Dodaj do ulubionych

Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia

11.06.07, 09:08
Pytanie do tych, ktorzy podrozuja do Polski samochodem:

Czy moglibyscie napisac
1. Skad i dokad mniej wiecej (miasta lub region)
2. Ktoredy mniej wiecej
3. Ile czasu Wam to zajelo
4. Ile Was to kosztowalo
5. Jak najlepiej przeprawic sie na kontynent (Pociag, promy? trzeba wczesniej
rezerwowac?)
6. Czy bylo to strasznie meczace i ilu mieliscie kierowcow?
7. Jakiekolwiek porady praktyczne dla tych, ktorzy sie nosza z zamiarem
pojechania autem, czyli mnie np?

Dzieki.
Obserwuj wątek
    • elachobham Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia 11.06.07, 11:23
      > 1. Skad i dokad mniej wiecej (miasta lub region)
      Weybridge - Wroclaw

> 2. Ktoredy mniej wiecej

Dover - Calais - potem góra jakos (Berlin) - Olszyna (mniej wiecej)

> 3. Ile czasu Wam to zajelo

od drzwi do drzwi 18h (przystanki na tankowanie/sikanie). jazda w dzien ale ze
      to byl grudzien to wiekszosc trasy i tak pokonuje sie w nocy. przekichane...

> 4. Ile Was to kosztowalo

moja domowa ksiegowosc mowi ze na paliwo i jedzonko na promie (i paliwo tam na
      miejscuwydalismy okolo 300f. w dwie strony.

> 5. Jak najlepiej przeprawic sie na kontynent (Pociag, promy? trzeba wczesniej
      > rezerwowac?)

P&O Ferries. rezerwacja na stronie www. £50 return. rezerwowac wczesniej.
      przeprawa trwa okolo 1.5h

> 6. Czy bylo to strasznie meczace i ilu mieliscie kierowcow?

meczace. nie polecam. dwoch.

> 7. Jakiekolwiek porady praktyczne dla tych, ktorzy sie nosza z zamiarem
      > pojechania autem, czyli mnie np?

nie polecam jechania samochodem do pl wogóle. szkoda czasu, nerwów, kasy moze
      tez. chociaz jazda na swieta w grudniu i tak wyszla nas taniej niz kupno biletow
      na lot w tym wlasnie okresie.
      jechac dla samego pojechania to zadna przyjemnosc. jechac zeby cos z pl sobie
      pozabierac (ulubione ciuszki, drobiazgi, itp) to wtedy sie oplaca :)
      • spacecoyote Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia 11.06.07, 11:32
        Ja wlasnie chce jechac na Swieta. Mam po dziurki w nosie samolotow, wstawania o
        smiesznych porach, wielogodzinnego czekania na lotniskach, odwolanych lotow,
        ograniczen bagazu, siedzenia z kolanami pod broda z wrzeszczacym dzieciakiem z
        przodu i banda pijanych Anglikow kopiacych w fotel z tylu... W zeszlym roku
        prezenty pod choinke musialam wysylac paczka, bo biorac pod uwage wage zimowych
        ciuchow, nie zmiescilabym sie w limicie. Tylko wlasnie nie wiem, czy dam rade
        tyle godzin za kierownica i nigdy wczesniej nie jezdzilam po prawej stronie
        (nie liczac kursu prawa jazdy lata temu), wiec sie troche boje. Moze sobie
        zrobie nocleg gdzies w Niemczech.
        • elachobham Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia 11.06.07, 11:35
          nocleg po drodze dobra opcja. ale tracisz 2 dni na taka jazde.

co do jazdy po stronie takiej czy owakiej, to nie ma zadnego znaczenia po ktorej
          stronie masz kierownice bo i tak cala trase jedziesz autostrada.

a co do swiat grudniowych to wizzair bilety juz ma. ceny z kosmosu jak co roku
          :) dlatego sie nie wybieramy :)
        • cdlxxvi Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia 11.06.07, 12:50
          > ograniczen bagazu, siedzenia z kolanami pod broda z wrzeszczacym dzieciakiem z
          > przodu i banda pijanych Anglikow kopiacych w fotel z tylu...
          Wprawdzie ta porada nie rozwiąże problemów z czekaniem na lotnisku itp. (choć i
          tak masz nieźle, bo mieszkasz blisko LPL i MAN, dla mnie to najpierw 2h za
          kólkiem, żeby tam dojechać), ale polecam np. LOT lub innego dużego przewoźnika.
          Cena będzie i tak niższa od samochodu, a towarzystwo zupelnie inne, niż w Wizz.
          No i miejsca więcej (brak miejsca mi, przy moich prawie 190cm, też w tanich
          liniach doskwiera), a napój, który Ci podadzą, nawet stal kiedyś obok prawdziwej
          kawy.

> Tylko wlasnie nie wiem, czy dam rade
          > tyle godzin za kierownica i nigdy wczesniej nie jezdzilam po prawej stronie
          > (nie liczac kursu prawa jazdy lata temu), wiec sie troche boje. Moze sobie
          > zrobie nocleg gdzies w Niemczech.
          Na razie samochodem drogę z UK (Cambridge) do PL (Pomorskie) pokonywalem raz,
          jako pasażer. 20h jazdy, znajomy, który nas wiózl, nie mial z tym większych
          problemów, bo jest zawodowym kierowcą. Po tym stwierdzilem, że sam bym się nie
          wybieral, mimo, że jeżdżę regularnie od wielu lat - po prostu nie czuję się dość
          pewnie na tak dlugą trasę w pojedynkę. Kiedyś się wybierzemy we dwoje z
          niemalŻonką, żeby zapakować renaulot rzeczami, które chcemy zabrać z Polski; w
          innych przypadkach zdecydowanie wolę poczekać na lotnisku i 2h pooddychać
          wyziewami piwska, niż spędzić 20h w trasie.
          • spacecoyote Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia 11.06.07, 13:39
            > kólkiem, żeby tam dojechać), ale polecam np. LOT lub innego dużego
            przewoźnika.
            > Cena będzie i tak niższa od samochodu, a towarzystwo zupelnie inne, niż w
            Wizz.
            > No i miejsca więcej (brak miejsca mi, przy moich prawie 190cm, też w tanich
            > liniach doskwiera), a napój, który Ci podadzą, nawet stal kiedyś obok
            prawdziwe
            > j
            > kawy.

Cena LOTu potrafi byc czasem nizsza od Ryana, ktorego z calego serca
            nienawidze, ale i tak nim latam, bo jako jedyny lata bezposrednio do Wroclawia.
            Gdybym miala latac innymi liniami, musialabym sie przesiadac, a to oznacza
            hassle x 2. Po 4 latach w UK powaznie dojrzewam do podrozy samochodem.
            • Gość: A Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia IP: 217.33.252.* 11.06.07, 13:50
              A bierzesz pod uwage, ze moga byc kiepskie warunki atmosferyczne? W koncu to
              grudzien bedzie i moze padac snieg itp. Masz doswiadczenie w jezdzeniu w takich
              warunkach? Nie bedziesz miala opon ziomowych. A moze przelot to jakiegos miasta
              w Niemczech i pociag?
              • spacecoyote Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia 11.06.07, 13:58
                Wlasnie problem w tym, ze moje doswiadczenie za kierownica ogranicza sie do
                Anglii, gdzie jak wiadomo klimat jest lagodny... tyle ze duzo sie jezdzi po
                mokrych drogach w deszczu :)

Jeszcze sie tez nie orientowalam, jak musialabym przystosowac samochod, zeby
                spelnial wymogi wszystkich panstw po drodze - wlasnie te opony zimowe,
                ubezpiecznie itd.
            • cdlxxvi Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia 11.06.07, 13:56
              LOTem polecisz MAN-WAW-WRO, chyba wciąż mniej zachodu, niż samochód...

Zrobisz, jak uważasz :) Ja osobiście wolalbym spędzić 10h w przesiadkowych
              lotach, z książką w garści, niż 20 za kólkiem :)
              • spacecoyote Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia 11.06.07, 14:02
                Ale ja naprawde mam juz awersje... nienawidze krajowego terminalu w Wawie,
                ktory wyglada jak poczekalnia u lekarza i nie ma tam nic do roboty, nienawidze
                wstawac w srodku nocy, zeby zdazyc na wylot o 6 rano z Manchesteru... A do ceny
                biletu lotniczego trzeba sobie doliczyc cene parkingu na lotnisku i ewentualnie
                cene paczki z prezentami dla rodziny pod choinke i tez samochod by w sumie
                pewnie i tak taniej wyszedl.

Pewnie sie skonczy tak, ze jednak polece, bo spekam przed podroza autem, ale
                wcale mi sie ta mysl nie usmiecha.
                • Gość: A Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia IP: 217.33.252.* 11.06.07, 14:04
                  Opcja posrednia - podroz autokarem ;)
                • Gość: A Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia IP: 217.33.252.* 11.06.07, 14:06
                  Ja obiecalam sobie, ze nie pojade do Polski samochodem, dopoki nie wybuduja
                  autostrady od niemieckiej granicy do Warszawy.
                  Trasa Swiecko - Warszawa byla moim najwiekszym koszmarem jak mieszkalam w
                  Polsce. Moze jak sie jedzie do Wroclawia to jest lepiej.
                  A zima w ogole bym sie nie odwazyla jechac taki kawal.
    • azkeel Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia 11.06.07, 14:53
      Manchester - Zamosc

Jeden kierowca, P&O Ferries w sumie £80 w dwie strony za dwie osoby. 1.6
      benzyna.

Wyjazd 6 rano z Manchester, 12:45 prom z Dover do Calais, o 18 pierwszy dluzszy
      przystanek w Eindhoven. Tam tez pierwsze tankowanie (60 l) po 800 kilometrach.
      Nastepnie tranzyt przez niemcy: Dusseldorf, Dortmund, Hannover, Magdeburg,
      Potsdam, Berlin, Frnakfurt (Oder) - Swiecko. 4:30 rano przekroczylem Polska
      granice. Pozniej ze 2 godziny zeby przebc sie na A2 i prosto na Lodz. Radom,
      Pulawy, Lublin i Zamosc o godzine 14:30.

2300 kilometrow - 180 litrow paliwa w jedna strone. Nastepnym razem zaplanuje
      podroz tak zeby jechac przez Polske w nocy. Po 2 latach na wyspach polska
      kultura jazdy po prostu poraza.
      • spacecoyote Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia 11.06.07, 15:12
        Bez snu jechales tyle czasu???

Hochachtung!
        • azkeel Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia 11.06.07, 15:51
          Wiem, wiem, to bardzo nieodpowiedzialne...

mialem 2 godziny snu w niemczech. W drodze powrotnej zatrzymalismy sie w motelu
          na kilka godzin i zdecydowanie tak jest lepiej.
          • Gość: gosc2222 Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia IP: *.range86-138.btcentralplus.com 28.01.08, 10:49
            koszt w jedna strone ok150f. jesli nie robiles takiej dlugiej trasy
            polecam wziasc drugiego kierowce lub odpoczac w niemczech. ja jezdze
            na podkarpacie 1900km kieruje sie na hanover nastepnie A2 na berlin
            pozniej odbijam na dol na cottbus-olszyna a pozniej wiadomo
            przeprawa przez nasza polske. osobiscie czesto jezcze jako jedyny
            kierowca i nie mam problemow zatrzymuje sie na krotkie odpoczynki
            przejezdzam trase w 24godziny +,- 2g.
        • Gość: Ralph Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia IP: *.bb.sky.com 12.06.07, 00:33
          spacecoyote napisała:
          > Bez snu jechales tyle czasu???

Czasem zdarzają się mutanty, które są w stanie jechać 24-28 godzin bez snu. Sam
          zawsze jeżdżę non-stop zatrzymując się tylko na tankowanie i WC, ale przyznaję
          że jestem mutantem, z tego co widzę to żaden normalny kierowca tego nie
          wytrzyma, a jeżeli jakimś cudem wytrzyma, to będzie to wyjątkowo niebezpieczne i
          nieodpowiedzialne.
          Polecam wszystkim zatrzymanie się jak tylko zacznie dokuczać senność i
          przespanie się 2-3 godzin. Więcej nie potrzeba, ten czas wystarcza do
          częściowego zregenerowania organizmu, w razie gdyby jeszcze chciało się spać, to
          można za kilkaset kilometrów zabieg powtórzyć.
          • spacecoyote Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia 12.06.07, 10:12
            > Polecam wszystkim zatrzymanie się jak tylko zacznie dokuczać senność i
            > przespanie się 2-3 godzin. Więcej nie potrzeba, ten czas wystarcza do
            > częściowego zregenerowania organizmu, w razie gdyby jeszcze chciało się spać,
            to
            > można za kilkaset kilometrów zabieg powtórzyć.

Ja bym tak chyba nie mogla, tak samo jak nie potrafie zdrzemnac sie w dzien.
            Jak juz sie poloze, to spie do rana ;)
            W przeciwnym razie sie czuje, jakby mi cegla na glowe spadla.
          • Gość: Ja ziomek Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia IP: *.cable.ubr01.gate.blueyonder.co.uk 03.01.08, 03:33
            jak ostatnio 2 miesiace temu jechalem do polski z rodzicami to podroz byla dluga
            w sumie 50 godzin na nogach od 4 do 13 w pracy i od 17 do 6 rano (38 godzin)
            podroz do polski bez snu tylko 3 razy sie zdrzemnol na 10 min ale to juz jest
            strach jechac tyle godzin oko sie przymknie w kazdej chwili
    • lianis Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia 13.06.07, 22:44
      1. Midlands - 3miasto
      2. przez dover, dunkerque, antwerpie, dortmund, berlin, kolbaskowo, koszalin
      3. od 2pm, 6pm prom, do ok 1pm dnia nastepnego - 23godz (przepisowo, bez przekraczania dozwolonych predkosci, z czestymi przystankami na toalety ze wzg na dzieci)
      4. £60 prom, plus paliwo diesel - razem ok 200
      5. my wolimy prom, szybciej rezerwowany jest tanszy, ale to tez zalezy od okresu w jakim sie jedzie
      6. kierowcow 2, bylo meczace, bo nie umiemy spac w samochodzie :)
      7. we francji warto kupic sery i wino :) a przez niemcy jechac noca, bo przestaja obowiazywac ograniczenia na autostradach, paliwo dobrze zatankowac w holandii a potem w polsce.
    • Gość: Wojtek Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia IP: *.range86-133.btcentralplus.com 16.06.07, 16:34

1. Skad i dokad mniej wiecej (miasta lub region)
      Londyn-Lublin

4. Ile Was to kosztowalo
      Astra 2L diesel:
      pierwsze tankowanie w Londynie 30 funtow
      drugie tankowanie w okolicach Venlo (NL) 45 euro
      trzecie tankowanie w PL przy granicy 155 zlotych (po przyjezdzie do Lublina
      zostala jeszcze dobra cwiartka)

5. Jak najlepiej przeprawic sie na kontynent (Pociag, promy? trzeba wczesniej
      rezerwowac?)

Ja wybralem prom (www.norfolkline-ferries.co.uk/EN/Book+online/) z Dover
      do Dunkerque za 38 funtow w dwie strony (dwie osoby jezeli ma to jakies
      znaczenie w cenie). Rano prom mialem o 6, ale sie spoznilem i poplynalem o 8
      (bez zadnych doplat). Powrot mialem na 22, ale przyjechalem wczesniej i
      musialem doplacic 10 funtow z groszem.

6. Czy bylo to strasznie meczace i ilu mieliscie kierowcow?
      Sam prowadzilem cala droge i dopiero nad ranem sen mnie troche bral wiec sie
      przespalem pol godziny. Codziennie pracuje jako kierowca to az tak nie bylo
      meczace dla mnie.

7. Jakiekolwiek porady praktyczne dla tych, ktorzy sie nosza z zamiarem
      pojechania autem, czyli mnie np?

Nie wiem dokladnie jakie przepisy sa w PL dotyczace wyposazenia pojazdu, ale ja
      kupilem nastepujace rzeczy, ktore sa niby wymagane na kontynencie (wg jakiejs
      brytyjskiej broszury):
      -apteczka
      -gasnica
      -trojkat
      -odblaskowa kamizelka
      -specjalne naklejki na swiatla zeby nie oslepiac kierowcow
      -zestaw zapasowych zarowek
      i chyba to tyle jak mnie pamiec nie myli

Jezeli bedziesz jechac przez polska autostrade A2 to jest ona platna i sa trzy
      bramki po 11 zlotych kazda (mozna placic karta).
      Pozdrawiam
      Wojtek
    • l_koziar Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia 17.06.07, 13:36
      > Czy moglibyscie napisac
      > 1. Skad i dokad mniej wiecej (miasta lub region)
      OKOLICE LONDYNU (STEVENAGE) - WROCŁAW

> 2. Ktoredy mniej wiecej
      FRANCJA BELGIA HOLANDIA I PRZEZ A2 W NIEMCZECH

> 3. Ile czasu Wam to zajelo
      19 GODZIN ŁĄCZNIE Z 2 GODZ NA PROMIE

> 4. Ile Was to kosztowalo
      OKOŁO 70 FUNTÓW NA PALIWO W JEDNĄ STRONĘ (6,3 LITRA NA 100KM)
      PROM 40 FUNTÓW W OBIE STRONY - NORFOLKLINE DO DUNKIERKI

> 5. Jak najlepiej przeprawic sie na kontynent (Pociag, promy? trzeba wczesniej
      > rezerwowac?)
      CO KTO LUBI - NORFOLKLINE - DŁUGO TRWA PRZEPRAWA, ALE GODZINA W TĄ CZY W TAMTĄ
      NIE ROBI WIELKIEJ RÓŻNICY JEŚLI MA SIĘ JECHAĆ KILKANAŚCIE GODZIN, A BILET MOŻE
      BYĆ BARDZO TANI...

> 6. Czy bylo to strasznie meczace i ilu mieliscie kierowcow?
      Z ANGLII DO PL WYJECHALIŚMY O PÓŁNOCY (WCZEŚNIEJ DRZEMKA)- W PL BYLIŚMY OKOŁO
      GODZ 20:00 - NIE BYŁO ŹLE, ALE Z PL DO UK WYJECHALIŚMY OKOŁO 14:00 -PRZERĄBANE -
      NIE POLECAM. DWOJE KIEROWCÓW.

> 7. Jakiekolwiek porady praktyczne dla tych, ktorzy sie nosza z zamiarem
      > pojechania autem, czyli mnie np?
      ŹLE OZNACZONE DROGI WE FRANCJI - ŁATWO SIĘ ZGUBIĆ W OKOLICACH ANTWERPII - W
      NIEMCZECH NA NIEKTÓRYCH AUTOSTRADACH NIE MA OGRANICZENIA PRĘDKOŚCI I TRZEBA
      UWAŻAĆ NA SAMOCHODY PĘDZĄCE 250 KM/H :-) - PRZYNAJMNIEJ DWÓCH/DWOJE KIEROWCÓW,
      DLA JEDNEJ OSOBY TO ZBYT MĘCZĄCE.

POWODZENIA...
      • Gość: drajwer Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia IP: *.lei3.cable.ntl.com 17.06.07, 17:42
        >z East Midlands do KUjawsko -.pomorskiego

>2:wedlug navgacji tom tom go 910

>zrobilem ok 1650km.czas 14h(wraz z eurotunnelem)

>koszty:ok.280litrow paliwa poszlo za ok.250£+100£ tunel

>promem nie chcialem bo:dluzej i strasznie nudno(plus ze taniej)

>kierowalem sam i zero zmeczenia-ale to zalezy czym sie jedzie-mam luxusowy
        wozek z 4l silnikiem (ze 270KM)-UK,F,NL 130-160km/h,Niemcy 200-250km/h,PL to
        cienko wspominam-zwlaszcza wyprzedzanie.

>polecam nawigacje-szczegolnie w okolicach przepraw tunelowych czy promowych bo
        mozna zabladzic.

>na dluzsze pobyty polecam-potem jest woz i mozna po PL jezdzic,zabrac
        spowrotem sporo rzeczy mozna-jestem duzo bardziej zadowolony od samolotow-tym
        dziadostwem to tylko na wekendy latam-a tak wyjezdzam kiedy chce i na nic
        niemusze sie spieszyc-dobre audio,jeszcze jak sie ma milych pasazerow to sama
        przyjemnosc..co innego jak sie tluc jakims malym starym gratem 1,3LPG bez klimy
        i w upale.
        • Gość: drajwer Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia IP: *.lei3.cable.ntl.com 17.06.07, 18:34
          dodam ze tunel liczylem w 2 strony a paliwo w 1 strone!!!Cala wycieczka to 600£-
          czyli drogo mnie to wyszlo.Ale jak sie ma oszczednego diesla i jedzie ok
          100km/h to rachunk wychodzi b.ladny-tylko podroz dluzsza.
          • Gość: ZiBi Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia IP: *.manc.cable.ntl.com 28.06.07, 21:32
            aja wracając do tematu mam pytanie o ubezpieczenia pojazdu... czy trzeba coś
            specjalnie wykupić na té okazjé? Czy ubezpieczenie wykupione w Anglii wystarczy?
            • Gość: ff Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia IP: *.ipt.aol.com 28.06.07, 22:24
              sprawdz na swoich papierach od ubezpieczenia czy jest tam napisane ze spelnia
              minimalne wymagania regulacji w UE i bedzie ok
              • Gość: maliniak Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia IP: *.range86-137.btcentralplus.com 29.06.07, 02:34
                Ja kilka razy jechałem sam z Jeleniej Góry do Londynu.

Kluczowa sprawa to zmieścic sie 13-14 godzinach jazdy (potem przynajmnmiej ja
                wysiadam..)

Należy kombinowac od tyłu....

Do Londona trzeba dojechać przd 7.00 AM (potem w UK zaczyna się masakra w
                postaci korków, a Ty jako driver masz 13-15 godzin "za kółkiem")

Czyli do Dover trzeba przybic około 5.00 AM (spory plus wynika z faktu
                że "nocne" promy sa dużo tańsze - tych plusów jest zreszta więcej...)

Oczywiście PODSTAWOWA sprawa to zabookowac prom przez neta (w portowej "budce"
                za cash jest conajmniej 2x drozej)

Ogólnie w Calais czy w Dunkiece musisz być około 3.00 AM
                BTW najtańszy i najszybszy prom - SPEEDFERRIES(50 min) pływają z Bolougne , ma
                jednak jedna wadę jest JEDEN egzemplarz i robi raptem kilka kursów dziennie
                (pierwszy ok 9.00), oprócz tego do Bolougne jest najdalej z PL....
                Tymniemniej Speedferrry naprawde nieźle zap...la i warto z niego skorzystać na
                trasie UK-PL ze wzgledu na róznice czasu ladujesz 5 min. PRZED odpłynieciem -
                ale otym w następnym odcinku...)

Z Olszyny do Calais jest ok 1050km i luźniutko da sie to "łyknąć w 10 godzin.

Znaczy się musisz wypalić ok 17.00 (powinieneś być teoretycznie 45 min przed
                odpłynięciem promu - jak masz "gadane" to 30 min "przed" Cie jeszcze puszczą ,
                jeśli nie masz to "sorry batorry")
                Jeśli płyniesz w "normalny" dzień nie ma zbyt wielkiego znaczenia czy się
                spóźnisz, czy też jesteś 3 godziny przed czasem - pierwszy prom z danej linii
                Cie na 95% weźmie.

W weekendy, a już szczególnie świeta jak się spóźnisz ZAPOMNIJ !!! (Channel
                Tunnel za ok 150 GBP jest jedyna opcją...- wcześniejszy też Cie nie zabierze -
                próbowałem)

Jeżdże przez Koln (Kolonie ???) "dołem" w kazdym bądż razie, bo droga
                jest "prościejsza". Przez Dortmund masz kilka (5-7) szybkich zjazdów i jak nie
                masz GPS albo słaby orient w geografii możesz wyladować w okolicach Hamburga
                lub Koln (w tym przypadku wielkiej tragedii nie bedzie)

Na tej trasie pewnym problemem jest Bruksela (w godz 8.00 - 18.00 objazd
                zajmuje 1.5-2 godziny, w okolicach 1.00 - 40 min...)

Właśnie cały "szpil" polaega na uniknięciu korków i wyazd z polskiej granicy ok
                17.OO jak najbardziej jest na miejscu (zanim dojedziesz do "ruchliwych"
                obszarów w Niemczech trafficu już praktycznie nie ma...)

Zgrubsza TBNT (toby było na tyle)
    • Gość: Lenny Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia IP: *.popl.cable.ntl.com 21.11.07, 10:28
      Mam pytanie odnosnie niemiec. Czy autostrada a 38 jest juz ukonczona
      czy jeszcze nie mam na mysl odcinek miedzy a7 do a14. TO jest bardzo
      dobra opcja dla kogos z centralnej polski.
    • Gość: cool_ewula Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 21.11.07, 11:21
      witam! po sprawdzeniu informacji z komisariatami policji w polsce
      dodaje, ze obowiazkowo trzeba miec przy sobie trojkat ostrzegawczy i
      gasnice. reszta tj. apteczka, komplet zarowek, kamizelka odblaskowa,
      znaczek GB czy tez naklejki na przednie swiatla sa tylko zalecane
      ale nie obowiazkowe. moze sie to info komus przyda ;-)
      • Gość: sbs Re: Samochodem do Polski - zbieram doswiadczenia IP: *.static.dsl.as9105.com 28.01.08, 12:20
        Naklejki na przednie swiatla? W Polsce ?? a co to takiego?

Kamizelke odblaskowa nalezy miec koniecznie. I musi ona byc w KABINIE, tzn nie
        moze byc np w bagazniku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka