Gość: adambaker IP: *.grudziadz.mm.pl 05.03.08, 18:00 kto mi powie ile tu trzeba funtow wziac na start-pierwszy miesiac (proponuja mi hostel) jade na piekarnie -pewnie to zalezy od lokalizacji-ale pi razy drzwi,czy 400-500 funtow starczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sebas Re: pytanko-swiezak IP: *.lutn.cable.ntl.com 06.03.08, 11:16 tak zalezy od lokalizacji - jesli trafisz w okolice londynu to minimum 600 funtow za samo mieszkanie (300 pierwszy miesiac + 300 depozyt) chociaz lepiej byloby przeznaczyc z 800 na ten cel bo mozesz akurat nie znaleźć od razu taniego mieszkania. Do tego 100-200 na jedzenie (100 zeby nie przymierac glodem i nie jesc badziewia made in value, 200 jak palisz i pijesz) do tego z 50 na dojazdy, do tego 100 - 200 kasy awaryjnej. Reasumujac absolutnie minimum to 850 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tesco driver Re: pytanko-swiezak IP: *.brnt.cable.ntl.com 06.03.08, 12:27 Ja przyjechalem do londynu majac 500 funtow i wystarczylo. Jeśli dasz rade, to zorientuj sie czy beda ci placic z poczatku co tydzien, czo od razu co 4 tygodnie, wiem ze niektore sklepy robia wyjatki. Poza tym, mozesz wynajac pokoj, placac co tydzien, niektorzy wymagaja 1 lub 2 tygodniowego depozytu, ale powinienes dac sobie rade Jesli wybrales hostel, to pierwsze 2 tygonie nie placisz, potraca ci z wyplaty, ale dopiero po miesiacu, wiec raczej problemu nie bedzie.a wiesz juz dokad jedziesz no i jak kto bedziesz pracowal? pozd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dangersexy ...to zalezy IP: *.leed.adsl.virgin.net 07.03.08, 10:47 to zalezy dokad jedziesz i czy beda Ci placic od samego poczatku przez pewien okres tygodniowkami. Lepiej dmuchac na zimne i zaloz ze pierwsza kase dostaniesz po miesiacu. Wczesniej ktos wspomnial ze jezeli jedziesz do Londynu to musisz miec z 850 - mysle ze to prawda; ja dodam ze jezeli nie jezdziesz do Londynu tylko np.. gdzies kolo Londka np. Oxford to nie ma wiekszej roznicy. Musisz miec z 300 na pokoj + 300 depozyt (raczej malo prawdopodobne ze wezma od ciebie depozyt za tydzien czy 2 tygodnie, bo na zadupiach jest miejsza podaz pokojow wiec raczej wynajmujacy dyktuja warunki; w przypadku Oxfordu, Cambridge i innych uniwersyteckich miejscowosci jest zle ze wzgledu na to ze duzo studencikow wynajmuje pokoje i przy okazji ceny sa wyzsze). Na jedzenie na miesiac musisz miec ze 100. To daje jak narazie 700. Jezeli bedziesz musial dojezdzac to dolicz z 50. ***Razem 750***. Po 1. wyplacie oplacisz pokoj za kolejny okres i wyslesz papiery do Home Office'u z kasa: £90 wiec juz na to kase bedziesz mial. PS: osobiscie znam ziomali ktorzy mieli po 200-300 funtow jak przyjechali ale nie wyszlo im to na dobre. Brali zaliczki z Tesco bo nie mieli za co zyc, pozniej zapominali ile wzieli i ile jeszcze sa winni az w koncu odechcialo sie im zabawy. Ze mna do UK przyjechal koles ktory mial w kieszeni £35!!! Na miejscu jakis jego kumpel z Londynu oddal mu kase okolo £100. Po tygodniu zrezygnowal i zaginal razem z 50 funtami ktore ja mu dodatkowo pozyczylem :/. Jak mnie slyszysz gnojku to pamietaj ze dorwe cie! Aha na wszelki wypadek lepiej miec wiecej kasy, najwyzej zostanie. Wez ze soba klodke, bo w hostelu sa darmowe lockery pod warunkiem ze masz klodke (bedziesz tam mogl schowac kase bo nigdy nie wiadomo z kim sie spi w pokoju). NA POCZATKU UWAZAJ NA WYDATKI I NIE WIERZ W TE BANIALUKI NIEKTORYCH POLACZKOW ZE 1 GBP W UK TO TAK JAK 1 PLN W PL. WIELE OSOB NA POCZATKU LECI NA TAKIE HISTORYJKI I NAGLE PO TYGODNIU GINIE IM ZE 100 GBP ALBO WIECEJ. Pozdo Odpowiedz Link Zgłoś