Dodaj do ulubionych

Opcja hostel - kilka pytan

03.02.07, 15:18
Niedlugo wyjezdzam do Anglii i juz udziela mi sie lekkie zdenerwowanie :)
Dlatego ma kilka pytan do osob, ktore korzystaly z opcji hostel:
1. po jakim czasie udalo wam sie znalezc mieszkanie?
2. zgloszenie do Home Office wyslac, jak juz znajde stale zakwaretowanie czy
od razu wysylac po przylocie i wpisac jako adres zamieszkania adres hostel, a
adres do korespondencji adres sklepu?
3. tak samo jak punkt drugi, ale dotyczy Inland Revenue
4. ile wziasc kasy, aby spokojnie wytrwac pierwszy miesiac?
Obserwuj wątek
    • bbaarti Re: Opcja hostel - kilka pytan 03.02.07, 15:24
      Lepiej wybrac opcje mieszkanie tesco i pomeczyc sie przez min pol roku z nimi,
      mieszkanie samemu jest ciezko w anglii wynajac, bez posiadania historii najmow
      od poprzednich wynajmujacych, poza tym w niektorych regionach mieszkania wcale
      nie sa tanie. Przy opcji Tesco wystarczy Ci ze 150F na jedzenie i jakies piwko
      dziennie wystarczy, przy opcji hostel i checi wynajecia swojego mieszkania - z
      1000 moze braknac, pamietaj ze kazdy bierze kaucje za mieszkanie od 1-2
      miesiecznych czynszow najmu.
      Pozdrowki
      • matt.cobosca Re: Opcja hostel - kilka pytan 03.02.07, 15:53
        Chodzilo mi raczej o single room ;) A co bys doradzil z pozostalymi pytaniami?
    • bbaarti Re: Opcja hostel - kilka pytan 03.02.07, 16:47
      co do 1 i 4 to juz masz teraz 3,4 na home office masz niby miesiac do wyslania
      wiec do tego czasu juz na pewno powinienes cos znalezc, single room czyli doc
      ala flat appartment mozesz wynajac za nie mniej niz 300F miesiecznie, dodaj do
      tego kaucje i inne oplaty i fakt ze nielatwo bedzie Ci je wynajac, wiesz po pol
      roku zawsze mozecie sie z tamtad wszyscy wyprowadzic, lub pogadac z
      wlascicielem odnosnie wynajecia wam mieszkania bezposrednio
      • Gość: mexica Re: Opcja hostel - kilka pytan IP: 82.10.33.* 03.02.07, 17:48
        Spokojnie... Wcale nie jest tak strasznie, jak opisuje to kolega powyżej.
        Ja pojechałam do hostelu i mieszkanie /a właściwie dom/ wynajęliśmy po 4
        dniach. Jeśli chciałbyś wynająć mieszkanie np. przez agencję, to na począku
        rzeczywiście mogą być z tym problemy, bo agencje naczęściej wymagają min. pół
        roku historii pobytu w UK lub gwarancji od kogoś, kto przebywa w UK i
        zobowiązuje się pokryć za Ciebie koszt najmu w razie, gdybyś Ty np. zwiał do
        PL.
        Piszesz jednak, że zamierzasz szukać single room, a z wynajęciem takiego /bądź
        całego mieszkania/ bezpośrednio od landlorda nie powinno być żadnego problemu -
        ja tak właśnie zrobiłam.
        Co do dokumentów typu: home office czy inland rev. to złóż je dopiero, gdy
        będziesz znał już swój stały adres. Na home office masz miesiąc, ale nikt tego
        tak do końca nie przestrzega - moja siostra wysłała chyba po 2 miesiącach.
        Co do kasy to ja miałam 450 GBP i spokojnie wystarczyło, bo dostawaliśmy
        tygodniówki.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka