Dodaj do ulubionych

2 interview!!!

25.02.07, 22:25
Witam serdecznie
Pialam jakis czas temu pare pytan w zwiazku z 1 interview. Ktory jak sie
okazalo nie byl taki staszny, rozwiniecie pytan z application form , plany na
przyszloscitp. Firma zaprosila mnie na 2 interview, i tu poraz kolejny
zwracam sie o rade!! czego moge spodziewac sie na 2 interview? Czy to mozlie
aby firma chciala sprawdzic moje IT skills , czy cos takiego?? Jak zawyczaj
wyglada 2 intrview!! Prosze o pomoc!! (znowu)
Dziekuje serdecznie i pozdrawiam!!
Obserwuj wątek
    • wrodarczyk.witold Re: 2 interview!!! 25.02.07, 23:00
      Gratuluję. Pytania mogą być różne. IStnieje możliwość, że otrzyma Pani już
      konkretną propozycję do zaakceptowania, a prawie na pewno pojawi się kwestia
      Pani oczekiwań finansowych itd.

Co do IT skills itd - możliwe jest, że się coś takiego pojawi, również inne,
      bardziej szczegółowe pytania z zakresu wiedzy zawodowej. Może Pani zapytać się
      pracodawcy. Oczywiście nie może to być pytanie "o co będziecie mnie pytać", ale
      raczej "czy powinnam coś się na coś szczególnie przygotować". Mogą pojawić się
      pytania "mamy taki problem ... jak by się Pani za to zabrała". "od czego by
      Pani zaczęła robiąc..." itd.

Proszę się nie denerwować, jeśli pytania lub zadania będą za trudne. Czasem
      zdarza się, że daje się zadanie z założenia nie do przejścia, żeby po prostu
      ocenić, ile się uzyska "punktów". najczęściej 50-70% w zupełności wystatrczy.
      100% nikt nie oczekuje.
      • mojnowylogin Re: 2 interview!!! 26.02.07, 21:53
        Powiedziano mi ze 2 interview bedzie bardziej formalny ( dla mnie 1 byl bardzo
        bardzo formalny ) , oraz ze musze przejsc testy psychologiczne!!
        Szczeze mowiac nie mam zielonego pojecia jak najlepiej sie przygotowac (chciaz
        by po to by czuc sie przygotowanym).
        Co do kwesti finansowej , zostala podana na ofercie na samym poczatku wiec
        pozostaje mi sie chyba tylko dostosowac!! :)
        pozdrawiam
        • wrodarczyk.witold Re: 2 interview!!! 26.02.07, 23:08
          ... cóż, pozostaje podejść na luzie. Bardziej formalne, może znaczyć, że będzie
          Pani rozmawiała z kimś ważniejszym w firmie :).

Do testów psychologicznych nie ma co się przygotować, trzeba je po prostu
          przejść, odpowiadać szczerze na pytania. Niektóre dobre testy potrafią wskazać,
          czy odpowiadało sie szczerze, tzn czy odpowiedzi są spójne i nie zaprzeczają
          sobie...

Kwestii finansowej nie należy negocjować, jeśli oferta była sprecyzowana. Na
          podwyżki przyjdzie czas.

Życzę powodzenia,
        • yatomasz Re: 2 interview!!! 26.02.07, 23:13
          Po pierwsze to gratuluję dostania się do drugiego etapu interview.

Głównym celem interview jest zapoznanie się pracodawcy z potencjalnym
          pracownikiem, sprawdzenie jego umiejętności, poznanie jego osobowości i
          podejścia do pracy (na tyle na ile jest to możliwe). Różne firmy mają różne
          polityki przeprowadzania interview. Bardzo często bywa, iż firmy zapraszają
          kilka razy na rozmowę kwalifikacyjną (np. moje ostatnie interview składało się z
          3 spotkań a później jeszcze rozmowa telefoniczna).

Testy psychologiczne - tutaj potencjalny pracodawca może sprawdzać pani
          umiejętność radzenia sobie ze stresem, umiejętności rozwiązywania konfliktów w
          grupie itp. i zależy to pewnie w dużej mierze od stanowiska, o które się pani
          ubiega.

Co do przygotowania, to jest wiele książek i artykułów na internecie, jak można
          przygotować się do takiej rozmowy.

Dodatkowo, co mógłbym poradzić to: niech sobie pani wyobrazi, że prowadzi pani
          firmę (o takim samym profilu jak potencjalny pracodawca) i ma przyjąć
          pracownika. Niech pani napisze sobie na kartce pytania (techniczne,
          psychologiczne, im więcej tym lepiej), które zadałaby jako osoba
          przeprowadzająca rozmowę kwalifikacyjną. Później należy spróbować postawić się w
          roli osoby "przesłuchiwanej" i odpowiedzieć na nie. Im więcej pytań się
          przygotuje, tym większe prawdopodobieństwo trafienia w jedno z takich pytań na
          rozmowie.

I jeszcze jedno, myślę, że dość ważne: należy być najbardziej naturalnym i nie
          zmyślać odpowiedzi. Osoba z doświadczeniem w przeprowadzaniu interview bardzo
          szybko się połapie, że coś jest nie tak, co może nas zdyskwalifikować.

Pozdrawiam i życzę powodzenia na kolejnej rozmowie.
          • mojnowylogin Re: 2 interview!!! 26.02.07, 23:53
            Co do przygotowania poprzez ksiazki , niestety juz niemam czasu, interview juz
            w srode.
            Moje 1 interview w tej firmie bylo naprawde niezwykle obszerne -ponad godzine-
            dlatego tez nie potrafie wyobrazic sobie o co jeszcze chca sie spytac :)
            Pojawily sie pytania typu "jak radzisz sobie w takiej sytuacji" " w jaki sposob
            rozmawiasz z takimi i takimi ludzmi" " co bys zrobila w tej sytuacji" " jak
            postepowalas w takiej sytacji" (o poprzedniej pracy) etc.
            obawiam sie ze bede chciali mnie wrzucic na "glebaka wode" i kaza mi
            zaprezentowac moje customer skills w rozowach telefonicznych z klijenatmi !
            Jak po polsku - bardzo chetnie
            Po angielsku - jakos bedzie
            po francusk- ee bon jour, eee yyy tu prale PO ANGIELSKU ?? ;)

Co do tych testow...moze sie nieznam ale zawsze troszke mozna tam ponaciagac
            wynik , bo latwo sobie wyobrazic co moga wymagac itp :)
            I jeszczew pytanko , jesli wymagaja IT SKILLS czego moge sie spodziewac??
            Wiedzy genaralnej , bo haker ze mnie marny ...:)
            • wrodarczyk.witold Re: 2 interview!!! 27.02.07, 00:40
              IT Skills: Word, Excell, Outlook, czasem Power Point.
              Nie chodzi o naprawianie komputera po awarii ani odwirusowanie...
              Może umiejętność backupu...
            • yatomasz Re: 2 interview!!! 27.02.07, 00:49
              IT skills - wszystko zależy od stanowiska o jakie się starasz. Nikt nie będzie
              od Ciebie wymagać nadzwyczajnych umiejętności typu łamanie kodów itp :)

Jeżeli jest to rodzaj pracy bardziej biurowy, wówczas mogą wymagać umiejętności
              posługiwania się emailem, wyszukiwania czegoś w internecie czy w systemie, na
              którym pracujesz itp. czyli to co taka osoba MUSI znać aby móc zacząć pracować.
              Przykładowe pytanie czy zadanie: proszę znaleźć roczne raporty w plikach PDF o
              nazwie "sale_raport" i przesłać je na adres prezes@firma.co.uk. Nikt nie będzie
              Cię pytał o protokoły przesyłu informacji e-mail itp - nie na to stanowisko pracy.
              Dodatkowo może także paść pytanie o znajomość arkuszy kalkulacyjnych czy
              edytorów teksu (takie jak MS Excel czy MS Word)

Jeżeli jest to stanowisko programisty czy administratora systemów to oczywiście
              pytania techniczne będą bardziej skomplikowane.

Bardzo często zdarza się, iż potencjalny pracodawca stara się sprawdzić, czy CV
              jest prawdziwe, więc jeżeli podane jest "Znakomita obsługa programu XXX" i
              akurat program XXX jest używany w danej firmie, to bardzo prawdopodobne, iż
              padnie pytanie związane z danym programem.

Dodatkowo, jeżeli padnie jakiekolwiek pytanie, na temat produktu, którego nie
              znasz (np. program ABC), ale znasz podobny produkt (np. program XYZ) to szybko
              skieruj tok rozmowy na ta temat znajomego Ci produktu. Nikt nie jest
              wszechwiedzący!

Dodatkowo jeżeli któreś z pytań nie jest dla Ciebie jasne albo skomplikowane to
              także zadawaj pytania i ciśnij przeprowadzającego interview aby Ci na nie
              odpowiedział. W końcu to nie tylko oni mają poznać ciebie ale także ty masz
              poznać ich. Myślę, że będzie to bardzo dużym plusem, jeżeli pokażesz, że nie
              jesteś osobą, która tylko odpowiada na pytania, ale także umiesz je zadawać i
              egzekwować ich odpowiedź.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka