IP: *.popl.cable.ntl.com 05.06.07, 15:40
wybieram się na kurs komputerowy. Nie podjąłem jeszcze decyzji na jaki konkretnie. Najpoważniej myślę o MCSE. Radzę sobie z ustawieniem sieci w domu, zrobiłem parę prostych stron (HTML i CSS)- dostanę certyfikat i z domorosłego helpdeska dla znajomych stanę się profesjonalistą. I tu moje pytania - MCSS czy może inny kurs, ważne gdzie ten kurs skończę czy papier najważniejszy, jak potem ze znalezieniem pracy, jakie zarobki?... Napiszcie proszę coś o swoich doświadczeniach
Obserwuj wątek
    • aznar33 Re: kurs MCSE 05.06.07, 15:55
      To, czy robiłeś kurs w miejscu A, w miejscu B, czy kupiłeś książkę i ją
      przeczytałeś nie ma znaczenia. Liczy się wiedza i certyfikat zdanego egzaminu,
      który i tak jest niezależny od ośrodka szkoleniowego.

Powodzenia
    • Gość: A Re: kurs MCSE IP: 205.223.239.* 05.06.07, 15:56
      Wazne to bedzie to, co bedziesz wiedzial. Sam papier nie starczy, bedziesz
      papierowym administratorem. Jak przejrzysz ogloszenia, to zauwazysz, ze jednak
      wymagaja doswiadczenia. MCSE to w koncu inzynier i zaklada sie, ze robisz go
      majac juz jakies doswiadczenie.

A to gdzie sobie zrobisz taki kurs to nie ma najmniejszego znaczenia.
    • Gość: majkel Re: kurs MCSE IP: *.unknown.be.uu.net 05.06.07, 15:57
      to dobrze ze myslisz powaznie o MCSE
      tylko ze jestes troche nie powazny myslac ze ustawienie sieci w domu ktore
      sporwadza sie do wpisania tej samej grupy roboczej oraz 2 stronki w HTMLu
      to wystarczajace doswiadczenie zawodowe zeby ten kurs zdac ale walcz mozoe ci
      sie uda
    • azkeel Re: kurs MCSE 05.06.07, 16:02
      Jezeli interesuja Cie sieci komputerowe to definitywnie CCNA. Sam egzamin
      kosztuje okolo £90 a mozesz uczyc sie do niego sam. Ja mam problemy z
      samodyscyplina wiec skorzystalem z jednego z kursow. Koszt CCNA w SkillsTrain
      to £2400. W to masz wliczone wszystkie materialy do nauki, sam egzamin i pomoc
      tutora. Ja osobisice mam mieszane wrazenie co do samej szkoly wiec nie bede Ci
      jej polecal. Jezeli zas chodzi o CCNA to na pewno ma duza rynkowa wartosc.
      Jezeli chodzi o prace i zarobki to SkillsTrain skusil mnie tym, ze wspolpracuja
      z agencjami rekrutacyjnymi i gwarantuja Ci po otrzymaniu certyfikatu
      organizacje 5 interview. Na poczatek nie bedziesz zarabial wiecej niz £25k
      rocznie.
      • xiv Re: kurs MCSE 05.06.07, 16:06

tak, tak - CCNA, którzy nie wiedzą jak się zalogować do routera - słyszeliśmy
        też o takich...
        • azkeel Re: kurs MCSE 05.06.07, 16:17
          CCNA to jeden z trudniejszych egzaminow sieciowych. Prowadzony przez niezalezne
          centra egzaminacyjne. 50 pytan, adaptacyjny system, Nie odpowiesz na jedno to
          kilka nastepnyh bedzie z tego wlasnie tematu. Bardzo wysokie wymagania. Jezeli
          slyszales o kims z ccna kto nie umie zalogowa sie do rutera to ja nie do konca
          wierzylbym w to, ze ta osoba ma certyfikat. Ze wzgledu na rozleglosc materialu
          bardzo duzo osob zaczyna i nigdy nie konczy kursu co wcale nie przeszkadza im
          uzywac terminu CCNA w odniesieniu do siebie. Rynek najlepiej weryfikuje
          przydatnosc certyfikatu. Sprawdzilem dla pewnosci przed chwila na Reed i
          Monster i sa tam setki ofert pracy dla CCNA (25k do ponad 100k rocznie).
          Uwazasz, ze pracodawcy tak chetnie przyjmuja pracownikow co nie potrafia
          obslugiwac routera?
          • xiv Re: kurs MCSE 05.06.07, 16:25

Dzięki za uświadomienie - ale CCNA można zdać bez żadnej praktyki sieciowej

> Uwazasz, ze pracodawcy tak chetnie przyjmuja pracownikow co nie potrafia
            > obslugiwac routera?
            Nie chętnie, ale chętnie wierzą w certyfikaty, bo nie muszą robić swoich testów

> CCNA to jeden z trudniejszych egzaminow sieciowych.
            Pudło. To jest jeden z łatwiejszych.

CCNP to jeden z trudniejszych. Nie wspomnę o CCIE, o którym możemy mówić, że
            jest trudny. [To wszystko, jeśli mówimy o sieciach]
            • azkeel Re: kurs MCSE 05.06.07, 16:47
              CCNA jest pierwszym krokiem w certyfikatach Cisco. Dlatego tez oczywiste jest
              ze nastepne kroki sa trudniejsze. porownujac jednak CCNA do na przyklad N+
              ktory tez jest certyfikatem sieciowym do roznica w stopniu trudnosci jest
              zauwazalna.

Wolny rynek ma to do siebie, ze reaguje bardzo szybko i zlej jakosci towar nie
              jest chetnie kupowany. Setki ofert pracy za dosc dobre jak na poczatek zarobki
              swiadczy o wysokim zaufaniu klienta (pracodawcy) do produktu (CCNA) a o to
              chyba przede wszystkim chodzi. CCNA daje Ci mozliwosc rozpoczecia kariery IT i
              dalszego rozwoju i zdobycia wyzszych kwalifikacji (np. CCNP).

W porownaniu z MCSE CCNA daje duzo lepszy start (poczatek z MCSE to okolo 14k
              rocznie) i szybsza mozliwosc zdobycia wyzszych kwalifikacji. Daje tez mozliwosc
              wyspecjalizowania sie na przyklad w bezpieczenstwie sieci lub w ich planowaniu.

Tegoroczna wersja CCNA poszla zdecydowanie na przod jezeli chodzi o technologie
              bezprzewodowe i VoIP. Cisco zdecydowanie dba o to zeby podpisywac sie pod na
              prawde dobrym produktem.
              • Gość: rurka Re: kurs MCSE IP: *.cat.com 05.06.07, 17:01
                > Tegoroczna wersja CCNA poszla zdecydowanie na przod jezeli chodzi o
                technologie bezprzewodowe i VoIP. Cisco zdecydowanie dba o to zeby podpisywac
                sie pod naprawde dobrym produktem.

Tylko marketing maja troche z doopy. Wiem cos o tym bo rok dla nich pracowalem.
                • xiv Re: kurs MCSE 05.06.07, 17:04

> Tylko marketing maja troche z doopy. Wiem cos o tym bo rok dla nich
                  > pracowalem.

Dlatego mieli taki, jaki mieli :)
              • xiv Re: kurs MCSE 05.06.07, 17:06

> W porownaniu z MCSE CCNA daje duzo lepszy start (poczatek z MCSE to okolo 14k
                > rocznie) i szybsza mozliwosc zdobycia wyzszych kwalifikacji.

Nareszcie moge sie z Toba zgodzic.
    • Gość: afterclouder Re: kurs MCSE IP: 87.192.68.* 06.06.07, 12:50
      >Najpoważniej myślę o MCSE.
      Musisz chyba poczytac troche.
      www.microsoft.com/poland/certyfikacje/mcp/mcse/windows2003/requirements.mspx
      Zeby uzyskac MCSE musisz zdac 6 egzaminów.
      Zacznij moze od MCP(np Windows XP choc do łatwych nie należy)
      Powodzenia w nauce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka