Dodaj do ulubionych

UK-interview - jak???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 18:27
Hej
Mam pytanie.
Wysyłam cv-ki przez "Monster" i wysyłam. Ale w końcu przyjdzie taki moment, że
się komuś podobam i trzeba będzie odbyć rozmowę kwalifikacyjną.
I co wtedy? Mam się zapakować w easy jeta i pruć do Londynu na pół godziną
pogawędkę bez żadnej pewności, że dostanę robotę?

Będę wdzięczny za wypowiedzi ludzi, którzy mają w tej materii jakieś doświadcznie,

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: piracik Re: UK-interview - jak??? IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 15.11.06, 18:30
      No chyba sam sobie możesz odpowiedzieć na pytanie, czy to co robisz ma sens?
    • buylog Re: UK-interview - jak??? 15.11.06, 18:44
      Tez od pewnego czasu wysylam i zaliczylem juz dwie rozmowy kwalifikacyjne przez
      telefon (na razie wynik negatywny).
      Mysle, ze pierwsza rozmowa jest mozliwa przez telefon, a ewentualne kolejne
      moga wymagac skorzystania z Easy Jeta.
      Ale moze ktos przeszedl caly proces rekrutacji od wyslania CV z Polski do
      podjecia pracy w Anglii - prosba o podzielenie sie doswiadczeniami.
      Pzdr
      • Gość: ali_g Re: UK-interview - jak??? IP: *.westlb.co.uk 15.11.06, 19:15
        Jest kilka sposoboow:
        1) najpierw telefon, ew. pozniej osobiscie
        2) poczekac az sie zbierze kilka rozmow w ciagu paru dni i wtedy przychac -
        wiem, ze nie zawsze mozliwe
        3) porzadne firmy sa sklonne placic za koszty przelotu itepe a potem relokacji.
        to jednak dotyczy specjalistoow
        • Gość: AdamIEwa Re: UK-interview - jak??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 19:43
          Jako Project Manager jestem chyba specjalistą ;))
          Więc jak będę miał farta to może wyjść całkiem przyjemnie ;)

pozdro

• reallondoner Re: UK-interview - jak??? 15.11.06, 20:28
            Takich specjalistow jest na peczki. Przewaga 90% z nich jest to, ze sa na
            miejscu. Jako pracodawca nie bede sobie glowy zawracal zapraszaniem Ciebie na
            rozmowe, skoro wiem, ze znajdujesz sie 2000km stad.
            Ale skoro uparliscie sie szukac pracy na odleglosc... powodzenia.
            A moze wideokonferencja??? TO jest rozwiazanie :P
            • Gość: AdamIEwa Re: UK-interview - jak??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 21:29
              A ciebie co ugryzlo, miesiaczke masz ???

A co do wideokonferencji to zdziwilbys sie jak wiele rzeczy mozna w ten sposob
              zalatwic i jak skuteczne jest to narzedzie. Mowie calkiem serio - pracuje w
              duzej, miedzynarodowej firmie, gdzie fizycznie niemozliwe jest zeby poleciec na
              przyklad do US po to, zeby pogadac z kims przez godzine. A widzenie mordy
              rozmowcy naprawde sporo daje.

• Gość: mxx Re: UK-interview - jak??? IP: *.proxy.aol.com 15.11.06, 22:40
            Project manager to nie jest specjalizacja, raczej funkcja, rola. Znam przypadek
            specjalisty od ubezpieczen [nie pamietam dziedziny] ktorego firma z uk
            zaprosila z jego rodzimej australii.

Zasada jest prosta - im lepsza i rzadsza [tak to sie pisze?] specjalizacja, z
            doswiadczeniem w znanej firmie tym wieksze prawdopodobienstwo ze zaprosza na
            ich koszt.

Jasne, ze jak beda mieli na miejscu podobnych kandydatow to...wiadomo.
            • Gość: AdamIEwa Re: UK-interview - jak??? IP: 167.3.114.* 16.11.06, 12:09
              Zalezy od organizacji - w funkcjonajlnej lub "weak matrix" project manager moze
              byc dodatkowa rola lub funkcja. W organizacjach o strukturze projektowej lub
              "strong matrix" project manager zedcydowanie jest "specjalista". Z reszta sa do
              tego szkolenia, certyfikaty, a nawet szkoly wyzsze. Jest to stosunkowo nowy
              zawod, a swiadomosc korzysci z posiadania na stanie "etatowego" PM-a w firmie
              ostatnimi czasy gwaltownie wzrasta.
              Z reszta wejdz sobie na "monster" i wpisz w wyszukiwaniu "project manager".
              Czasami wyskakuje nawet po kilkadziesiat ofert dziennie.

Pozdrawiam

• Gość: AdamIEwa Re: UK-interview - jak??? IP: 167.3.114.* 16.11.06, 12:09
              Zalezy od organizacji - w funkcjonajlnej lub "weak matrix" project manager moze
              byc dodatkowa rola lub funkcja. W organizacjach o strukturze projektowej lub
              "strong matrix" project manager zedcydowanie jest "specjalista". Z reszta sa do
              tego szkolenia, certyfikaty, a nawet szkoly wyzsze. Jest to stosunkowo nowy
              zawod, a swiadomosc korzysci z posiadania na stanie "etatowego" PM-a w firmie
              ostatnimi czasy gwaltownie wzrasta.
              Z reszta wejdz sobie na "monster" i wpisz w wyszukiwaniu "project manager".
              Czasami wyskakuje nawet po kilkadziesiat ofert dziennie.

Pozdrawiam

• Gość: truten Re: UK-interview - jak??? IP: *.bulldogdsl.com 15.11.06, 22:49
            Jak IT to uderzaj raczej w przciwnym kierunku (Indie, Chiny, albo nawet zostan
            tam gdzie jestes). Ja juz teraz powaznie sie zastanawiam nad nowymi
            kwalifikacjami (z wiadomych wzgledow). Spozniles sie tak o o dobrych pare lat.
            Jak w ogole stoisz z angielskim? (od project managerow nie ma zadnej taryfy
            ulgowej w tym w zgledzie)
            • Gość: AdamIEwa Re: UK-interview - jak??? IP: 167.3.114.* 16.11.06, 12:27
              Jak z angielskim? No coz, mam kilka projektow miedzynarodowych, w ktorych nikt
              nie gada po polsku i jakos sobie z tym radze. Generalnie doskonale zdaje sobie
              sprawe z tego, ze praca PM-a to w 95% komunikacja, czyli wiszenie na telefonie i
              mailu. A jak moj angielski zweryfikuje "angielski ative headhunter" to sie
              niedlugo okaze ;)) W sumie zaczalem te cv-ki wysylac od niedzieli. Na razie
              dostalem kilka potwierdzen mailowych, ze nie odrzucili mnie od razu i
              przeszedłem do daleszego etapu castingu.

A swoją dorogą to naprawdę pełna kultura. W Polsce jak wysyłasz CV to możesz
              zapomnieć, że dostaniesz jakąkolwiek informację zwrotną. Widać, że Angole mają
              lepiej obcykany ten temat.
              • bylemwanglii Re: UK-interview - jak??? 16.11.06, 15:03
                Gość portalu: AdamIEwa napisał(a):

> A swoją dorogą to naprawdę pełna kultura. W Polsce jak wysyłasz CV to możesz
                > zapomnieć, że dostaniesz jakąkolwiek informację zwrotną. Widać, że Angole mają
                > lepiej obcykany ten temat.

Monster odpisuje z automatu - tak jak większość agencji, ale faktycznie miło
                jest dostać potwierdzenie, że cokolwiek dotarło ;)
          • business3 Jaki project manager nie ma dobrej pracy w PL? 15.11.06, 23:00
            Jaki project manager nie ma dobrej pracy w PL?

> Jako Project Manager jestem chyba specjalistą ;))
            > Więc jak będę miał farta to może wyjść całkiem przyjemnie ;)
            >
            > pozdro
            >
            • Gość: AdamIEwa Re: Jaki project manager nie ma dobrej pracy w PL IP: 167.3.114.* 16.11.06, 12:13
              Czy ja napisalem, ze nie mam dobrej pracy ? :-)))))))))))

W moim przypadku chec zmiany to raczej kwestia "osobowosci eksploratora". Po za
              tym mam jeszcze inne motywacje. Jedna z nich jest to, ze moja 5 letnia corka ma
              ostatnia szanse zeby zostac w 100% bilingwalnym osobnikiem i miec calkowita
              swobode wyboru tego co bedzie robic w przyszlosci.
              Generalnie temat "dlaczego" to jest temat na flaszke wodki i dyskusje do rana.
              Powodow wyjazdu moglbym znalezc dziesiatki
              • reallondoner Re: Jaki project manager nie ma dobrej pracy w PL 16.11.06, 16:42
                Jako ekslorator skupi sie lepiej na poznaniu prawa unijnego i informacjach, czy
                faktycznie potrzebujesz pozwolenia na prace w UK. Taki z Ciebie
                eksplorator...hehe. Widac jak wiele znaczy dla Ciebie pozycja Project
                Managera :)
                Poza tym, caly Twoj post, zarowno ten jak i poprzedni, wyglada na farse.
                Jezeli jednak jest prawdziwy, niech wszystkie sily maja nas w obronie przed tak
                obeznanym Managerem :P
        • Gość: A Re: UK-interview - jak??? IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 15.11.06, 21:05
          Opcja 4, zatrudniaja Cie na podstawie rozmowy telefonicznej. Jak najbardziej
          mozliwa. Znam dwoch specjalistow z IT, ktorzy w ten sposob dostali prace.
          • Gość: A Re: UK-interview - jak??? IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 17.11.06, 08:38
            Podbijam temat. Wlasnie sie dowiedzialam, ze moj kolega zaczyna od poniedzialku
            w Londynie. Szukanie pracy z Polski zajelo mu tydzien. Interview tylko przez
            telefon. Kolega z branzy IT.

Faktem jest, ze pracowal wczesniej w miedzynarodowych, bardzo znanych firmach.
            • Gość: truten Re: UK-interview - jak??? IP: 193.82.16.* 17.11.06, 17:04
              Moze kolega jedze zapie..ac za pol tego co my tutaj robimy, albo jak mawia
              kolega Irlandczyk: za miske ziemniakow :-) Okres swietnosci mamy juz tutaj za
              soba.
              • Gość: A Re: UK-interview - jak??? IP: 205.223.239.* 17.11.06, 17:28
                Moze Twoi znajomi zapier.., moi pracuja. I nie przyjezdzaja tu z desperacji
                tylko raczej dlatego, ze chetnie ich tu zatrudniaja i niezle wynagradzaja.
                Stawki na kontraktach dla specjalistow oracle/unix itp dobijaja nawet do 600
                funtow/dzien.
                • Gość: truten Re: UK-interview - jak??? IP: 193.82.16.* 17.11.06, 17:50
                  Zadzi pienidza.. To 600/per day to zadna rewelacja dla specjalisty
                  • Gość: truten Re: UK-interview - jak??? IP: 193.82.16.* 17.11.06, 17:56
                    I za to nie lubie internetu. Jakbysmy gadali face to face to wiedzialbym z kim
                    gadam..
                  • Gość: ehh Re: UK-interview - jak??? IP: 205.223.239.* 17.11.06, 17:58
                    Zabawne. Jak ktos napisze na tym forum, ze tyle zarabia, to go wyzwa od
                    fantastow, ale ogolnie to przeciez kazdy specjalista tyle zarabia.

To pewnie ta Twoja miska ziemniakow. W takim razie ja jestem cienka, bo tyle nie
                    zarabiam ... jeszcze.
                    • Gość: trtuten Re: UK-interview - jak??? IP: 193.82.16.* 17.11.06, 18:00
                      >W takim razie ja jestem cienka, bo tyle ni
                      > e
                      > zarabiam ... jeszcze.

Na pewno masz jakies inne zalety. Grasz moze na fortepianie, spiewasz, tanczysz
                      na rurze ? :-)
      • vierablu Re: UK-interview - jak??? 15.11.06, 21:05
        > Ale moze ktos przeszedl caly proces rekrutacji od wyslania CV z Polski do
        > podjecia pracy w Anglii - prosba o podzielenie sie doswiadczeniami.

Ja przeszlam.
        Te telefoniczne rozmowy i wysylanie CV to owszem, bardzo dobre przygotowanie i
        kazdemu bym przejscie takiego etapu radzila - mozna sie zorientowac, jaki jest
        popyt na nasza specjalizacje, jakie zarobki, nauczyc sie przechodzenia rozmowy
        kwalifikacyjnej przez telefon itp. Niestety, to jakos nie doprowadzalo do
        zatrudnienia i jakies konkretne propozycje zaczelam dostawac dopiero wtedy, gdy
        zaczelam podawac ades londynski i pisac, ze bede pod tym adresem mieszkala od
        dnia tego i tego (nie dalej, niz za miesiac).
    • vierablu Re: UK-interview - jak??? 15.11.06, 21:07
      Jak jestes Project Managerem, to zajrzyj tutaj:
      arraspeople.co.uk

Mozna sie z nimi umowic na rozmowe telefoniczna dotyczaca Twoich szans na rynku
      pracy. Jest tam tez wiele innych przydatnych informacji.
      • Gość: AdamIEwa Re: UK-interview - jak??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 21:32
        Wielkie dzieki

Pozdrawiam
        • Gość: truten Re: UK-interview - jak??? IP: *.bulldogdsl.com 15.11.06, 22:54
          Nie podniecalbym sie na twoim miejscu. To nie jest dobry pomysl szukac pracy
          przez agencje jezeli nie ma cie na miejscu (pomijam waskie specjalizacje).
          Takich jak ty jest na calym swiecie na peczki. A wszyscy sie pchaja do US, UK,
          ewntualnie jakis tam dubaj czy australia. Konkurencja OLBRZYMIA! No i naprawde
          bardzo wazny jezt jezyk (szczegolnie w przypadku project managerow 'nie
          technicznych')
    • Gość: flawia Re: UK-interview - jak??? IP: *.bulldogdsl.com 15.11.06, 23:00
      Hej, ja znalazlam prace z 'polskim adresem', zerknij tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=720&w=39177335&v=2&s=0
      Ale wydaje mi sie, ze w szukanie dobrej pracy warto zainwestowac i sama bylam
      gotowa kupic sobie bilet. Moja kolezanka tez znalazla prace z PL i na pierwsza
      rozmowe poleciala na wlasny koszt, kolejna rozmowe zafundowal jej przyszly
      pracodawca, prace dostala. Warto ryzykowac!
      • Gość: truten Re: UK-interview - jak??? IP: *.bulldogdsl.com 15.11.06, 23:10
        To wszystko zalezy od specjalizacji . Strzalam: masz kawlaifikacje medyczne
        (faramcautyczne)?

W IT zachodnio-europejski okres swietnosci zaczyna sie konczyc. Na stronach
        firm IT dzialajacych w UK,pod 'peoople/team' sa zdjecia Hindusow brkajacych na
        hinduskich polach tenisowych!
        • Gość: truten Re: UK-interview - jak??? IP: *.bulldogdsl.com 15.11.06, 23:13
          Na ostatniej rozmowie kwalif. gosciu przywiatla mnie slowami, ze wierzy, ze nie
          wszystkie projekty musza isc do Indii.
          To nie jest popularne stanowisko.
          • Gość: flawia Re: UK-interview - jak??? IP: *.bulldogdsl.com 15.11.06, 23:26
            Pracuje w marketingu, gdzie jest chyba milion razy trudniej sie przebic niz w
            IT czy PM.
            • Gość: truten Re: UK-interview - jak??? IP: *.bulldogdsl.com 15.11.06, 23:29
              No to mnie naprawde zagielas. A jak stoisz z ang?
              • Gość: truten Re: UK-interview - jak??? IP: *.bulldogdsl.com 15.11.06, 23:32
                Marketingowiec i zaplacili ci 1000 funciakow za przyjazd rozmowe. Normalnie nie
                chce mi sie wierzyc. Ja jeszcze tu w ogole nie spotkalem marketingowca
                wyksztaconego poza krajem anglojezycznym (a troche po firmach sie bujam). No to
                czym ich ujelas? Zdradz nam tajemnice.
                • Gość: flawia Re: UK-interview - jak??? IP: *.bulldogdsl.com 16.11.06, 22:16
                  Urokiem osobistym? :)

A na serio- mialam dosc mocne CV, firmy miedzynarodowe znane tu i powazane plus
                  przed zaproszeniem na rozmowe robilam 2x wiecej testow i case studies niz to
                  sie praktykuje normalnie (teraz regularnie uczestnicze w rekrutacjach, wiec mam
                  porownanie)- ewidentnie testowali moj angielski.

A czy tysiac funtow zanwestowanych w potencjalnego kandydata to duzo? Na
                  tutejsze warunki to chyba nie bardzo, u mnie za skuteczne polecenie kogos
                  (czytaj zakonczone zarudnieniem i przejsciem okresu probnego) dostaje sie od 3
                  do 10 tys funtow (w zaleznosci od stanowiska), a i tak jest wieczny problem (i
                  nie mowie tu tylko o marketingu).

A ja znam ludzi w marketingu w UK wyksztalcone poza krajem anglojezycznym, na
                  pewno z 10 osob.
                  • Gość: truten Re: UK-interview - jak??? IP: 193.82.16.* 17.11.06, 17:09
                    Gratuluje (jezeli to prawda, bo to naprawde niecodzienne, nawet jak w PL
                    pracowalas dla amerykaskich korporacji). Osobiscie za marketingowcami nie
                    przapdam. Ale to nieistotne. Powodzenia zycze.
                    • Gość: flawia Re: UK-interview - jak??? IP: *.bulldogdsl.com 17.11.06, 22:57
                      No coz, ja tez nie przepadam, ale pracuje, zeby zyc, nie odwrotnie :)
                      Pozdrawiam
    • bylemwanglii Re: UK-interview - jak??? 16.11.06, 15:01

> się komuś podobam i trzeba będzie odbyć rozmowę kwalifikacyjną.
      > I co wtedy? Mam się zapakować w easy jeta i pruć do Londynu na pół godziną
      > pogawędkę bez żadnej pewności, że dostanę robotę?

Dokładnie tak - w moim przypadku rozmowa miała być ASAP, nie było lotów w tym
      czasie (na mój koszt) i prułem autobusem na pogawędkę. Ale był to jeden przypadek.

Z reguły najpierw jest telefoniczne/skype/msnm interview, potem ewentualnie
      face2face.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka