Dodaj do ulubionych

Praca za granica dla inwalidy

14.07.06, 21:37
Chciałbym sie dowiedziec czy ktos sie spotkal z zatrudnieniem inwalidy??
Ja mysle o tym ale niewiem czy sa w ogole jakies szanse
Mam 28 lat rodzine (prawie dwójke dzieci)jedno 2.5 roczku drugie zona ma na
dzis termin:)
Niestety bardzo ciezko zyc z renty 600 zl + wyplata 650 zl (najnizsza krajowa)
ogolnie ciezko wyzyc nie myslac o jakimkolwiek poziomie
Na siedząco moge pracowac przy wszystkim
ktos sie z czyms takim jak takie zatrudnienie??
Obserwuj wątek
    • mmaaggddaax Re: Praca za granica dla inwalidy 14.07.06, 22:19
      to chyba zalezy od tego co potrafisz...jesli jestes np dobrym informatykiem z
      doswiadczeniem mysle ze nie byloby problemow ale pewnie nie jestes...
    • sylwek07 zobacz na tych stronach ......... 14.07.06, 22:48
      www.niepelnosprawni.info/ledge/x/15038
      www.shaw-trust.org.uk/
    • dough wal do Irlandii 14.07.06, 23:20
      nie wiem jak w Anglii ale w Eire jest bardzo dużo udogodnień dla inwalidów (ang: disabled people), nawet przyciski w autobusach mają wypukły kod Brailla, a jak kierowca widzi że ktoś jest na wózku to pomimo długiej kolejki do autobusu (wchodzi się tylko przednimi drzwiami) wypierdziela wszyskich na bok, otwiera środkowe drzwi, obsuwa podłogę, wychodzi i pomaga wsiąść a cała reszta ludzi grzecznie czeka na swoją kolej.

Takich przykładów jest mnóstwo, oraz to że najwięcej niepełnosprawnych pracuje w rządowej administracji, w FAS, w siedzibie Dublin Bus, w Tax Office, itp. można spotkać bardzo dużo pracowników albo na wózkach albo o kulach itp. bo są w 100% sprawni umysłowo więc czemu nie mieliby pracować.

Są programy podnoszenia kwalifikacji dla niepełnosprawnych, kursy itp., większość refundowana przez rząd

Oczywiście nie chciałbym żebyś odniósł wrażenie że w tym kraju wystarczy być niepełnosprawnym żeby mieć fajną robotę, ale napewno nie jest to taki handicap jak w Polsce, gdzie sam wiesz jak jest

Jeśli masz marnować życie swoje i dzieci za głodowe pensje w PL, bo traktują Cię w pracy jako piąte koło u wozu, to rozważ wyjazd za granicę

Tutaj spotkałem się kilkakrotnie z przypadkami że w firmie jest JEDNA, JEDYNA osoba niepełnosprawna (np. na wózku), i tylko ten fakt jest wystarczający żeby zamontować podjazdy albo windę na wózki - nie wiem czy tak dbają czy prawo nakłada obowiązek ale miły to akcent.

w centrach handlowych, lotniskach itp. standardem są specjalne windy dla niepełnosprawnych, osobne toalety, miejsca na parkingu itp.

Powodzenia!
    • Gość: una Re: Praca za granica dla inwalidy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 11:37
      jak znasz wysmienicie angielski, masz znacznie wieksze szanse znalezienia pracy
      anizeli przecietny, zdrowy Polak. Inną sprawą, to co umiesz i co chcesz robic.

zreszta zadajesz złe pytanie, powinienes sie zapytac, jakie sa szanse pracy w
      [....]---> tu podajesz interesujaca Cie branze. Najpierw Twoje 'skills'
      interesuja przyszlego pracodawce, a to czy jestes w kropki, w paski czy
      'disabled' nie ma juz wiekszego znaczenia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka