Gość: Polka IP: 217.96.125.* 27.02.07, 11:37 Jak myślicie czy jest dobrym posunięciem namówienie mojego faceta (jest Anglikiem) do zamieszkania w Polsce? Czy trudno jest w Polsce znależć pracę dla obcokrajowca, np. jako native speaker? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: Anglik w Polsce? IP: *.cable.ubr05.newt.blueyonder.co.uk 27.02.07, 15:01 Moja znajoma wlasnie tak zrobila. przeprowadzili sie w wakacje do polski, ale w te wakacje chca juz wracac. jej chlopak uczy angielskiego na kursach i calkiem dobrze zarabia. niestety cos za cos. praktycznie caly dzien nie ma go w domu. i oczywiscie musial wczesniej zrobic intensywny kurs i zdac egzamin zeby wogole zaczac uczyc. minus jest tez taki, ze wysylaja Cie do niezbyc ciekawych, malych miast, gdzie Ty bedziesz miala trudnosci w znalezieniu pracy. nie wiem jakie masz wyksztalcenie i doswiadczenie, ale z tego co wiem to teraz w polsce o prace za wiecej niz 800 zl jest naprawde ciezko. o ile wogole cos znajdziesz. poszukaj na necie czegos o kursach i pracy dla native speakerow i zobacz jak wyglada sytuacja. moze Wam sie bardziej poszczesci:) powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Anglik w Polsce? 27.02.07, 15:12 moze otworzyc kebabiarnie albo kwiki-mart! vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoID=1417632168 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Anglik w Polsce? IP: 217.96.125.* 27.02.07, 17:32 Ha!Ha!Ha!Czy to miało być smieszne Jot? Dziękuję za informacje Ola. Mój Anglik, umie mówić po polsku. Może to też będzie miało znaczenie w poszukiwaniu dla niego pracy w Polsce? Ja właśnie kończę studia (prawo) i zastanawiam się, jakie najlepsze będzie dla nas rozwiązanie, aby nikt z nas nie ucierpiał. Całe szczęście mój facet jest gotowy na ustępstwa. Może jednak uda się mu znależć pracę w większym miescie. Wątpię, aby tak duzo native speakerów chciało przyjeżdżać do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Jako native speaker to ma w PL dużą konkurencję... 01.03.07, 15:45 Jako native speaker to ma w PL dużą konkurencję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Anglik w Polsce? IP: 217.96.125.* 27.02.07, 17:32 Ha!Ha!Ha!Czy to miało być smieszne Jot? Dziękuję za informacje Ola. Mój Anglik, umie mówić po polsku. Może to też będzie miało znaczenie w poszukiwaniu dla niego pracy w Polsce? Ja właśnie kończę studia (prawo) i zastanawiam się, jakie najlepsze będzie dla nas rozwiązanie, aby nikt z nas nie ucierpiał. Całe szczęście mój facet jest gotowy na ustępstwa. Może jednak uda się mu znależć pracę w większym miescie. Wątpię, aby tak duzo native speakerów chciało przyjeżdżać do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 sprawdz to forum 27.02.07, 17:56 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29887 jezeli jeszcz tam nie bylas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soup Nazi Re: sprawdz to forum IP: *.sdsl.bell.ca 27.02.07, 18:33 Ja nie wiem czy to byl dobry pomysl poradzic jej to forum. Zajrzalem i ze zdumieniem stwierdzilem, ze najwiecej jest tam postow forejnera waldka1610 i innych tym podobnych. Pewnie wiekszosc forejnerow to "powracajacy" z Jackowa i Grimpointu, hehehe, albo innych "seksow". Odpowiedz Link Zgłoś
jeanie_mccake Re: sprawdz to forum 28.02.07, 13:02 Gość portalu: Soup Nazi napisał(a): > Ja nie wiem czy to byl dobry pomysl poradzic jej to forum. Zajrzalem i ze > zdumieniem stwierdzilem, ze najwiecej jest tam postow forejnera waldka1610 i > innych tym podobnych. Biedny Waldemar Tenpastfourpm :-( To przeciez forum "Foreigners Living in Poland" i Waldek10po4tej jest Foreigner w najprawdziwszym sensie - amerykanski obywatel ktory o polskich realiach ch..a wie. No moze troche nudnych cliches zna: Chopin, polonium, Enigma itd. Ale z tym Living in Poland to nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
jacinda Re: sprawdz to forum 28.02.07, 13:38 Zalezy od tego co ten 'Twoj' Anglik robi, jakie ma wyksztalcenie, czym zajmuje sie w Anglii. Bo jesli jest np lekarzem, architektem, prawnikiem itp, to watpie, aby sie odnalazl w Polsce ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: sprawdz to forum IP: *.unknown.be.uu.net 28.02.07, 13:49 ja sie w polsce czesto nie odnajduje a angol no to nie wiem moze przez pierwsze dni bedzie mu sie podobac ale na dluzej watpie Odpowiedz Link Zgłoś
donat1234 Re: sprawdz to forum 02.03.07, 03:12 tyle samo idotka forumowa i troll zupa wie o realiach zycia w uk. zupa nawet angielskiego nie zna bo nigdy nie udziela sie na English Only forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=517 taki cienki hamerykanin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adv Re: sprawdz to forum IP: 199.67.203.* 28.02.07, 14:02 >Pewnie wiekszosc forejnerow to "powracajacy" z Jackowa i Grimpointu, hehehe, albo innych "seksow< Więc podone tobie matoły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Anglik w Polsce? IP: *.manc.adsl.virgin.net 28.02.07, 14:01 a jakie twoj facet ma kwalifikacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Anglik w Polsce? IP: 217.96.125.* 28.02.07, 18:24 Mój facet pracuje w firmie kupującej i sprzedającej części samochodowe na cały świat. Zna polski, więc może i to będzie plusem w znalezieniu dla niego pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
jacinda Re: Anglik w Polsce? 01.03.07, 11:49 Najlepiej zapytaj sie jego co chcialby robic w Polsce, co by go satysfakcjonowalo. I wtedy zastanow sie czy bedzie mogl to robic w Polsce. Bo takie losowo wybieranie zawodu ('a co on moglby robic') nikogo nie uszczesliwi, a z pewnoscia nie jego. Moze on akurat nie chce byc nauczycielem? Moze sie do tego nie nadaje. Moze to wlasnie praca w firmie handlujacej czesciami samochodowymi na caly swiat jest jego pasja? To z nim powinnas rozmawiac o tym, a nie z ludzmi na forum. Bo sama imigracja nie jest latwa, a co dopiero emigrowac i robic cos czego sie nie lubi? Tak w ogole to zastanawia mnie, na cholere Anglik chce sie przeniesc do Polski? Anglicy raczej mysla o emigracji do Australii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great A może on nie musi już pracować? 01.03.07, 15:46 A może on nie musi już pracować? Może Opel w Gliwicach? Gość portalu: Polka napisał(a): > Mój facet pracuje w firmie kupującej i sprzedającej części samochodowe na cały > świat. Zna polski, więc może i to będzie plusem w znalezieniu dla niego pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Dlaczego Polska? IP: 217.96.125.* 01.03.07, 22:51 Jestem już dawno po rozmowie z moim mężczyzna i wiem, że zastanawia się nad pracą native speakera albo w jakiejś firmie handlujacej częściami samochodowymi w Polsce.NIe decyduję więc za niego. PO prostu jestem zainteresowana, czy warto ciągnąć go tu do Polski. Dlaczego Polska? Bo ja zamierzam mieszkać w Polsce. Okazało się, że na dłuższa metę nie wytrzymam Anglii, ani w zadnym innym kraju (oczywiscie poza Polską). Chyba jestem patriotką :) . No i poza tym po moim kierunku studiów, mogę znależć pracę raczej tylko w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crusader Re: Anglik w Polsce? IP: *.range217-42.btcentralplus.com 02.03.07, 14:01 > Mój facet pracuje w firmie kupującej i sprzedającej części samochodowe na cały świat. Może będę mógł pomóc i w miarę dokładnie przedstawić Ci (Wam) realia tej opcji w kontekście Polski. Tak się składa, że działam już trochę w tym biznesie, a moi obecni pracodawcy i współpracownicy mają w Polsce sporo kontrahentów (najwięksi dystrybutorzy), więc mam z tym rynkiem regularny i dobry kontakt. Generalnie myślę, że jest to ciekawa alternatywa (dla native speakera) i mając coś do zaproponowania w tym zakresie (wiedza, trochę doświadczenia no i język) można cos konkretnego znaleźć w Polsce, a może nawet robić karierę zawodową (chociaż to względne pojęcie). Abym jednak mógł operować konkretami, oprócz informacji, które były już wplecione w Twoje wypowiedzi musiałbym wiedzieć w odniesieniu do Twojego faceta: - jak wygląda jego doświadczenie zawodowe (jak długo w branży, jaki zakres obowiązków)? - czy firma w której pracował to wyłącznie dystrybutor (kupić-sprzedać) czy też może oferuje jakieś własne produkty lub jest działem handlowym takiego producenta? - jakiego typu częściami sie zajmował (części do konkretnych podzespołów czy ogólnie) oraz do jakich pojazdów (sam. ciężarowe, osobowe) Jeżeli temat Cię interesuje, a niekoniecznie chcesz wszystko wystawiać na forum, możesz napisać na priva: jxk@tlen.pl Zważywszy, że zbliża się weekend i będzie trochę więcej czasu postaram się konkretnie odpowiedzieć. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś