Dodaj do ulubionych

Pytanie laika

11.06.07, 11:43
czy sam dowod wystarczy na wyspach? czy dobrze miec paszport, bo np. w jakis
sytuacjach jest pomocny, przydatny? jak to wyglada? poradzcie laikowi
Obserwuj wątek
    • spacecoyote Re: Pytanie laika 11.06.07, 11:50
      Dobrze jest miec paszport, bo paszport jest ogolnie rozpoznawalny i nie wymaga
      zadnych tlumaczen. Teoretycznie powinien wystarczyc jakikolwiek dokument
      tozsamosci, w niektorych sytuacjach dodatkowo potwierdzajacy przynaleznosc do
      UE, ale praktycznie moze Ci byc latwiej z paszportem. Ja np ostatnio kupowalam
      walute w kantorze, nie mialam przy sobie paszportu, pokazalam prawo jazdy
      (polskie) i babka odmowila sprzedazy. Wprawdzie w kantorze po drugiej stronie
      ulicy sprzedali bez problemu, ale z paszportem mozna uniknac zamieszania i
      przyspieszyc proces. Przy ubieganiu sie o prae z reguly musisz udowodnic, ze
      masz prawo pracy w UK, i z reguly jest sie proszonym o ksero paszportu. Moze
      bys mogl probowac tlumaczyc, ze DO tez dobry, ale zakutoglowi urzednicy
      zdarzaja sie wszedzie.
      • monpol Re: Pytanie laika 11.06.07, 11:52
        dzieki serdeczne

spacecoyote napisała:

> Dobrze jest miec paszport, bo paszport jest ogolnie rozpoznawalny i nie
        wymaga
        > zadnych tlumaczen. Teoretycznie powinien wystarczyc jakikolwiek dokument
        > tozsamosci, w niektorych sytuacjach dodatkowo potwierdzajacy przynaleznosc do
        > UE, ale praktycznie moze Ci byc latwiej z paszportem. Ja np ostatnio
        kupowalam
        > walute w kantorze, nie mialam przy sobie paszportu, pokazalam prawo jazdy
        > (polskie) i babka odmowila sprzedazy. Wprawdzie w kantorze po drugiej stronie
        > ulicy sprzedali bez problemu, ale z paszportem mozna uniknac zamieszania i
        > przyspieszyc proces. Przy ubieganiu sie o prae z reguly musisz udowodnic, ze
        > masz prawo pracy w UK, i z reguly jest sie proszonym o ksero paszportu. Moze
        > bys mogl probowac tlumaczyc, ze DO tez dobry, ale zakutoglowi urzednicy
        > zdarzaja sie wszedzie.
      • Gość: Ralph Re: Pytanie laika IP: *.bb.sky.com 12.06.07, 00:25
        To do wymiany waluty w kantorze jest potrzebny paszport??? :o
        Przepraszam, że się dziwię, nigdy w UK walut nie wymieniałem.
        • spacecoyote Re: Pytanie laika 12.06.07, 08:49
          Potrzebny jest dowod tozsamosci. Chyba tylko wtedy, kiedy sie placi karta, ale
          ja zawsze place karta, wiec zawsze mnie prosza o paszport.

W tym kantorze babka argumentowala, ze moje prawo jazdy jest polskie i nie ma
          na nim ang adresu, a karta, ktora placilam, jest angielska i zarejestrowana na
          brytyjski adres. Argument byl zupelnie bez sensu, bo moj paszport tez jest
          polski i nie mam w nim zadnego ang adresu, ale jej nie dalam rady przekonac.
          Prosciej pojsc do innego kantoru.
          • Gość: Ralph Re: Pytanie laika IP: *.bb.sky.com 12.06.07, 22:33
            Paranoja.
            Podejrzewam, że to jest tak samo jak z zakładaniem kont: 2-3 lata temu nie
            chcieli zakładać na dowód i prawo jazdy jako proof of address, przez ponad
            miesiąc zakładałem konto, tłumaczyli się 'money laundrying regulations', a teraz
            jakoś magicznie te 'regulations' już nie są problemem. Nadgorliwość jest gorsza
            od faszyzmu.
    • elachobham Re: Pytanie laika 12.06.07, 13:00
      podobno w Wolverhampton w agencjach rekrutacyjnych wymagaja dwoch dowodow
      tozsamosci zeby sie zarejestrowac... czy moze ktos to potwierdzic?
      znajomek przerazony bo paszportu nie ma wogole i sie zastanawia czy zaryzykowac
      i pojechac tylko z dowodem...

ps. osobiscie rejestrowalam sie juz w niejednej agencji i nigdzie nie chceili
      ode mnie dwoch dokumentow. wystarczyl paszport.
      • spacecoyote Re: Pytanie laika 12.06.07, 13:10
        Pytanie tylko, jakich dwoch dowodow tozsamosci? moze wystaczy popularny tutaj
        utility bill czy list z banku (celem potwierdzenia adresu)? albo dowod osobisty
        i prawo jazdy ewentualnie.

Ja bym sobie jednak wyrobila paszport, bo bez paszportu beda tylko problemy
        natury administracyjnej.
        • elachobham Re: Pytanie laika 12.06.07, 13:14
          chodzi o ID (nie proof of address)

btw jesli ktos przyjezdza swiezo z pl, 'na chwile' wiec prace chce znalezc jak
          najszybciej, to ma raczej marne szanse na uzyskanie utility bill na swoje
          nazwisko czy wyciagu z banku.

prawo jazdy nie kazdy posiada.
          • Gość: city man Re: Pytanie laika IP: 157.84.1.* 12.06.07, 13:33
            ludzie nie jedzcie bez paszportu. po kazdej rozmowie w agencjach rekrutacyjnych
            w city w Londynie prosili mnie o paszport , potrzebowali xerokopii. Bez
            paszportu moga byc problemy =- to samo dotyczy przy rozmowie w sprawie NIN.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka