Dodaj do ulubionych

czy nalezy mi sie macierzynski ?

10.11.06, 00:08
Drogie doswiadczone kobietki ... wlasnie oblecial mnie strach :-(
Przez pierwsze tygodnie ciazy bylam bardzo chora i musialam isc na zwolnienie
- za zwolnienie lekarskie jak sie wlasnie w koncu dowiedzialam nie zaplaca mi
poniewaz mi sie nie nalezy.
Dostalam pismo gdzie wiloczono mi ze do tej pory pracujac w Irlandii rok i
jeden miesiac uzbieralam 12 punktow P.R.S.I
Jesli chodzi o pieniazki za moje zwolnienia to mowi sie trudno i zyje sie
dalej ...
Ale ja wyczytalam zeby otrzymac platny macierzynski trzeba miec 36 P.R.S.I
a ja do czasu porodu tylu punktow nie uzbieram skoro przez rok mam tylko 12 :-(
Czy to znaczy , ze nic mi sie nie nalezy ?
Czy ktoras z Was sie orientuje czy to prawda ?
Az boje sie myslec jak sobie z tym z mezem poradzimy :-(
Czy jest cos co moge zrobic ?

Dziekuje i pozdrawiam
Gosia
Obserwuj wątek
    • monika_irl Re: czy nalezy mi sie macierzynski ? 10.11.06, 08:22
      musisz miec 39 tygodni przepracowanych i tyle skladek PRSI zaplaconych w
      Irlandii, ale jezeli pracowalas w PL i placilas ZUS to równiez Ci sie to wlicza
      w ten okres 39 tygodni, musisz tylko odpowiednio to zaznaczyc na formie.
      • klaudia_101 Re: czy nalezy mi sie macierzynski ? 10.11.06, 23:05
        Jeszcze niedawno ja miałam podobny problem. Jak Ci Monika napisała musisz miec
        39 udokumentowanych składek PRSI. Jeżeli przed przyjazdem do Irl pracowałaś
        legalnie w Polsce gdzie pracodawca opłacał za Ciebie składki do Zus to możesz
        to wykorzystać w ubieganiu sie o maternity benefit. Jedyne co musisz zrobić to
        dołączyć do składanego wniosku zaświadczenie z Zus o przepracowanym okresie i
        opłacanych składkach. To by było na tyle formalności, najważniejsze to
        nazbierać 39 Prsi.
        Nie wiem jak wygląda sprawa gdy ktoś choruje i z tego powodu nie może pracować
        i czy pracodawca nie powinnien płacić składek w czasie choroby pracownika a
        szczególnie kobiecie w ciązy!!!
        • marge.s Re: czy nalezy mi sie macierzynski ? 13.11.06, 18:37
          Tak mi sie wlasnie wydawalo, ze chodzi o 39 przepracowanych tygodni ale z pisma
          ktore dostalam wynika, ze chodzi 39 punktow PRSI i bynajmniej nie sa one
          naliczane tak jak by sie wydawalo: ze jeden tydzien przepracowany = jedenj
          zaplaconej skladce ale wg nich mimo , ze pracuje tutaj ponad rok uzbieralam
          dopiero 12 punktow PRSI.
          Czy rozumiecie cos z tego ??
          A moze te punkty naliczane sa tylko w przypadku jesli chodzi o chorobowe ??
          • klaudia_101 Re: czy nalezy mi sie macierzynski ? 15.11.06, 21:18
            Jezeli pracujesz rok a masz zapłaconych tylko 12 składek to moim zdaniem
            pracodawca po prostu nie opłacał za Ciebie wszystkich składek. Porozmawiaj z
            pracodawcą i przede wszystkim poproś o wszystkie Twoje PAYSLIP-y.

Pozdrowienia ;-)
            • marge.s Re: czy nalezy mi sie macierzynski ? 16.11.06, 22:04
              Posiadam wszystkie moje payslipy od pierwszego tygodnia pracy w Irlandii.
              Problem polega na tym ze te magiczne 12 to nie ilosc zaplaconych skladek tylko
              12 punktow jakie uzbieralam przez ten rok. Pytalam moja ksiegowa na jakiej
              podstawie ob;liczaja oni te punkty ale niestety nie wiedziala. I tu pojawia sie
              pytanie czy do macierzynskiego potrzeba 39 oplaconych skladek jak kazdy pisze
              czy 39 punktow. Bo oni operuja nie iloscia zaplaconych skladek tylko tymi
              magicznami punktami ...
    • monika_irl Re: czy nalezy mi sie macierzynski ? 16.11.06, 22:35
      szczerze Ci powiem że nigdy się jeszcze z punktami nie spotkałam tylko zawsze
      były te składki brane pod uwagę.
    • mpjmaliccy Re: czy nalezy mi sie macierzynski ? 26.11.06, 23:06
      a może Tobie pracodawca płacił składki raz na miesiąc i przez to masz np: 12
      dużych punktów, zamiast 52 małych ( za 52 tygodnie w roku), pocieszę cię, że ja
      pracowałam tylko 7 miesięcy ( z czego 3 będąc w ciąży) + ok. 6 brakujących
      tygodni, tylko po 1 dzień w tygodniu. I z tego dostałam najniższy macierzyński.
      Ale gdy doszły domkumenty z Polski, a pracowałam też nie na cały etat 1,5 roku,
      wyrównali mi do najwyższego. I nie składałam żadnych polskich dokumentów z ZUS-
      u,( nawet chciałam, bo moja siostra pracuje w ZUS-ie, ale oni nie chcieli)w
      podaniu wpisałam tylko pracodawcę NIP i PESEL, i to wszystko po polsku i udało
      się.
      Jeszcze raz spróbuj się dowiedzieć ile tygodni składek masz opłaconych, a tymi
      punktami się nie przejmuj. All the best. Maria
      • marge.s Re: czy nalezy mi sie macierzynski ? 29.11.06, 21:13
        Witam , mam konkretne pytanie do mpjmaliccy :-)
        jesli mozna zapytac to jakiego rzedu sa to pieniazki ?? tzn ile wynosi minimalny
        macierzynski.
        I jakie dokumenty z PL doszly , ze wyrownali CI do do najwyzszego (ile wynosi
        najwyzszy) skoro pozniej napisalas, ze nie skladalas zadnych polskich dokumentow
        z ZUS-u

Z gory dziekuje za odpwiedz
        Gosia
    • viwka Re: czy nalezy mi sie macierzynski ? 27.11.06, 13:00
      Mnie też to ciekawi...

Dotychczas jestem osobą prowadzącą dział.gosp w Polsce, opłacam sobie ZUS, bo
      firmy na wszelki wypadek nie zamknęłam... Mam ciągłość w składkach od conajmniej
      5 lat. W Irlandii nie jestem zatrudniona u nikogo.

I teraz pytanie, czy można sie starać w Irlandii o macierzyński?? w tej sytuacji?

Oczywiście w Polsce nic mi by sie nie należało... taka prawda.. A tu?
      • hanalui Re: czy nalezy mi sie macierzynski ? 29.11.06, 15:16
        > Dotychczas jestem osobą prowadzącą dział.gosp w Polsce, opłacam sobie ZUS, bo
        > firmy na wszelki wypadek nie zamknęłam... Mam ciągłość w składkach od
        conajmnie
        > j
        > 5 lat. W Irlandii nie jestem zatrudniona u nikogo.
        >
        > I teraz pytanie, czy można sie starać w Irlandii o macierzyński?? w tej
        sytuacj
        > i?

Z tego co wiem macierzynski przysluguje osobom pracujacym i oplacajacym skladki
        w Irlandii. W przypadku osob samozatrudnionych powinno to byc:
        If you are self-employed you must have:

52 weeks PRSI contributions paid at Class S in the relevant tax year before the
        year in which your claim is made
        or
        52 weeks PRSI contributions paid at Class S in the tax year prior to the
        relevant tax year before the year in which your claim is made
        or
        52 weeks PRSI contributions paid at Class S in the tax year later than the
        relevant tax year (applicable from April 2002)

Jesli nie masz oplaconej zadnej skladki PRSI w Irlandii to tak jakbys dla nich
        nie istniala (to oczywiscie moje przemyslenia, bo idac twoim tokiem myslenia
        moglabys w sumie wystapic o macierzynski zarowno w Anglii, Irlandii i we
        wszystkich innych panstwach po kolei ktore wyplacaja macierzynski, wnioskujec
        ze przeciez oplacalas skladki w Polsce) . Najlepiej byloby jednak zapytac u
        zrodla.
        Powodzenia.
        • viwka Re: czy nalezy mi sie macierzynski ? 29.11.06, 17:26
          Dzieki, pytam troche teoretycznie, bo na "chłopski" rozum sądze,
          że macierzyński sie dla mnie nie należy.
          Tak czy siak, wybieram sie niedługo po porodzie do pracy, bo wolę takie "kołacze" :)
          • marge.s do mpjmaliccy 02.12.06, 22:45
            Witam , mam konkretne pytanie do mpjmaliccy :-)
            jesli mozna zapytac to jakiego rzedu sa to pieniazki ?? tzn ile wynosi minimalny
            macierzynski.
            I jakie dokumenty z PL doszly , ze wyrownali CI do do najwyzszego (ile wynosi
            najwyzszy) skoro pozniej napisalas, ze nie skladalas zadnych polskich dokumentow
            z ZUS-u

Z gory dziekuje za odpwiedz
            Gosia
    • mpjmaliccy Re: czy nalezy mi sie macierzynski ? 11.12.06, 22:04
      Cześć Gosia
      rzadko zaglądam sorki. Nie wiem jakie dokumenty doszły z Polski, chyba
      potwierdzenie składek z ZUS.
      No i macierzyński w tym momencie wynosi ok. od 180 do 280 € na tydzień i od 1
      marca będzie przez całe 26 tygodni. Dużo informacji na ten temat jest na
      www.oasis.gov.ie. Pozdrawiam.
      maria
    • marge.s macierzynski a rodzaj kontraktu ? 10.01.07, 19:19
      Witam,
      Czy orientujecie sie czy rodzaj zatrudnienia ma wplyw na przyznanie i wysokosc
      macierzynskiego ?
      Mam na mysli np kontrakt permanent - ja osobiscie mam inny ale znajoma ma
      permanent i pracodawca placi jej co miesiac stala pensje jaka otrzymywala przed
      odejsciem.
      Sciskam i dziekuje za kazda odpowiedz
      Gosia
      • olliesmum Re: macierzynski a rodzaj kontraktu ? 10.01.07, 20:17
        Z tego, co wiem, to pracodawca decyduje o tym, czy placi macierzynskie w
        wysokosci poborow ewentualnie chyba czy doplaca do tego, co dostajesz z Social
        Welfare. To powinno byc wymienione w umowie o prace.
        • olliesmum Re: macierzynski a rodzaj kontraktu ? 10.01.07, 20:24
          Aha, zapomnialam jeszcze dodac, ze to czy kontrakt jest permanent czy nie nie ma
          raczej wplywu na wysokosc macierzynskiego - u nas np. nikt nie ma permanent
          contract a macierzynskie wyplaca sie w wysokosci poborow.
          • marge.s Re: macierzynski a rodzaj kontraktu ? 10.01.07, 23:16
            Dziekuje za odpowiedz :)
            Mam tylko pytanko, czy u Was te pobory sa wyplacane przez pracodawce czy przez
            Social Welfare?
    • marge.s z innej beczki - macierzynski 15.01.07, 23:43
      Dziewczyny napiszcie mi prosze czy wysylalyscie swoj formularz o macierzynski
      osobiscie ? czy robil to za Was wasz pracodawca ?
      U mnie w pracy panuje jak by to powiedziec swoisty balagan i nie wszystko jest
      tak jak bysmy sobie tego zyczyli - tak bardzo delikatnie powiedziane :-)
      Zanioslam moj formularz by wypelnili mi to co do nich nalezy a oni zabrali mi
      mowiac , ze oni sie juz reszta zajma.
      Wiem, ze mam limit czasowy co do jego wyslania i troche mnie martwi czy aby oni
      to zrobia. Wlasciwie to nic o co sie prosi nie jest robione na czas albo czasem
      w ogole.
      Bede spokojniejsza jesli sie dowiem, ze tutaj pracodawcy praktykuja takie
      zalatwianie sprawy :-)
      Dziekuje Kochane i pozdrawiam cieplutko !
      Gosia
      • maja92 Re: z innej beczki - macierzynski 16.01.07, 11:59
        Mnie tez pracodawca wysylal zgloszenie.
        Jezeli sie denerwujesz, czy to na pewno zrobili to moze zadzwon do Office. Tam
        na pewno Ci powiedza, czy dostali Twoje zgloszenie.

A teraz gleboki oddech - i sie zrelaksuj;-)))) Oj, cos klebek nerwow ostatnio
        jestes;-)))
        • marge.s Re: z innej beczki - macierzynski 17.01.07, 08:44
          Ach Maju :-)
          Chyba to zblizajace sie malutkimi kroczkami rozwiazanie dziala na mnie w taki
          sposob.
          O wszystko sie martwie ze zdwojona sila ;-)
          Do tego okropny balagan u mnie w pracy, brak odpowiednich ludzi i podejscie do
          ciezarnych ... jak ciezko byc pedantka w Irlandii ;-)
          Ale ten nowy rok dal nam rowniez wspanialy prezent ! Moj maz dostal bardzo dobra
          prace w East Point :-)))))))))))))))) i tak starsznie sie ciesze, ze w koncu
          zacznie sie realizowac - nie ma nic lepszego dla faceta !
          Dziekuje Tobie Maju i wszystkim wspanialym kobietkom na tym forum - zawsze moge
          sie do Was zwrocic i zawsze potraficie poprawic mi najstroj :-))))
          Dziekuje i sciskam Was mocno
          Gosia
          • monika_irl Re: z innej beczki - macierzynski 17.01.07, 10:34
            ja wysylalam sama, ksiegowa tylko wypelnila odpowiednia czesc i mi oddala
          • maja92 Re: z innej beczki - macierzynski 17.01.07, 11:35
            Gosiu, gratulacje z okazji realizujacego sie faceta w domu - no to w koncu masz
            spokoj;-)))) Przypuszczam, ze lepszy humor Twojego meza takze wplynie
            pozytywnie na Twoj nastroj.
            Czy Twoj watek "we are leaving Ireland";-))) moge wykasowac? ;-))))) Czy dolek
            jest juz za Wami?
            Zartuje - niczego nie bede kasowac! Mam nadzieje, ze wszystko pojdzie teraz z
            gorki dla Was. Urodzisz. Odchowasz i tez znajdzesz prace-marzenie....
            Bo kobieta tez ma aspiracje do realizowania - ten domek do kupienia czeka na
            Ciebie;-))))) Innym sie udalo to i Wam sie uda!!!

Uszy do gory i herbatka anyzowa - podobno wprawia w blogi nastroj;-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka