Dodaj do ulubionych

Co zniecheca do powrotu do Polski ?

17.11.06, 12:03

Calkiem zgrabnie ujete, jako ze mam slabosc do ekonomicznego punktu widzenia :

"Jesteśmy raczej krajem, gdzie wzrost gospodarczy jest niższy od tego, jaki
mógłby być. I raczej to się nie zmieni. Naszym największym problemem jest
bowiem to, że nasze słabe państwo, ze słabymi finansami publicznymi, jest
masowo nadużywane. I to się odbija na funkcjonowaniu gospodarki. Jeśli
państwo daje się masowo oszukiwać, pozwala masowo wyłudzać miliardy złotych w
formie różnego rodzaju zasiłków, to stale tych pieniędzy jest za mało i
trzeba podwyższać podatki. A z racji tego, że płacących uczciwie podatki jest
niewielu, to opodatkowanie jeszcze bardziej się zwiększa.
Tak więc mamy gospodarkę z ogromną szarą strefą, gdzie masowo ucieka się od
płacenia podatków, gdzie na porządku dziennym są oszustwa i wyłudzenia. Bez
radykalnej poprawy na pewno nie osiągniemy wzrostu, o którym wspomniałem
wcześniej.

Money.pl: Przerażająca teza się z tego rysuje - w Polsce nie opłaca się być
uczciwym.

W.O.: Raczej tak. Nie mówię, że wszyscy, ale wielu firmom nie opłaca się
prowadzić uczciwie działalności gospodarczej. "

Calosc:

www.money.pl/archiwum/mikrofon/artykul/orlowski;w;polsce;nie;oplaca;sie;byc;uczciwym,108,0,201836.html
Obserwuj wątek
    • Gość: ha Re: Co zniecheca do powrotu do Polski ? IP: 205.223.239.* 17.11.06, 12:10
      Kombinatorstwo, zlodziejstwo i ogolne przyzwolenie na to, jest jednym z glownych
      powodow, dla ktorych odwiedzam Polske tylko na weekend.
      Do tego bycie uczciwym oznacza bycie frajerem, a jak sie ma jakies pieniadze, to
      automatycznie staje sie zlodziejem, bo przeciez uczciwie nie mozna zarobic...
      A jak ktos ma pieniadze, to mozna go przeciez okrasc, bo jego stac, a zlodziej
      jest biedny i nieszczesliwy.

BTW, bylo mi dobrze w PL poza pewnymi chwilami, ale jak juz jestem gdzie indziej
      to po co wracac. Nie chce mi sie znowu przezywac tego momentu, gdy mojego
      samochodu nie bylo tam gdzie go zaparkowalam poprzedniego dnia, albo moje auto
      stalo na ceglach. Rownie ekscytujace bylo zobaczenie co zostalo z auta po
      postoju na parkingu policyjnym i ten dziwny brak oryginalnych czesci.
      • spacecoyote Re: Co zniecheca do powrotu do Polski ? 17.11.06, 12:36
        Mnie najbardziej odstreczaja ludzie, albo konkretniej: nastawienie czlowieka do
        czlowieka. Kazdy, kto tylko moze, wykorzystuje swoje 5 minut, zeby kogos
        udupic, zmieszac z blotem, pouczyc, ochrzanic i rzucac klody pod nogi.
        Urzednicy, babcie w tramwaju, byle ciec, kasjer, bileter czy szatniarz.
        Dlaczego tu ludzie potrafia byc na ogol usmiechnieci i uprzejmi? W Polsce jest
        po prostu wojna o przetrwanie, ja nie mam do tego nerwow.
      • business3 To że ludzie harkają i smarkają na ulice... 18.11.06, 09:40
        To że ludzie harkają i smarkają na ulice...
    • gonzales.wroclaw Re: Co zniecheca do powrotu do Polski ? 17.11.06, 13:30
      korkix78 napisał:

>
      > Calkiem zgrabnie ujete, jako ze mam slabosc do ekonomicznego punktu widzenia :
      >
      > "Jesteśmy raczej krajem, gdzie wzrost gospodarczy jest niższy od tego, jaki
      > mógłby być. I raczej to się nie zmieni. Naszym największym problemem jest
      > bowiem to, że nasze słabe państwo, ze słabymi finansami publicznymi, jest
      > masowo nadużywane. I to się odbija na funkcjonowaniu gospodarki. Jeśli
      > państwo daje się masowo oszukiwać, pozwala masowo wyłudzać miliardy złotych w
      > formie różnego rodzaju zasiłków, to stale tych pieniędzy jest za mało i
      > trzeba podwyższać podatki. A z racji tego, że płacących uczciwie podatki jest
      > niewielu, to opodatkowanie jeszcze bardziej się zwiększa.
      > Tak więc mamy gospodarkę z ogromną szarą strefą, gdzie masowo ucieka się od
      > płacenia podatków, gdzie na porządku dziennym są oszustwa i wyłudzenia. Bez
      > radykalnej poprawy na pewno nie osiągniemy wzrostu, o którym wspomniałem
      > wcześniej.
      >
      > Money.pl: Przerażająca teza się z tego rysuje - w Polsce nie opłaca się być
      > uczciwym.

Cały kłopot nie polega na tym, że w Polsce masa ludzi żyje z socjalu - ostatecznie są w Europie kraje, gdzie masa ludzi żyje na koszt innych, takie jak Niemcy, Francja czy UK, ale one różnią się zasadniczo od Polski pod jednym względem: tam przynajmniej nie przeszkadza się żyć tym, którzy chcą sami zarabiać na siebie.
      Polski problem jest taki, że jak ktoś ma w sobie minimum inicjatywy i chce pracować na swoim, to ciągle ktoś mu rzuca kłody pod nogi. I nie chodzi to o osławione (i baaardzo mocno wydumane) problemy z rejestracją działalności, tylko o systematyczne gnojenie biznesu - zwłaszcza małego i średniego - przez aparat państwowy; wystarczy tylko dodać, że w Polsce działa z 60 inspekcji i organów kontrolnych, z których każda ma niemałe możliwości w dręczeniu przedsiębiorców, i organizacyjnie, i finansowo.
      Dochodzi przy tym do takich absurdów, że najbardziej gnojeni są eksporterzy (gdzie przecież to oni odpowiadają w znacznym stopniu za napływ obcej gotówki do danego kraju), pod pretekstem nieprawidłowości w stosowaniu podatku VAT, który swoją drogą jest niesamowicie skomplikowany.
      Raz nieomal spadłem z krzesła, jak dowiedziałem się, że w UK koszty można dokumentować paragonami. Jak w Polsce mi przyfalowała kontrola podatkowa, to pierwsze co, to mi oglądali faktury, czy wszystkie przecinki są na miejscu, bo brak takowego dyskwalifikował dokument.

>
      > W.O.: Raczej tak. Nie mówię, że wszyscy, ale wielu firmom nie opłaca się
      > prowadzić uczciwie działalności gospodarczej. "

Tutaj też bym nie przesadzał - z punktu widzenia prostego rachunku ekonomicznego nigdzie nie opłaca się uczciwie prowadzić działalności gospodarczej, bo wszędzie podatki trzeba jednak płacić.
      • reallondoner Re: Co zniecheca do powrotu do Polski ? 17.11.06, 13:41
        Odpowiadajac na pytanie z tematu:

Wszystko. Nie ma rzeczy w Polsce, ktora moglaby mnie tam z powrotem sciagnac...
        moze dopiero na emeryture i w to tez watpie. Wszystko co mam, mam dzieki
        wlasnej pracy i sam sie wszystkiego dorobilem (w Polsce garbu a tutaj
        spokojnego zycia). Nikt mi nie pomogl i dzieki temu glowe moge trzymac wysoko z
        gorze. Polska to okres mego kiepskiego zycia i wole go nie wpominac.
        :)

Na pewno kazdy ma inne odczucia, ale w moim przypadku Polska to bagienko. Wiem,
        ze nalezy probowac je zmienic, ale to pozostawiam bardziej ambitnym. Mnie
        ambicja wystarcza na dzialanie na rzecz Wielkiej Brytanii.
    • gonzales.wroclaw I mały cytacik do dyskusji. 17.11.06, 14:00
      "Ryba psuje się może od głowy, ale fetor dochodzi do ogona całkiem szybko. Pod koniec lat dziewięćdziesiątych tylko co czwarty Polak uważał, że zawsze trzeba postępować w zgodzie ze swoimi zasadami. Chyba mało roboty mają spowiednicy, skoro tak łatwo się rozgrzeszamy. Jest bardzo źle. Nie jest tak, że nie mamy żadnych zasad. Mamy je. Ale silniejsza jest nasza gotowość ich złamania, jeśli tylko jest to dla nas wygodne. Nie można więc narzekać na złe elity i dla kontrastu przeciwstawiać im dobry lud. Mamy tu swoiste przenikanie. Wszystko się przenika, jedno brudzi się od drugiego. Oszukujemy, kradniemy, kombinujemy z KRUS-em i załatwiamy i lewe renty. Ocenia się, że dwadzieścia procent Polakowi funkcjonuje w szarej strefie. Zapłacimy mandacik, panie kierowco? O, wiemy, jak sprawę załatwić. Lewe zwolnienia lekarskie, lewe zaświadczenia o byciu rencistą, masowe jeżdżenie na gapę, niekoniecznie z brakuj pieniędzy na bilet. Lekarz wystawia fałszywe zwolnienia: i strasznie się dziwi, że w warsztacie samochodowym ; zrobili go w konia. Robotnik oszukuje ludzi i dziwi się, że lekarz każe mu płacić łapówkę. Ludzie oszukują pracodawcę i chodzą na lewe zwolnienia, a potem trzęsą się ze złości, że do baku nalano im chrzczonej benzyny. Złorzeczą na polityków i mówią, że państwo jest be, ale nie mają cienia zahamowań, by to państwo doić; tak bardzo, jak się da."

Źródło: T. Lis, Co z tą Polską.
      • Gość: ha Re: I mały cytacik do dyskusji. IP: 205.223.239.* 17.11.06, 14:09
        Kurde, musze kiedys poczytac jego tworczosc, bo to zabrzmialo zachecajaco. I
        niestety tak prawdziwie.

Zawsze sie smieje ze znajomego forum samochodowego, gdzie tylko sie narzeka na
        nieuczciwosc, niesolidnosc, ciagle mowie sie o okradaniu i zlodziejach, a potem
        pojawia sie temat jak zalatwic przeglad na lewo, bo sie nie podbilo, kto wystawi
        jakies lewe zaswiadczenie, jak uzyskac wiecej od ubezpieczyciela, jak uniknac
        placenia mandatu itp. Ale zle w tej Polsce, tylko jakos nikt nie chce byc
        uczciwy jak mu to nie po drodze.
        Nie czytalam nigdy natomiast uwag jak mozna by cos zmienic, albo o
        przestrzeganiu prawa.
    • Gość: Kha Re: Co zniecheca do powrotu do Polski ? IP: *.range81-151.btcentralplus.com 17.11.06, 15:38
      PiS zniecheca do powrotu do polski
      • djo4 Re: Co zniecheca do powrotu do Polski ? 17.11.06, 15:48
        jak ja chacialbym byc na Waszym miejscu ( w UK), niestety nie moge.
    • elajna7 Re: Co zniecheca do powrotu do Polski ? 17.11.06, 21:36
      Wszechobecna korupcja.
      • Gość: atakpingwinow Re: Co zniecheca do powrotu do Polski ? IP: 85.134.164.* 17.11.06, 21:41
        jaka krupcja?myslisz ze gdzie indziej nie ma korupcji?zycze milegotrwania w
        nieswiadomosci.
        wpolsce jest dobrze tylko trzeba dobrze zarabiac ale jezeli sie to komus juz
        udalo to nie ma lepszego panstwa do zycia.szkoda tylko ze narod zostal tak
        zgnojony ze optymizmu w polsce za grosz
        • elajna7 Re: Co zniecheca do powrotu do Polski ? 17.11.06, 21:44
          Przeciez wyraznie napisalam: WSZECHOBECNA.
        • Gość: majkel Re: Co zniecheca do powrotu do Polski ? IP: 85.134.162.* 17.11.06, 21:49
          wpolsce jest dobrze tylko trzeba dobrze zarabiac ale jezeli sie to komus juz
          udalo to nie ma lepszego panstwa do zycia

a co tam takiego fajnego brud smrod i ubustwo ???

ci ktorym sie udalo lub na to zapracowali to bardziej monte carlo albo takie
          jakies klimaty ale polacy to jeszcze nie ta liga
    • mikesz13 Re: Co zniecheca do powrotu do Polski ? 18.11.06, 14:55
      kupilismy sobie dzialke i poki co zasadzilismy na niej drzewa aby rosly do czasu
      kiedy wrocimy i zaczniemy sie budowac. ale to przeciez Polska i wszystkie
      drzewka zostaly skradzione!!!! i wlasnie dlatego mi sie nie chce wracac, do
      kraju zlodziei!
      • mysz2006 Re: do gonzales.wroclaw 18.11.06, 14:59
        gdzie mozna znalesc wypowiedz T.Lis cytowana wyzej? dzieki.
        • gonzales.wroclaw Re: do gonzales.wroclaw 18.11.06, 19:10
          mysz2006 napisał:

> gdzie mozna znalesc wypowiedz T.Lis cytowana wyzej? dzieki.

W książce T. Lisa "Co z tą Polską" :). Dysponuję pdf`em, ale obawiam się, że rozesłanie jej chętnym osobom będzie złodziejstwem opisywanym w publikacji :D.
      • Gość: hehe Re: Co zniecheca do powrotu do Polski ? IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 18.11.06, 20:23
        Hehe, to tak jak z ogrodzenem mojej dzialki. Rodzina dala sobie w koncu z tym
        spokoj, bo zawsze znikalo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka