Dodaj do ulubionych

ECDL, Europass Language Passport

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 20:33
Czy bez zagladania do internetu cos wam wiadomo na temat:

1. ECDL - European Computer Driving Licence
2. Europass Language Passport ?

Czy slyszeliscie kiedykolwiek o tych papierkach? Jesli tak, w jakich
okolicznosciach? Czy spotkaliscie sie z nimi w czasie rozmow o prace? Czy w
tamtejszych biurach ktokolwiek tego wymaga? Czy zalaczacie je do swoich CV?

Rozmawialam ostatnio z czlowiekiem ktory prowadzi kursy komputerowe. Mowil,
ze ostatnio jest run w szczegolnosci na certyfikacje z ECDL, ze na
zachodzie 'to standard'. Podobno jest wymagana przez wieksze firmy zarowno
tzw. prywatne i tzw. panstwowe. Zrobilam wywiad wsrod znajomych pracujacych w
tzw firmach prywatnych i bez googla zaden z nich nie wiedzial o co dokladnie
chodzi.

Poprosze o komentarze.
Obserwuj wątek
    • Gość: M.M. Re: ECDL, Europass Language Passport IP: *.cable.ubr05.enfi.blueyonder.co.uk 12.04.07, 21:38
      1. znam a 2. sie domyslam. Moim zdaniem jest to niewiele warte jako argument
      przy staraniu sie o prace, raczej sposob na wyciaganie kasy. Jezeli ktos chce
      wiedziec czy i jakie masz umiejetnosci przeglada CV nie zas certyfikaty tego
      typu. Napewno lepsza inwestycja jest zainwestowanie w dobre kursy w collegu
      (wiem ze ECDL tez tam jest ale to inny poziom) niz jakies ECDL`e czy home learning.

Pozdrawiam,
      M
      • Gość: Justyna Re: ECDL, Europass Language Passport IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 12.04.07, 22:54
        1. Nie mam pojęcia, ja sie skupiam na egzaminach Cmabridge 2. Slyszałam, bez
        zaglądania do google wiem o co chodzi, nigdy mnie nikt o to nie pytał,
        aczkolwiek parę razy widziałam w ogłoszeniu taki wymóg. Chyba jednak skórka nie
        warta jest wyprawki.
        • Gość: Google Re: ECDL, Europass Language Passport IP: *.cable.ubr04.azte.blueyonder.co.uk 13.04.07, 10:01
          nikt tu sie nie przejmuje jakimis certyfikatami - sprawdzaja znajomosc
          praktyczna jezyka
    • spacecoyote Re: ECDL, Europass Language Passport 13.04.07, 10:51
      1. Owszem, jest poniekad na topie. Moim zdaniem nic wielkiego i kazdy glupi
      moze to zdac, ale jednak pracodawcom imponuje i od razu maja delikwenta za
      experta komputerowego.

2. Chyba mi sie obilo o uszy, ale nie wiem, co to jest. Nie sadze, zeby mialo
      znaczenie. Nikt o papierki nie pyta, latwo moga przeciez sprawdzic praktyczna
      znajomosc jezyka.
      • Gość: mata_hari Re: ECDL, Europass Language Passport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 16:29
        1.
        Wyglada na to, ze pierwszy poziom jest rzeczywiscie banalny. Nie wiem jak jest
        z tym dla zaawansowanych. Przyznaje, ze czuje wewnetrzy opor przed 'robieniem
        papierkow' tylko dla faktu ich posiadania. Z drugiej strony na CV moze to byc
        kolejny konkret, a nie tylko czyjas subiektywna ocena. Tym bardziej, ze w
        nazwie jest magiczne slowo 'European', a wiec potencjalnie mowi o jakims tam
        standardzie. Grunt, zeby potencjalni pracodawcy czaili o co chodzi... ;-)

2.
        Mysle sobie ze z jednej strony daje mozliwosc:
        - szerszego opisu kompetencji jezykowych, kursow, certyfikatow, doswiadczenia
        jako takiego i przy jakiej okazji bylo zdobywane, a nie tylko sucha informacje -
        komunikatywny, sredniozaawansowany, biegly.
        - zebrania informacji o wszystkich jezykach, ktore delikwent zna, w
        uporzadkowany sposob.

Z drugiej powoduje ze ilosc dokumentow aplikacyjnych wzrasta i rektuter,
        HRowiec, musi wykonac nadprogramowe ruchy myszka aby otworzyc jeszcze jeden
        plik, co moze spowodowac, ze odrzuci CV, bo bedzie sie musial 'za bardzo
        narobic i naczytac'...

• damianbsc Re: ECDL, Europass Language Passport 14.04.07, 16:57
          po co ten ECDL ? na uczelniach wymagaja IELTS lub TOEFL...dziwna sprawa...a
          moze to dobry pomysl ja otworze w PL szkole ang i bede dawal certyikat
          FOCIEFDWWPFES (first official certificate in english for dopes who will pay
          for every shit) i bed ekasowal studenciakow :-) hahahaha
          to tylko zart
        • Gość: A Re: ECDL, Europass Language Passport IP: *.189.18.194.griffin.managedbroadband.co.uk 14.04.07, 21:06
          Jesli startujesz do pracy w UK to nie piszesz jaki jest Twoj poziom
          angielskiego. Twoje CV i to co zaprezentujesz na rozmowie wystarczy. Natomiast
          inne jezyki mozesz wpisac standardowo: podstawowy, dobry, biegly, native itp.
          Jak beda chcieli to sprawdza sobie ich poziom sami

"European" raczej niewiele pomaga w nazwie ;)

Lepiej juz rozbic certyfikaty rozpoznawalne w roznych branzach/dziedzinach
          zawodowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka