Dodaj do ulubionych

Zmainy w przepisach o parental leave

21.06.06, 17:23
www.equality.ie/index.asp?locID=135&docID=540
- wazne dla mam pracujacych.
Obserwuj wątek
    • maja92 Re: Zmainy w przepisach o parental leave 21.06.06, 17:52
      O fajnie, ze podniesli wiek dziecka do ktorego mozna wziasc parental leave.
      Szkoda tylko, ze ciagle jest to urlop bezplatny;-((((
      • olliesmum Re: Zmainy w przepisach o parental leave 21.06.06, 18:06
        Lepszy rydz niz nic! Ja wlasnie biore 6 tygodni takiego urlopu w te wakacje i
        ciesze sie, ze zostalo mi jeszcze 8, ktore teraz moge wykorzystac po tym, jak
        Ollie skonczy juz 5 lat :)
        • maja92 Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 11:53
          Pewnie, ze zawsze lepszy rydz niz nic;-)))
          ale mozna przeciez wziasc urlop bezplatny i na to samo wyjdzie;-)))

Pisze z rozgoryczeniem, bo nie moge sobie pozwolic ani na jedno ani na drugie
          ;-)))
          Ostatnio sobie obiecalam (i juz napaknelam male co nieco mojemu szefowi), ze
          jak dostane moje pieniadze z SSIA to wezme sobie moze z 4/5 miesiecy urlopu
          bezplatnego......mam takie marzenie, zobaczymy co z tego wyjdzie;-)))))
          • monika_irl Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 12:09
            A ja mogę sobie tylko oczy popodbijać bo nie zaiwestowałam w SSIA.
            Nie byliśmy wtedy pewni czy zostaniemy w Irlandii na dłuższy okres czasu i
            zrezygnowałam :(((
          • olliesmum Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 12:51
            Nie wiem, czy mozna sobie tak po prostu wziac urlop bezplatny... W kazdym razie
            nie przysluguje on nam prawnie, tak jak parental leave, ktorego pracodawca nie
            ma prawa odmowic, najwyzej moze go przesunac w czasie z waznych wzgledow.
            Co do kosztow, ja akurat wykorzystuje fakt, ze Ollie nie bedzie chodzic do
            przedszkola po wakacjach, bo zacznie szkole, wiec choc raz nie musimy placic za
            przedszkole w wakacje! Co pozwala mi zaoszczedzic 1600 Euro! :)) Tzn. gdybym
            nie wziela urlopu, a pracowala, musialabym tyle zaplacic za przedszkole.
            Poza tym zamierzam udac sie w Polsce do dentysty na leczenie kanalowe itp., co
            pozwala mi zaoszczedzic nastepne pareset Euro :). Tak ze w koncu nie bede wcale
            stratna. Milo polaczyc przyjemne z pozytecznym, prawda?
            • maja92 Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 13:03
              Parental leave w firmie prywatnej tez mozna nie dostac. Urlop bezplatny takze.
              Jak na razie Irlandia nie ma od A do Z spisanego prawa/kodeksu pracy, wiec
              urlop bezplatny jest warunkiem ugody - tak samo jak parental leave oraz inne
              przywileje, ktore wywalcza SIPTU. Firmy prywatne np. nie musza dac ludziom 10%
              podwyzek, o ktore ostatnio byly negocjacje z rzadem - dostana je tylko firmy
              panstwowe.

Moniko, moj maz nie chcial oszczedzac w SSIA i sobie rachunku nie zalozyl, a
              teraz sobie w brode pluje;-)))) Marudzilam Mu prawie przez rok, ale mnie nie
              posluchal, a teraz sie dopytuje to ile kasy dostane;-))))
              Pytanie raczej jest: to ile we wrzesniu DOSTAJEMY?? ;-)))))) Pokazuje mu zawsze
              fige i mowie, ze na nowe Audi dla MNIE wystarczy...
              ;-))))))))))))))))))))))))))))
              • olliesmum Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 13:15
                Z tego co wiem, to parental leave jest tzw. statutory right, tak jak maternity
                leave, wiec nie sadze, by prywatnego pracodawce to nie obowiazywalo?
                • maja9991 Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 13:32
                  A co to jest to tajemnicze SSIA?
                  • monika_irl Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 14:35
                    maja9991 napisała:

> A co to jest to tajemnicze SSIA?

SSAI - special savings incentive accounts
                    to jest specjalny program oszczednosciowy wprowadzony przez rzad irlandzki w
                    maju 2001 roku.
                    a wprowadzili go dlatego ze irlandczycy wogóle nie oszczedzali tylko wszystko
                    przepijali w pubach i rzad chciał ich troche zmobilizowac.
                    a polega on na tym ze do oszczednosci które masz na koncie rzad dodaje 25% tego
                    co zaoszczedzisz, czyli za kazde zaoszczedzone 4 euro dostajesz od rzadu 1 euro
                    gratis.
                    • monika_irl Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 14:43
                      monika_irl napisała:

> maja9991 napisała:
                      >
                      > > A co to jest to tajemnicze SSIA?
                      >
                      > SSAI - special savings incentive accounts
                      > to jest specjalny program oszczednosciowy wprowadzony przez rzad irlandzki w
                      > maju 2001 roku.
                      > a wprowadzili go dlatego ze irlandczycy wogóle nie oszczedzali tylko wszystko
                      > przepijali w pubach i rzad chciał ich troche zmobilizowac.
                      > a polega on na tym ze do oszczednosci które masz na koncie rzad dodaje 25%
                      tego
                      >
                      > co zaoszczedzisz, czyli za kazde zaoszczedzone 4 euro dostajesz od rzadu 1
                      euro
                      >
                      > gratis.

zapomniałam ze trzeba oszczedzac przez 5 lat i wplacac co miesiac pieniadze na
                      konto, maksymalnie miesiecznie mozesz wpłacic 254 euro, a minimalnie 12,70 euro
                      (przez pierwszy rok)
                • maja92 Re: Zmainy w przepisach o parental leave 22.06.06, 13:34
                  olliesmum napisała:

> Z tego co wiem, to parental leave jest tzw. statutory right, tak jak
                  maternity
                  > leave, wiec nie sadze, by prywatnego pracodawce to nie obowiazywalo?
                  %%%%%%%%%%%

Znam przypadki odmowy. Wszystko zalezy od "dogadania" sie z szefostwem.
                  Pracowalam kiedys z osoba - samozwanczym zwiazkowcem, ktorej wszystko sie
                  nalezalo itp, zawsze walczyla z "gora"... wiec "gora" sie na nia uwziela i
                  udowodniono jej na wielu okazjach, ze nie wszystko sie nalezy....
                  Skonczylo sie w sadzie, ale tez niczego nie wygrala.
            • suesslein Re: Zmiany w przepisach o parental leave 22.06.06, 14:55
              Tak , Gosiu, niewatpliwie to bardzo sprytne z Twojej strony:))) hahahah
              ja tez nadal wierze w polska stomatologie i kazdorazowo bedac w pl jestem u
              mojego dentysty-sadysty:)
              • olliesmum Re: Zmiany w przepisach o parental leave 22.06.06, 16:08
                Mysle, ze dentysci sa rozni tu i tam, mnie i mezowi akurat polska dentystka
                spieprzyla zeby niedobrym leczeniem kanalowym...:(
                Dla mnie glowna roznica to ceny i wiekszy wybor dentystow, poza tym latwiej mi
                pojsc do dentysty, gdy jestem na urlopie u rodzicow, bo nie musze urywac sie z
                pracy, a Ollie ma z kim zostac :)
    • monika_irl Maja92 22.06.06, 14:50
      Maja nie orientujesz się czy można jeszcze albo znowu otworzyć takie konto?
      Bo teraz już wiem że szybko stąd nie wyjedziemy.
      • maja9991 Re: Maja92 22.06.06, 14:54
        Dolączam się dopytania. Też chętnie bym pooszczędzala, tym bardziej że t nie
        takie wielkie kwoty wchodzą w grę miesięcznie.
      • maja9991 Re: Maja92 22.06.06, 14:58
        Znalazla, że już nie można otworzyć takiego konta
        oasis.gov.ie/personal_finance/government_savings_scheme.html
        • maja92 Re: Maja92 22.06.06, 15:18
          Niestety, to bylo "once off", a szkoda, bo nie sadze, zeby rzad znowu wymyslil
          jakies takie masowe rozdawanie pieniedzy jak ponad 5 lat temu.
          Chociaz nie wiadomo, moze cos znowu wymysla - wybory tuz, tuz;-)))

Z tego co ostatnio widzialam, to Rabobank ma dobre Savings Accounts, tzn.
          dobrze oprocentowane. AIB On-line savings account tez jest OK, ale niestety to
          nie jest juz to co SSIA.

Nie moge sie doczekac wrzesnia;-) Liste pomyslow na wydanie pieniedzy mam
          duuuuga;-))) obawiam sie, ze mojej SSIA nie starczy;-))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka