ewaalicja007 20.06.07, 17:17 Mam 48 lat, jestem emerytką. Wykształcenie średnie, język angielski zaawansowany, obsługa komputera. Pracowałam w biurze. Czy mam szansę znaleźć jakąś pracę za granicą ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wrodarczyk.witold Re: Szukam pracy za granicą 20.06.07, 23:31 Szanowna Pani, Osoby znające język zazwyczaj nie mają problemów ze znalezieniem pracy. Wśród osób podejmujących pracę za granicą są osoby równiez powyżej 60 roku życia. Oczywiście "młodym, dynamicznym" jest często łatwiej, ale są prace, w których od kandydatów oczekuje się dojrzałości. To, co polecam, nie tylko zresztą Pani, ale każdej osobie szukającej pracy za granicą, a która zna język: narodowość nie ma znaczenia! należy szukać pracy tak samo, jak pracy poszukiwałby Anglik, Szkot, czy Irlandczyk np. szukający pracy w Wielkiej Brytanii. Nie należy zaczynać od słów "I am from Poland, I am looking for job". Należy po prostu poszukać pracy za granicą tak, jakby szukało się pracy np. w innym województwie... świat stał się mały, to gdzie się mieszka ma coraz mniejsze znaczenie. Godzinę temu wróciłem z Londynu. Bilet kosztował mnie 24 funty z wszystkimi opłatami, czyli mniej więcej tyle, co bilet PKP z Warszawy do Szczecina... Samolot był pełen Polaków, którzy nie wyglądali raczej na turystów... wiek od 18 do 60. Nie było atmosfery "podróży" - ot, po prostu odwiedziny u starych znajomych, rodziny. Oni już wiedzą, że globalizacja jest faktem. Polecam artykuły: www.jobland.pl/aktualnosci/Jak-znalezc-prace-za-granica-przez-Internet_-a-152.html www.jobland.pl/aktualnosci/akt.php?id=283 Polecam przeszukanie również brytyjskiego internetu po słowie kluczowym "jobs": www.jobland.pl/aktualnosci/Centrum-Wyszukiwania-_-Wielka-Brytania-a-332.html Odpowiedz Link Zgłoś
wrodarczyk.witold Re: Szukam pracy za granicą 20.06.07, 23:33 ... oczywiście zapraszam do przejrzenia ofert na www.jobland.pl :) Łączę wyrazy szacunku, Witold Wrodarczyk Odpowiedz Link Zgłoś