Dodaj do ulubionych

jestem przerażona

09.03.07, 22:52
może nie powinnam o tym pisać bo są tu inne mamy, które lada chwila będą
rodzić ale tak mnie to dzisiaj zmroziło, że muszę sie tym podzielić

www.rte.ie/news/2007/0309/drogheda.html
jak usłyszałam to w wiadomościach to przez kilka minut nie mogłam dojść do
siebie, w dzisiejszych czasach to nie jest normalne, że się umiera przy
porodzie...
a ja mam rodzić w Droghedzie...
wczoraj byłam w szpitalu, mogłam tą kobietę widzieć, szok
jak macie więcej informacji na ten temat albo będziecie miały to napiszcie
proszę, szczególnie jak będzie wiadomo co było przyczyną

jest jakiś inny szpital w Droghedzie? może jakaś prywatna klinika?
Obserwuj wątek
    • suesslein Re: jestem przerażona 09.03.07, 23:33
      ja rowniez, po moim jedynym i ostatnim doswiadczeniu z tym szpitalem, myslalam
      ze nie jest w stanie zdziwic mnie jednak nic wiecej....
      nie wyobrazam sobie, co przezywa ojciec tych dzieci i maz tej kobiety.......

z tego, co wiem, nie ma innej mozliwosci w Droghedzie, chyba , ze porod w domu:)
      • imszulc Re: jestem przerażona 09.03.07, 23:43
        w domu odpada, przy pierwszym porodzie nie obyło się całkiem bez problemów
        może do Dublina pojadę, jak będzie czas...
    • marge.s Re: jestem przerażona 09.03.07, 23:42
      ale mnie zamurowalo :(
      przez kilka minut patrzylam na Twojego posta z przerazeniem ...
      mam termin na 20 marca
      myslalam, ze w dzisiejszych czasach ... co za TRAGEDIA !
      chyba nie zasne dzisiaj :(((((((
      • imszulc Re: jestem przerażona 09.03.07, 23:48
        właśnie o Tobie myślałam pisząc, że może nie powinnam o tym wspominać,
        bardzo Cię przepraszam ale nie mogłam tego przemilczeć,
        ja to usłyszałam w radiu ok. 15 i od tamtego czasu nie mogę przestać o tym
        myśleć tym bardziej, że mam rodzić w Droghedzie a dużo złego słyszałam o tym
        szpitalu
        nawet lekarze, którzy tam pracowali bardzo złe zdanie mają na temat tego
        szpitala, pocieszają, że porodówka jest ok ale teraz nie wiem co myśleć, mam
        nadzieję, że nie zmarła z winy szpitala, bo jak tak to się chyba przeprowadzę
        znowu :-/
        • ania.b5 Re: jestem przerażona 09.03.07, 23:53
          Z Droghedy do Dublina nie jest az tak bardzo daleko..Ja bym pojechala, jesli
          oczywiscie bedzie czas..Tez nie slyszalam nic dobrego o tym szpitalu:((Ale
          dziewczyny- nie schizujcie, takie wiadomosci tuz przed porodem moga
          skomplikowac pozniejszy przebieg akcji...mowie z wlasnego doswiadczenia.To sie
          zdarza, rzadko i - nie powinno wcale, ale tak jest:(Nie myslcie o tym
          ciezarowki..Z Wami bedzie wszystko ok ;)
          • monika_irl Re: jestem przerażona 09.03.07, 23:57
            nie ma co panikować bo żadnej w was to nie pomoże a wręcz przeciwnie może
            zaszkodzić
            takie wypadki zdażają sie wszędzie
            ja mam nadzieję że kolejne dziecko też będę rodzić w Drogheda
    • olivka31 Re: jestem przerażona 11.03.07, 18:08
      Myślę,że ta tragedia , to przez jakieś zaniedbanie...Jak się któraś bardzo
      boi , to polecam szpital W Letterkenny-Profesjonaliści.Mialm zagrożoną ciąże i
      komplikacje przy porodzie,zakończylo się cesarką-opieka medyczna fantastyczna,
      przynajmniej dla mnie.
    • imszulc postanowiłam zmienić szpital 21.03.07, 23:13
      od dawna nad tym myślałam a przez ostatnie 2 tygodnie myślałam bardzo
      intensywnie nad zmianą szpitala w którym przyjdzie na świat braciszek Agatki
      dzisiaj zapadła decyzja, wiem że za nic w świecie nie chcę rodzić w Droghedzie,
      jutro poinformuje o tym mojego GP

zastanawiam się tylko nad tym czy wybrać Coombe czy Rotunda w Dublinie i chyba
      zostanę przy Rotundzie, w końcu jedno dziecko już tam urodziłam i wiem czego
      mogę się po nich spodziewać, w dodatku łatwiej tam dojechać z Droghedy

myślałam, że przed drugim porodem to już człowiek się tak nie stresuje a to
      wcale nie prawda

aha, słyszałyście o Domino Programme albo MLU?

pozdrawiam serdecznie
      Iwona
      • ania.b5 Re: postanowiłam zmienić szpital 22.03.07, 00:27
        Jesli moge słowko to- choc wiem ze nie bylas podobno(??) zadowolona z Rotundy-
        nie wybieraj Coombe..Ja gdy zaszłam w ciążę dostałam list od GP do Coombe
        własnie- uciekałam stamtąd po 2 wizycie az się kurzyło(oj a kurzu to było
        duuuzo)Moje odczucie jest takie, ze jak przeniosłam sie do Rotundy, to
        odzyskałam nadzieję, bo w oombe moim zdaniem jest okropnie- przestarzały na
        maksa sprzęt- nawet nie ma porównania z Rotundą, lekarza przez 2 pierwsze(!)
        wizyty na oczy nie ujrzałam- tylko położne, a próbki moczu kazali mi nosic w
        jednym i tym samym pojemniku...I po tym zwiałam. Ja z Rotundy- chociaz miałabym
        wiele do zarzucenia ogólnie- jestem mimo wszystko zadowolona, i z przyjemnością
        myslę sobie, że kiedys urodze tam drugie dziecko..o ile nie wrócę do Polski do
        tego czasu..Ale mimo komplikacji przy porodzie i duzego bardzo stresu- opieka
        była fantastyczna- ale to już sama ocenisz bo chyba sama tez tam rodziłas
        swojego starszaczka:)
        • itonek Re: postanowiłam zmienić szpital 22.03.07, 00:39
          to ja napisze tak:

nie wiem jak jest w rotundzie - bo tam nie byłam i nie rodziłam ....ale rodziłam
          i chodziłam do commba .tam lezałam jak sie pojawiły problemy w 7 miesiacu
          ....tam rodziłam Julkę i jestem bardzoooo zadowolona - szczególnie z opieki
          okołoporodowej i poporodowej ....a to co było podczas prowadzenia ciaży - na
          public wydaje mi sie wszedzie podobne ....bo podobne sa zasady prowadzenia ciąży
          w Irlandii

swego czasu rzeczywiscie było tam dużo kurzu - poniewaz robili generalny remont
          w przychodnii na dole szpitala - tam gdzie chodza ciężarne na umowione wizyty ....
          nigdy w zyciu nie zdarzyło i sie cos takiego jak piszesz - o pojemnikach na mocz
          ....

jak dla mnie oki i polecam coomba
          • ania.b5 Re: postanowiłam zmienić szpital 22.03.07, 00:44
            Ja zrobiłam małe investigation wsrod kolezanek irlandek i wszystkie(no nie-
            prócz jednej) odradzaly Coombe, ale skoro Ty bylas zadowolona to moze nie jest
            tak zle jak ja to odebralam..Fakt, ze moglam trafic na głupia polozna która
            kazała mi oszczedzac na pojemniczkach- ale to mnie ostatecznie przekonalo, ze
            moja noga wiecej tam nie postanie.A jesli chodzi o sprzet do USG to niestety
            ten w Coombe bardzo prymitywny w porownaniu do Rotundy.Jakos cała organizacja
            mi sie nie podobala, nie wiem sama czy byl tam remont czy nie, ale pamietam
            generalne odczucie-na nie. Ale pocieszające jest to, ze przyszla mama moze
            sprobowac w jednym- a w razie watpliwosci zmienic na inny:)
        • imszulc Re: postanowiłam zmienić szpital 22.03.07, 09:27
          Z porodówki w Rotundzie byłam bardzo zadowolona, gorzej było później ale też
          dało sie przeżyć, teraz mam więcej doświadczenia i wiem czego mogę się
          spodziewać i wiem co mogę od nich wymagać, tak że powinnam czuć się tam lepiej
          także po porodzie. Poza tym poprzednio trzymali nas tam prawie przez tydzień,
          tym razem może będzie krócej, mam taką nadzieję :-) Mimo wszystko jestem
          przekonana, że Rotunda jest o niebo lepsza od szpitala w Droghedzie i chyba nie
          ma się nad czym zastanawiać. Już postanowione!
          O Coombe słyszałam trochę dobrego i trochę złego. Nie znam szpitala, tak że nie
          wiem. Znajoma ze Szkocji niedawno rodziła w Dublinie i mówi, że dokładnie
          sprawdziła szpitale położnicze, sama wybrała Rotundę z różnych powodów.
          Mam nadzieję, że nie będzie problemu z przeniesieniem. Przecież mnie nie zmusza,
          żebym rodziła w Droghedzie. Poród już jest wystarczającym stresem, nie mam
          zamiaru jeszcze stresować się tym, że rodzę w najgorszym szpitalu w Irlandii.
          Pół nocy mi sie śniło, że jadę na porodówkę :-) w dodatku w Polsce a to jeszcze
          prawie 2 miesiące zostały.
          • imszulc Re: postanowiłam zmienić szpital 22.03.07, 09:31
            Dzięki wielkie za informacje.
            Pozdrawiam serdecznie,
            Iwona
    • imszulc zmieniłam szpital :-))) czuje się znacznie lepiej 23.03.07, 21:57
      w Rotundzie nawet sprawiali wrażenie, że mnie bardzo dobrze rozumieją
      zostałam przyjęta naprawdę miło, nawet się nie spodziewałam, że od razu założą
      mi kartę, pobiorą krew, zrobią wywiad, tylko z lekarzem się nie widziałam bo
      było za późno ale mam umówioną wizytę na środę
      naprawdę czuje się lepiej, jeden stres mniej, ufff

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka