olliesmum 21.06.06, 17:23 www.equality.ie/index.asp?locID=135&docID=540 - wazne dla mam pracujacych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maja92 Re: Zmainy w przepisach o parental leave 21.06.06, 17:52 O fajnie, ze podniesli wiek dziecka do ktorego mozna wziasc parental leave. Szkoda tylko, ze ciagle jest to urlop bezplatny;-(((( Odpowiedz Link Zgłoś
olliesmum Re: Zmainy w przepisach o parental leave 21.06.06, 18:06 Lepszy rydz niz nic! Ja wlasnie biore 6 tygodni takiego urlopu w te wakacje i ciesze sie, ze zostalo mi jeszcze 8, ktore teraz moge wykorzystac po tym, jak Ollie skonczy juz 5 lat :) Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 11:53 Pewnie, ze zawsze lepszy rydz niz nic;-))) ale mozna przeciez wziasc urlop bezplatny i na to samo wyjdzie;-))) Pisze z rozgoryczeniem, bo nie moge sobie pozwolic ani na jedno ani na drugie ;-))) Ostatnio sobie obiecalam (i juz napaknelam male co nieco mojemu szefowi), ze jak dostane moje pieniadze z SSIA to wezme sobie moze z 4/5 miesiecy urlopu bezplatnego......mam takie marzenie, zobaczymy co z tego wyjdzie;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 12:09 A ja mogę sobie tylko oczy popodbijać bo nie zaiwestowałam w SSIA. Nie byliśmy wtedy pewni czy zostaniemy w Irlandii na dłuższy okres czasu i zrezygnowałam :((( Odpowiedz Link Zgłoś
olliesmum Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 12:51 Nie wiem, czy mozna sobie tak po prostu wziac urlop bezplatny... W kazdym razie nie przysluguje on nam prawnie, tak jak parental leave, ktorego pracodawca nie ma prawa odmowic, najwyzej moze go przesunac w czasie z waznych wzgledow. Co do kosztow, ja akurat wykorzystuje fakt, ze Ollie nie bedzie chodzic do przedszkola po wakacjach, bo zacznie szkole, wiec choc raz nie musimy placic za przedszkole w wakacje! Co pozwala mi zaoszczedzic 1600 Euro! :)) Tzn. gdybym nie wziela urlopu, a pracowala, musialabym tyle zaplacic za przedszkole. Poza tym zamierzam udac sie w Polsce do dentysty na leczenie kanalowe itp., co pozwala mi zaoszczedzic nastepne pareset Euro :). Tak ze w koncu nie bede wcale stratna. Milo polaczyc przyjemne z pozytecznym, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 13:03 Parental leave w firmie prywatnej tez mozna nie dostac. Urlop bezplatny takze. Jak na razie Irlandia nie ma od A do Z spisanego prawa/kodeksu pracy, wiec urlop bezplatny jest warunkiem ugody - tak samo jak parental leave oraz inne przywileje, ktore wywalcza SIPTU. Firmy prywatne np. nie musza dac ludziom 10% podwyzek, o ktore ostatnio byly negocjacje z rzadem - dostana je tylko firmy panstwowe. Moniko, moj maz nie chcial oszczedzac w SSIA i sobie rachunku nie zalozyl, a teraz sobie w brode pluje;-)))) Marudzilam Mu prawie przez rok, ale mnie nie posluchal, a teraz sie dopytuje to ile kasy dostane;-)))) Pytanie raczej jest: to ile we wrzesniu DOSTAJEMY?? ;-)))))) Pokazuje mu zawsze fige i mowie, ze na nowe Audi dla MNIE wystarczy... ;-)))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
olliesmum Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 13:15 Z tego co wiem, to parental leave jest tzw. statutory right, tak jak maternity leave, wiec nie sadze, by prywatnego pracodawce to nie obowiazywalo? Odpowiedz Link Zgłoś
maja9991 Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 13:32 A co to jest to tajemnicze SSIA? Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 14:35 maja9991 napisała: > A co to jest to tajemnicze SSIA? SSAI - special savings incentive accounts to jest specjalny program oszczednosciowy wprowadzony przez rzad irlandzki w maju 2001 roku. a wprowadzili go dlatego ze irlandczycy wogóle nie oszczedzali tylko wszystko przepijali w pubach i rzad chciał ich troche zmobilizowac. a polega on na tym ze do oszczednosci które masz na koncie rzad dodaje 25% tego co zaoszczedzisz, czyli za kazde zaoszczedzone 4 euro dostajesz od rzadu 1 euro gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 14:43 monika_irl napisała: > maja9991 napisała: > > > A co to jest to tajemnicze SSIA? > > SSAI - special savings incentive accounts > to jest specjalny program oszczednosciowy wprowadzony przez rzad irlandzki w > maju 2001 roku. > a wprowadzili go dlatego ze irlandczycy wogóle nie oszczedzali tylko wszystko > przepijali w pubach i rzad chciał ich troche zmobilizowac. > a polega on na tym ze do oszczednosci które masz na koncie rzad dodaje 25% tego > > co zaoszczedzisz, czyli za kazde zaoszczedzone 4 euro dostajesz od rzadu 1 euro > > gratis. zapomniałam ze trzeba oszczedzac przez 5 lat i wplacac co miesiac pieniadze na konto, maksymalnie miesiecznie mozesz wpłacic 254 euro, a minimalnie 12,70 euro (przez pierwszy rok) Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 13:34 olliesmum napisała: > Z tego co wiem, to parental leave jest tzw. statutory right, tak jak maternity > leave, wiec nie sadze, by prywatnego pracodawce to nie obowiazywalo? %%%%%%%%%%% Znam przypadki odmowy. Wszystko zalezy od "dogadania" sie z szefostwem. Pracowalam kiedys z osoba - samozwanczym zwiazkowcem, ktorej wszystko sie nalezalo itp, zawsze walczyla z "gora"... wiec "gora" sie na nia uwziela i udowodniono jej na wielu okazjach, ze nie wszystko sie nalezy.... Skonczylo sie w sadzie, ale tez niczego nie wygrala. Odpowiedz Link Zgłoś
suesslein Re: Zmiany w przepisach o parental leave 22.06.06, 14:55 Tak , Gosiu, niewatpliwie to bardzo sprytne z Twojej strony:))) hahahah ja tez nadal wierze w polska stomatologie i kazdorazowo bedac w pl jestem u mojego dentysty-sadysty:) Odpowiedz Link Zgłoś
olliesmum Re: Zmiany w przepisach o parental leave 22.06.06, 16:08 Mysle, ze dentysci sa rozni tu i tam, mnie i mezowi akurat polska dentystka spieprzyla zeby niedobrym leczeniem kanalowym...:( Dla mnie glowna roznica to ceny i wiekszy wybor dentystow, poza tym latwiej mi pojsc do dentysty, gdy jestem na urlopie u rodzicow, bo nie musze urywac sie z pracy, a Ollie ma z kim zostac :) Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Maja92 22.06.06, 14:50 Maja nie orientujesz się czy można jeszcze albo znowu otworzyć takie konto? Bo teraz już wiem że szybko stąd nie wyjedziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
maja9991 Re: Maja92 22.06.06, 14:54 Dolączam się dopytania. Też chętnie bym pooszczędzala, tym bardziej że t nie takie wielkie kwoty wchodzą w grę miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
maja9991 Re: Maja92 22.06.06, 14:58 Znalazla, że już nie można otworzyć takiego konta oasis.gov.ie/personal_finance/government_savings_scheme.html Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Maja92 22.06.06, 15:18 Niestety, to bylo "once off", a szkoda, bo nie sadze, zeby rzad znowu wymyslil jakies takie masowe rozdawanie pieniedzy jak ponad 5 lat temu. Chociaz nie wiadomo, moze cos znowu wymysla - wybory tuz, tuz;-))) Z tego co ostatnio widzialam, to Rabobank ma dobre Savings Accounts, tzn. dobrze oprocentowane. AIB On-line savings account tez jest OK, ale niestety to nie jest juz to co SSIA. Nie moge sie doczekac wrzesnia;-) Liste pomyslow na wydanie pieniedzy mam duuuuga;-))) obawiam sie, ze mojej SSIA nie starczy;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś