monpol 11.06.07, 11:43 czy sam dowod wystarczy na wyspach? czy dobrze miec paszport, bo np. w jakis sytuacjach jest pomocny, przydatny? jak to wyglada? poradzcie laikowi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spacecoyote Re: Pytanie laika 11.06.07, 11:50 Dobrze jest miec paszport, bo paszport jest ogolnie rozpoznawalny i nie wymaga zadnych tlumaczen. Teoretycznie powinien wystarczyc jakikolwiek dokument tozsamosci, w niektorych sytuacjach dodatkowo potwierdzajacy przynaleznosc do UE, ale praktycznie moze Ci byc latwiej z paszportem. Ja np ostatnio kupowalam walute w kantorze, nie mialam przy sobie paszportu, pokazalam prawo jazdy (polskie) i babka odmowila sprzedazy. Wprawdzie w kantorze po drugiej stronie ulicy sprzedali bez problemu, ale z paszportem mozna uniknac zamieszania i przyspieszyc proces. Przy ubieganiu sie o prae z reguly musisz udowodnic, ze masz prawo pracy w UK, i z reguly jest sie proszonym o ksero paszportu. Moze bys mogl probowac tlumaczyc, ze DO tez dobry, ale zakutoglowi urzednicy zdarzaja sie wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
monpol Re: Pytanie laika 11.06.07, 11:52 dzieki serdeczne spacecoyote napisała: > Dobrze jest miec paszport, bo paszport jest ogolnie rozpoznawalny i nie wymaga > zadnych tlumaczen. Teoretycznie powinien wystarczyc jakikolwiek dokument > tozsamosci, w niektorych sytuacjach dodatkowo potwierdzajacy przynaleznosc do > UE, ale praktycznie moze Ci byc latwiej z paszportem. Ja np ostatnio kupowalam > walute w kantorze, nie mialam przy sobie paszportu, pokazalam prawo jazdy > (polskie) i babka odmowila sprzedazy. Wprawdzie w kantorze po drugiej stronie > ulicy sprzedali bez problemu, ale z paszportem mozna uniknac zamieszania i > przyspieszyc proces. Przy ubieganiu sie o prae z reguly musisz udowodnic, ze > masz prawo pracy w UK, i z reguly jest sie proszonym o ksero paszportu. Moze > bys mogl probowac tlumaczyc, ze DO tez dobry, ale zakutoglowi urzednicy > zdarzaja sie wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Pytanie laika IP: *.bb.sky.com 12.06.07, 00:25 To do wymiany waluty w kantorze jest potrzebny paszport??? :o Przepraszam, że się dziwię, nigdy w UK walut nie wymieniałem. Odpowiedz Link Zgłoś
spacecoyote Re: Pytanie laika 12.06.07, 08:49 Potrzebny jest dowod tozsamosci. Chyba tylko wtedy, kiedy sie placi karta, ale ja zawsze place karta, wiec zawsze mnie prosza o paszport. W tym kantorze babka argumentowala, ze moje prawo jazdy jest polskie i nie ma na nim ang adresu, a karta, ktora placilam, jest angielska i zarejestrowana na brytyjski adres. Argument byl zupelnie bez sensu, bo moj paszport tez jest polski i nie mam w nim zadnego ang adresu, ale jej nie dalam rady przekonac. Prosciej pojsc do innego kantoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Pytanie laika IP: *.bb.sky.com 12.06.07, 22:33 Paranoja. Podejrzewam, że to jest tak samo jak z zakładaniem kont: 2-3 lata temu nie chcieli zakładać na dowód i prawo jazdy jako proof of address, przez ponad miesiąc zakładałem konto, tłumaczyli się 'money laundrying regulations', a teraz jakoś magicznie te 'regulations' już nie są problemem. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
elachobham Re: Pytanie laika 12.06.07, 13:00 podobno w Wolverhampton w agencjach rekrutacyjnych wymagaja dwoch dowodow tozsamosci zeby sie zarejestrowac... czy moze ktos to potwierdzic? znajomek przerazony bo paszportu nie ma wogole i sie zastanawia czy zaryzykowac i pojechac tylko z dowodem... ps. osobiscie rejestrowalam sie juz w niejednej agencji i nigdzie nie chceili ode mnie dwoch dokumentow. wystarczyl paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
spacecoyote Re: Pytanie laika 12.06.07, 13:10 Pytanie tylko, jakich dwoch dowodow tozsamosci? moze wystaczy popularny tutaj utility bill czy list z banku (celem potwierdzenia adresu)? albo dowod osobisty i prawo jazdy ewentualnie. Ja bym sobie jednak wyrobila paszport, bo bez paszportu beda tylko problemy natury administracyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
elachobham Re: Pytanie laika 12.06.07, 13:14 chodzi o ID (nie proof of address) btw jesli ktos przyjezdza swiezo z pl, 'na chwile' wiec prace chce znalezc jak najszybciej, to ma raczej marne szanse na uzyskanie utility bill na swoje nazwisko czy wyciagu z banku. prawo jazdy nie kazdy posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: city man Re: Pytanie laika IP: 157.84.1.* 12.06.07, 13:33 ludzie nie jedzcie bez paszportu. po kazdej rozmowie w agencjach rekrutacyjnych w city w Londynie prosili mnie o paszport , potrzebowali xerokopii. Bez paszportu moga byc problemy =- to samo dotyczy przy rozmowie w sprawie NIN. Odpowiedz Link Zgłoś