Dodaj do ulubionych

Inwestycje i zwrot

15.03.07, 18:09
Witam

Pytanie moje kieruję do osób. które pracują w finansach, albo po prostu się
na tym trochę znają. Szukam najlepszej inwestycji na ok 20 tys funtow, na
okres 6-12 miesiecy. Bondsy? Nie bede bał się ryzyka, ale zysk mały. Myślałem
o próbie wbicia się na Forex, ale chyba za cienki w to jestem i po prostu się
boję. Kto kiedys pisal o kontach w domach brokerskich z tzw" nadzorem", ale
nie pamietam dokladnie o co chodzilo, a wyszukiwarka nic nie wyrzuca.

Macie jakies pomysły?

Help me obi-wan kenobi :)

Essex Boy
Obserwuj wątek
    • xiv Re: Inwestycje i zwrot 15.03.07, 18:22

jesli to sa Twoje prywatne pieniadze to zaintersuj sie MaxiISA ze wzgledów podatkowych - w danym roku mozesz zainwestowac maxymalnie 7000 funtów w Stock & Shares:

www.moneysupermarket.com/ISA/GuideToIsas.asp
      czyli 7k GBP przed 5 kwietnia, drugie 7k GBP po 5 kwietnia

zostaje 6k... korkix polecilby monety, ale to raczej inwestycja dlugoterminowa... pytanie brzmi czy wolisz zainwestowac reszte w jakies bardziej bezpieczne rzeczy, czy w bardziej ryzykowne niz akcje?
    • maecki Re: Inwestycje i zwrot 15.03.07, 21:14
      Forex? Nawet o tym nie mysl :)

Masz troche krotki okres inwestycyjny - 6-12 m-cy. Na taki okres inwestuje sie
      tylko i wylacznie w bezpieczne i bardzo plynne instrumenty (no chyba, ze to 10%
      twojego kapitalu to mozesz sie i na gieldzie sam pobawic) - moze byc jakas ISACash.

Jezeli chodzi o gielde i akcje, to jezeli te pieniadz beda ci potrzebne za te
      6-12 m-cy, to rowniez za krotko, i troche trzeba by sie przlozyc. Poza tym, to
      co sie od 2 tygodni dzieje na rynkach akcji na calym swiecie, a glownie USA i
      Azja, nie wyglada zbyt ciekawie - niektorzy nawet wieszcza besse i zalamanie
      rynkow akcji. Tzn. ciekawie to to wyglada, ale dla obserwatorow, a nie
      inwestorow :) Bardzo nerwowo jest od dwoch tygodni na gieldach, nie czas na
      inwestycje tam.

Mozesz sobie podzielic te kwote, czesc na instrumenty niskiego ryzyka (lokaty
      (Bonds i ISA), fundusze pieniezne), a malutka czesc w fundusz akcyjny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka