Podobno jest extra, ale nie zwiedzilem, bo zaczelo padac, a my musielismy
            > wracac do mrocznego Nottingham ;-)
            >
            > Jest tam ten zamek, co w czasie odplywu jest wyspa, ale oczywiscie nazwy nie
            > pamietam ;-)
            >
            > Poza tym co wolisz wedrowki czy zwiedzanie?
        • anna-dark Land's End i Kornwalia zdecydowanie lepsza od Ston 17.06.06, 09:29
          Land's End i Kornwalia zdecydowanie lepsza od Stonehenge (no chyba że jeszcze dołożysz Salisbury i Winchester i ktoś lubi katedry i historię bardziej niż piękne pejzaże i nadmorskie klimaty). Ja bym się nie wahał z Land's End - ponadto masz jeszcze zamek na wyspie St.Michael - gdzie podczas przypływu nie dotrzesz, a podczas odpływu tak - co też jest atrakcją.
    • vierablu Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? 16.06.06, 16:06
      Stonehenge wcale nie jest nudne, przynajmniej dla kogos, kto lubi chwile
      spokoju i refleksji. Warto tam zajrzec przed zmrokiem, wtedy jest dosc
      magicznie.... No ale o tej porze roku zmrok zapada dosc pozno, wiec nie wiem,
      czy tak dlugo jest otwarte.

Moze Bath? Nie bylam, ale wiem, ze chetnie sama bym pojechala.
      • kicior99 Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? 16.06.06, 16:07
        Bath zaliczymy przy okazji Bristolu. Bylem, warto.
      • Gość: ??? Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? IP: 194.203.201.* 16.06.06, 16:12
        Ja bylem rozczarowany Stonehenge. Jechalem od strony Winchesteru (miasto jak
        najbardziej warte zobaczenia), wjechalem na pagorek i ... leza kamienie miedzy
        dwoma drogami odgrodzone siatka a dookola stada owiec - zero lasu, magicznosci.

Niedaleko Woodenhenge - jeszcze wieksze rozczarowanie ;-)

Ale jak sie to polaczy z innymi rzeczami - Portsmouth, Gosport, Durdle Door to
        moze byc fajnie, jezeli ktos lubi jazde samochodem.

Bath jest OK, jedyny problem to nadmiar turystow ;-)
        • kicior99 Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? 16.06.06, 16:15
          Winchester Cathedral... nawet taka slynna piosenka byla =) Obejrzales? Warto?
          • Gość: ??? Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? IP: 194.203.201.* 16.06.06, 16:21
            Katedra mi sie bardzo podobala (moze dlatego, ze byla pierwsza angielska
            katedra jaka zwiedzialem? ;-)). Ale Winchester to nie tylko katedra, samo
            miasteczko jest piekne i lubilem wloczyc sie po uliczkach. Swego czasu
            dorownywalo ranga Londynowi. Moim skromnym zdaniem jest warte odwiedzenia.
            • kicior99 Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? 16.06.06, 16:24
              poczytam i przemysle, dzieki. Da sie zwiedzajac ominac High Street? (nabralem
              odrazy do ich hajstritow)
              • Gość: ??? Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? IP: 194.203.201.* 16.06.06, 16:27
                Zalezy gdzie zaparkujesz ;-)

Akurat High Street jest fajna, choc zawsze tloczna.
                • kicior99 Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? 16.06.06, 16:29
                  mnie juz na widok takich nazw jak Carphone warehouse czy Dorothy Perkins robi
                  sie niedobrze. W kazdym miescie ten sam koszmar.
            • vierablu Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? 16.06.06, 16:25
              > Ale Winchester to nie tylko katedra, samo
              > miasteczko jest piekne i lubilem wloczyc sie po uliczkach. Swego czasu
              > dorownywalo ranga Londynowi. Moim skromnym zdaniem jest warte odwiedzenia.

Potwierdzam.
              • kicior99 Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? 16.06.06, 16:49
                Mozna jeszcze wpasc do Southampton czy Portsmouth, na wyspe Wight... Tyle ze to
                juz sa odleglosci.
                • juniorbristol Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? 16.06.06, 18:46
                  a moze Stonehenge, Salisbury, Stourhead? to ostatnie to ogrod w stylu
                  angielskim, tzn piekny park z palacem. czynnym do 16, a park do 20. polecam
                  • Gość: bohemia Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? IP: *.lns6-c11.dsl.pol.co.uk 17.06.06, 09:08
                    Southampton nie polecam, tu nie ma nic do zobaczenia. No chyba, ze chcecie
                    pochodzic po sklepach. Zamiast tego lepiej sie zatrzymac gdzies w New Forest i
                    zrobic sobie spacer po wrzosowiskach, lesie, wsrod koni ... Sa tu bardziej
                    "turystyczne" trasy spacerowe np przy Ornamental Drive czy Deer Sanctuary, ale
                    dla samotnikow jest mnostwo innych tras, zawsze mozna zahaczyc o jakis wiejski
                    pub z klimatem.
                    Wyspa Wight pewnie jest ok, tyle ze prom troche kosztuje.
                    Stonehenge moze male i nudne (wielokrotnie sie tu spotkalam z taka opinia
                    tubylcow), ale z racji swojego statusu warto je zobaczyc. Dlaczego nie polaczyc
                    tego z wycieczka do Salisbury i Old Sarum (ruinologia, ale spacer jest i widoki
                    ze wzgorza piekne).
                    Ktos dalej wspomnial Kynance Cove na polwyspie Lizard. Jest piekne!!! Warto
                    jednak sprawdzic kiedy jest odplyw i przejsc sie za winkiel na sasiednia plaze
                    (nie ma do niej dojscia od gory). Super miejsce na piknik, albo po prostu na
                    posiedzenie sobie i odpoczynek czy popluskanie sie. Ja trafilam tam poznym
                    popoludniem, slonce powoli szykowalo sie do snu, piknik z butelka wina ...
                    pieknie :)
                    • anna-dark Puby w Southampton są OK - i jeszcze Norman Bargat 18.06.06, 23:41
                      Puby w Southampton są OK - i jeszcze Norman Bargate...
                • anna-dark Wyspa - ale Wright... 18.06.06, 23:40
                  Wyspa - ale Wright...

kicior99 napisał:

> Mozna jeszcze wpasc do Southampton czy Portsmouth, na wyspe Wight... Tyle ze to
                  >
                  > juz sa odleglosci.
                  • kicior99 Re: Wyspa - ale Wright... 19.06.06, 10:52
                    Wight, sprawdz na mapie. Tak sie zdarzylo ze mam z ta wyspa sporo sluzbowo do
                    czynieni, jej nazwe pisze w oficjalnych dokumentach kilka razy dziennie.
                    • anna-dark No to są conajmniej 2 wyspy... 19.06.06, 13:40
                      No to są conajmniej 2 wyspy...
                      www.psmfc.org/~wade/vacation/day5/index.html
                      www.cduniverse.com/productinfo.asp?pid=6834825
                      www.allstays.com/BandB/gb-isle-of-wright-bandb.htm
                      www.google.pl/search?hl=pl&q=isle+of+wright&btnG=Szukaj+w+Google&lr=
                      kicior99 napisał:

> Wight, sprawdz na mapie. Tak sie zdarzylo ze mam z ta wyspa sporo sluzbowo do
                      > czynieni, jej nazwe pisze w oficjalnych dokumentach kilka razy dziennie.
                      • anna-dark A może to ta sama ? 19.06.06, 13:44
                        A może to ta sama ?
                        www.brainyhistory.com/events/1779/june_16_1779_43452.html

anna-dark napisała:

> No to są conajmniej 2 wyspy...
                        > www.psmfc.org/~wade/vacation/day5/index.html
                        > www.cduniverse.com/productinfo.asp?pid=6834825
                        > www.allstays.com/BandB/gb-isle-of-wright-bandb.htm
                        > www.google.pl/search?hl=pl&q=isle+of+wright&btnG=Szukaj+w+Google&lr=
                        > kicior99 napisał:
                        >
                        > > Wight, sprawdz na mapie. Tak sie zdarzylo ze mam z ta wyspa sporo sluzbow
                        > o do
                        > > czynieni, jej nazwe pisze w oficjalnych dokumentach kilka razy dziennie.
                        • kicior99 ta sama? - rozwiazanie 19.06.06, 13:49
                          Oficjalna strona Wyspy:
                          www.iwight.com/
                          Poza tym popatrz na strone ktorej adres sama dalas:
                          www.allstays.com/BandB/gb-isle-of-wright-bandb.htm
                          Blad jest tylko w nazwie strony, poizniej masz Wight.
                          Zas wyspa QWright istnieje tyle ze gdzie indziej
                          maps.citysearch.com/location/10583131?
                          • anna-dark Nie chce mi się z wami szukać... 19.06.06, 19:03
                            Nie chce mi się z wami szukać...

kicior99 napisał:

> Oficjalna strona Wyspy:
                            > www.iwight.com/
                            > Poza tym popatrz na strone ktorej adres sama dalas:
                            > www.allstays.com/BandB/gb-isle-of-wright-bandb.htm
                            > Blad jest tylko w nazwie strony, poizniej masz Wight.
                            > Zas wyspa QWright istnieje tyle ze gdzie indziej
                            > maps.citysearch.com/location/10583131?
            • anna-dark Śmieszny jest Okrągły Stół Artura na ścianie kated 18.06.06, 23:39
              Śmieszny jest Okrągły Stół Rycerzy Króla Artura na ścianie katedry w Winchester - a ja go szukałam stojącego gdzieś za filarem...

> Katedra mi sie bardzo podobala (moze dlatego, ze byla pierwsza angielska
              > katedra jaka zwiedzialem? ;-)). Ale Winchester to nie tylko katedra, samo
              > miasteczko jest piekne i lubilem wloczyc sie po uliczkach. Swego czasu
              > dorownywalo ranga Londynowi. Moim skromnym zdaniem jest warte odwiedzenia.
              • Gość: ??? Re: Śmieszny jest Okrągły Stół Artura na ścianie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.06.06, 23:45
                > Śmieszny jest Okrągły Stół Rycerzy Króla Artura na ścianie katedry w Winchester

A to ciekawostka, bo ja szukalem i na scianie i za filarem, ale w katedrze to go
                nie znalazlem... Ostatni raz jak go widzialem to byl w Great Hall...
                • anna-dark Stół przenieść to chyba nie problem ? 19.06.06, 13:45
                  Stół przenieść to chyba nie problem ?
                  Ja tam nie byłam wczoraj...

> > Śmieszny jest Okrągły Stół Rycerzy Króla Artura na ścianie katedry w Winc
                  > hester
                  >
                  > A to ciekawostka, bo ja szukalem i na scianie i za filarem, ale w katedrze to g
                  > o
                  > nie znalazlem... Ostatni raz jak go widzialem to byl w Great Hall...
                  • Gość: ??? Re: Stół przenieść to chyba nie problem ? IP: 194.203.201.* 19.06.06, 14:00
                    Az ciekaw jestem ile masz lat...

Cytuje za www.vrwinchester.co.uk/

It is most well known for King Arthur's Round Table, which has hung in the hall
                    from at least 1463.
    • Gość: ??? Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.06.06, 00:21
      Tak wlasnie sobie patrze na mapke Kornwalii. Jak gdzies jedziemy bardzo czesto
      korzystamy z przewodnikow z serii "pathfinder guide". Czasem zdarzaja sie
      wpadki, ale ogolnie jestesmy z nich zadowoleni. Ponizsze trasy, sa opisane w no
      5 - Cornwall walks.

Nasza pierwsza wyprawa byla do Tintagel, ktore ma byc miejscem urodzenia krola
      Artura (apropo, stol mozna znalezc w Winchesterze, o ktorym mowilismy wczesniej
      ;-)). Moze byc troche ruinologii, bo sa pozostalosci zamku i klasztory na
      polwyspie, lub spacerek do Boscastle, ktore jak tam bylem bylo extra. Teraz
      pewnie tez jest extra, ale bodajze dwa lata temu zamienilo sie w rzeke.
      Sa dwie drogi miedzy tymi miastami. Pierwsza, ta ladniejsza, jest wzdluz
      wybrzeza (mam nadzieje, ze sie nie boisz bykow, bo my sie na nie nacielismy
      :-)). Druga jest niestety srednio ciekawa, przez pola i tylko na chwile wchodzi
      sie w lasek, tak wiec wiele osob wraca tak jak przyszlo.

Alternatywnie mozna zobaczyc Fowey. Po zobaczeniu miasta mozna wybrac sie na
      spacer po ktoryms z polwyspow - jeden jest na zachod od miasta (dluzszy spacer
      10 km), drugi na poludnie (6,5 km).

Druga wyprawa byla na sam koniec Kornwalii - tak wiec zaliczylismy Land's End
      (wszystkie klasyczne zdjecia porobione ;-)), ale znacznie bardziej nam sie
      podobal spacer po Lizard Point. Spacerek dookola polwyspu zaczelismy w Kynance
      Cove - jakies 13 km w sumie.

Jezeli chodzi o punktowe zwiedzanie - oczywiscie jest St Michael's Mount z
      zamkiem i Eden project (ktorego nie widzialem, tak wiec jak bedziesz daj znac co
      o tym myslisz). Sa miasta typu St Ives (akurat tam nocowalismy), ktore maja
      swoisty klimat, ale po godzinie chodzenia mialem ich dosyc - wszedzie pelno ludzi.

Jezeli mialbym wybrac plan na trzy dni, to bym wybral:
      1. Tintagel ze spacerkiem do Boscastle;
      2. Spacer dookola Lizard's Point z Kynance Cove;
      3. Szybki skok na Land's End by zrobic zdjecia (swoja droga troche na polnoc od
      przyladka, jest wrak statku, ktory nie tak dawno sie rozbil), potem St Michael's
      Mount ewentualnie Eden Project (strzal w ciemno ;-)).

Poza tym plaze w Kornwalii sa piaszczyste, tak wiec zawsze mozna plan troche
      zmodyfikowac... ;-)
    • randybvain Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? 17.06.06, 12:32
      Glastonbury?
      • kicior99 Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? 17.06.06, 16:01
        rto sie zalatwi przy okazji. Bury Glaston jest o 30 km ode mnie.
    • kicior99 Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? 17.06.06, 16:02
      Dzieki za wszystkie wskazowki i sugestie. Wlasnmie smazy sie trasa... Jak
      przejedziemy to dam znac.
      • Gość: 123 Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? IP: *.range86-131.btcentralplus.com 18.06.06, 20:22
        Do Glastonbury dorzuć Wells - tuż obok a chyba nawet bardziej (dla mnie)
        interesujące niż Bury Glaston :) Pozdr. z... Bath
        • Gość: palejo Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? IP: *.server.ntli.net 18.06.06, 23:58
          Kicior, jak juz bedziesz "po" to zdaj relacje. Mnie podobna sprawa czeka w
          lipcu i sierpniu wiec jestem zywo zainteresowany.
          pozdro
          • kicior99 Re: Lands End czy Stonehenge? Cardiff? 19.06.06, 10:52
            oki. Na razie proweadzi Kornwalia i wyspa Wight
            • anna-dark Land's End i Wyspa Wright 21.06.06, 22:19
              Land's End i Wyspa Wright

kicior99 napisał:

> oki. Na razie proweadzi Kornwalia i wyspa Wight
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka