Dodaj do ulubionych

sprzeczne informacje

04.08.06, 09:59
Hej mamy z malzenstw mieszanych,

bylam wlasnie w polskiej ambasadzie odebrac paszport i przy okazji zapytalam,
jak sprawa wyglada z paszportami dla dzieci z mieszanych malzenstw, czy
rzeczywiscie wymagany jest polski paszport. Powiedziano mi, ze nie, jezeli
dziecko ma irlandzki.
Ja osobiscie podrozuje z synem na jego irlandzkim paszporcie i nigdy nie
mielismy z tego powodu zadnych klopotow.
To jak to wreszcie jest? Kto jest tu miarodajnym zrodlem informacji?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maja92 Re: sprzeczne informacje 04.08.06, 10:12
      Wprawdzie nie jestem mama z mieszanago malzenstwa, ale mam dzieci z irlandzkimi
      paszportami, a jedno tylko z takim, wiec mam nadzieje, ze nie obrazisz sie, ze
      sie tutaj wypowiadam;-)

Na nasze 4 wycieczki do Polski - dwa razy sie do irlandzkiego paszportu Mlodego
      doczepili, a dwa razy nie. Wydaje mi sie, ze to wszystko zalezy od humoru
      oficera emigracyjnego.

Pozdrowienia,
      • suesslein Re: sprzeczne informacje 04.08.06, 12:04
        Hej Maju,

dlaczego mialabym sie obrazic? dziwi mnie to jednak, bo prawo jest prawem i
        powinno byc jasno okreslone, nieprawdaz? a nie zalezec od humoru urzednika.....
        jestem nieco zakrecona.... niemniej nie mam zamiaru wyrabiac moim dzieciom 2
        paszportow, bo nie ma w tym moim zdaniem zadnej logoki.
        • maja92 Re: sprzeczne informacje 04.08.06, 12:27
          Pierwszy raz mielismy nieprzyjemnosci w 2004 roku. Lecielismy pare tygodni po
          tym jak ten nowy przepis o obywatelstwie i paszportach wszedl w zycie. Wtedy na
          Okeciu sami byli zagmatwani.
          A w tym roku w Gdansku facet przyczepil sie do naszego kazdego paszportu. Meza,
          ze wystawiony przez konsulat i ze zdjecie nieaktualne (paszport ma 5 lat, wiec
          jest na nastepne 5 lat wazny). Przez ostatni rok Maciejowi wlosy sie troche
          przezedzily i jest bardzo sensytywny na komentarze typu: na zdjeciu ma pan
          wiecej wlosow niz teraz - prosze zmienic paszport; Remi, ze teraz ma 9 lat, a
          na zdjeciu jest maluchem. Paszport jest wazny przez nastepne 2 lata - nie bede
          wymieniac z powodu zdjecia. Na moje zdjecie pokrecil tylko glowa - wiadomo
          fryzura i kolor wlosow zmienil mi sie chyba juz po raz setny;-))), a na
          irlandzki paszport Jono to prawie ze skory wyskoczyl....

Przed 2004 rokiem mozna bylo wyrabiac polskie paszporty w konsulacie na
          podstawie oryginalnych certyfikatow urodzenia, czyli irlandzkich. Dopiero od
          2004 wprawadzili cala ta szopke z umiejscowianiem aktow urodzenia itp. Gdybym
          to wiedziala w 2001, gdy mlody sie urodzily to bym wystapila o ten polski
          paszport dla swietego spokoju, albo zrzekla sie dla niego polskiego
          obywatelstwa...no ale, jak to mowil moj dziadek: Jak by Polak wiedzial, ze sie
          przewroci, to by sie wczesniej polozyl;-)))))

Tez ta cala szopka z polskimi paszportami i obywatelstwem wydaje mi sie bez
          sensu;-))))
          Tylko prawda jest taka, ze inne kraje - np. Ameryka - sa bardzo restrykcyjne w
          tych sprawach i bez znaczenia ile paszportow masz to do USA i z USA musisz
          wyjezdzac na amerykanskim, jezeli jestes obywatelem...
          • suesslein Re: sprzeczne informacje 05.08.06, 11:42
            no wlasnie Maju, jesli jestes obywatelem. Moje dziecko jest obywatelem
            irlandzkim z racji pochodzenia ojca. Ja nigdy nie slyszlam o przepisie
            mowiacym, ze dziecko ma automatycznie obywatelstwo po matce, a Ty?

Matko na niebie, po co tez te gmatwaniny? Prawda? czy naprawde to komus
            potrzebne? co do aktualnego zdjecia w paszportach, to po kiego grzyba wydaja
            dla dzieci na 10 lat, skoro wiadomo, ze kilkumiesiaczne dziecko nie bedzie do
            siebe podobne po paru latach i beda wtedy robic trudnosci! Co za bezsens.

No coz, miejmy nadzieje, ze wkrotce uda im sie znalezc jakies logiczne
            rozwaizanie tego problemu, bo takich malzenstw jest coraz wiecej, wiec jesli
            dochodzi do jakiegos nieporozumienia, nie mozna mowic juz o sytuacji
            wyjatkowej, czy nietypowej:)
            • maja92 Re: sprzeczne informacje 07.08.06, 19:34
              To nie ma znaczenia, ze z racji ojca dziecko jest Irlandczykiem. Z racji matki
              jest Polakiem. To prawo do obywatelstwa obojga rodzicow (a takze i dziadkow)
              funkcjonuje w wielu krajach. Takze Irlandii. Dlatego duzo Australijczykow czy
              Amrykanscow irlandzkiego pochodzenia stara sie o irlandzkie paszporty, by moc z
              nimi bezproblemowo podrozowac po Europie.

W Polsce niepotrzebnie nagmatwali z tym umiejscowianiem aktu urodzenia w Polsce
              (bo niby gdzie jak w Polsce nie mieszkamy od 8 lat i nie mamy miejsca
              zameldowania/zamieszkania) i innymi PESELami.

Przeczekamy, jak na razie podrozujemy na irlandzkim dla malego;-)) a dla siebie
              na polskich. Jak beda klopoty z odnowieniem polskich, to przerzucimy sie na
              irlandzkie;-))))
              • suesslein wiesz Maju 07.08.06, 21:51
                co mnie w tym wszystkim irytuje, ze nie ma to wiekszego sensu- patrzac z mojego
                punktu widzenia. ja tez mam nadzieje, ze nie bedziemy z tego powodu mieli
                zadnych a perypetii i ten temat zniknie z naszego zycie jakos tak samonosnie.
                roznica miedzy Irlandia a PL w tej kwestii polega na tym, ze tu uznaje sie
                podwojne obywatelstwo, a w Pl nie.
                Ale coz my, szarzy obywatele mozemy na to poradzic?
                • maja92 Re: wiesz Maju 08.08.06, 11:07
                  Tez nie widze sensu takze z naszego punktu widzenia, bo do Polski nie zamierzam
                  wracac, a Polska dla moich dzieci jest czyms tak odleglym jak Hiszpania czy
                  Wlochy - tez cieplo i duzo wody;-))) Zima nigdy w Polsce nie byly, a latem
                  dopiero 2 razy.

Nic to - przezylysmy komunizm - przezyjemy i te fanaberie papierkowe z Polski
                  rodem;-)))) Ten nowy przepis wszedl w zycie 2 lata temu - zobaczymy co znowu
                  wymysla za nastepne 2 lata. Trzeba zyc normalnie nie zwracajac na nich uwagi -
                  szkoda zdrowia;-))))))

Mnie tylko denerwuje - nie mam problemu z posiadaniem polskiego paszportu - te
                  idiotyzmy co wprowadzili 2 lata temu z wyrabianiem polskiego paszportu.
                  Dlaczego nie mozna jak bylo to kiedys - 2 zdjecia, &50 i 3 tygodnie czekania i
                  mialo sie paszport wysawiony przez konsula do odebrania w ambasadzie? Teraz
                  wysyla sie wszystko do Polski, kompletyny absurd z "umiejscowianiem" aktu
                  urodzenia dla dziecka i wystepowaniem o PESEL i czekanie wiekami na nowy
                  dokument. Wwwrrrrr. Ten proces mnie denerwuje;-(
                  • suesslein Re: wiesz Maju 08.08.06, 12:22
                    To prawda, niejedno sie juz przezylo, wiec i to nie powinno nas zabic, heheheh
    • joa66 Re: sprzeczne informacje 10.08.06, 08:55
      Jeżeli dziecko ma numer PESEL na pewno jest obywatelem polskim (lub też polskim)

Obywatel polski ma prawo do drugiego obywatelstwa, ale w Polsce będzie
      traktowany jako obywatel RP, co znaczy m.in że granicę RP powienien przekraczać
      na polskim paszporcie.

Kiedy taka osoba z podwójnym obywatelstwem ma np. kłopoty z policją w Polsce ,
      nie może korzystać z paszportu irlandzkiego tylko polskiego.

Ot i cała filozofia.
      • suesslein Re: sprzeczne informacje 10.08.06, 09:48
        dziecko nie ma numeru pesel.
        • joa66 Re: sprzeczne informacje 10.08.06, 12:08
          Jeżeli na pewno nie ma numeru pesel ( nie wiem czy pesel władze mogą
          wydać "zaocznie") to moim zdaniem nie jest obywatelem polskim. Ale powinny
          potwierdzic to władze polskie (nie pyatjcie się o paszporty tylko o
          obywatelstwo)

I nie ma żadnych związanych z tym obowiązków, ale i praw (np będzie trzeba
          płacić za leczenie dziecka w Polsce, itp)
          • maja92 Re: sprzeczne informacje 10.08.06, 12:50
            To troche nie tak;-))

Numer PESEL nie ma nic wspolnego z tym, czy kotos jest obywatelem, a czy nie.
            Polacy urodzeni poza granicami kraju nie maja PESELu, bo niby skad?

W Polsce obowiazuje prawo krwi. Obywatelem Polski sie jest do 3-go pokolenia.
            Obywatel nie musi miec paszportu. Ilu obywateli mieszkajacych w Polsce mnie ma
            polskich paszportow? Moj tata jest jednym, od 63 lat nie wyjechal z Bydgoszczy
            ;-)))

Tutaj oficjalna strona polskiego urzedu:
            www.uric.gov.pl/index.php?page=1110100000&PHPSESSID=77a4ca92d842710c747301fd42095e79

Czytamy:

Zagadnienia nabycia obywatelstwa polskiego i jego utraty reguluje ustawa z dnia
            15 lutego 1962r. o obywatelstwie polskim (Dz.U. z 2000r., Nr 28, poz. 353 i z
            2001r. Nr 42, poz.475 oraz z 2003r. Nr 128, poz.1175) oraz rozporządzenie
            Prezydenta RP z dnia 14 marca 2000r. (Dz.U. Nr 18, poz.231) w sprawie
            szczegółowego trybu postępowania w sprawach o nadanie lub wyrażenie zgody na
            zrzeczenie się obywatelstwa polskiego oraz wzorów zaświadczeń i wniosków.

Zasada powszechnie obowiązująca w ustawodawstwie państw europejskich, w prawie
            polskim jest stosowana od kilkudziesięciu lat. Zgodnie z nią - dziecko nabywa
            obywatelstwo polskie przez urodzenie z rodziców, z których co najmniej jedno
            posiada obywatelstwo polskie, bez względu na miejsce urodzenia dziecka w Polsce
            czy za granicą (art. 4 pkt 1 i 2 cyt. ustawy). Zagadnienie obywatelstwa dzieci
            urodzonych z rodziców o różnym obywatelstwie tj. polskim i obcym, zostało
            uregulowane w ten sposób, że stosownie do art. 6 ust.1 ww. ustawy dziecko
            takich rodziców nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie, bez względu na
            miejsce urodzenia w Polsce czy za granicą. Jednakże rodzice w oświadczeniu
            złożonym zgodnie przed właściwym organem (konsul dla osób zamieszkałych za
            granicą lub wojewoda - dla osób zamieszkałych w Polsce) w ciągu 3 miesięcy od
            dnia urodzenia się dziecka, mogą wybrać dla niego obywatelstwo państwa obcego,
            którego obywatelem jest jedno z rodziców, jeżeli według prawa tego państwa
            dziecko nabywa jego obywatelstwo.

Pozdrowienia,
            • monika_irl Re: sprzeczne informacje 10.08.06, 15:42
              widze ze temat powrócil jak bumerang i w kolo Macieju to samo

ps. powodzenia Maju :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka