IP: 82.160.244.* 16.02.07, 09:52
czy ktos z Was robil ten kurs w UK?
Gdzie o niego pytac,bo oczywiscie w Jobcentre nie wiedza? W colegu?
I jaki jest koszt?
Dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: ditlenek Re: autocad IP: *.as1.snd.dublin.eircom.net 16.02.07, 11:12
      £20 - tyle kosztuje dobra ksiázka - na studiach nauczylem sie cad'a w 2tygodnie
      bez pomocy i tylko po pracy :-) (studia zaoczne) a ci co na kursach ucza sami
      sie z ksiazek uczyli - przeciez nie pisali programu!!!
      ale z Ciebie tooman
      • Gość: xxx Re: autocad IP: 82.160.244.* 16.02.07, 11:21
        taki madrala z Ciebie?! Podejrzewam,ze jesli w CV zaznaczysz,ze taka ksiazke
        przeczytales,to pewnie wszedzie Ciebie zatrudnia,tiaaa...
        A od tumanow...ach szkoda slow
      • Gość: lomerk Re: autocad IP: *.swkeurope.com 16.02.07, 13:58
        Huh, w 2 tyodnie powiadasz?? Strasznie to intersujace, ta twoja szybkosc, ale
        akurat od madrali po zaocznych nie spodziewal bym sie wiele wiecej.
        Tooman ???
        To kolejny tuman z wyjasnieniem spieszy wielce wydekuowanemu inteligentowi,
        ktory w 2 tyg przyswoil calego autocada.
        Kolo pyta, gdzie robi sie takie kursy...a wiesz dlaczego? Bo najprawdopodobniej
        nie ma ukonczonych studiow (nawet zaocznych) i przyszlemu pracodawcy
        brytyjskiemu badz irlandzkiemu nie moze pomachac dyplomem studiow. A jak
        powszechnie wiadomo, do pracy jako cad technician (bo zakladam,ze do tego mu
        potrzebny ten kurs) potrzebuje albo doswiadczenie w tym programie (a tego nie
        ma bo sie chce dopiero uczyc) albo musi miec ukonczony kurs w ktoryms z
        tutejszych collegow (by aplikowac o prace trainee cad tech), bo za nauke z
        ksiazeczki panie madralo to co najwyzej kop w dupe mu sie dostanie.
        Tak,ze jak widzisz nie zawsze zycie jest tak proste jak tobie sie wydaje...a
        pie..nie,ze nauczyles sie w 2 tygodnie to zostaw dla latwowiernych pajacow,
        ktorzy nigdy tak na powaznie nie pracowali w tym programie...bo znajomosc kilku
        komend a biegla znajomosc to dwie calkowicie rozne sprawy...
        • Gość: aew Re: autocad IP: *.range81-154.btcentralplus.com 16.02.07, 14:07
          lomerk ma racje
          2 tyg ok podstawy, reszta to juz inna bajka
          • Gość: aew Re: autocad IP: *.range81-154.btcentralplus.com 16.02.07, 14:08
            ja pracuje juz z tym programem od kliku lat, a wciaz sie go tak naprawde ucze...
            • jagienkaa Re: autocad 16.02.07, 14:39
              no ale do tego trzeba mieć w ogóle Autocada na komputerze, więc to dodatkowa
              inwestycja. Poza tym jeśli później masz szukać pracy związanej z Autocadem to
              lepiej mieć jakieś potwierdzenie znajomości, jakiś certyfikat, bo na słowo to
              raczej nie uwierzą.
              • Gość: ditlenek Re: autocad IP: 89.100.180.* 16.02.07, 18:36
                w 2 tygodnie nauczylem sie na tyle by zaliczyc na 5 + po skonczeniu studiow
                zaczac prace w tym programie. Oczywiecie 3d to zajelo mi troche dluzej, wielu
                rzeczy nie tykam- bo ni epotrzebuje - jak programowania. jezeli sadzisz, ze w 2
                tygodnie to podstawy znalem to sie mylisz! widocznie jestem bardzo pojetny :-)
                a na 100% wiem, ze mam predyspozycje do PC ( znaczy, ze wiele robie
                instynktownie)
                Co do CV---w d u p e sobie mozesz kurs wsadzic - wszedzie chca widziec
                portfolio - przynajmniej w szanujacych sie firmach.
                jeszcze jedno to prawda, ze ja tez wciaz sie ucze nowych rzeczy - co czlowiek
                to inne rzeczy potrafi. na uzupelnianiu wiedzy mi nie zalezy.
                A z reszta i tak wszyscy wiedza, ze ksiazka jest najlepsza- ludzie majacy
                wiedze czesto ida na studia, bo to jest wymog rynku!!!
                pozdro dla frustratow
                • Gość: CAD Tech. Re: autocad IP: *.xdsl.murphx.net 16.02.07, 19:06
                  no prosze jaki bystry Polak nam sie trafil.U mnie w pracy ludzie z
                  kilkunastoletnim doswiadczeniem nie twierdza ze wiedza wszystko,a tutaj 2 tyg i
                  autocad opanowany:)to pewnie przez te predyzspozyje do PC:)
                  a na kurs warto isc ,dla samego siebie,osluchasz sie z angielskimi
                  zwrotami,terminami.Chodzi o to zeby byc w tym miare szybkim i dokladnym,na
                  rozmowie czesto jest test z autocada.No ale zeby byc zaproszonym na interview
                  to trzeba miec co wpisac do CV,wiec taki kurs napewno nie zaszkodzi,ale i tak
                  bedziesz musial pocwiczyc w domu.W jakiej dyscyplinie chcialbys pracowac?Tak
                  naprawde to sam autocad to za malo,musi do tego byc jakas wiedza technicza-czy
                  to ze studiow czy technikum.Sprawdz na hotcourses.com,napewno znajdziesz jakis
                  college w poblizu.Ogolnie w UK nikt nie zwraca wiekszej uwagi na skonczone
                  kursy,dyplomy ze studiow itp. Licza sie konkretne umiejetnosci a nie papierki.
                  Zycze powodzenia
                  • Gość: ditlenek Re: autocad IP: 89.100.180.* 16.02.07, 19:22
                    tak...problem masz z 'czytaniem ze zrozumieniem' !!!
                    przeczytaj jeszcze raz moja poprzednia wypowiedz czego sie nauczylem w 2
                    tygodnie
                    i pokaz mi gdzie napisalem, ze wiem WSZYSTKO - bo jakos tego nie pamietam.
                    a po trzecie, to, ze ludzie w 15 lat nie wiedza wszystkiego nie oznacza, ze
                    ktos inny niemoze wiedziec po roku :-)
                  • Gość: Maya Re: autocad IP: *.cable.ubr07.gill.blueyonder.co.uk 16.02.07, 21:03
                    CAD Tech ma racje.W UK papierek z kursu nic ci nie da.Umiejetnosci sa
                    wazniejsze.Jesli jednak chcesz kurs zrobic to znajdz College lokalnie i sie
                    zapisz.Ja taki zrobilam(ale 7 lat temu).Kosztowal mnie £200 Nauczyciel cos
                    powiedzial przez 2 minuty przy kazdych zajeciach a reszte czasu kazal patrzec w
                    ksiazke.Nuda totalna przez pare miesiecy.Na koniec egzamin £35 i papierek z
                    nigo trzymam w szufladzie i pewnie nie ujrzy juz swiatla dziennego.Na CV
                    wystarczy tylko poinformowac ze jest sie bieglym w CAD i wszyscy beda Happy.
                    • Gość: ditlenek Re: autocad IP: 89.100.180.* 16.02.07, 21:16
                      dziekuje Maya :-) potwierdzasz moje slowa - książka
                      • Gość: Kacha Re: autocad IP: *.server.ntli.net 17.02.07, 01:16
                        Ok. Ksiazka w dwa tygodnie dobry start. Ale to nie wszystko. Po dwoch
                        tygodniach mozna spokojnie zalapac podstawy programu ale do bieglosci w
                        obsludze dluga droga. Wiec nie pisz komus kogo nie znasz zeby sobie kupil
                        ksiazke i wszystko bedzie cacy... Najwazniesze jest pytanie na ktore nie znamy
                        odpowiedzi jakie ma wyksztalcenie i w jakim charakterze chce szukac pracy.
                        Wspomniales o portfolio cos mi sie wydaj ze jestes architektem... :)
                        Widzisz w innych zawodach ktore wykorzystuja ten program to akurat nie ma
                        znaczenia. A taki kurs mimo wszystko moze miec, wszystko zalezy od
                        wyksztalcenia ktore ma zalozyciel watku.
                        Tutaj CAD Technician zachynaja prace w wieku 19 lat dlatego wlasnie ze nie
                        koncza studiow. Wiec kurs moze miec znaczenie chociaz nie musi, czasami
                        wyksztalcenie + dobry jezyk wystarcz a znajomosc oprogramowania bedzie tylko
                        plusem.

Do zalozyciela watku. Tutaj nie znajdziesz odpowidzi na tak ogolne pytanie.
                        Poszukaj informacji lokalnie w miejscu gdzie mieszkasz albo dodaj cos wiecej na
                        temat tego co wlasciwie umiesz, w jakim charakterze chcesz szukac pracy i
                        gdzie. Wtedy moze ktos bedzie ci umial podpowiedziec cos konkretnego. Pozdrawiam
                        • Gość: CAD Tech. Re: autocad IP: *.xdsl.murphx.net 17.02.07, 08:37
                          wlasnie,napisz w jakim charakterze chcesz szukac tej pracy??jakie masz
                          doswiadczenie/wyksztalcenei techniczne ?w jakiej dziedzinie? Wydaje mi sie ze
                          sama znajomosc autocada to moze byc poprostu za malo.
                    • aznar33 Re: autocad 17.02.07, 17:27
                      > Na koniec egzamin £35 i papierek z
                      > nigo trzymam w szufladzie i pewnie nie ujrzy juz swiatla dziennego.

To był zewnętrzny egzamin?

Możesz wyszukac ten papierek i wpisac nazwę certyfikatu, który otrzymałaś?
      • marek_masdf Re: autocad 16.02.07, 23:40
        Gość portalu: ditlenek napisał(a):

> na studiach nauczylem sie cad'a w 2ty
        > godnie
        > bez pomocy i tylko po pracy :-)

gratulacje :) składam i wyrazu uznania.. autocad w 2 tygodnie i w dodatku po
        pracy.. Gratuluje predyspozycji do PC :)
        • axx611 Re: autocad 18.02.07, 16:37
          Szybko i nie w 2 tygodnie nauczysz sie Autocada ale tylko jezeli znajdziesz
          osobe ktora konkretnie przerobi z toba kazdy element. Pokaze gdzie sie naciska
          i co i kiedy. Kurs jest tylko strata czasu. Jedyna wada takiej nauki
          besposredniej jest ze musisz znacznie wiecej zaplacic za te lekcje. Ale efekt
          gwarantowany. No a po nauczeniu trzeba pamietac ze inzynier moze byc i
          kreslarzem natomiast kreslarz tylko takim pozostaje bo przeciez nie rozumie co
          kresli.
          • Gość: CAD Tech. Re: autocad IP: *.xdsl.murphx.net 18.02.07, 19:31
            kreslarz musi rozumiec co kresli,no sam tego nie zaprojektuje.Pod wzgledem
            finansowycm nie ma az tak wielkiej roznicy,nawet czesto kreslarz zarobi wiecej
            niz inzynier.Tak jak wczesniej pisalem sam autocad to bedzie za malo w
            przypadku szukania pracy.jesli nie masz zadnego technicznego wyksztalcenia to
            zacznij college tutaj,4 dni pracy i jeden dzien na szkole,pracodawcy czesto
            godza sie na taki uklad,co wiecej zwroca ci koszta szkoly.
            • Gość: Maya Re: autocad IP: *.cable.ubr07.gill.blueyonder.co.uk 18.02.07, 19:52
              Taki nietypowy zawod ale tye wypowiedzi az zaskakujace.Cad Tech moge wiedziec
              gdzie pracujesz(NIE MUSZE ZNAC ADRESU FIRMY).Jestes dosc zorientowany w tym
              temacie.To mnie po prostu interesuje bo tez pracuje w tym zawodzie juz od 1985
              (nie caly czas na CAD bo nie byly wtedy rozpowrzechnione).Moze pracowalismy nad
              tymi samymi projektami?To bylo by ciekawe.
              • Gość: CAD Tech. Re: autocad IP: *.xdsl.murphx.net 18.02.07, 20:13
                w 1985 to ledwo nauczylem sie mowic:)
                wiec nie zajmowalismy sie raczej tymi samymi projektami.
                Czy pracujesz na stale czy na kontrakcie?? Ja jestem na permanet ale stawki
                kontraktowe kusza bardziej:) Tylkoe boje sie troche ze mam za male
                doswiadczenie i po skonczeniu sie jednego kontraktu moge dlugo nowego szukac.
                Pozdrawiam

• Gość: Maya Re: autocad IP: *.cable.ubr07.gill.blueyonder.co.uk 18.02.07, 22:09
                  CAD Tech ja juz wyroslam z pracowania dla ludzi.Mam wlasna firme.
                  Widze ze w mlodym wieku jestes ale dojrzale sie wypowiadasz co dobrze swiadczy
                  o tobie.
            • Gość: xxx Re: autocad IP: *.gdynia.mm.pl 18.02.07, 20:01
              dziekuje za wskazowki,tak naprawde nie sadzilam,ze tyle zyczliwych ludzi mi
              odpowie,na tym forum tyle atakow mozna sie spodziewac od innych nawet
              niewiadomo dlaczego,wiec tym bardziej jestem mile zaskoczona.
              Wracajac do tematu,ja skonczylam studia,ale w Polsce,w UK moj dyplom nie bedzie
              mial duzego znaczenia,dlatego szukam sobie jakiegos sposobu na zycie i
              pomyslalam sobie o autocad i tak szczerze mowiac,to myslalam,ze sam kurs plus
              jakies praktyki pozniej wystarcza,zeby znalezc dobra prace,no ale coz musze sie
              wtedy zastanowic raz jeszcze czy warto inwestowac w taki kurs,jesli i tak za
              bardzo to nic nie zmieni.Dziekuje raz jeszcze
              • Gość: Clochard Re: autocad IP: *.dsl.bell.ca 18.02.07, 22:07
                Trzeba sobie uzmyslowic ze ACAD to jest tylko narzedzie ktore nauczysz sie
                obslugiwac. Musisz inwestowac w wiedze tzn kompletuj swoja bibloteke np.
                tinyurl.com/2mhwm9
                To jest dobra cena za ten rocznik.
                Przede wszystkim musisz sie zdecydowac w jakiej profesji chcesz pracowac i tam
                koncentrujesz swoje inwestycje. Pamietaj jedno ze, dobry kreslarz to nie tylko
                rysuje ale, projektuje, potrafi szukac i znalesc. Tu masz link do forum to
                pomoga Ci odpowiedziec na problemy jakie mozesz napotkac pracujac w ACAD.
                tinyurl.com/3eypgd
                Best regards
                Clochard
                • Gość: damiansad Re: autocad IP: *.as1.snd.dublin.eircom.net 19.02.07, 14:17
                  Maya, moze mi odpowiesz na kilka pytan, skoro jestes juz doswiadczona w branzy
                  jak sadze?
                  damianS
                  • Gość: Maya Re: autocad IP: *.cable.ubr07.gill.blueyonder.co.uk 19.02.07, 16:13
                    Zalezy co chcesz wiedziec.Moze cos niecos wiem ale czy wszytko?na to nie mam
                    gwarancji.
                    • Gość: damiansad Re: autocad IP: 89.100.180.* 19.02.07, 19:28
                      juz w domu :-)
                      Maya, piszesz, ze masz firme i o to chcialem zapytac, czy jest zwiazana z cad i
                      takie tam ale to moze na e-mail
                      damiansad@interia.pl
                      jezeli nie chcesz udzielac informacji to Ok :-)
                      • Gość: Maya Re: autocad IP: *.cable.ubr07.gill.blueyonder.co.uk 19.02.07, 19:51
                        U mnie CAD to podstawa.Ale moja firma to maciupka.Cala sie miesci w jednym
                        pokoju.
                        • Gość: damiansad Re: autocad IP: 89.100.180.* 20.02.07, 01:08
                          maya, ale czym sie zajmujesz. jestem w IRL i tez bym poszedl "na swoje" ale nie
                          wiem, czy uda mi sie przetrwac :-)
                          • Gość: Maya Re: autocad IP: *.cable.ubr07.gill.blueyonder.co.uk 20.02.07, 12:32
                            Do damiansad:Ja sie zajmuje rozbudowa domkow jednorodzinnych.Nie biore duzych
                            projektow typu budowa paru domow tylko ulepszenia juz istniejacych domow.Kliet
                            przychodzi chce rozbudowac dom ja mu wtedy mowie co moze zrobic lub czego nie
                            moze zrobic.Na co mu pozwola albo co by jeszcze mogl zrobic.Robie survey,rysuje
                            proposal,kliet chwali lub narzeka.Potem skladam do Councilu o planning
                            permission i building regs.Klient placi przed zlozeniem papierow i to cala
                            filozofia.Malo jest takich ludzi jak ja wiec jest duzo roboty a ja wtedy
                            wybieram klientow ktorzy mi nie beda robic klopotow bo tacy tez sa.Musisz miec
                            wiedze o planning i techniczna zeby zaspokoic potrzeby Building
                            Inspector.Planning jest najtrudniejsze bo wiele jest nakazow i zakazow z
                            ktorymi sie musisz zapoznac.Choc przyznam ze sa firmy ktore wiedza z gory ze
                            klient nie dostanie pozwolenia , bo to oczywiste ,a oni i tak pieniadze biora a
                            po 8 tygodniach czekania mowia ojej musimy zrobic nowy projekt.
                            Jest to latwe.Zaluz firme oglos sie w www.yell.com lub gazecie lokalnej i
                            czekaj.No i ksiegowego ktory sie zajmie twoimi rachunkami.Pozdrawiam
                            • Gość: damiansad Re: autocad IP: *.as1.snd.dublin.eircom.net 20.02.07, 14:09
                              do Maya :-) dziekuje za odpowiedz, kiedys moja dziewczyna zajmowala sie takimi
                              rzeczmi zanim jeszcze poszla do duzego biura. Cala procedure znamy.
                              A powiedz, jak mozesz, czy zajmujesz sie tez project management?
                              pozdr
                              • Gość: Maya Re: autocad IP: *.cable.ubr07.gill.blueyonder.co.uk 20.02.07, 15:12
                                Nie nie zajmje sie tym.Na razie tak mi wygodnie.Stale nieskomlikowane dochody
                                bez zamieszania.Pozdrawiam.
                                • Gość: damiansad Re: autocad IP: *.as1.snd.dublin.eircom.net 20.02.07, 16:42
                                  dziekuje Maya za podpowiedzi..moze sie zdecyduje. Pozdrawiam, jak masz dla mnie
                                  jakies jeszcze porady to prosze daj znac.
                                  pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka