eeela 23.11.06, 14:51 Peat, mam do Ciebie przeogromna prosbe. Czy bylbys tak dobry i podwiesil ten watek? Moze nawet wrzucil link ponizej do polecanych? Bylabym ogromnie wdzieczna. uczciwiemigranci.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eeela Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 23.11.06, 15:03 Przepraszam najmocniej, moi wspolspiskowcy w ostatniej chwili zmienili adres, ktory jest jak nastepuje: www.gopetition.com/online/10263.html Odpowiedz Link Zgłoś
aznar33 Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 23.11.06, 15:13 Eeelu... Co chcecie osiągnąć przez ów list otwarty? Skąd zaczerpnęliście wypowiedź prezydenta? O ile dobrze pamiętam, to zaprzeczył on jakoby taka wypowiedź miała miejsce. Co to jest "Uczciwi Emigranci"? Organizacja? Jak weryfikowana jest uczciwość i skąd/po co pojawił się tem przymiotnik? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 23.11.06, 16:10 Wypowiedz zaczerpenlismy z wymienianych z tytulu w liscie mediow, ktore wypowiedz prezydenta zarejestrowaly. Nie przypominam sobie, zeby prezydent zaprzeczal, iz taka wypowiedz miala miejsce; a gdyby to nawet byl uczynil, rozmowa zostala zarejestrowana i nic by mu to nie dalo, a tylko podwazylo jego wiarygodnosc. Uczciwi emigranci to wolna wirtualna inicjatywa obywateli, ktorzy nie poczuwaja sie do bycia odpowiedzialnymi za pobieranie zasilkow w Polsce, podczas gdy zyja i pracuja w UK lub Irlandii. Przymiotnik pojawil sie jako podkreslenie przeciwstawienia sie emigrantow polskich obrazowi zaprezentowanemu przez prezydenta Kaczynskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
aznar33 Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 23.11.06, 16:17 Moim zdaniem Eeelu marnujesz swoją energię w niewłaściwym kierunku. Wypowiedź została przetłumaczona z języka polskiego na angielski i... jak rozumiem z angielskiego na polski przez Was, tak? Delikatnie mówiąc istnieje tu możliwość zgubienia sensu wypowiedzi w tłumaczeniu. Jeśli już chcecie protestować wobec czegoś, do dotrzyjcie do orginału. W podanym przez Was cytacie nie widzę nic złego, a wręcz przeciwnie. Nie należy na siłę zakładać złych intencji autora, żeby cos udowodnić. Polecam też najpierw dokonać dokladnego rozbioru logicznego poszczególnych zdań i rozpatrywać go w kontekście całości wypowiedzi jak również i pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 24.11.06, 14:10 > Wypowiedź została przetłumaczona z języka polskiego na angielski i... jak > rozumiem z angielskiego na polski przez Was, tak? Delikatnie mówiąc istnieje tu > możliwość zgubienia sensu wypowiedzi w tłumaczeniu. Polska wersja prezydenta jest calkowicie bez znaczenia. To angielska wersja jest oryginalem, jako ze zostala wygloszona w anglojezycznym kraju, majac za odbiorcow anglojezycznych ludzi. To ta wersja zostala zarejestrowana przez media. I za te wersje prezydent jest odpowiedzialny osobiscie, jakkolwiek by go nie usprawiedliwiac nieudolnoscia tlumacza, uciskajacymi go butami czy zbyt slona zupa skonsumowana w porze lunchu. Odpowiedz Link Zgłoś
aznar33 Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 24.11.06, 14:20 > Polska wersja prezydenta jest calkowicie bez znaczenia Macie pretensje do prezydenta o coś, czego być może nie powiedział? Wolne żarty. > To angielska wersja jest oryginalem Co proszę? Prezydent i premier nie przyznają się do znajomości języka angielskiego. Wypowiadają się w ojczystym języku, a ten jest dopiero tłumaczony. To jakieś szaleństwo... Zakładając jednak, ze tłumaczenie jest poprawne. Co jest takiego obraźliwego w tej wypowiedzi cytowanej w Waszym proteście? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 24.11.06, 14:52 Prezydent odpowiada za slowa, ktore przekazuje miedzynarodowej opinii publicznej. Prezydent, nie zas jego tlumacz. Dlatego angielska wersja pozostaje najbardziej istotna. W tekscie zostaly uzyte obrazliwe przymiotniki w stosunku do obywateli polskich. Obywatele polscy zostali oskarzeni rowniez o nieuczciwosc (pobieranie zasilkow w Polsce). Oczywiscie, sa przypadki Polakow nieudacznikow, Polakow oszustow, a takze Polakow-zlodziei, mordercow i co tam tylko jest jeszcze. Jak w kazdej narodowosci. Ale rola prezydenta nie jest zwracanie na to uwagi opinii miedzynarodowej. Rola prezydenta jest reprezentowanie swoich obywateli w mozliwie jak najlepszy i najgodniejszy sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
aznar33 Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 24.11.06, 15:02 > Prezydent odpowiada za slowa, ktore przekazuje miedzynarodowej opinii > publicznej. Prezydent, nie zas jego tlumacz. Dlatego angielska wersja pozostaje > najbardziej istotna. Ech... nie mam siły tłumaczyć rzeczy najbardziej oczywistych. Prezydent powinien odpowiadać za to co powiedział, a nie za to, co ktoś usłyszał. Koniec i kropka odnośnie tego. > W tekscie zostaly uzyte obrazliwe przymiotniki w stosunku do obywateli > polskich. Ale to jakaś bzdura. Możemy przeczytać: "Wierzę, że jest pewna liczba ludzi, nie tylko z Polski, lecz z innych krajów Unii Europejskiej, którzy są w sposób naturalny nieporadni, nieudaczni" "Pewna liczba" nie znaczy, że wszyscy. Dlaczego na siłę starasz się pojawić w tej pewnej grupie, żeby pozwolić się obrazić? Istnieje taka pewna liczba nieporadnych Polaków w UK. Możesz ich choćby zobaczyć śpiących na dworcach w kartonowych domkach. TACY LUDZIE SĄ!!! Nie nazwiesz chyba bezdomności pewną formą zaradności? Prezydent dodaje, że Polska nie będzie się uchylać od pomocy tym ludziom, czemu mogę jedynie przyklasnąć. Jedyne czego się mogę doczepić to to, że poza pięknymi słowami nie idzie praktyka. > Obywatele polscy zostali oskarzeni rowniez o nieuczciwosc (pobieranie > zasilkow w Polsce). Gdzie? Czytam czytam i nie mogę tego fragmentu odszukać w Waszej petycji. Pokaż paluszkiem proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 24.11.06, 15:21 > Ech... nie mam siły tłumaczyć rzeczy najbardziej oczywistych. Prezydent powinie > n > odpowiadać za to co powiedział, a nie za to, co ktoś usłyszał. Prezydent odpowiada za to, co przedstawia mediom. Niewazne, za czyim posrednictwem. > > W tekscie zostaly uzyte obrazliwe przymiotniki w stosunku do obywateli > > polskich. > Ale to jakaś bzdura. > Możemy przeczytać: > "Wierzę, że jest pewna liczba ludzi, nie tylko z Polski, lecz z innych krajów > Unii Europejskiej, którzy są w sposób naturalny nieporadni, nieudaczni" > > "Pewna liczba" nie znaczy, że wszyscy. Dlaczego na siłę starasz się pojawić w > tej pewnej grupie, żeby pozwolić się obrazić? Czy ja gdzies napisalam, ze wszyscy? Wypowiedzial sie o 'pewnej liczbie'. Nie powinien byl tego czynic. Zaden prezydent nie powinien zle sie wyrazac o swoich rodakach na arenie miedzynarodowej, poniewaz jest ich reprezentantem i za godne reprezentowanie odpowiada. > Gdzie? Czytam czytam i nie mogę tego fragmentu odszukać w Waszej petycji. Pokaż > paluszkiem proszę. Jak slusznie zauwazyles, nie cytujemy calosci wypowiedzi pana prezydenta, a zaledwie jej fragmenty, aby list nie byl zbyt dlugi. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Głupi ten list. Szanuję legalnego Prezydenta ! 23.11.06, 16:06 Głupi ten list. Szanuję legalnego Prezydenta ! I uważam, że za obecny stan Polski jakoś najbardziej nie są odpowiedzialne 2 kaczki... Odpowiedz Link Zgłoś
cdlxxvi Za co? 23.11.06, 16:37 Cóż on takiego zrobil, że sobie zaslużyl na szacunek? To, że kilka razy zdarzylo mu się nie mieć sraczki, to nieco za malo chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Re: Za co? IP: *.server.ntli.net 28.11.06, 23:43 spojrz kto.. www.youtube.com/watch?v=R2sKmtwDvBg Gdy (jesli) bede stary i glupi, poprosze moje ewentualne dzieci/wnuki, zeby trzymaly mnie z dala od glosowania po praniu mozgu jaki zafundowaly nam kaczory i spolka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wasz szef Nie, nie, nie! IP: *.cable.ubr04.benw.blueyonder.co.uk 23.11.06, 16:28 Jestem ciężko niepracującym pracodawcą brytyjskim, i bardzo mi należy, jak ja mieć powiedzieć po polski, żeby Polska pozostała wiochą rządzoną przez idiotów. Bo inaczej musiałbym zatrudnić miejscowych pracowników, których oczywiście też szanuję, ale oni wymagają sobie Ł5.36/godz zamiast Ł5.35 tylko za to, że po angielsku oni mówić! Więc ja bardzo prosić, żadnych zmian w Eastern Europe. Kaczyński rocks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bu Re: List Otwarty Emigrantow Polskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 00:03 marna ta petycja - raz, że przytoczone słowa są tłumaczeniem z tłumaczenia, to jeszcze jest to "feckless" dailymailowe nie wiadomo po co dodane. Kaczyński mówił po polsku, po co wyjaśniac rzecznikowi jak jest po angielsku to co kaczor powiedział po polsku? dwa, petycja przytaczając część odpowiadzi kaczora na pytanie dziennikarza DM w ogóle omija jego oczywiste kłamstwo nt. pracy w GB i pobierania zasiłków w Polsce. No i dwa tygodnie po fakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 24.11.06, 14:19 Dlatego, ze wersja angielska jest o wiele bardziej istotna od polskiej z politycznego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bu Re: List Otwarty Emigrantow Polskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 23:28 Twoją interpretację "ważności wersji" uważam za mocno naciąganą, ale mniejsza z tym. Istotne jest to, że protestujesz (-ecie) przeciwko wypowiedzi dotyczącej marginesu (pewnej grupy), której to wypowiedzi można zarzucić najwyżej to, że nie zakończyła się czymś w stylu "ale większość naszych obywateli to ucziwi, ciężko pracujący ludzie, którzy wnoszą swój wkład w rozwój Zjednoczonej Europy." Rzeczywiście, można mieć o to pretensje, ale petycja to zdrowa przesada. Natomiast zupełnie ignorujesz (-ecie)w tej petycji kłamstwo prezydenta, dotyczące pobierania zasiłków w Polsce, przez osoby pracujące, przy czym nie zaznaczył on, ze chodzi o jakiś margines. To trochę tak, jakby ktoś pogroził ci palcem i powiedział "ti,ti,ti" a potem kopnął cię w jądra (hipotetyczne w twoim przypadku) a ty złożyłabyś skargę na to "ti,ti,ti" pomijając w zeznaniach kopniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 27.11.06, 14:04 Twoja uwaga jest jak najbardziej trafna. Ale w liscie jest wzmianka o tych, ktorzy pracujac w UK sa jednoczesnie zarejestrowani jako bezrobotni w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bu Re: List Otwarty Emigrantow Polskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 15:39 Rzeczywiscie, jest. Cholera, wydawało mi się, że miało to trochę inną treść... Odpowiedz Link Zgłoś
pinup Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 23.11.06, 15:03 dostep do bloga zastrzezony. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 23.11.06, 16:00 Link z drugiego postu jest aktualny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Takiego bloga to można sobie wsadzić... 23.11.06, 16:07 Takiego bloga to można sobie wsadzić... pinup napisała: > dostep do bloga zastrzezony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MI5 Re: smieszne IP: *.claimtracker.com 23.11.06, 16:36 Smieszni jestescie. Tak jak Daily Mail, wyjeliscie slowa prezydenta z kontekstu, a to byla odpowiedz na pytanie "Dlaczego w UK sa tez bezdomni Polacy?" I odpowiadajac w ten sposob prezydent bronil Polakow, a nie obrazal ich. "Wierzę, że jest pewna liczba ludzi, nie tylko z Polski, lecz z innych krajów Unii Europejskiej, którzy są w sposób naturalny nieporadni, nieudaczni, (helpless, feckless) ale w poszukiwaniu lepszego życia wyjeżdżają za granicę i obecnie Zjednoczone Królestwo jest krajem ich wyboru. Polska nie uchyla się od odpowiedzialności za swoich obywateli." Albo nie chcecie zrozumiec, albo jestescie glupi, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: smieszne 23.11.06, 16:42 Chce bronic emigrantow? To niech wreszcie usprawni opieke konsularna i nacisnie Jasnie brata, zeby w koncu ratyfikowano po polskiej stronie umowe podatkowa. A nieudacznicy siedza w Polsce i pobieraja zasilki/becikowe i inne socjale, bo takim to sie nie chce tylka ruszyc dalej niz do budki z piwem, a co dopiero na drugi koniec Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
aznar33 Re: smieszne 23.11.06, 16:50 > zeby w koncu ratyfikowano po polskiej stronie umowe podatkowa Już ratyfikowano. Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Badziewie sie ujawnilo 23.11.06, 17:59 aznar33 napisał: > > zeby w koncu ratyfikowano po polskiej stronie umowe podatkowa > Już ratyfikowano. Jak widac profes i inni badziewiacy czyhaja zeby cos wynalezc po polskiej stronie zeby mozna bylo rzygnac badziewiem. Teraz pytanie czy rzygna na lordow, gmin i majestaty zeby pospieszyli sie z ratyfikacja. Odpowiedz Link Zgłoś
elajna7 Re: Badziewie sie ujawnilo 24.11.06, 15:28 qvintesencja napisał: czy rzygna na lordow, rzy...co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MI5 Re: Badziewie sie ujawnilo IP: *.claimtracker.com 24.11.06, 15:37 rzygną hehe Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Re: smieszne 23.11.06, 17:23 Gość portalu: MI5 napisał(a): > Albo nie chcecie zrozumiec, albo jestescie glupi, ot co. Milicyjny pomiot na emigracji, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
gonzales.wroclaw Dostrzegam pewną niekonsekwencję. 23.11.06, 18:13 Jak Daily Mail pisze o polskich emigrantach, to jest to bardzo złe źródło informacji. Jak opisuje wypowiedź polskiego prezydenta o polskich emigrantach i przedstawia ją w niekorzystnym świetle to jest to bardzo dobre źródło informacji. Wiecie co, obaj Kaczyńscy et consortes nie są postaciami z mojej bajki, ale naprawdę, nie ma co przesadzać, a przynajmniej nie powoływać się na tego gó..anego szmatławca, którego ostatnim celem jest rzetelne oddanie sytuacji. Co więcej - organizując tego typu akcje dajecie radochę pseudodziennikarzom DM, którzy się trzepią z radochy, że im się taka prowokacja udała. Nie dziwi Was, że o tej aferze nie trąbią nawet te media w Polsce, dla których taka wypowiedź Kaczyńskiego byłaby młynem na wodę w trakcie kampanii wyborczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dostrzegam pewną niekonsekwencję. IP: *.server.ntli.net 24.11.06, 00:13 Malkontenctwo wsrod was jest straszne. Przede wszsytkim nie musicie sie pod tym listem podpisywac. Jezeli uwazacie, ze to jest w porzadku, aby glowa panstwa oczerniala nas w oczach Anglikow, bo liczy sie ostatecznie to, co zostalo wypowiedziane i zrozumiane przez nich, a zatem wypowiedz w jezyku angielskim ma tutaj kluczowe znaczenie, to wasze wypowiedzi mnie juz nie dziwia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MI5 Re: Dostrzegam pewną niekonsekwencję. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 24.11.06, 00:23 Chodzi o to, ze glowa panstwa nas NIE oczerniala, tylko ktos to sobie tak wymyslil - Daily Mail i Ela z kolegami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dostrzegam pewną niekonsekwencję. IP: *.server.ntli.net 24.11.06, 00:42 www.number-10.gov.uk/output/Page10383.asp No coz, tutaj masz pelna wypowiedz prezydenta i dokladnie napisane slowa ktore padly. Wiem, ze nie kazdy ma pelna swiadomosc slow, jakie wypowiada, tym bardziej nie kazdy dokladnie jest w stanie zrozumiec te nieskladne wypowiedzi. Gdyby to powiedzial robotnik , nic bym do tego nie mial. Ale to powiedzial najwyzszy urzednik panstwowy i dlatego ta sprawa mocno mnie obchodzi. I niekoniecznie to wymyslila Ela i Dm, bo inne dzienniki tez sie ta wypowiedzia zajely. Na szczescie dla nas brytyjczycy sa dosc powsciagliwi w swoich wypowiedziach. i tylko dlatego sprawa nieco ucichla. Nie zycze sobie jednak, aby przy nastepnej wizycie czy w Londynie, czy w Brukseli , czy w Waszyngtonie sytuacja sie powtorzyla. I chyba glownie o to chodzi z tym listem. Odpowiedz Link Zgłoś
elajna7 Re: Dostrzegam pewną niekonsekwencję. 24.11.06, 14:35 Dotychczas myslalam, ze zeby zarejestrowac sie jako bezrobotna, musze to zrobic osobiscie. Teraz dowiaduje sie, ze juz to za mnie zrobiono:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MI5 Re: Dostrzegam pewną niekonsekwencję. IP: *.claimtracker.com 24.11.06, 14:36 OK. Przeczytalem. To bylo ostatnie pytanie. I wy mowicie, ze prezydent kogos oczernil? HA HA HA. Powiem wiecej, nie macie prawa tak mowic, bo to jest nieprawda i klamstwo. Moze klamiecie nieswiadomie, ale to swiadczy o waszej inteligencji i, uwaga, modne slowo, nierozumieniu tekstu czytanego. Odpowiedz Link Zgłoś
aznar33 Re: Dostrzegam pewną niekonsekwencję. 24.11.06, 09:43 > Jezeli uwazacie, ze to jest w porzadku, aby glowa panstwa > oczerniala nas w oczach Anglikow Na miłość boską w którym momencie prezydent oczernia kogokolwiek? Ja tego najzwyczajniej nie rozumiem. Czytam tę petycję, czytam i nie wiem o co Wam chodzi. Albo ja nie umiem mówić po polsku, albo Wy! Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Dostrzegam pewną niekonsekwencję. 24.11.06, 14:21 To nie podpisuj listu. Ja bynajmniej nie mam zamiaru nikogo do tego zmuszac. Odpowiedz Link Zgłoś
aznar33 Re: Dostrzegam pewną niekonsekwencję. 24.11.06, 14:24 Oczywiście że nie podpiszę. To chyba jasne. Byłbym jednak wdzięczny za merytoryczną odpowiedź na pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Dostrzegam pewną niekonsekwencję. 24.11.06, 14:54 Wypowiedzialam sie na ten temat wyzej przed chwila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MI5 Ten list to kłamstwo. IP: *.claimtracker.com 24.11.06, 14:39 Tu nie chodzi o podpisywanie. Tu chodzi o to, ze rozpowszechniacie nieprawdziwe informacje, znieksztalcacie wydarzenia i probujecie oszukac, tylko nie wiem czy innych ludzi, czy samych siebie. Taka dezinformacje jaka stosujecie nalezy tepic i pokazywac, ze to nieprawda :) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Ten list to kłamstwo. 24.11.06, 15:50 Nie usilujemy nikogo oszukiwac. Wypowiedz prezydenta zawiera elementy, ktore nie przystoi, aby glowny reprezentant narodu o tymze narodzie wypowiadal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 99 Re: List Otwarty Emigrantow Polskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 16:33 "Ale rola prezydenta nie jest zwracanie na to uwagi opinii miedzynarodowej. Rola prezydenta jest reprezentowanie swoich obywateli w mozliwie jak najlepszy i najgodniejszy sposob." a jaka jest rola Twoja i kazdego obywatela ?chyba podobna prawda i tego sie trzymajmy i wszyscy dobrze na tym wyjdziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Co to znaczy "Emigrantow Polskich"? IP: *.aster.pl 25.11.06, 09:52 Ja mam firemkę w Londynie, uważam się za emigranta polskiego, chociaż częściej bywam w Polsce i nikogo nie upoważniłem do wypowiadania się w moim imieniu. Jak ktoś chce pisać petycje, listy otwarte, czy publikować swoj stanowiska, to proszę bardzo. Tylko proszę robić to we własnym imieniu, a nie wciągać Bogu Ducha winnych obywateli w jakieś awanturnicze oświadczenia. Baz względu na to, jak szczytne cele chce się osiągnąć. Już kiedyś partia uszczęśliwiała nas na siłę i nie potrzebujemy, żeby znowu reprezentowała nas (mnie) jakaś hołota broniąca mnie, moich interesów, czy mojego dobrego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Co to znaczy "Emigrantow Polskich"? IP: *.net176.community.co.uk 25.11.06, 12:24 Elka, cos ty narobila, juz holota cie nazywaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MI5 Re: Co to znaczy "Emigrantow Polskich"? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 25.11.06, 13:08 Pani Ela niby sie doktoryzuje, ale prostego pytania i prostej odpowiedzi na nie nie potrafi zrozumiec i burdy probuje wszczynac bezzasadnie. Kto tak robi, no kto? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co to znaczy "Emigrantow Polskich"? 27.11.06, 14:08 nikogo nie upoważniłem do wypowiadania się w moim imieniu. Jak > > ktoś chce pisać petycje, listy otwarte, czy publikować swoj stanowiska, to > proszę bardzo. Tylko proszę robić to we własnym imieniu, Po to wlasnie zostala obrana forma listu otwartego, pod ktorym kazdy zainteresowany moze zlozyc podpis, aby ulatwic tym, ktorzy sie poczuli urazeni, publiczne zajecie stanowiska w sprawie. Ci, ktorzy nie poczuli sie urazeni, nie musza go zajmowac, albo moga napisac list protestacyjny, popierajacy wypowiedz prezydenta. W tytule nie jest napisane 'wszystkich emigrantow polskich'. Nie mozesz zabronic ogloszenia swojego stanowiska innym emigrantom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.revolta Re: List Otwarty Emigrantow Polskich IP: *.bulldogdsl.com 26.11.06, 21:16 czy ja moge ten list przeczytac?dlaczego blog zastrzezony? ela,szanuje Twoja inicjatywe,grunt w ogole jakias miec,wiekszosc wyzej zgromadzonych dobra jest przede wszystkim w komentarzu,a to dluga droga do czynu. Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 26.11.06, 22:11 List jest tu: www.gopetition.com/online/10263.html <przepraszamy za usterki> ;) Odpowiedz Link Zgłoś
funciak Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 26.11.06, 23:05 Ale debilna petycja! Kaczor powiedzial prawde! Odpowiedz Link Zgłoś
vierablu Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 27.11.06, 14:24 > Ale debilna petycja! Kaczor powiedzial prawde! To nie ma znaczenia, jaka jest prawda. Glowa panstwa, ktora skarzy sie glowie obcego panstwa na swoich obywateli, zamiast ich stawiac w jak najlepszym swietle, na swoje stanowisko po prostu sie nie nadaje. Prawda, to sie powinny zajmowac urzedy pracy przy wspolpracy z HO. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 27.11.06, 15:59 No i wlasnie o to chodzi! Vierablu trafnie to ujela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: List Otwarty Emigrantow Polskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 12:35 vierablu to pokaz mi Polaka-Polke ktora dba o dobre Nasze,bo ja nie widzialem i nie zobacze chyba w tym zyciu,takie jest zycie ze kazdy dba o siebie i swoj tzw ogrodek.Moze zacznijmy od siebie a potem starajmy sie od innych to samo uzyskac,lepiej na tym wypadniemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaffelek Ale ubaw!!! 28.11.06, 13:53 Sorry, Eeela, ale widzę dużo komizmu w tym wątku. Upierasz się "przy swoim" i to jest tak, jakbym widział swoją żonę...hehehe. Nie odkryję Ameryki, jeśli stwierdzę że nie ma czegoś takiego jak obiektywna ocena, (no, może tylko w teorii), każdy odbiera to samo na swój osobisty sposób, a że kobiety są jeszcze do tego wszystkiego bardziej wyczulone na słowa, (nierzadko wyrwane z kontekstu)... cóż... Wrzuciłaś na Forum mikser do bicia piany, hahaha... Nie chcę już analizować na swój sposób wypowiedzi (kwakania) kaczorka, ale wrzucę tutaj kolejny podtemat: historia III RP wskazuje, że nasi reprezentanci Narodu, czyli Prezydenci , a już na pewno Ich wypowiedzi nie są wstrzemięźliwe i wyważone i tak jak ja to wiem, tak wiedzą o tym Reprezentanci innych krajów, przez co nie przyjmują ich tak poważnie jak Ty to zrobiłaś. Do lapsusów słownych przyzwyczaił wszystkich Prezydent Wszystkich Polaków - wałęsa, trochę dał odpocząć Kwachu, (ten był wstrzemięźliwy aż nadto), teraz pora na kaczora, (jakby nie było - z tej samej stajni co wałęsa). (pisownia małą i dużą literą zamierzona) Bo gdyby przyjąć tak poważnie, jak Ty to zrobiłaś słowa wałesy: ..."no to utworzymy NATO Bis"... w negocjacjach o przyjęcie Polski do NATO (daaaawno to było, ale pamiętam), to zamiast obecnej Unii, prawdopodobnie mielibyśmy Europę podzieloną na trzy, lub cztery strefy. Więcej wyrozumiałości, wszak ONI się dopiero uczą.... Na koniec: moja żona to w końcu zrozumiała, i stała się bardziej tolerancyjna dla moich wypowiedzi. ...ale i tak, Cię lubię: ożywiłaś to Forum. Miałem kilkumiesięczną przerwę, i teraz po powrocie do kraju stwierdziłem, że Forum stało się nudniejsze, niż przed moim wyjazdem. Takie perełki jak ten wątek ożywiają je trochę. całuski - papa... Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Ale ubaw!!! 28.11.06, 14:21 Milo mi, ze ucieszyl cie moj watek. Ja czesciowo istotnie przyzwyczailam sie juz troche do tych niezrecznosci naszych politykow. W tym przypadku jednak poczulam sie troche zaniepokojona - oddzwiekiem, jaki sprawa miala w tutejszej prasie, oddzwiekiem takze wsrod moich tutejszych znajomych. Uwazam, ze kwestia nasza w UK i Irlandii jest na tyle delikatna, ze nalezy sie z nia ostroznie obchodzic, coby konfliktow jakichs niechcianych nie sprowokowac. Walesa byl prostym czlowiekiem. Tu mamy do czynienia z doktorem prawa. Mysle, ze moje (i innych zniesmaczonych i zaniepokojonych) oczekiwania wzgledem naszego prezydenta nie sa wygorowane. Rozwazanie swoich wypowiedzi przed ich wygloszeniem powinno cechowac prezydenta, nespa? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaffelek Re: Ale ubaw!!! 28.11.06, 14:46 eeela napisała: > Milo mi, ze ucieszyl cie moj watek. > > Ja czesciowo istotnie przyzwyczailam sie juz troche do tych niezrecznosci > naszych politykow. W tym przypadku jednak poczulam sie troche zaniepokojona - > oddzwiekiem, jaki sprawa miala w tutejszej prasie, oddzwiekiem takze wsrod moic > h > tutejszych znajomych. Uwazam, ze kwestia nasza w UK i Irlandii jest na tyle > delikatna, ze nalezy sie z nia ostroznie obchodzic, coby konfliktow jakichs > niechcianych nie sprowokowac. > > Walesa byl prostym czlowiekiem. Tu mamy do czynienia z doktorem prawa. Mysle, z > e > moje (i innych zniesmaczonych i zaniepokojonych) oczekiwania wzgledem naszego > prezydenta nie sa wygorowane. Rozwazanie swoich wypowiedzi przed ich > wygloszeniem powinno cechowac prezydenta, nespa? ;-) > > Nie bierz tego tak poważnie, naprawdę, nie warto. Trochę rozdmuchałaś sprawę, ale wierz w mądrość i rozsądek Brytyjczyków i Ajriszy. Do netu dorwałem się w piątek (w czwartek wieczorem przyleciałem)i przekopuję strony dość chaotycznie, więc nie pamiętam, gdzie wyczytałem ten dowcip, tak, że zamiast linka muszę go powtórzyć. Mam nadzieję że wybaczy mi to ten, który to pisał. I ewentualne przekłamania, ale to tylko słowa(sic!), liczy się tresć i sens. ========= W czasie nadzwyczajnego posiedzenia Sejmu III RP budynek nieoczekiwanie staje w płomieniach. W trakcie pożaru ginie wielu posłów i członków Rządu. M.inn.: Lepper, Giertych, bracia Kaczyńscy... W niebie Pan Bóg wybrał się osobiście na Sąd Ostateczny, przecież takie osobistości!!!... W drodze spotkał Adama i Ewę idących z walizkami. - A wy dokąd się wybieracie? - spytał. - Do Irlandii... całuski - papapa Odpowiedz Link Zgłoś
vierablu Re: Ale ubaw!!! 28.11.06, 23:55 > Rozwazanie swoich wypowiedzi przed ich > wygloszeniem powinno cechowac prezydenta, nespa? ;-) I tak daleko mu do prezydenta pewnego mocarstwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Re: Ale ubaw!!! 28.11.06, 17:16 kaffelek napisał: > trochę dał odpocząć Kwachu, (ten był wstrzemięźliwy aż nadto), Był wstrzemiezliwy zwlaszcza wtedy, gdy schlal sie jak świnia podczas uroczystosci na grobach polskich oficerow w Charkowie. Jakos wtedy roznym milicyjnym pomiotom to nie przeszkadzalo. Odpowiedz Link Zgłoś
kaffelek Re: Ale ubaw!!! 28.11.06, 17:31 zdr1 napisała: > kaffelek napisał: > > > trochę dał odpocząć Kwachu, (ten był wstrzemięźliwy aż nadto), > > Był wstrzemiezliwy zwlaszcza wtedy, gdy schlal sie jak świnia podczas > uroczystosci na grobach polskich oficerow w Charkowie. Jakos wtedy > roznym milicyjnym pomiotom to nie przeszkadzalo. ------- Rrrany!! Ty też się czepiasz słowek???!!!! Miałem na myśli nieprzemyślane wypowiedzi... ... no cóż... nikt nie jest doskonały... hehe... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Ale ubaw!!! 29.11.06, 14:41 > roznym milicyjnym pomiotom to nie przeszkadzalo. Co to jest milicyjny pomiot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eno Re: Ale ubaw!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 14:46 to pani doktor nie słyszała, ze pan premier wszystkich swoich politycznych przeciwników i ich sympatyków oraz wszystkich nie popierajacych PiS ustawił w jednym rzędzie z ZOMO? pani doktor, to co oni wygaduja o emigrantach, to jest pryszcz w porównaniu z tym, co wygadują o rodakach w kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Ale ubaw!!! 29.11.06, 15:09 Nie nadazam. Zatrzymalam sie ostatnio na wyksztalciuchach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eno Re: Ale ubaw!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 15:33 to było na tym samym słynnym wiecu w stoczni gdańskiej, na którym obiecywał (po ujawnieniu taśm begerowej) że "Nigdy więcej nie wolno już rozmawiać z ludźmi o marnej reputacji" fragment wydarzenia.wp.pl/wiadomosc.html?wid=8532247&kat=33326&statp=bXVsdGltZWRpYVd5ZGFyemVuaWFQcmF3YQ== Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: List Otwarty Emigrantow Polskich 30.11.06, 15:14 Dzis publikacja listu w papierowej Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa sprostowanie 30.11.06, 18:16 wczoraj była. wszystko przez te roznice w czasie ;) Odpowiedz Link Zgłoś