Dodaj do ulubionych

Pension plan- co wybrac

IP: 89.241.4.* 18.03.07, 20:06
zastanawiam sie czy ktos sie tu zna na emeryturach: PENSION SCHEMES

W zwiazku z nowa praca mam do wyboru 2. W obu przypadkach firma z wlasnej
kieszeni placi 12% ( wartosci moich zarobkow) dodatkowo na emerytura
Zrozumialam ze ...Po krotce mowiac, jeden jest tradycyjny czyli ilosc
emerytury zalezy w zasadzie od stanu UK ekonomii i obrotow.
Drugi plan zalezy od mojego wzrostu zawodowego w firmie i na ile bede miala
wyzsze stanowiska i wyzsze zarobki.

Hm zastanawiam sie jaki wybrac tudziez czy skakac sobie pomiedzy nimi bo taka
trzecia opcja tez jest mozliwa.
Jest tu jakis spec od tego?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaro Re: Pension plan- co wybrac IP: *.server.ntli.net 18.03.07, 21:17
      Skoro daja 12% do chyba jakas solidna firma. W kiepskiej, malej firmie
      najlepiej nie wchodzic w emeryture ze wzgledu na ryzyko bankructwa funduszu
      (gwarancje sa tylko czesciowe) albo po prostu kiepski wynik z powodu
      nieprofesjonalnego zarzadzania portfelem. Zatem, jesli firma jest solidna
      wybierz define benefit, czyli opcje druga zalezna od ostatniej pensji. Firmy od
      tego odchdza i staraja sie naklonic pracownikow zeby wzieli na siebie ryzyko w
      planach defined contribution.

A tak na marginesie za kilka lat pracownicze plany emertytalne beda obowiazkowe
      dla pracodawcow (choc dobrowolne dla pracownikow), z tym ze skladek z obecnych
      planow nie bedzie mozna przeniesc do tych nowych.
      • Gość: Pytaczka Re: Pension plan- co wybrac IP: 89.241.4.* 18.03.07, 21:34
        to bardzo duza kilkunastotysieczna miedzynarodowa francuska korporacja Tak jest
        bardzo solidna i przyznam ze na 11 lat mojego pobytu poza Polska po raz pierwszy
        jakas firma w ogole placi na emeryture! - stad moje pytanie bylo

a co Jaro sadzisz o opcji skakania miedzy tymi dwoma przez okres tam pracy w
        zaleznosci od stanu ekonomii czy mojej pozycji tam. A w ogole powyzej jakich
        zarobkow polecalbys ta "define benefit, czyli opcje druga zalezna od ostatniej
        pensji"? Nie wiem czy dobrze sobie w glowie kalkuluje na podst tego co
        wyczytalam, ale cos wesze ze ta druga opcja chyba moze byc bardzo dobra dla
        czolowki kadry w firmie?? Czy sie myle? Bardzo dziekuje z gory za sprostowanie,
        Jaro:))))
        • jaleo Re: Pension plan- co wybrac 18.03.07, 21:37
          To jest zbyt indywidualna sprawa, zeby szukac porady na forum. Wybor funduszu
          emerytalnego zalezy od bardzo wielu indywidualnych czynnikopw. Porozmawiaj z
          Independent Financial Advisor.

Generalnie defined benefit jest korzystniejszy od defined contribution, ale sa
          wyjatki, wszystko zalezy od tzw. small print. Nie szukaj porady na forum tylko
          sie udaj do fachowca.
          • Gość: eduk8 Re: Pension plan- co wybrac IP: *.range81-153.btcentralplus.com 18.03.07, 21:46
            > Porozmawiaj z Independent Financial Advisor.

hehe, wybacz ale oni sa tacy 'independent' jacy 'advisor'.
            wiadomo nie kazdy sie na tym zna, ale jak umiesz liczyc to licz na siebie,
            zwlaszcza w dziedzinie finansow. fundusze emerytalene to najgorsza z mozliwych
            opcja marnowania pieniedzy.
            • Gość: Pytaczka Re: Pension plan- co wybrac IP: 89.241.4.* 18.03.07, 22:15
              eduk8 z calym szacuneczkiem, chyba nie przeczytales dokladnie pytania. Nie pytam
              o fundusz emerytalny na jaki ja bede wydawac cokolwiek z wlasnej kieszeni. Pytam
              o 2 opcje funduszow emerytalnych na jaki firma w jakiej pracuje bedzie wplacac
              dodatkowe, poza moja pensja pieniadze. A wynosza one sume 12% wartosci mojej
              pensji czyli jakies £4500 rocznie. Wiec zadne pieniadze nie beda sie marnowac bo
              czy zadeklaruje jakas opcje czy nie i tak wplaca na jedna z nich automatycznie
              • izabelski Re: Pension plan- co wybrac 20.03.07, 03:47
                ja wybralabym DB - defined benefits
                a w jakich funduszach inwestuja dc - defined contributions?
                • Gość: Pytaczka Re: Pension plan- co wybrac IP: 89.241.118.* 20.03.07, 20:59
                  izabelski: top holdings to British Petroleum, HSBC bank, GSK, Royal Dutch Shell,
                  Vodafone, Anglo american, Lloyds TSB i current accounts. W Sumie 50% to UK equities
                  • izabelski Re: Pension plan- co wybrac 21.03.07, 00:51
                    poczytaj na necie jakie sa plusy i minusy obu systemow

jesli maja db oraz dc to oba sa administrowane przez jakas firme ale
                    najwazniejsze jest sprawdzic ktory fundusz inwestycyjny inwestuje wasze pieniadze
                    zakladam, ze jest tylko jeden fundusz inwestycyjny dc - to niewiele, czyli ze
                    nie masz opcjii zmiany i przejscia w cos bardziej ryzykownego - lub przeciwnie
                    stabilniejszego
                    (np chiny i Pd.ameryka vs. bond funds)
                    jesli jest w 50% nastawiony na UK. ma troche utilities i troche w financials
                    w sumie wyglada na 3-4 w skali ryzyka 5

jesli znasz fund Name - sprawdz w
                    www.morningstar.com/
                    i ocen ktore portfolio bardziej odzwierciedla twoje podejscie do ryzyka
                    • Gość: Pytaczka Re: Pension plan- co wybrac IP: 89.241.118.* 21.03.07, 01:07
                      Friends Provident sie zajmuje DC planem
                      a DB jest tylko w 3% overseas, wiekszosc to corporate bonds, multinational
                      equities a w 63% index-linked gilts
                      jezu chyba mi ten financial advisor co przyjdzie pomoze bo jest cala masa
                      zmiennych... jesssssu
            • jaleo Re: Pension plan- co wybrac 20.03.07, 21:28
              Gość portalu: eduk8 napisał(a):

> > Porozmawiaj z Independent Financial Advisor.
              >
              > hehe, wybacz ale oni sa tacy 'independent' jacy 'advisor'.

"Niezaleznosc" IFAs jest akurat dosc scisle obwarowana prawnie, wiec wylaczajac
              celowe oszustwo raczej trudno IFAs przy obecnej legislacji "udawac"
              niezaleznosc. Wszystko musi byc na zasadzie "kawa na lawe" czyli jesli
              pobieraja jakiekolwiek profity za oferowanie pewnych produktow finansowych, to
              musza to ujawnic klientowi.
              Nie za bardzo potrafie sobie wyobrazic, jak IFA moglby byc stronniczy jesli
              placimy mu za porade, ktory z dwu firmowych funduszy emerytalnych wybrac, ale
              jestem otwarta na oswiecenie z Twojej strony.
              • Gość: eduk8 Re: Pension plan- co wybrac IP: *.as15444.net 21.03.07, 17:06
                wybacz jestem troche zajety i nie mam czasu nikogo oswiecac, ale pierwszy (na
                prawde pierwszy ktory wygooglalem) z brzegu artykul o rzetelnosci ifa :

money.guardian.co.uk/financialadvice/story/0,,1214353,00.html
                • jaleo Re: Pension plan- co wybrac 21.03.07, 17:46
                  Gość portalu: eduk8 napisał(a):

> wybacz jestem troche zajety i nie mam czasu nikogo oswiecac, ale pierwszy (na
                  > prawde pierwszy ktory wygooglalem) z brzegu artykul o rzetelnosci ifa :
                  >
                  > money.guardian.co.uk/financialadvice/story/0,,1214353,00.html

Ale co ma piernik do wiatraka? Przeciez ona sie nie udaje do IFA zeby kupic
                  produkt finansowy, tylko po PORADE, ktory z dwu funduszy oferowanych PRZEZ JEJ
                  WLASNEGO PRACODAWCE wybrac.

Ale pewnie lepiej takie decyzje podejmowac na podstawie porad z forum, no nie?
                  • Gość: Pytaczka Re: Pension plan- co wybrac IP: 89.241.118.* 21.03.07, 20:16
                    ha ha... daleko bym nie zajechala na samych poradach finansowych z forum:)))))
                    ale zawsze warto sobie srednia zrobic co powiedza znajomi, ludzie na forum mowia
                    no i wielki procent decyzji to przede wszystkim co fachowiec mi jutro powie:)

Mysle ze eduk8 uparcie niedoczytal o co chodzi i mysli ze chodzi o prywatny
                    pension plan na jaki ja mam placic....
          • Gość: Pytaczka Re: Pension plan- co wybrac IP: 89.241.118.* 20.03.07, 22:52
            jaleo, dzis sie wlasnie dowiedzialam ze w czwartek ma przyjsc do firmy wlasnie
            independent financial advisor zalatwiony przez firme i bedzie dostepny dla
            pracownikow w jakims tam pokoiku od godz- do godz. Zobaczymy co powie.
            • jaleo Re: Pension plan- co wybrac 20.03.07, 23:22
              Tak wlasnie przypuszczalam, ze firma kogos przyprowadzi do udzielania porad.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka