Dodaj do ulubionych

9-latek w Irlandii

26.08.06, 23:48
Proszę, napiszcie do której klasy pójdzie mój syn(9-lat)bardzo marne podstawy
angielskiego.W Polsce powinien zaczynać trzecią klase.Czy będzie problem z
zapisaniem dziecka do szkoły po 10-tym wrzesnia gdyż dopiero wtedy
przylatujemy.
Obserwuj wątek
    • dzoaann Re: 9-latek w Irlandii 27.08.06, 13:37
      nie mam pojęcia,do której pójdzie. Naszego zapisali rok nieżej, ale po 2
      tygodniach stwierdzili, że to bez sensu i teraz chodzi z rówieśnikami. A co do
      zapisów, to zdaje się, że community school musi Was przyjąć:)
      • c433 Re: 9-latek w Irlandii 27.08.06, 19:21
        A czy mieliscie jakie kolwiek problemy na początku?czy dziecko szybko się
        zaklimatyzowało między tamtymi dziećmi?jak sobie radzi?Jakie papiery były
        potrzebne do przyjęcia do szkoły?
        • patyczako Re: 9-latek w Irlandii 27.08.06, 20:46
          rok temu moja siedmiolatka poszla do drugiej klasy (jednoczesnie rozpoczela 1
          klase w polskiej szkole)u nich to wszystko zalezy od tego w jakim miesiacu
          dziecko sie urodzilo jest chyba jakos tak ze jak przed 1 wrzesnia skonczy te 9
          lat to powinien tu trafic do klasy czwartej ale tez duzo zalezy od szkoly i od
          znajomosci angielskiego... u nas w 1 szkole (tej najblizszej) zaproponowali nam
          ze corka pojdzie rok do tylu bo nie zna jezyka... dlatego zapisalismy ja do
          szkoly na Rathmines gdzie po pierwsze jest z rowiesnikami po drugie maja
          swietne podejscie do dzieci bez jezyka po trzecie ma dodatkowy jezyk angielski
          w czasie zajec... oni od poczatku mowili ze nie ma sie czym przejmowac bo
          dziecko po 3 miesiacach zacznie rozumiec a po pol roku mowic i tak mniej wiecej
          bylo... do jej klasy chodzi nieszanka ogolnoswiatowa a do szkoly jeszcze kilka
          polek... wiem ze w tej szkole przyjmuja tez w ciagu roku dzieci ktore
          dojechaly... szkola ogolnie jest ok i jestesmy zadowoleni pomimo tego ze na
          piechote jest do niej 50 minut dlatego czesciowo maz zawozi ja samochodem...
          • c433 Re: 9-latek w Irlandii 27.08.06, 21:43
            Eryk-tak ma na imię syn skończy 9lat dopiero 31grudnia tak więc myśle ,że
            raczej nie trafi do czwartej klasy.Z angielskim raczej kiepsko u niego mimo,że
            w szkole miał przez 2lata a oprócz tego chodził prywatnie.Jeżeli chodzi o
            szkołe -to mogę tyle powiedzieć,że mały nie jest jeszcze zapisany mimo ,iż mąż
            jest na miejscu.Tylko w jednej szkole zastał sekretarke,która nic niewiedziała
            i kazała przyjść 28sierpnia.Reszta szkół byla zamknięta bo są wakacje.My lecimy
            7września i mam nadzieję,że nie będzie zadnych problemów.A jakie papiery
            potrzebowałaś z Polski?
            • patyczako Re: 9-latek w Irlandii 27.08.06, 23:17
              akt urodzenia i jako ze to szkola katolicka chcieli zaswiadczenie o chrzcie a w
              waszym przypadku moze jeszcze o komunii... ja bez tlumaczenia to dalam i
              przyjeli... moga jeszcze chciec jakies zaswiadczenie o szczepieniach u nas tego
              w koncu nie chcieli ale poczatkowo wspominali ze moze byc przydatne... pociesze
              cie ze corka szla z zerowym angielskim i dala rade... dobrze bedzie jak maz jak
              tylko bedzie mozna niech sie dowie co i jak zebys wszystko miala jakby co

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka