Dodaj do ulubionych

Anglik w Polsce?

IP: 217.96.125.* 27.02.07, 11:37
Jak myślicie czy jest dobrym posunięciem namówienie mojego faceta (jest
Anglikiem) do zamieszkania w Polsce? Czy trudno jest w Polsce znależć pracę
dla obcokrajowca, np. jako native speaker?
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: Anglik w Polsce? IP: *.cable.ubr05.newt.blueyonder.co.uk 27.02.07, 15:01
      Moja znajoma wlasnie tak zrobila. przeprowadzili sie w wakacje do polski, ale w
      te wakacje chca juz wracac. jej chlopak uczy angielskiego na kursach i calkiem
      dobrze zarabia. niestety cos za cos. praktycznie caly dzien nie ma go w domu. i
      oczywiscie musial wczesniej zrobic intensywny kurs i zdac egzamin zeby wogole
      zaczac uczyc. minus jest tez taki, ze wysylaja Cie do niezbyc ciekawych, malych
      miast, gdzie Ty bedziesz miala trudnosci w znalezieniu pracy. nie wiem jakie
      masz wyksztalcenie i doswiadczenie, ale z tego co wiem to teraz w polsce o
      prace za wiecej niz 800 zl jest naprawde ciezko. o ile wogole cos znajdziesz.
      poszukaj na necie czegos o kursach i pracy dla native speakerow i zobacz jak
      wyglada sytuacja. moze Wam sie bardziej poszczesci:) powodzenia!
    • jot-23 Re: Anglik w Polsce? 27.02.07, 15:12
      moze otworzyc kebabiarnie albo kwiki-mart!

vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoID=1417632168
      • Gość: Polka Re: Anglik w Polsce? IP: 217.96.125.* 27.02.07, 17:32
        Ha!Ha!Ha!Czy to miało być smieszne Jot?
        Dziękuję za informacje Ola. Mój Anglik, umie mówić po polsku. Może to też
        będzie miało znaczenie w poszukiwaniu dla niego pracy w Polsce? Ja właśnie
        kończę studia (prawo) i zastanawiam się, jakie najlepsze będzie dla nas
        rozwiązanie, aby nikt z nas nie ucierpiał. Całe szczęście mój facet jest gotowy
        na ustępstwa. Może jednak uda się mu znależć pracę w większym miescie. Wątpię,
        aby tak duzo native speakerów chciało przyjeżdżać do Polski.
        • mike-great Jako native speaker to ma w PL dużą konkurencję... 01.03.07, 15:45
          Jako native speaker to ma w PL dużą konkurencję...
      • Gość: Polka Re: Anglik w Polsce? IP: 217.96.125.* 27.02.07, 17:32
        Ha!Ha!Ha!Czy to miało być smieszne Jot?
        Dziękuję za informacje Ola. Mój Anglik, umie mówić po polsku. Może to też
        będzie miało znaczenie w poszukiwaniu dla niego pracy w Polsce? Ja właśnie
        kończę studia (prawo) i zastanawiam się, jakie najlepsze będzie dla nas
        rozwiązanie, aby nikt z nas nie ucierpiał. Całe szczęście mój facet jest gotowy
        na ustępstwa. Może jednak uda się mu znależć pracę w większym miescie. Wątpię,
        aby tak duzo native speakerów chciało przyjeżdżać do Polski.
        • jot-23 sprawdz to forum 27.02.07, 17:56
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29887
          jezeli jeszcz tam nie bylas
          • Gość: Soup Nazi Re: sprawdz to forum IP: *.sdsl.bell.ca 27.02.07, 18:33
            Ja nie wiem czy to byl dobry pomysl poradzic jej to forum. Zajrzalem i ze
            zdumieniem stwierdzilem, ze najwiecej jest tam postow forejnera waldka1610 i
            innych tym podobnych. Pewnie wiekszosc forejnerow to "powracajacy" z Jackowa i
            Grimpointu, hehehe, albo innych "seksow".
            • jeanie_mccake Re: sprawdz to forum 28.02.07, 13:02
              Gość portalu: Soup Nazi napisał(a):

> Ja nie wiem czy to byl dobry pomysl poradzic jej to forum. Zajrzalem i ze
              > zdumieniem stwierdzilem, ze najwiecej jest tam postow forejnera waldka1610 i
              > innych tym podobnych.

Biedny Waldemar Tenpastfourpm :-(
              To przeciez forum "Foreigners Living in Poland" i Waldek10po4tej jest Foreigner
              w najprawdziwszym sensie - amerykanski obywatel ktory o polskich realiach ch..a
              wie. No moze troche nudnych cliches zna: Chopin, polonium, Enigma itd.
              Ale z tym Living in Poland to nie bardzo.
              • jacinda Re: sprawdz to forum 28.02.07, 13:38
                Zalezy od tego co ten 'Twoj' Anglik robi, jakie ma wyksztalcenie, czym zajmuje
                sie w Anglii.
                Bo jesli jest np lekarzem, architektem, prawnikiem itp, to watpie, aby sie
                odnalazl w Polsce ...
                • Gość: majkel Re: sprawdz to forum IP: *.unknown.be.uu.net 28.02.07, 13:49
                  ja sie w polsce czesto nie odnajduje a angol no to nie wiem
                  moze przez pierwsze dni bedzie mu sie podobac ale na dluzej watpie
              • donat1234 Re: sprawdz to forum 02.03.07, 03:12
                tyle samo idotka forumowa i troll zupa wie o realiach zycia w uk.

zupa nawet angielskiego nie zna bo nigdy nie udziela sie na English Only

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=517
                taki cienki hamerykanin
            • Gość: Adv Re: sprawdz to forum IP: 199.67.203.* 28.02.07, 14:02
              >Pewnie wiekszosc forejnerow to "powracajacy" z Jackowa i
              Grimpointu, hehehe, albo innych "seksow<
              Więc podone tobie matoły!
    • Gość: jojo Re: Anglik w Polsce? IP: *.manc.adsl.virgin.net 28.02.07, 14:01
      a jakie twoj facet ma kwalifikacje?
      • Gość: Polka Re: Anglik w Polsce? IP: 217.96.125.* 28.02.07, 18:24
        Mój facet pracuje w firmie kupującej i sprzedającej części samochodowe na cały
        świat. Zna polski, więc może i to będzie plusem w znalezieniu dla niego pracy?
        • jacinda Re: Anglik w Polsce? 01.03.07, 11:49

Najlepiej zapytaj sie jego co chcialby robic w Polsce, co by go
          satysfakcjonowalo. I wtedy zastanow sie czy bedzie mogl to robic w Polsce. Bo
          takie losowo wybieranie zawodu ('a co on moglby robic') nikogo nie uszczesliwi,
          a z pewnoscia nie jego. Moze on akurat nie chce byc nauczycielem? Moze sie do
          tego nie nadaje. Moze to wlasnie praca w firmie handlujacej czesciami
          samochodowymi na caly swiat jest jego pasja? To z nim powinnas rozmawiac o tym,
          a nie z ludzmi na forum.
          Bo sama imigracja nie jest latwa, a co dopiero emigrowac i robic cos czego sie
          nie lubi?

Tak w ogole to zastanawia mnie, na cholere Anglik chce sie przeniesc do Polski?
          Anglicy raczej mysla o emigracji do Australii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, itp...
        • mike-great A może on nie musi już pracować? 01.03.07, 15:46
          A może on nie musi już pracować?
          Może Opel w Gliwicach?

Gość portalu: Polka napisał(a):

> Mój facet pracuje w firmie kupującej i sprzedającej części samochodowe na
          cały
          > świat. Zna polski, więc może i to będzie plusem w znalezieniu dla niego pracy?
          • Gość: Polka Dlaczego Polska? IP: 217.96.125.* 01.03.07, 22:51
            Jestem już dawno po rozmowie z moim mężczyzna i wiem, że zastanawia się nad
            pracą native speakera albo w jakiejś firmie handlujacej częściami samochodowymi
            w Polsce.NIe decyduję więc za niego. PO prostu jestem zainteresowana, czy warto
            ciągnąć go tu do Polski. Dlaczego Polska? Bo ja zamierzam mieszkać w Polsce.
            Okazało się, że na dłuższa metę nie wytrzymam Anglii, ani w zadnym innym kraju
            (oczywiscie poza Polską). Chyba jestem patriotką :) . No i poza tym po moim
            kierunku studiów, mogę znależć pracę raczej tylko w Polsce...
        • Gość: Crusader Re: Anglik w Polsce? IP: *.range217-42.btcentralplus.com 02.03.07, 14:01
          > Mój facet pracuje w firmie kupującej i sprzedającej części samochodowe na
          cały świat.

Może będę mógł pomóc i w miarę dokładnie przedstawić Ci (Wam) realia tej opcji
          w kontekście Polski.
          Tak się składa, że działam już trochę w tym biznesie, a moi obecni pracodawcy i
          współpracownicy mają w Polsce sporo kontrahentów (najwięksi dystrybutorzy),
          więc mam z tym rynkiem regularny i dobry kontakt.
          Generalnie myślę, że jest to ciekawa alternatywa (dla native speakera) i mając
          coś do zaproponowania w tym zakresie (wiedza, trochę doświadczenia no i język)
          można cos konkretnego znaleźć w Polsce, a może nawet robić karierę zawodową
          (chociaż to względne pojęcie).
          Abym jednak mógł operować konkretami, oprócz informacji, które były już
          wplecione w Twoje wypowiedzi musiałbym wiedzieć w odniesieniu do Twojego faceta:

- jak wygląda jego doświadczenie zawodowe (jak długo w branży, jaki zakres
          obowiązków)?
          - czy firma w której pracował to wyłącznie dystrybutor (kupić-sprzedać) czy też
          może oferuje jakieś własne produkty lub jest działem handlowym takiego
          producenta?
          - jakiego typu częściami sie zajmował (części do konkretnych podzespołów czy
          ogólnie) oraz do jakich pojazdów (sam. ciężarowe, osobowe)

Jeżeli temat Cię interesuje, a niekoniecznie chcesz wszystko wystawiać na
          forum, możesz napisać na priva: jxk@tlen.pl
          Zważywszy, że zbliża się weekend i będzie trochę więcej czasu postaram się
          konkretnie odpowiedzieć.
          Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka